Copy

 

Butlletí del Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell

 

desembre 2019, número 6

 

NOTÍCIES DE LES ENTITATS

Desè aniversari de la Fundació Palafrugell Gent Gran

El dia 28 de novembre, la Fundació Palafrugell Gent Gran va començar a celebrar el 10è aniversari de l'obertura del centre al Pi Verd.
Sota el lema "Seguim fent camí",  s'han programat durant tot l'any diferents activitats adreçades a la seva gent gran, als professionals que hi treballen i a altres col·lectius municipals. El passat dijous 28 es va encetar aquesta commemoració amb diferents activitats musicals d'oci, un menú especial pels residents, un fotoreclam i un muntatge fotogràfic a la recepció central.
 

Celebració conjunta del dia mundial de la salut mental
 
Més de 300 persones van participar en el conjunt d'activitats organitzades a l'entorn del dia mundial de la salut mental a Palafrugell. Amb l'objectiu posat en la lluita contra l'estigmatització de la malaltia mental, els agents que formen part de la comissió van organitzar durant el mes d'octubre xerrades, exposicions, xocolatada popular, conta-contes, tertúlia radiofònica i altres accions de sensibilització per a celebrar el dia internacional de la salut mental.Gran Recapte d'Aliments

Per setè any consecutiu, ens hem d’enorgullir que a Palafrugell la campanya del Gran Recapte d'aliments sigui un èxit rotund de participació, organització i solidaritat. Els dies 23 i 24 de novembre es van recollir uns 14.000  quilos d'aliments en benefici del Centre de Distribució d’Aliments de Palafrugell, en una campanya que va comptar amb la participació de prop de 400 voluntaris del municipi i 8 supermercats.

El Gran Recapte s'organitza anualment des del Banc d’Aliments, amb la col·laboració de Càritas i l’Ajuntament.  Però no seria possible sense la implicació de les entitats que organitzen els torns als supermercats, les escoles i instituts que recullen aliments, les empreses privades que hi col·laboren desinteressadament, els ciutadans i ciutadanes que aporten el seu temps a la campanya i que compren els aliments per a donar-los.

Moltes gràcies a tothom per fer possible la consolidació del Gran Recapte durant els darrers set anys.

Programa LECXIT de la Fundació Pallach

Amb l’arribada del nou curs escolar, la Fundació Josep Pallach ha tornat a posar en marxa el programa LECXIT en vint llocs de la comarca, sis dels quals són a cada una de les escoles de primària del municipi de Palafrugell.

Aquesta és la setena edició del programa i podem dir que, fins ara, ha estat quasi un miler el nombre de persones voluntàries -d’entre 16 i 87 anys- que han fet possible il·lusionar cap a la lectura i millorar la comprensió lectora de nens i de nenes d’entre 9 o 10 anys de la zona.


 

El fet que hi hagi una relació personalitzada durant una hora per setmana i fora d’horari escolar, en un context relaxat i molt proper, ha donat resultats altament satisfactoris. Si, a més, hi afegim que s’ha teixit una vertadera xarxa (direcció i professorat implicat dels centres de primària; el boca-orella que arriba a persones voluntàries adultes, la bona predisposició dels instituts que faciliten voluntariat de nois i nois de batxillerat, d’accions coordinades amb la biblioteca pública, de les formadores que facilita la Fundació Bofill i d’altres instàncies), podem dir ben alt que el programa fa ben palès el lema de la Fundació: “Tothom educa, s’educa tothom; fem xarxa”. Que sigui per molts anys!

 

NOTÍCIES DE L'ÀREA DE BENESTAR SOCIAL

PRESCRIPCIÓ SOCIAL

Palafrugell posa en marxa el programa de prescripció social

 
Es tracta d’una recepta diferent per millorar el benestar i la qualitat de vida dels pacients. 
 
Palafrugell ha posat en marxa el programa de prescripció social, per tal de promoure la salut emocional i el benestar dels seus habitants. Aquest programa consisteix en derivar, des del CAP de Palafrugell, persones amb problemes anímics relacionats amb situacions vitals com ara la soledat o la manca de relacions socials, a les diferents activitats que porta a terme el teixit associatiu de la vila, amb la prèvia adhesió al programa de les entitats. El projecte és fruit del treball conjunt de l’Ajuntament de Palafrugell, el Centre d’Atenció Primària de Palafrugell i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb la col·laboració de Càritas Palafrugell.
 

ESPAI DONA PALAFRUGELL

El 25 de novembre...

 

Un any més, l’Àrea de Joventut i l’Espai Dona de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Palafrugell van organitzar diferents activitats per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre.

La presentació d’un videoclip, l’encesa d’espelmes, activitats lúdiques i una taula informativa, entre d'altres, van centrar la jornada d'enguany.
 


 

... dia mundial contra les violències de gènere

Des de fa set anys, l’Ajuntament de Palafrugell promou una cançó per sensibilitzar els joves de la violència masclista, i des de fa cinc es grava un videoclip de la cançó que es presenta durant l’encesa d’espelmes. Enguany el videoclip  presenta la cançó “Quan salta l’alarma” de Marina Gil i de tres il·lustracions que han creat tres dones artistes, inspirades en la cançó, la dona, la violència masclista i la igualtat.


Per a veure el videoclip cliqueu el següent enllaç:
https://youtu.be/mTt8mUCXSRY
 

HABITATGE

Habitatge social cooperatiu en règim de cessió d'ús

 
L’Ajuntament de Palafrugell ha signat un acord amb l’entitat Sostre Cívic per tal de promoure l’habitatge de protecció social cooperatiu a la vila. Arran d’aquest conveni, la cooperativa adquirirà un edifici al carrer Ponent i oferirà sis habitatges en règim de cessió d’ús. Per la seva part, l’Ajuntament aportarà 40.000 euros, repartits en dos anys, per contribuir a fer possible aquest projecte.
 
Els habitatges són adquirits pel procediment de tanteig i retracte a habitatges que provenen d’execució hipotecària i, per tant, s'ha evitat la seva venda a un fons d'inversions internacional. L’adquisició s'ha efectuat gràcies a un préstec de l’Institut Català de Finances que compta amb una bonificació per part de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.
 
En el cas dels projectes de Sostre Cívic, la cooperativa sempre és la titular dels habitatges, que a la vegada permet i fomenta la participació de les persones sòcies de la cooperativa, que en són també propietàries, a diferència d’un model en que la propietat és pública. Els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament o per un període molt llarg. Formar-ne part, requereix una aportació inicial i el pagament de quotes mensuals que deriven dels costos d’adquisició, manteniment i funcionament del projecte d’habitatge cooperatiu, i no de la situació del mercat immobiliari.

Diagnòstic de les ocupacions irregulars a Palafrugell

 
L'Ajuntament de Palafrugell, davant la greu problemàtica de l'ocupació irregular al municipi, creu imprescindible tenir una diagnosi que analitzi el tipus d'ocupació i quina és la realitat que l'envolta.
 
Per això, ha sol·licitat una subvenció per a estudis, plans, programes i projectes locals en l'àmbit de les polítiques d'habitatges a la Diputació de Girona.
 
Amb l'aprovació de la subvenció, es va contactar i gestionar amb la la Fundació SER.GI, un estudi de "Diagnosi del parc d'habitatges ocupats irregularment". L'estudi té un termini de 6 mesos, es va iniciar a principis d'octubre 2019 i finalitzarà a principis abril 2020.
 
La finalitat de l'estudi és l'extracció de les experiències de l'ocupació irregular, les circumstàncies social i econòmiques de les persones i altres indicadors que ens ajudin a prendre decisions i accions adequades, millorar la situació de les persones ocupants i garantir el dret a un habitatge digne.
 
 

CONSELL MUNICIPAL DE BENESTAR SOCIAL

El dia 22 d'octubre va tenir lloc la setena sessió plenària del Consell Municipal de Benestar Social a la qual van assistir 30 persones. Durant l'any el plenari es reuneix dos cops (abril i octubre) i és durant el plenari d'octubre que s'avalua la feina feta i es prenen decisions respecte a les comissions de treball de l'any següent.

En aquest cas es va decidir que:

1- Es donarà continuïtat a les comissions de salut mental, convivència i igualtat
2- Es convocarà una nova comissió sobre gent gran
3- S'intentarà reformular la comissió d'accessibilitat (afegint el treball sobre l'accessibilitat cognitiva)Sessió de treball del PlenariQuadre-resum del treball acordat
 


AGENDA

ANY PALLACH: PRESENTACIÓ AL TEATRE MUNICIPAL DE PALAFRUGELL EL PROPER 15 DE GENER 
El dia 10 de febrer del 2020 farà cent anys del naixement de Josep Pallach. Per celebrar aquesta commemoració -reconeguda oficialment per la Generalitat de Catalunya- la nostra Fundació prepara per al proper any tota una sèrie d’actes i activitats dels quals s’informarà en el seu moment.

El proper 15 de gener, dimecres, a les 7 de la tarda, hi haurà la presentació del que hem anomenat “Any Pallach: per l’educació i el compromís social”, al Teatre Municipal de Palafrugell- El Dr. Salvador Cardús hi pronunciarà la conferència inaugural sobre el tema: “EDUCAR, UN COMPROMÍS AMB EL FUTUR -tot pensant en Josep Pallach-“. Tothom hi és convidat!

 
PROPERA SESSIÓ PLENÀRIA DEL CONSELL MUNICIPAL DE BENESTAR SOCIAL:
 
DIA 20 D'ABRIL DE 2020 A LES 9:30H A LA PEDRERA
 
PROPERES REUNIONS DE LES COMISSIONS DE TREBALL:
 
COMISSIÓ DE GENT GRAN: 17/01/2020, CAN GENÍS, 9-10:30h
COMISSIÓ DE SALUT MENTAL: 21/01/2020, SERVEIS SOCIALS, 9-10:30h
COMISSIÓ D'IGUALTAT: 28/01/2020, SERVEIS SOCIALS, 10-11,30h
COMISSIÓ DE CONVIVÈNCIA: GENER 2020 (per determinar)
GRUP D'ACCESSIBILITAT COGNITIVA: MARÇ 2020 (per determinar)

 

LES ENTITATS ES PRESENTEN 
 
 
 
QUI SOM

 

Fundació  Resilis.
A Palafrugell disposem de dos pisos per joves: el Pis Tallamar i el Pis Timó.
 
QUÈ FEM La Fundació RESILIS desenvolupa projectes i programes per a l’atenció integral de joves i infants en situació de risc social o amb possibilitat de patir-ne. A Palafrugell disposem de dos recursos per a joves, enfocats en projectes de Transició a la vida adulta i a l’autonomia amb una capacitat per atendre a 10 joves , per una banda i 4 per l’altre. L’equip educatiu acompanya a cada jove en el seu procés en tots els àmbits de la seva vida (emocional, socio-familiar, formatiu-laboral, etc)

ON ESTEM

Les oficines de la Fundació Resilis es troben al carrer Garrotxa número 7 de Girona
   
 
VULL SABER-NE MÉS

 
https://www.plataformaeducativa.org/portal/plataforma-educativa/
Telèfon Pis Tallamar 972182398
Telèfon Fundació Resilis 972405454
 
   
enllaç a la pàgina de Voluntariat de Palafrugell
enllaç al mapa de recursos per a la inclusió de Palafrugell
El Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) és un òrgan col·legiat de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació en matèria de serveis socials a la vila de Palafrugell, tal i com preveu l’article 24.2 del Decret 202/2009, de 22 de desembre, dels òrgans de participació i de coordinació de Sistema Català de Serveis Socials. Aquest butlletí neix de la demanda de les entitats membres del Consell Municipal de Benestar Social i vol ser una eina de coneixement i reconeixement de tot allò que es cou en l'àmbit social a Palafrugell
Veure el Reglament del CMBS

Copyright © 2018 Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell. Tots els drets reservats.

Rebeu aquest correu electrònic perquè formeu part de la llista de subscriptors al butlletí electrònic del Consell Municipal de Benestar Social de Palafrugell

Podeu canviar les meves dades or donar-me de baixa d'aquesta llista.
 


This email was sent to <<Correu Electrònic>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Plis · Avinguda Josep Pla, 3 · Palafrugell, Gi 17200 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp