Copy
View this email in your browser

Komt u ook?

U bent van harte welkom op de informatieavond! Woensdag 29 augustus, ja morgenavond, kunt u ons bezoeken op de informatieavond voor de talen in het van Maerlantlyceum. Veel docenten zijn aanwezig om u te ontmoeten en met u in gesprek te gaan over hun lessen. U kunt al uw vragen over de cursus stellen aan hen en uw instap- of instroomniveau laten bepalen.
Het is ook mogelijk om uzelf deze avond in te schrijven. De deuren staan wagenwijd open tussen 19.00 en 21.00 uur.Nieuwe cursussen dit seizoen:
De inschrijvingen stromen nu binnen, wilt u dit najaar starten met een cursus, ben er dan snel bij!
Hieronder geven we wat aandacht aan de niet-talen. Deze cursussen starten in de 1e week vanaf maandag 17 september.

Het seizoen 2018-2019 start op donderdag 13 september met de cursus English conversation. Deze cursus bieden we aan in samenwerking met de afdeling Internationalisering van Fontys in Eindhoven. De  cursus is bedoeld voor studenten, maar ook anderen kunnen hieraan deelnemen, die hetzelfde niveau hebben.
https://www.vu-eindhoven.nl/talen/engels/english-conversation-b1-fontys-students

Kalligrafie gevorderden: 
https://www.vu-eindhoven.nl/creatief/overige-cursussen/kalligrafie-gevorderden

Gelaatkunde, cursus gezicht lezen:
https://www.vu-eindhoven.nl/lichaam-geest/gelaatkunde-praktijkcursus-gezicht-lezen

Binnenhuisarchitectuur:
https://www.vu-eindhoven.nl/creatief/overige-cursussen/binnenhuisarchitectuur

Werken met iPad en iPhone:
https://www.vu-eindhoven.nl/digitale-vaardigheden/werken-met-ipad-en-iphone

Inleiding in de filosofie:
https://www.vu-eindhoven.nl/kunst-cultuur-en-ontwikkeling/inleiding-de-filosofie

Fotografie met je smartphone: 
https://www.vu-eindhoven.nl/creatief/digitale-fotografie/fotografie-met-je-smartphone

Gratis proefles Zhi Neng Qi Gong (chinese bewegingsleer):
https://www.vu-eindhoven.nl/lichaam-geest/zhi-neng-qi-gong-gratis-proefles

Frans: muzikale conversatie:
https://www.vu-eindhoven.nl/talen/frans/frans-muzikale-conversatie

Inschrijven kan via de link "Inschrijving geopend" bij de link.

‘Een Amerikaans element’, De Amsterdamse portrettiste Thérèse Schwartze en het land van de onbegrensde mogelijkheden’
Vrienden van de Volksuniversiteit kunnen op dinsdag 25 september de lezing over Thérèse Schwartze gratis bijwonen op vertoon van hun Vriendenpas bij de entree. Maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom, zij betalen € 8,- p.p. aan de kassa bij binnenkomst. Tot 19.45 uur hebben Vrienden met hun Vriendenkaart toegang. 

Door haar vader was er in haar karakter een Amerikaans element: zij deed alles op grote schaal en had een zekere durf, die Hollanders over het algemeen niet hebben. Ik wees haar in de laatste jaren in Laren eens met spijt een mooie oude boerderij aan, die afgebroken zou worden. ‘Koop haar dan’, zei ze doodleuk, ‘dan kan je haar laten staan’”. Deze karakterisering van Schwartze is een observatie uit de eerste hand van een tijdgenote: de schilderes Wally Moes (1856-1918).
De persoonlijkheid en carrière van de Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze (1851-1918) werden gevormd door een migrantenachtergrond en de bijbehorende pioniersgeest. Schwartze was tijdens haar leven een gevierd portrettiste die een grote technische vaardigheid koppelde aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Zij wist de negentiende-eeuwse vaderlandse beau monde en het koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld te brengen en verdiende daar miljoenen mee. Ook internationaal vestigde zij haar reputatie met talloze tentoonstellingen en opdrachten in heel Europa en de Verenigde Staten. Dit maakte haar tot een succesvol kunstenares en een voorbeeld voor een generatie vrouwelijke schilders na haar, met name voor de Amsterdamse Joffers, onder wie haar nichtje Lizzy Ansingh. De schijnbaar moeiteloze virtuositeit van de geflatteerde , elegante portretten leidde in het sobere Nederland tot flink wat kritiek. Ook haar actieve rol in het publieke, bestuurlijke en culturele leven en de hoge prijzen die zij kon bedingen lokten reacties uit. Niettemin wist zij haar status van veelgevraagd portrettiste van de Nederlandse elite tot aan haar dood in 1918 te bestendigen.

Deze lezing wordt gegeven door drs. Cora Hollema, (1948), socioloog, tentoonstellingsmaker en publicist, was werkzaam o.a. bij het Frans Halsmuseum, Museon, Universteitsmuseum Agnietenkapel en Slot Zeist. In Zeist organiseerde zij in 1989 een tentoonstelling van werk van Schwartze. In 1998 publiceerde zij de monografie ‘Thérèse Schwartze, een vorstelijk portrettiste’ (uitverkocht) en 2010 verscheen de 2e druk ‘Thérèse Schwartze (1851-1918), haar klant was koning’ (Zutphen, 2010, nog verkrijgbaar). In 2015 publiceerde zij de eerste Engelstalige monografie over Schwartze ‘Thérèse Schwartze, Painting for a Living’  (Amsterdam, 2015, www.thereseschwartze.com ). De Amerikaanse ‘roots’ van Thérèse Schwartze vormden de aanleiding hiervoor. Hollema houdt de ‘migrantenachtergrond’ van Schwartze voor een groot deel verantwoordelijk voor haar internationale succes.

Ook Vriend worden? Wij verwelkomen u graag! 
Schrijf u in via deze pagina https://www.vu-eindhoven.nl/word-vriend-van-de-vu 

De volgende nieuwsbrief komt over ongeveer een maand, graag tot dan!

Met vriendelijke groet,
Medewerkers Volksuniversiteit Eindhoven

Copyright © 2018 Volksuniversiteit Eindhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp