Copy
Δεδομένου του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), χρειάζεται όλοι οι ήδη εγγεγραμένοι χρήστες να επιβεβαιώσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμένοι στο ενημερωτικό δελτίο.
Παρακαλώ πατήστε εδώ για να επιβεβαιώσετε την προτίμησή σας.

 

 Καλωσήρθατε στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του έργου LIFE UrbanProof! 

Το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο URBANPROOF θα σας ενημερώσει για την πρόοδο, τα αποτελέσματα και τα γεγονότα του έργου LIFE URBANPROOF [περισσότερες πληροφορίες εδώ]. Στόχος είναι να ενημερωθούν όλοι οι σχετικοί παράγοντες στον τομέα της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των δήμων στην κλιματική αλλαγή.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία-Μάρτιος 2018
 
Συναντώντας περιφερειακές και τοπικές αρχές για τη μετάδοση της εμπειρίας και την απόκτηση πληροφοριών από την εφαρμογή μέτρων προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή
 
Από τις 26 έως και τις 28 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ομάδας του έργου σε τέσσερις πόλεις της Ιταλίας: Μιλάνο, Ρέτζιο-Εμίλια, Μπολόνια και Πάντοβα. Σκοπός ήταν να επισκεφτεί η ομάδα διαφορετικές πόλεις, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμόσει πρακτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, μια συνάντηση τεχνικής φύσης πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στη Βενετία, για να συζητηθεί η πορεία του έργου και οι επερχόμενες δράσεις. Διαβάστε περισσότερα
1η μέρα: Μιλάνο
Η επίσκεψη ανέδειξε ορισμένο έργα, πλάνα και δράσεις προσαρμογής τα οποία διεξάγονται στην πόλη του Μιλάνου, όπως διεργασίες ενεργειακής απόδοσης σε υπάρχοντα κτήρια, παρακολούθηση του αστικού περιβάλλοντος και της προσέγγισης της προσαρμογής σε νέα κτήρια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μια μεγάλη μητρόπολη αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκαλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής με διαφορετικούς τρόπους.
Σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων (επάνω αριστερά) - Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συσκευών/δωρεάν ασύρματο ίντερνετ (επάνω δεξιά) - Φύτευση πολυκατοικίας (μέση) - Σύστημα καταγραφής περιβαλλοντικών δεδομένων (κάτω αριστερά) - Έξυπνος κάδος (κάτω δεξιά)
2η μέρα: Ρέτζιο-Εμίλια
Η ημερήσια επίσκεψη στο Ρέτζιο-Εμίλια οργανώθηκε σε άμεση συνεργασία με τον Giovanni Ferrari και τη Susanna Ferrari από τον Δήμο του Ρέτζιο-Εμίλια. Η ομάδα του έργου ενημερώθηκε σχετικά με τον τρόπο που ο δήμος αντιμετωπίζει τις κλιματικές πιέσεις -όπως τη διαθεσιμότητα νερού, τις πλημμύρες και το φαινόμενο της αστικής νησίδας- μέσω επισκέψεων σε διάφορα σημεία του δήμου.
Συνάντηση στο κέντρο τηλεματικής παρακολούθησης συστημάτων διαχείρισης νερού Bonifica Emilia Centrale (πάνω δεξιά) - Συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρέτζιο-Εμίλια (πάνω αριστερά) – Χώρος στάθμευσης μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό Mediopadana (κάτω αριστερά) – Μονάδα διαχείρισης λυμάτων στη Mancasale (κάτω δεξιά)
3η ημέρα

Μπολόνια
Η πρώτη επίσκεψη της τρίτης ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μπολόνια, όπου η Raffaella Gueze, υπεύθυνη Βιωσιμότητας στο Δήμο της Μπολόνια, εξήγησε στην ομάδα του έργου πώς άλλα έργα LIFE, όπως το BlueAp και RainBo, ανέπτυξαν διαφορετικές στρατηγικές προσαρμογής στην πόλη, εξέτασαν συστήματα παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και εισήγαγαν νέες κατευθυντήριες γραμμές στον αστικό σχεδιασμό.

Πάντοβα
Συντονισμένη από τον Mattia Bertin (Τμήμα Σχεδιασμού και Σχεδίασης σε Περίπλοκα Περιβάλλοντα) και τον Maurizio Minicuci (Δήμος Πάντοβα) η δεύτερη επίσκεψη της ομάδας του έργου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Πάντοβα, με σκοπό να συζητηθούν τα έργα τα οποία λαμβάνουν χώρα στη πόλη. Το ενδιαφέρον της συζήτησης κινήθηκε κυρίως γύρω από τις δράσεις παρακολούθησης και τις διεργασίες σχεδιασμού και συμμετοχής που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή.
Συνάντηση στο Δημαρχείο της Μπολόνια
4η μέρα: Βενετία
Η τέταρτη ημέρα φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας (Iuav’s Planning University), όπου η ομάδα του έργου είχε τη δυνατότητα να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει τις δράσεις, έτσι ώστε να συντονίσει τον μελλοντικό σχεδιασμό του έργου και τις συνεργασίες μεταξύ των εταίρων του έργου.
Αποτελέσματα Έργου

Δράση C.2: Προσομοίωση των υφιστάμενων κλιματικών συνθηκών και πρόβλεψη των μελλοντικών αλλαγών του κλίματος

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο είναι μέρος της Δράσης C.2 κατά την οποία εξετάστηκαν οι ιστορικές κλιματικές συνθήκες αναλύοντας δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς καθώς και οι εκτιμήσεις υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής αναλύοντας δεδομένα από ένα περιοχικό κλιματικό μοντέλο. Η Δράση C.2 είναι σημαντική, διότι οι κλιματικοί δείκτες που εξετάζονται είναι απαραίτητοι για την διεξαγωγή της εκτίμησης της ευπάθειας και του κινδύνου στην κλιματική αλλαγή (Δράση C.3 & C.4). Επιπλέον, τα ιστορικά κλιματικά δεδομένα καθώς και τα δεδομένα από το περιοχικό κλιματικό μοντέλο συναποτελούν κρίσιμο κομμάτι για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων πίσω από το διαδικτυακό, διαδραστικό εργαλείο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (Δράση C.5).

Ιστορικές κλιματικές συνθήκες
 
Από την ανάλυση των παρατηρήσεων θερμοκρασίας κατά την περίοδο 1985-2014, στις περιοχές μελέτης για τους τέσσερις υπό μελέτη δήμους της Κύπρου (Στρόβολος-Λακατάμια), Ελλάδας (Περιστέρι) και Ιταλίας (Ρέτζιο-Εμίλια), βρέθηκε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.  Πιο συγκεκριμένα, η μέση ετήσια ελάχιστη θερμοκρασία κατά την καλοκαιρινή περίοδο αυξήθηκε κατά 2.3oC στην Κύπρο και κατά 3oC και 3.9oC στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα στην περίοδο των 30 ετών. Η αντίστοιχη αύξηση της μέσης ετήσιας μέγιστης θερμοκρασίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι 0.8oC στην Κύπρο, 1.6oC στην Ελλάδα και 0.7oC στην Ιταλία κατά την ίδια χρονική περίοδο.
 
Τάσεις των μέσων ετήσιων θερμοκρασιών, κατά την θερινή περίοδο, όπως μετρήθηκαν στο σταθμό του Στροβόλου-Λακατάμιας (επάνω διάγραμμα), του Περιστερίου (αριστερό διάγραμμα) και του Ρέτζιο-Εμίλια (δεξί διάγραμμα) κατά την περίοδο 1985-2014. Οι κόκκινες, μπλε και πράσινες καμπύλες απεικονίζουν τη μέγιστη, μέση και ελάχιστη μέση ετήσια θερμοκρασία, αντίστοιχα.
Μελλοντικές κλιματικές συνθήκες
 
Από τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής υπό δύο σενάρια μελλοντικών εκπομπών -το RCP4.5 (σενάριο σταθερότητας εκπομπής θερμοκηπικών αερίων-μετριοπαθές σενάριο) και το RCP8.5 το οποίο αποτελεί το ακραίο σενάριο (υψηλές εκπομπές θερμοκηπικών αερίων)-  εκτιμάται ότι η μέση ετήσια μέγιστη θερμοκρασία στη περιοχή μελέτης της Κύπρου (Στρόβολος-Λακατάμια) θα αυξηθεί κατά 0.14oC και 0.61oC/δεκαετία βάσει των σεναρίων RCP4.5 και RCP8.5, αντίστοιχα με το σενάριο RCP8.5 προβλέπει μια εντονότερη αύξηση για την περίοδο 2045-2100 συγκριτικά με το εγγύς μέλλον. Στο Περιστέρι (Ελλάδα), η εκτιμώμενη αύξηση στη μέση ετήσια μέγιστη θερμοκρασία είναι περίπου 0.14oC και 0.61oC/δεκαετία βάσει των σεναρίων μελλοντικών εκπομπών RCP4.5 και RCP8.5, αντίστοιχα. Η μέση ετήσια μέγιστη θερμοκρασία στο Ρέτζιο-Εμίλια (Ιταλία) επίσης αυξάνεται κατά 0.2oC και 0.5oC/δεκαετία βάσει των σεναρίων RCP4.5 και RCP8.5, αντίστοιχα. Η αύξηση είναι πιο έντονη για το σενάριο RCP8.5 (0.7oC/δεκαετία) κατά τη περίοδο 2045-2100.
Εκτιμήσεις των τάσεων για τη μέση ετήσια μέγιστη θερμοκρασία για το δήμο του Ρέτζιο-Εμίλια (αριστερά), του Περιστερίου (δεξιά) και του Στρόβολου-Λακατάμιας (κάτω) βάσει των μελλοντικών σεναρίων RCP4.5 (πράσινη καμπύλη) και RCP8.5 (κόκκινη καμπύλη). Η μαύρη καμπύλη αντιπροσωπεύει την ιστορική περίοδο.

LIFE Ref. No: LIFE15 CCA/CY/000086
Areas of implementation: Cyprus, Greece, Italy
Duration: 44 months (01/10/2016-31/05/2020)
Project Budget: 1,854,000 € (EC Co-funding: 60%)

UrbanProof eNewsletter

Copyright © 2018, All rights reserved.

Contact person: aggelikonsta@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Unit of Environmental Science and Technology-NTUA · Zografou Campus, 9, Iroon Polytechniou str · Athens 15780 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp