Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste leerkracht,

Onze allereerste nieuwsbrief van dit schooljaar met nieuwsfeiten, nieuwe projecten en andere nieuwtjes ! Het duurde even, want door de nieuwe AVG-wet moest iedereen zich opnieuw aanmelden. Dat heeft nog lang niet iedereen gedaan. We denken echter dat de inhoud van toegevoegde waarde kan zijn voor iedereen die op de hoogte wilt blijven van cultuureducatie. Daarom vragen we jouw hulp. Wil je binnen jouw netwerk kijken wie deze nieuwsbrief interessant zou kunnen vinden? Stuur de mail dan gerust door. Klik hier om je rechtstreeks aan te melden.

Veel leesplezier !
Team Kaleidoscoop
Save the date: Kunstcarrousel 2019
Inspiratiemiddag voor leerkrachten, icc'ers, directeuren in het basisonderwijs
Kaleidoscoop organiseert op woensdag 27 maart de vijfde editie van de Kunstcarrousel, dé inspiratiemiddag voor (vak)leerkrachten in het basisonderwijs in Maastricht en/of het Heuvelland. Met de Kunstcarrousel willen we leerkrachten laten inspireren door het mooie culturele aanbod in de stad en hopelijk tools meegeven hoe ze deze inspiratie kunnen gebruiken in de klas. Dit jaar zijn we te gast bij het Centre Céramique. Deelnemers bezoeken na de plenaire bijeenkomst twee verschillende locaties naar keuze. Deelname is gratis, maar je moet je wél aanmelden. De uitnodiging voor de Kunstcarrousel volgt binnenkort. Dit bericht mag gerust onder collega’s binnen het schoolteam verspreid worden.

Kunstcarrousel: 27 maart 2019
Tijd: 13.30-17.00 uur
Aanvang grote hal Centre Céramique


 
Project 'Muzikale bevrijding' Brundibár
Operaproject van Kumulus, Limburgse koorschool en Opera Zuid voor groep 6, 7, 8
75 jaar geleden voerden kinderen de kinderopera Brundibár uit in het concentratiekamp van Theresienstadt. Voor de kinderen was de opera één van de weinige lichtpuntjes in hun leven. In september 2019 is Maastricht 75 jaar bevrijd. Een goed moment om daarbij stil te staan ...
Kumulus Muziekschool, De Limburgse koorschool en Opera Zuid hebben de handen ineen geslagen en hebben een lespakket ontwikkeld over de bevrijding en de Tweede Wereldoorlog vanuit een muzikale invalshoek. Het bestaat uit een proefles en een lespakket bestaande uit 4 lessen van 1 uur. Tijdens de gratis proefles (vanaf nu t/m 15 maart te boeken) wordt een introductie op het thema oorlog en muziek gegeven en gaan de kinderen ook zelf actief aan de slag met stukjes uit de opera.
Prijs: € 4 per leerling

Interesse? Neem dan contact op met Meike Kerkhofs,
Senior medewerker kunsteducatie Muziek
Centre Céramique - Kumulus - Natuurhistorisch Museum
E: meike.kerkhofs@maastricht.nl
T: +31 (0)6 29 56 14 48

 
Oud de Kunst!
Kunstontmoeting in Bonnefantenmuseum voor groep 7 en 8
Ontrafel de mysteries van onze oude kunstcollectie met Oud de Kunst ! Onder tijdsdruk probeer je in duo's zoveel mogelijk vragen over diverse kunstwerken correct te beantwoorden. De opbrengst? Een unieke code waarmee je toegang krijgt tot de inhoud van een raadselachtig kistje. Met de inhoud in handen kan de museumdocent je alles vertellen over die bijzondere, en soms vreemde, kunstwerken van lang, lang geleden.

Duur: 1 uur of 1,5 uur
Prijs en groepsgrootte: € 54,50 per 15 leerlingen inclusief 4 begeleiders voor 1 uur (€ 79,50 voor 1,5 uur)
Vanaf maart 2019 te boeken
Reserveren kan via: educatie@bonnefanten.nl
 
Gezocht: leerkrachten met een passie voor mediakunst!
Nieuw project Mediakunst voor groep 5 t/m 8
Kaleidoscoop, Centre Céramique, MAMDT hogeschool Zuyd, Lumière Cinema en RTV Maastricht ontwikkelen samen een leerlijn op het gebied van mediakunst voor groep 5/6/7/8, waarin leerlingen begrijpend leren kijken en ook praktisch en creatief aan de slag gaan.

Aan bod komen :
  • Begrijpend kijken
  • Een (animatie)film maken
  • Creatief coderen
  • Nieuws of fakenieuws?
  • Virtual reality
  • 21ste eeuwse- en digitale vaardigheden
Wij zoeken leerkrachten die met ons willen meedenken, zodat het echt aansluit bij jullie onderwijspraktijk. De tijdsinvestering is slechts één bijeenkomst.

Interesse? Stuur een mail naar info@kaleidoscoop.net

 
Jampotje
Muzikale voorstelling van Marijk Greweldinger en Combo de Wolf vanaf groep 5
Ronald gaat op woensdagmiddag op visite bij zijn opa Lewis. Als Ronald binnenkomt, zit zijn opa te bladeren in een groot boek. Dat is het moment dat opa zijn verhaal aan Ronald gaat vertellen. 
Ronald luistert adembenemend naar zijn opa en wat hij heeft meegemaakt bij de aanvang van de bevrijding van Zuid-Limburg. Het verhaal en de liedjes zijn geschreven door Marijk Greweldinger. De arrangementen zijn gemaakt door de leden van Combo de Wolf. Deze voorstelling kan in elke setting gespeeld worden.

Prijs: € 450 per voorstelling 

Meer info via Marijk Greweldinger
Atelier Het Brede Spoor
E: Info@hetbredespoor.com
T: +31 (0)6 81 84 12 28
 
Kunst en cultuur beleven bij Marres
Kijken, luisteren, ruiken en proeven bij Marres voor groep 3 t/m 8
Vlakbij het Vrijthof ligt Marres, een presentatie-instelling met grote stadstuin. Marres neemt ook basisschool leerlingen graag mee in de wereld van kunst, muziek, geur en smaak door alle zintuigen te prikkelen met zeer wisselende exposities. Leerlingen ervaren kunst en cultuur onder begeleiding van een rondleider door te kijken, praten, luisteren, ruiken en/of proeven. Aan elk bezoek wordt een klein kunst-experiment gekoppeld, van eigen ervaring leer je het meest!
Kijk op www.marres.org voor de huidige tentoonstelling.
Meer info via Ilse van Lieshout:

T: +31(0)6 38 54 26 29
E: educatie@mares.org
 
Dansje Taal
Dansprogramma van SALLY Dansgezelschap Maastricht voor groep 1 t/m 8
Dansje Taal is een nieuw programma voor het basisonderwijs waarin kinderen een nieuwe taal leren door middel van dans. Bewegen en leren versterken elkaar; al bewegend doen kinderen sneller nieuwe ervaringen en kennis op. In de eigen klas leren kinderen op unieke wijze woorden, getallen en klanken in het Engels, Frans of Duits via beweging. Voor kinderen die nieuw zijn in Nederland heeft SALLY ook een variant in het Nederlands ontwikkeld, waarbij de taal en de cultuur op een dansante manier worden behandeld.
Dansje Taal is ontwikkeld voor onder-, midden-, en bovenbouw en mogelijk als workshop, project of doorgaande leerlijn.
 
Heb je interesse en wil je graag meer weten? Neem dan contact op met met Sophie van Heesewijk
T: +31 (0)6 30 65 44 85
E: sophie@sallydm.nl
 
Ken je stad
Project Erfgoed educatie vanaf groep 3
Ken je stad is hét nieuwe project voor erfgoed- en omgevingseducatie voor Maastricht en omgeving.
In dit project van LGOG Maastricht gaan leerlingen zelf aan de slag met de rijke geschiedenis en het erfgoed van hun eigen leefomgeving. Het aanbod wordt zoveel mogelijk op maat samengesteld voor de deelnemende scholen.

Interesse? Ga dan naar www.kenjestad.eu of stuur een e-mail naar info@kenjestad.eu.
Copyright © 2019 Kaleidoscoop, alle rechten voorbehouden.

Ons e-mailadres is:
info@kaleidoscoop.net

Wilt u uw e-mailvoorkeuren wijzigen?
U kunt hier uw voorkeuren en gegevens wijzigen
of u afmelden voor deze nieuwsbrief.