Copy

 

Butlletí del Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell

 

juliol 2019, número 5

 

NOTÍCIES DE LES ENTITATS

Primer iftar popular a Palafrugell

El Grup de Referents per la Convivència de Palafrugell, amb la col·laboració de totes les associacions musulmanes, comerços de la vila, desenes de particulars i l’Àrea de Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament Palafrugell van organitzar el dia 31 de maig un iftar popular obert a tothom, en el que hi van participar més de 400 persones.
 
Aquest sopar, que trenca el dejuni diari del ramadà, va suposar una trobada de germanor entre la comunitat musulmana de Palafrugell i la resta d’habitants de la vila, que van voler compartir i donar a conèixer aquest moment tan significatiu. A més, va ser una oportunitat per mostrar la gastronomia tradicional marroquina, es van fer tallers de henna, de cal·ligrafia àrab i de manualitats. També es van recitar poemes i oracions tradicionals i es va fer la crida a l’oració abans de trencar el dejuni.
 
El Ramadà té lloc el novè mes del calendari lunar islàmic i els musulmans el consideren un mes beneït. El dejuni des de l'alba fins la posta del sol marca el mes de Ramadà i només es trenca a la nit, moment en el qual també es fan oracions especials. El Ramadà simbolitza la disciplina, l'autocontrol i el creixement espiritual. L'iftar es pren just després de la crida a l'oració de la màgrib, que és al voltant de la posta de sol.


Programa LECXIT-Fundació Josep Pallach

El programa LECXIT-Fundació Josep Pallach, que es porta a terme a Palafrugell i a diferents indrets de la nostra comarca, ha acabat un nou curs escolar per sisè any consecutiu.

Es tracta d'un treball coral en el qual hi intervenen representants de les institucions i entitats locals, centres d'ensenyament de primària, centres de secundària, biblioteques, centres culturals, associacions diverses, persones físiques interessades en ajudar a que infants de 9 o de 10 anys cada vegada tinguin més interès per la lectura i, per tant, en millorar la seva comprensió. No es tracta, per tant, de fer com una classe de repàs sinó més aviat de transmetre individualitzada o personalitzadament uns valors i unes vivències que poden ser molt importants per al futur escolar i d'adaptació social del nen o nena.
 
És motiu de molta satisfacció l'haver arribat a prop del miler de persones voluntàries que hi ha participat, d'una manera o altra. Les valoracions han estat altament positives, fet que ens esperona a tots i a totes les persones, institucions i entitats participants, a seguir, ampliar i millorar aquesta versió del programa.


Nombre de persones voluntàries :196. Nombre total de nens i nenes atesos: 123
Una sessió d'una hora setmanal de novembre fins a final de maig.

AFATRAM entrega els diplomes del cursos d'informàtica

Per setè any consecutiu L'Associació de Familiars d'Usuaris del Centre de Cultiu Tramuntana (AFATRAM)  ha organitzat cursos d'iniciació a la informàtica, dels qual s'han beneficiat uns 20 nois i noies del Tramuntana.  Les classes són impartides per dues persones voluntàries i una monitora del centre.

ENTITATS DE
GENT GRAN: NOVES JUNTES

CONSELL DE LA GENT GRAN

President: Tomàs Ferrer Fernández 
Vicepresident: Juan López Alba
Secretari: Ramon Ràfols Pascual
Tresorer: Josep Maria Albizua Cuestas
Subtresorer: Manel Matas Casión
Tècnica informàtica: Fedra Delgado Aliu
So i Ball: Martí Ribot Vidal

L'ESPLAI DE LA CAIXA

Presidenta: Concepció Olivés Ribas
Vicepresidenta: Montserrat Ayter Serra
Secretària: Dolors Ramírez Nieto
Tresorera: Mari Carmen Nicolás Herrero
Vocal: Soledad Rosado Mejias
Vocal: Maika López Pérez
Vocal: Antonia Pradas Jiménez
Vocal: Annie Masselot
Vocal: Rosa Espí Pérez

 

NOTÍCIES DE L'ÀREA DE BENESTAR SOCIAL

3 ANYS DELS HORTS COMUNITARIS LES ARENES

Tercer aniversari dels horts
El dissabte 22 de  juny els horts comunitaris les Arenes van celebrar el seu 3r aniversari amb una jornada de portes obertes. Unes 100 persones van assistir a la jornada que es va iniciar a 2/4 d’11 del matí amb un esmorzar.
                                                                                     
Tot seguit, els assistents van poder participar en els diferents jocs infantils i en dos tallers: un de preparació d’olis amb plantes medicinals i un altre de construcció d’un hotel d’insectes. Un any més, aquesta jornada de portes obertes té com a objectiu donar a conèixer aquest espai municipal a tothom.
Mongetes solidàries
Els hortolans han plantat dues parcel·les de mongeta ecològica destinada al Centre de Distribució d’Aliments de Palafrugell. La iniciativa va néixer en veure que les parcel·les del PTT del Centre d’Educació de Palafrugell a l’estiu s’omplien de males herbes i no se’n feia un ús que tingués un rendiment a curt termini.                                                                         
En total s'han fet 3 col·lectes durant el mes de juliol i s'han pogut donar prop de 100 quilos de mongeta tendra. La voluntat dels hortolans és continuar plantant a les parcel·les que estiguin en desús per poder fer donatius al CDA al llarg de tot l’any. En el manteniment i la recollida de les mongetes hi han participat més de la meitat dels hortolans.  

ESPAI DONA PALAFRUGELL

Prop de 900 persones visiten el Punt Lila de la Festa Major

Un total de 880 persones van passar pel Punt Lila instal·lat a la zona de les barraques durant la Festa Major. Del total de persones que van demanar informació o van participar a les activitats organitzades en aquest espai, un 67% van ser noies. Pel que fa a la distribució per edats, el 53% eren menors de 18 anys i el 40% d’entre 19 i 29 anys.

El Punt Lila és un punt d'informació, assessorament, atenció, sensibilització i acompanyament. Les persones que s’hi van apropar podien aconseguir una polsera o una xapa amb els lemes “A Palafrugell no és no” i “A Palafrugell només sí és sí” i participar en diferents jocs que permetien poder parlar, visibilitzar i compartir les diferents formes de violència masclista i sexista, concretament les violències sexuals. També podien deixar un #hashtag amb un missatge, una situació de #metoo a l'iceberg de la violència masclista o bé encertar si unes frases eren veritat o fals.

La vela per reforçar vincles entre progenitors i infants

Un total de 16 persones de 6 famílies diferents, entre adults i infants, han participat en una nova edició del curs de vela per a famílies. El curs està íntegrament organitzat pel Club de Vela Calella, dins la seva vessant de responsabilitat social corporativa, mentre que l’àrea de Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Palafrugell ha col·laborat detectant-ne les famílies beneficiàries.

L'objectiu principal del projecte és potenciar, a través d'un espai de lleure i gaudint del mar, els vincles afectius entre progenitors o figures cuidadores amb els i les menors. Durant 5 dies, les persones gaudeixen d’un espai d’interacció diferent, lúdic i esportiu, amb el mar com a protagonista, un espai terapèutic “per se” en el que infants, mares i pares aprendran plegats tot navegant.
  

ESPAI LGTBI

Coincidint amb el 28 de juny, Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI, l’Espai LGTBI de l’Ajuntament de Palafrugell va organitzar diversos actes per conscienciar la població de la diversitat de gènere.

Entre d'altres accions, es va canviar el pas de vianants que hi ha a prop de la Biblioteca Municipal i també el banc que hi ha just davant de l'Espai Jove.                                                                       

Al carrer de Pals hi ha l’espai LGTBI que serveix de punt de trobada com també per atendre el col·lectiu i sensibilitzar les persones.


 Pas de peatons de la Biblioteca de Palafrugell


AGENDA

L'1 d'agost s'obre el termini per demanar beques per a la activitats extraescolars del curs 2019-2020

Un any més, l’Ajuntament de Palafrugell ofereix un programa d’ajuts per a activitats extraescolars per al curs 2019-2020. Les aportacions van destinades a infants i adolescents d’entre 6 i 16 anys, empadronats al municipi i que vulguin participar a les activitats organitzades per les diferents àrees de la corporació municipal i per les associacions i entitats inscrites al registre de l’Ajuntament. També se’n podran beneficiar aquells joves d’entre 14 i 24 anys inscrits en activitats de dinamització juvenil de Can Genís i a les aules d’art, teatre i dansa de l’Àrea de Cultura.
 
La participació de les pròpies entitats, de l’ajuntament i de les famílies permet assolir l’objectiu de fomentar la participació dels infants i joves en projectes o activitats extraescolars del municipi, evitant que ningú en quedi exclòs per motius econòmics o de caire social.
 
El període de sol·licituds estarà obert des de l’1 d’agost fins al 13 de setembre de 2019, i s’hauran de presentar a través de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, presencialment o a través de la seu electrònica. Només es podrà presentar una sol·licitud per infant/jove i per a una única activitat.
 
Aquesta partida de subvencions se suma a les ja habituals destinades a infants de les escoles bressol municipals, de l'Escola de música de Palafrugell, les dels menús escolars, de llibres socialitzats, robòtica, etc.
 
Podeu consultar les bases d’aquestes subvencions per a activitats extraescolars a través del següent enllaç: https://seu.palafrugell.cat/tramits/ajuts-i-subvencions/subvencions-per-a-la-realitzacio-d-activitats-extraescolars
 

Dia internacional de les persones sordes a Palafrugell 


L'Associació Centre de les Persones Sordes del Baix Empordà està organitzant pels dies 20, 21 i 22 de setembre la celebració a Palafrugell del Dia internacional de les persones sordes, amb una trobada internacional que aplegarà unes 400 persones. 
                                                                       
(programa)               


 


LES COMISSIONS DE TREBALL INFORMEN

COMISSIÓ DE SALUT MENTAL  

Estem treballant per la celebració de la setmana internacional de les persones amb problemes de salut mental del mes d'octubre amb tot un seguit d'activitats i propostes diverses que impliquen la participació de serveis, entitats i recursos de caire molt variat de Palafrugell.                                               
PROPERA SESSIÓ: 
4 DE SETEMBRE A LES 9:30 A SERVEIS SOCIALS
                                             
 
COMISSIÓ D'IGUALTAT

El compte d'Instagram @donesdepalafrugell continua presentant dones de Palafrugell que han aportat valor a la vila.
A la darrera sessió de la comissió van assistir membres de l'associació Valentes i Acompanyades que treballen per a la prevenció dels matrimonis forçats. Properament es farà una formació específica per a agents clau.
En la propera reunió es presentarà una campanya que es portarà a terme a Palafrugell per a fomentar la igualtat d'oportunitats en  l'àmbit laboral . Els membres de la comissió d'igualtat faran de tribunal d'un concurs de bones pràctiques que es realitzarà el mes de novembre.

PROPERA SESSIÓ:
17 DE SETEMBRE DE 10 A 11:30H A SERVEIS SOCIALS
                                                   
COMISSIÓ DE CONVIVÈNCIA

Estem treballant en un projecte de lluita contra els rumors. La Fundació Surt ens ha ofert dues formacions (per a membres de la comissió i per a personal d'atenció al públic)  i properament es presentarà una proposta d'acció que es portarà a terme des de la comissió de convivència durant l'últim trimestre del 2019.                          

PROPERA SESSIÓ: 
22 DE SETEMBRE DE 10 A 11:30H A SERVEIS SOCIALS

PROPERA SESSIÓ PLENÀRIA DEL CONSELL MUNICIPAL DE BENESTAR SOCIAL:
DIA 22 D'OCTUBRE A LES 9:30H A LA PEDRERA.

LES ENTITATS ES PRESENTEN

 
 
QUI SOM

 


ESPLAI DE LA GENT GRAN

Els EspaiCaixa són llocs de trobada, de relació i de participació, on s'hi fa cap per passar-hi una bona estona, participant en les activitats, llegint, conversant amb els amics, i on es pot desenvolupar un paper actiu i solidari i ser protagonista de les actuacions. També es pot practicar en companyia allò que s'ha aprés: la informàtica, la pintura, les activitats manuals, la música, el teatre, i les llengües estrangeres, entre d'altres.

ON ESTEM

Plaça Nova 1,   Palafrugell (17257)
   
  Telèfon: 972 305 582
 
VULL SABER-NE MÉS

 

Adreça electrònica: esplaipala@telefonica.net
 
 
enllaç a la pàgina de Voluntariat de Palafrugell
enllaç al mapa de recursos per a la inclusió de Palafrugell
El Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) és un òrgan col·legiat de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació en matèria de serveis socials a la vila de Palafrugell, tal i com preveu l’article 24.2 del Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació de Sistema Català de Serveis Socials. Aquest butlletí neix de la demanda de les entitats membres del Consell Municipal de Benestar Social i vol ser una eina de coneixement i reconeixement de tot allò que es cou en l'àmbit social a Palafrugell
Veure el Reglament del CMBS

Copyright © 2018 Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell. Tots els drets reservats.

Rebeu aquest correu electrònic perquè formeu part de la llista de subscriptors al butlletí electrònic del Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell

Podeu canviar les meves dades or donar-me de baixa d'aquesta llista.
 


This email was sent to <<Correu Electrònic>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Plis · Avinguda Josep Pla, 3 · Palafrugell, Gi 17200 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp