Breaking the vicious cycle
of escalation in the East Med
Τερματίζοντας για την ώρα την επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία: ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι ένα Πάνελ Πρεσβευτών. Ανατολική Μεσόγειος: οι ΗΠΑ επιστρέφουν; Μεταναστευτικό: μεταξύ αποτροπής και ανθρωπισμού.
Breaking the dangerous escalation on the Greek-Turkish maritime dispute: a European Council and an online Ambassadors panel. East Med: the US is back. Migration: between deterrence and humanity.
b082117f-bdf0-450d-9df6-4da9cf49264c.jpg
Δημοσιεύσεις
 
Προστατεύοντας τα Δεδομένα, Κυβερνώντας τον Αλγόριθμο: η Ρυθμιστική Πρόκληση για την ΕΕ. Το κείμενο πολιτικής υπογράφουν ο Καθηγ. Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, και η Βασιλική Πουλά, Βοηθός Ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Publications
 
Protecting Data, Ruling over the Algorithm: The Regulation Challenge for the European Union. A policy paper by Prof. George Pagoulatos, Director General of ELIAMEP, and Vasiliki Poula, Junior Research Assistant of ELIAMEP. 
Θεσμοθετώντας Αμυντικές Σπουδές στην Ελλάδα: Είναι καιρός! Το κείμενο πολιτικής υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ. 
Establishing Defence Studies in Greece? It’s high time…
A policy paper, by Antonis Kamaras, Research Associate of ELIAMEP.
b082117f-bdf0-450d-9df6-4da9cf49264c.jpg
Κρίσεις, Μεσόγειος και Καύκασος
 
Ρήγματα υποθαλάσσια και επίγεια: Oι πολλαπλές κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
ECFR podcast 25/9
O Λουκάς Τσούκαλης συζητά με τον Marc Leonard, την Asli Aydıntaşbaş και την Tara Varma, για τα αίτια που οδήγησαν στην κλιμάκωση της κρίσης, για την αντίδραση της Eυρώπης και τη στάση της Γαλλίας.
Crises, Med and the Caucasus
 
Rifts under sea and on land: The multiple crises in the Eastern Mediterranean
ECFR podcast 25/9 
Loukas Tsoukalis talks with Marc Leonard, Asli Aydıntaşbaş και Tara Varma about the reasons behind the escalation of the crisis, Europe’s reaction and France’s stance. 
Η αλήθεια που γνωρίζουν οι νησιώτες μας  Καθημερινή 27/9 
Ο Γιώργος Παγουλάτος εξηγεί γιατί το δόγμα της ακινησίας στην εξωτερική πολιτική δεν ευνοεί την Ελλάδα. 
The truth our islanders know 
Kathimerini 27/9 
George Pagoulatos explains why the ‘leave it for later’ foreign policy doctrine towards Turkey does not favor Greece.
Oι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ανατολική Μεσόγειος
Αγγλόφωνη Καθημερινή 29/9
Ο Γιώργος Τζογόπουλος γράφει για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και το στοίχημα του διαλόγου που πρέπει να κερδηθεί.
The US, the EU and the Eastern Mediterranean 
English Edition of Kathimerini 29/9
George Tzogopoulos writes about the exploratory talks and the difficult task of making this round of dialogue a success.
 
Εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εναντίον των Αρμενίων
Liberal.gr 29/9
O Θάνος Βερέμης μιλάει για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και για την έντονη δυσαρέσκειά της απέναντι στις ΗΠΑ.
Turkish involvement in Nagorno-Karabakh against the Armenians cannot go far
Liberal.gr 29/9
Thanos Veremis talks about Turkish involvement in Nagorno-Karabakh and Ankara’s frustration with the USA.
Για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών  Τα Νέα 28/9 
Ο Γιώργος Κακλίκης γράφει για τις δύσκολες διερευνητικές συνομιλίες και το τουρκικό casus belli.
On the demilitarization of the islands 
Ta Nea 28/9
George Kaklikis writes about the difficult exploratory talks and the Turkish casus belli. 

b082117f-bdf0-450d-9df6-4da9cf49264c.jpg
H Ευρώπη, το βέτο και οι διεθνείς συνεργασίες
 
Κύπρος και Βέτο 
Τα Νέα 28/9
Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης γράφει για την άκριτη χρήση του βέτο στην ΕΕ, για την Κύπρο και για τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ένωση.
Europe, a veto, and international collaboration 
 
Cyprus and the Veto
Ta Nea 28/9 
Panayiotis Ioakimidis writes about the indiscriminate use of veto in the European Union, Cyprus and the reasons behind ending Turkey’s accession talks with the EU.
Γιατί “θυμώνει” ο Μακρόν
Τα Νέα 1/10
Ο Αντώνης Τριφύλλης γράφει για την προσπάθεια της Γαλλίας να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη Μεσόγειο και τον ρόλο της ΕΕ σε αυτό.
Why Macron gets “mad”
Ta Nea 1/10
Antonis Trifyllis writes about France’s effort to upgrade its role in the Mediterranean and the EU’s part.
Μετανάστευση και ασφάλεια
Τα Νέα 25/9 
Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος γράφει για τη μετανάστευση και την παράμετρο της ασφάλειας στη διαχείριση των μεταναστών και των προσφύγων.
Migration and Security 
Ta Nea 25/9 
Triandafyllos Karatrantos writes about migration and security concerns surrounding migrants and refugees.
Η ελληνoϊταλική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μπορεί να ωφελήσει στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας και με την Αλβανία
Tirana Observatory 25/9
O Μπλεντάρ Φετά γράφει για την ελληνo-ιταλική συμφωνία και ότι είναι ένα καλό σημείο για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία αλλά δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.
Greek-Italian Agreement may benefit the delimitation of maritime boundaries with Albania
Tirana Observatory 25/9

Bledar Feta explains that the Greek-Italian agreement is a good place to start, but it is not the “magic wand” that will resolve all issues with Albania.
Από τα λαοδικεία στην κανονικοποίηση και τις επισκέψεις ρουτίνας
Τα Νέα 29/9
Ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης γράφει για τις αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.. 
From people’s courts to normalcy and routine visits
Ta Nea 29/9 
Panagiotis K. Ioakimidis writes about the upgraded relationship between Greece and the USA.
Infographic:Οι σημαντικότερες εξαγωγές των χωρών της Μεσογείου
Το νέο infographic του Προγράμματος Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγουν οι χώρες της Μεσογείου. Από αργό πετρέλαιο και προϊόντα διύλισης πετρελαίου, μέχρι αεροσκάφη, οχήματα, φάρμακα και χρυσό.
InfographicTop exports of Mediterranean Countries
The new infographic of ELIAMEP’s Mediterranean programme. The top exports by Mediterranean countries. From crude oil and refined petroleum products to airplanes, vehicles and medicaments, to gold.
b082117f-bdf0-450d-9df6-4da9cf49264c.jpg
Προσεχείς Διαδικτυακές εκδηλώσεις
 
«Ελλάδα και Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: Σπάζοντας το φαύλο κύκλο της κλιμάκωσης», δημόσια διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ των Gerard Araud, πρώην Πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, Nicholas Burns, πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, Ernst Reichel, Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, και Λουκά Τσούκαλη, Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητή στο Sciences Po. Σε συνεργασία με το Atlantic Council, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ώρα 15:30
Upcoming Online events

 
“Greece and Turkey in the Eastern Mediterranean: Breaking the vicious cycle of escalation”, online public discussion between Gerard Araud, former Ambassador of France to the US and the UN, Nicholas Burns, former US Ambassador to Greece and NATO, Ernst Reichel, Ambassador of Germany to Greece, and Loukas Tsoukalis, President of ELIAMEP and Professor at Sciences Po. Ιn cooperation with the Atlantic Council, Wednesday 7 October, 15:30 (EEST).
«Αξιολογώντας το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», δημόσια διαδικτυακή συζήτηση σε συνεργασία με το Γραφείο του Ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, ώρα 17:00.
“Assessing the New Pact on Migration and Asylum”, online public discussion in cooperation with the Hanns Seidel Stiftung office in Athens, Wednesday 14 October, 17:00 (EEST).
b082117f-bdf0-450d-9df6-4da9cf49264c.jpg
Νέο Podcast
 
Οι διαφορές στο θαλάσσιο χώρο και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Στο νέο podcast του EΛΙΑΜΕΠ, ο Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ,  συνομιλεί με την Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες, τις διαφορές στο θαλάσσιο χώρο και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
New Podcast
 
Maritime Disputes and Current Developments in the Eastern Mediterranean
In ELIAMEP’s new podcast, Efthymios Papastavridis, Researcher at the University of Oxford and ELIAMEP Research Associate, talks to Odin Linardatou, ELIAMEP Head of Communications, about the major challenges in the Eastern Mediterranean, maritime disputes and the recent developments in Greek-Turkish relations.
.
Ισορροπώντας μεταξύ αποτροπής και ανθρωπισμού
Στο νέο podcast του ΕΛΙΑΜΕΠ, η Αγγελική Δημητριάδη, Επικεφαλής του Προγράμματος Μετανάστευσης, συζητά με την Οντίν Λιναρδάτου για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, τις διαφορές με το Δουβλίνο, για τις επιστροφές και την πολιτική υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών.
Between deterrence and humanity
In ELIAMEP’s new podcast, Angeliki Dimitriadi, Head of ELIAMEP’s Migration Programme, talks to Odin Linardatou about the new Pact on Migration and Asylum, its differences from the Dublin Pact, and about asylum, returns and integration.

Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2020 Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP), All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp