Copy

Lezing: "Een wetenschap van de mens"

Europa heeft het beste en het slechtste in de wereldgeschiedenis voortgebracht: een schitterende cultuur, een rijke geschiedenis, prachtige cultuurlandschappen, maar ook twee wereldoorlogen. Na de Renaissance en Verlichting werd midden 19de eeuw de natuurwetenschap effectief en verdrong geloof en religie. Hierdoor staan, o.a. in verband met de vraag naar oorsprong en bestemming van de mens, twee dogma 's tegenover elkaar. 

Enerzijds het dogma van de ervaring: wetenschap zonder waarheid, anderzijds het dogma van de openbaring: waarheid zonder wetenschap. Waarheden uit het vóór-natuurwetenschappelijk tijdperk bevredigen niet meer en de natuurwetenschap kan ze niet bieden. 

Het dilemma leidde tot een kloof tussen religieus en seculier, traditie en moderniteit en heeft de relatie mens en natuur verstoord. In de lezing wordt in enkele trekken de geschiedenis hiervan in ontwikkelingsperspectief geschetst.

De spreker is dhr Jan Klaasen. Na zijn studie theologie, filosofie, pedagogie en geschiedenis was Jan Klaasen in genoemde vakken leraar in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Hij schreef o.a. Europeanen in crisis, over historische menskunde, Onderwijs en de kunst van het lesgeven en Zinloos geweld en onderwijs, een pleidooi voor meer ademruimte.

Deze lezing is gratis toegankelijk voor Vrienden van de VU Eindhoven en Vrienden van het Academisch Genootschap (AG).  Andere geïnteresseerden zijn van harte welkom en betalen  8,- aan de zaal. 
De aanvang van de lezing is 20.00 uur en deze duurt tot 22.00 uur.

Vriend worden? https://www.vu-eindhoven.nl/word-vriend-van-de-vu

Komende cursussen...

Binnenkort starten de volgende cursussen met als thema vooral kunst en cultuur, interieurstyling en digitale fotografie.

Schilderen met acryl

Kunst en architectuur rond 1900, een introductie

Tekenen, basiscursus

 
Zit er iets voor u bij? Klik op de link voor meer informatie. Inschrijven en meer informatie via onze website www.vu-eindhoven.nl

Interior Design Now! (English-spoken!)

BLS (Basic Life Support) en reanimatie

Digitale fotografie, basiscursus
Copyright © 2018 Volksuniversiteit Eindhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp