Copy
View this email in your browser

 

Athens Transport News #16

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018
Share
Tweet
Forward
Καλή Παρασκευή!

Είναι κάποιες βδομάδες όπως αυτή που ολοκληρώνεται που είναι γεμάτες ειδήσεις.

Ξεκίνησε με τον απόηχο της κακοκαιρίας που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον Προαστιακό (που έγιναν μεγαλύτερα λόγω της έλλειψης ενημέρωσης) αλλά και με τεράστιες ουρές στους σταθμούς του Μετρό και ολοκληρώθηκε με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση μέσω της οποίας παραχωρείται έργο του ΟΑΣΑ στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ Αττικής

Αν μία άλλη κυβέρνηση το παρουσίαζε έστω και ως ιδέα, αμέσως θα ξεκινούσαν απεργίες διαρκείας. Η σημερινή κατάφερε και το πέρασε χωρίς να ακουστεί σχεδόν τίποτα. Μήπως άραγε (αν και εξ αρχής είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων) οι συνδικαλιστές θεωρούν πως η συγκεκριμένη θα είναι προς όφελος των συγκοινωνιών - και δικό τους;

Πολλά σημεία πάντως είναι ακόμα σκοτεινά σχετικά με αυτή τη συνεργασία ΟΑΣΑ - ΚΤΕΛ Αττικής με τις απαντήσεις να αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

ΥΓ. Η σημερινή έκδοση του newsletter είναι επίτηδες χωρίς πολλές φωτογραφίες για να δούμε κατά πόσο αυτό λύνει το πρόβλημα της δυσκολίας της ανάγνωσής του από κινητά. Αν και πάλι το κείμενο «ξεχειλίζει» από την οθόνη και πρέπει να κάνετε scroll δεξιά και αριστερά για να το διαβάζετε από το κινητό σας, στείλτε μία απάντηση σε αυτό το email για να λάβω επιπλέον μέτρα! 
 
 

Χάος σε εκδοτήρια και αυτόματα μηχανήματα


Χαμός μπροστά από εκδοτήρια εισιτηρίων και εκδοτικά μηχανήματα αυτή την εβδομάδα καθώς αποδείχτηκε πως οι επιβάτες ήταν απροετοίμαστοι για την κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket

Κάτι είχαμε υποψιαστεί βλέποντας πως κύλησε η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και για αυτό προειδοποιούσαμε στα προηγούμενα newsletter. Το ίδιο έκαναν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό προειδοποιώντας για το χάος που θα επακολουθήσει.
 • Η αλήθεια είναι πως ο ΟΑΣΑ είχε ανακοινώσει την αλλαγή εγκαίρως από τον περασμένο Ιούλιο αλλά κάποιοι επιβάτες δεν το πήραν είδηση. Ή το πήραν είδηση και απλά δεν έκαναν τίποτα.
   
 • Η κατάσταση έγινε χειρότερη καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου έληγε το δικαίωμα μειωμένου κομίστρου σε πολλές από τις κάρτες που είχαν εκδοθεί σε φοιτητές. [Αν θυμάστε, κάποιοι εκδότες έλεγαν -λανθασμένα- σε φοιτητές πως πρέπει να περιμένουν χωρίς να κάνουν τίποτα αν και αυτό δεν ισχύει. Η επέκταση του δικαιώματος μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε εκδοτήριο με την προσκόμιση φοιτητικής ταυτότητας (και του ΑΜΚΑ όπως ζητούν κάποιοι εκδότες)]
   
 • Ο ΟΑΣΑ έδωσε σιωπηλή παράταση στην πώληση μειωμένων πολλαπλών εισιτηρίων Ath.ena Ticket έως ότου περισσότεροι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες. 
Μέσα στο μήνα οι ουρές μπορεί να μειωθούν αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα...
 

Οι ουρές σε εκδοτήρια και μηχανήματα ήρθαν για να μείνουν;Τον τελευταίο χρόνο οι ουρές σε εκδοτήρια (που κάποτε βλέπαμε μόνο όταν ανανεώνονταν οι μηνιαίες κάρτες) και εκδοτικά μηχανήματα έχουν γίνει μόνιμες. Υπάρχει κάποια λύση ή θα πρέπει να τις συνηθίσουμε από εδώ και πέρα;

Ένας σημαντικός αριθμός επιβατών φαίνεται να περιμένει στην ουρά χωρίς λόγο αφού δεν εκμεταλλεύονται πλήρως το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Για παράδειγμα, όσοι επιμένουν να εκδίδουν πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket (ακόμα και για κάθε διαδρομή!) αντί να επαναφορτίζουν την κάρτα τους, προσωποποιημένη ή ανώνυμη και όσοι πηγαίνουν σε μηχανήματα για επαναφόρτιση καρτών αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν online και μέσω του κινητού τους. 

Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που δεν γλιτώνουν την επίσκεψη σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα: όσοι δεν έχουν κινητό με λειτουργία NFC ή δυνατότητα online αγορών και όσοι θέλουν να εκδώσουν άμεσα προσωποποιημένη κάρτα, στους οποίους περιλαμβάνονται όλοι οι τουρίστες από το εξωτερικό. 

Ο ΟΑΣΑ πρέπει να σταματήσει επιτέλους να περιμένει παθητικά το πότε θα προσαρμοστούν οι επιβάτες και να αναλάβει δράση. Εμείς προτείνουμε: καμπάνια για την προώθηση των online αγορών κομίστρου, μέτρα για την μείωση της χρήσης των πολλαπλών εισιτηρίων, άμεση έκδοση προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card online και ειδικές προπληρωμένες κάρτες Ath.ena Card για τουρίστες οι οποίες θα μπορούν να αγοράζονται online και να στέλνονται άμεσα σε όλο τον κόσμο (ή και να παραλαμβάνονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας και άλλα σημεία). 

Τέλος, είναι πλέον σαφές ότι τα αυτόματα μηχανήματα δεν επαρκούν. Εμείς προτείναμε να τεθούν σε λειτουργία ειδικά τερματικά μόνο για φόρτιση καρτών ύστερα από online αγορά ή φόρτιση των καρτών με δωρεάν μετακινήσεις (άνεργοι, ΑΜΕΑ) τα οποία θα έχουν μικρό κόστος.

Νέο: Η ενημέρωση των παλιών εκδοτικών μηχανημάτων του Μετρό (INDRA, δεύτερης γενιάς) προκειμένου να είναι σε θέση να εκδίδουν και να επαναφορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια είναι σε φάση ολοκλήρωσης και τα πρώτα μηχανήματα έχουν τεθεί σε λειτουργία. Πριν λίγες μέρες ο ΟΑΣΑ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης 950 ευρώ για δοκιμές στα μηχανήματα. 

Τις εικόνες (περισσότερα τη Δευτέρα) από το σταθμό της Αγίας Παρασκευής μας τις έστειλε ο αναγνώστης Νίκος Κυμπαρίδης: «Τα μηχανήματα έχουν εξοπλιστεί με αναγνώστη RFID ώστε να μπορούν όχι μόνο να εκδίδουν νέα ATH.ENA TICKET, αλλά και να επαναφορτίζουν ATH.ENA CARDS. Σημαντική σημείωση είναι πως τα μηχανήματα αυτά δεν υποστηρίζουν συναλλαγές με POS»
 
(κλικ για άνοιγμα σε μεγέθυνση)

   Ρήξη ΟΑΣΑ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ   

Μία ακριβώς εβδομάδα πριν από την κατάργηση της πώλησης και επαναφόρτισης μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως τα εισιτήρια αυτά θα συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά στα εκδοτήρια του Προαστιακού ενώ θα ισχύουν για μετακινήσεις με όλα τα μέσα.

Εδώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ένα δίκιο αφού αν καταργούσε τα μειωμένα εισιτήρια Ath.ena Ticket δεν θα μπορούσε να φορτίζει ούτε τα δικά της μειωμένα εισιτήρια. Η τεχνολογία των καρτών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ίδια με αυτή των Ath.ena Ticket ενώ δεν εκδίδεται κάτι αντίστοιχο με τις προσωποποιημένες κάρτες του ΟΑΣΑ. Επομένως, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να συνεχιστεί η χρήση μειωμένων εισιτηρίων στον Προαστιακό.

Από την άλλη μεριά, φαίνεται άκομψο και δείχνει έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο εταιριών όταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βγάζει ανακοίνωση που ουσιαστικά ακυρώνει την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ. Επίσης, ο ΟΑΣΑ θα μπορούσε να κατηγορήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως με αυτό τον τρόπο προωθεί την εισιτηριοδιαφυγή. Όπως έχει διαπιστωθεί, οι εργαζόμενοι στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Προαστιακού δεν ζητούν κάποιο πιστοποιητικό πριν εκδώσουν μειωμένα εισιτήρια. 
 

Δείτε: Ρήξη ΟΑΣΑ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Θα συνεχιστεί η φόρτιση μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket στον Προαστιακό

Τα ΚΤΕΛ Αττικής θα αναλάβουν γραμμές του ΟΑΣΑ


Για κάποιους (την κυβέρνηση) είναι προσπάθεια ρύθμισης της λειτουργίας των ΚΤΕΛ Αττικής σύμφωνα με κανόνες που θα είναι προς όφελος των επιβατών. 

Για άλλους (τους συνδικαλιστές) είναι η έναρξη της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών της Αθήνας μέσω παραχώρησης έργου από το δημόσιο σε ιδιώτες. 

Η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια που πέρασε από τη Βουλή ορίζει πως οι οργανισμοί συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ στην Αθήνα και ΟΣΕΘ στη Θεσσαλονίκη) θα έχουν τον έλεγχο των δρομολογίων των τοπικών ΚΤΕΛ και μαζί θα αποφασίζουν για το ποια δρομολόγια θα εκτελούν τα ΚΤΕΛ.
 • Προβλέπεται η διασύνδεση των ΚΤΕΛ Αττικής με το σύστημα της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ώστε αφενός να λειτουργούν ως προέκταση των γραμμών του ΟΑΣΑ και αφετέρου να υπάρχει έλεγχος για το αν πράγματι γίνονται όλα τα δρομολόγια. 
   
 • Η τροπολογία προβλέπει και πρόστιμα 2.000 έως 4.000 ευρώ όταν τα ΚΤΕΛ δεν εκτελούν όλα τα δρομολόγια (η ειρωνεία είναι πως δεν υπάρχει καμία επίπτωση όταν λεωφορεία της ΟΣΥ "τρώνε" δρομολόγια καθημερινά. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;)
   
 • Παράλληλα, προβλέπεται να γίνει πράξη και η πολυαναμενόμενη απομάκρυνση των αφετηριών των ΚΤΕΛ Αττικής από το κέντρο της Αθήνας. Οι επιβάτες προς δυτική Αττική θα επιβιβάζονται σε λεωφορεία από το Μετρό του Ελαιώνα και οι επιβάτες προς ανατολική Αττική από το Μετρό του Νομισματοκοπείου (άγνωστο τι θα γίνει με τα δρομολόγια Σουνίου μέσω παραλιακής αλλά η λογική λέει για αφετηρία στο Μετρό Ελληνικού)
   
 • Οι νέες "αφετηρίες" όμως δεν θα είναι πραγματικές αφετηρίες αλλά στάσεις, αφού τα ΚΤΕΛ αναμένεται να πραγματοποιούν κυκλικές διαδρομές (π.χ. Ραφήνα - Νομισματοκοπείο - Ραφήνα). 
   
 • Δρομολόγια που αναμένεται να αναλάβουν τα ΚΤΕΛ Αττικής είναι αυτά προς Ραφήνα (όπως και σήμερα άλλωστε, αλλά υπάρχει η γραμμή του ΟΑΣΑ 314 που φτάνει ως το Νέο Βουτζά), προς Σαρωνίδα, προς Μαγούλα, Μάνδρα και Ελευσίνα. Οτιδήποτε άλλο (ίσως δρομολόγια βόρεια της Κηφισιάς, έρχεται σχετική είδηση την άλλη βδομάδα) μάλλον θα είναι έκπληξη. 
Από την πλευρά των συνδικαλιστών, εκφράστηκε εξαρχής αποδοκιμασία για τροπολογία ωστόσο εντύπωση έκανε ότι δεν υπήρξε καμία άμεση απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση (τουλάχιστον μέχρι και τώρα). Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ ανακοίνωσαν αμέσως απεργιακές κινητοποιήσεις. Κάτι μας λέει πως αν κάποια άλλη κυβέρνηση έφερνε το ίδιο νομοσχέδιο η αντίδραση θα ήταν πολύ διαφορετική. 
 • Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων και Θυγατρικών Εταιρειών ΟΑΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής; «καταγγέλλουμε [τον υπουργό Υποδομών και τις διοικήσεις ΟΑΣΑ και ΟΣΥ] γιατί ξανά, εν μια νυκτί, λαμβάνουν αποφάσεις, αυθαίρετα, αλλά με απόλυτο τακτικισμό, υποκινούμενοι εξ’ άνωθεν, εξ κυβερνήσεως θέλοντος... ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ, τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Κατόρθωσαν να κλείσουν το μεγαλύτερο Αμαξοστάσιο και να συρρικνώσουν τόσο ασφυκτικά το συγκοινωνιακό έργο. Θέλουν να συνεχίσουν την καταστροφική τους πορεία και φυσικά όχι λόγω άγνοιας. Ως εντολοδόχοι, της Κυβερνητικής πολιτικής και μάλιστα Αριστερής!!! Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν, να μας οδηγήσουν στον κατήφορο δίχως γυρισμό. ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ σε τιμή ευκαιρίας επιδιώκουν εις βάρος όλων μας.»
   
 • Το δελτίο τύπου της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αναφέρει: «Η Κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα, με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των Αστικών Συγκοινωνιών, εκχωρώντας συγκοινωνιακό έργο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Καλούμε την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της Βουλής, παρά την ψήφιση της τροπολογίας, έστω και τώρα, να πράξουν τα δέοντα. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΑΤΑΠΤΙΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!»
   
 • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ ζητά με τη σειρά του την κατάργηση της «ντροπολογίας» και «να σταματήσει εδώ η μεθόδευση για το ξεπούλημα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών»
   
 • Τη Δευτέρα το πρωί έχει οριστεί συνάντηση όλων των σωματείων ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ για «ανταλλαγή απόψεων» για την τροπολογία της κυβέρνησης. Η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει αν θα σερβιριστεί τσάι. 
Είναι σαφές πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα περνούσε τόσο αναίμακτα (και μάλιστα με τροπολογία που κατέβασαν νύχτα) την ιδιωτικοποίηση (γιατί όπως και να το δεις αυτό είναι) μέρους του συγκοινωνιακού έργου της Αθήνας. Θυμόμαστε τις απεργίες που γίνονταν απλά και μόνο λόγω δηλώσεων μελών άλλων κυβερνήσεων τη στιγμή που οι συνδικαλιστές σήμερα μάλλον ασχολούνται με άλλα θέματα. 

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:
 1. Ποιες ακριβώς θα είναι οι λεωφορειακές γραμμές που θα περάσουν στα ΚΤΕΛ Αττικής;
 2. Ποιος θα επωμιστεί το κόστος της επέκτασης των συστημάτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της τηλεματικής στα ΚΤΕΛ Αττικής; Ο ΟΑΣΑ (δηλαδή το δημόσιο), τα ΚΤΕΛ ή και οι δύο μαζί;
 3. Πέραν από την υποχρέωση για εκτέλεση συγκεκριμένων δρομολογίων, θα υπάρχουν υποχρεώσεις και ως προς την παλαιότητα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Αττικής ή αυτό ακούγεται ανέκδοτο τη στιγμή που γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι τα λεωφορεία της ΟΣΥ;
 4. Θα υπάρχει κάποια υποχρέωση και για τους οδηγούς των λεωφορείων των ΚΤΕΛ Αττικής; (να έχουν γνώσεις για τις συγκοινωνίες, να ομιλούν αγγλικά, να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι και να συμπεριφέρονται επαγγελματικά στους επιβάτες) ή και αυτό ακούγεται ανέκδοτο; 
 5. Το σύνολο των δρομολογίων των ΚΤΕΛ Αττικής θα γίνεται με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Αττικής ή υπάρχει περίπτωση ο ΟΑΣΑ πέρα από δρομολόγια να παραδώσει προς χρήση και λεωφορεία της ΟΣΥ; (Υποθέτουμε ότι το μεταφορικό έργο των ΚΤΕΛ θα μεγαλώσει και θα υπάρχουν ανάγκες για οχήματα)
 6. Οι επιβάτες των πρώην δρομολόγια του ΟΑΣΑ που θα αναλάβει το ΚΤΕΛ θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσίας με τα υπόλοιπα δρομολόγια των ΚΤΕΛ ή θα είναι δρομολόγια β' κατηγορίας αφού τα ΚΤΕΛ θα πληρώνονται από τον ΟΑΣΑ και όχι άμεσα από τον πελάτη;


Δείτε: Γραμμές του ΟΑΣΑ περνούν στα ΚΤΕΛ Αττικής, μεταφέρονται οι αφετηρίες
 

16 μήνες σιγής για το Facebook του ΟΑΣΑ

 

Δεκαέξι μήνες από το τελευταίο post και 9 μήνες μετά την υπογραφή σύμβασης με διαφημιστική εταιρία για τη διαχείρισή του, ο λογαριασμός του ΟΑΣΑ στο Facebook παραμένει ανενεργός.
 • Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΟΑΣΑ ανέθεσε τη «δημιουργία επικοινωνιακής πολιτικής για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και την διαχείρισή τους για ένα χρόνο.
   
 • Το κόστος για τον ΟΑΣΑ θα ήταν 15.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ το οποίο θα αυξανόταν κατά 350 ευρώ το μήνα αν διεξάγονται «mini campaigns» ύστερα από απαίτηση του ΟΑΣΑ. Δεν ξέρουμε αν η εταιρεία έχει πληρωθεί με κάποιο ποσό και ποια ήταν η τύχη της σύμβασης.
   
 • Ο ΟΑΣΑ έχει μία εμμονή να αναθέτει σε ιδιώτες τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (τον περασμένο Φεβρουάριο αναλύσαμε τους λογαριασμούς) αντί κάποιος υπάλληλος να αναλάβει να τους ενημερώνει με νέα.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο λογαριασμός του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών στο Facebook δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και 16 μήνες, αλλά το ότι χάθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των επιβατών κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριοΔείτε: Εννέα μήνες μετά τη σύμβαση με ιδιώτη, η σελίδα του ΟΑΣΑ στο facebook παραμένει ανενεργή


 

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μεγάφωνα των σταθμών


Όταν ρωτήσαμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για ποιο λόγο δεν γίνονται ανακοινώσεις στους σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας σε περίπτωση μεγάλων καθυστερήσεων ή αναστολής δρομολογίων, περιμέναμε μία απάντηση του τύπου «το σχεδιάζουμε για το μέλλον, περιμένουμε να λυθούν τεχνικά προβλήματα».

Η απάντηση όμως που λάβαμε ήταν κατά πολύ πιο εξωφρενική. Επί λέξη, «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει πρόσβαση στα συστήματα ενημέρωσης των σταθμών δεδομένου ότι ανήκουν στον διαχειριστή υποδομής, ΟΣΕ».

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Ότι ο δημόσιος ΟΣΕ δεν έχει αφήσει την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ να χρησιμοποιεί τα μεγάφωνα των σταθμών; Ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είχε και δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να ζητήσει από τον ΟΣΕ να χρησιμοποιεί τα συστήματα ενημέρωσης για να ενημερώνει τους επιβάτες της; (Σχετική ερώτηση έμεινε αναπάντητη). Ή ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θεωρεί πως η ενημέρωση μέσω twitter και μέσω της μελλοντικής της εφαρμογής για κινητά επαρκεί για να κρατά τους επιβάτες της ενημερωμένους;  

Όπως και να το δει κανείς, είναι τουλάχιστον απογοητευτικό. Η εταιρεία που υπόσχεται Ασημένια Βέλη και αναβαθμισμένες υπηρεσίες δεν μπορεί να βρει έναν τρόπο να ενημερώνει τους επιβάτες για το αν το επόμενο τρένο θα καθυστερήσει για 5 μόνο λεπτά ή για μία ώρα. 

Και τρεις παρατηρήσεις:
 1. Χρησιμότατο το twitter αλλά το να γράφεις «καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού» είναι μια τρύπα στο νερό. Ο επιβάτης θέλει πληροφορίες για το δρομολόγιο που περιμένει εκείνη τη στιγμή. 
 2. Στο σταθμό Λαρίσης αραιά και που πετυχαίνουμε ανακοινώσεις για τις αφίξεις/αναχωρήσεις τρένων. Τώρα αν τις κάνει υπάλληλος του ΟΣΕ (το πιο πιθανό) ή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα σας γελάσω. Καθώς βέβαια οι ανακοινώσεις δεν γίνονται πάντα και δεν υπάρχουν οθόνες που να ενημερώνουν για το ποιο τρένο φεύγει από ποια αποβάθρα (στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας!!!) την πληροφόρηση συνήθως την δίνουν οι σεκιουριτάδες. 
 3. Οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενδιαφέρονται να αγοράσουν και τη ΣΤΑΣΥ. Αν (ω μη γένοιτω λέω εγώ) γίνει αυτό, φανταστείτε ανάλογες ανακοινώσεις του τύπου "δεν μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις στους σταθμούς του Μετρό ή να φτιάξουμε τα ρολόγια ή να αλλάξουμε τα φώτα γιατί ανήκουν στην Αττικό Μετρό" 

Φως στο τούνελ; Εν όψει της ΔΕΘ, ο ΟΣΕ είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλους τους σιδηροδρομικού σταθμούς, μεταξύ άλλων και με εκσυγχρονισμό των οπτικοακουστικών συστημάτων ενημέρωσης του κοινού και παρακολούθησης δρομολογίων, καθυστερήσεων, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επιβατών.

Αρκεί βέβαια ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην ντραπούν να συνεργαστούν εκεί που απαιτείται. 

Δείτε: ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις γιατί τα μεγάφωνα ανήκουν στον ΟΣΕ
 

   Τριήμερο ταλαιπωρίας στον Προαστιακό   

Η έλλειψη ενημέρωσης ενέτεινε την ταλαιπωρία των επιβατών του Προαστιακού το τριήμερο 26-28 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που ανάγκασαν τους συρμούς να κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες αλλά και προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση από τον ΟΣΕ.

Το τμήμα Κόρινθος - Κιάτο παρέμεινε κλειστό για μία ημέρα καθώς οι γραμμές κλείστηκαν από φερτά υλικά (το βίντεο από το korinthostv.gr)

Το αποτέλεσμα ήταν δρομολόγια να ανασταλούν ενώ άλλα περνούσαν από τους σταθμούς με μεγάλη καθυστέρηση. 

Δείτε: Υπό διάλυση: Τριήμερο ταλαιπωρίας στον Προαστιακό της Αθήνας
 


ΕΕΣΣΤΥ: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο στη συμφωνία πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 22 εκατ. ευρώ. Οι υπογραφές αναμένονται ως το τέλος του χρόνου και από τότε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι σε θέση να έχει τον πλήρη έλεγχο της συντήρησης των τρένων της. 

Σταθμάρχες: Ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η εκπαίδευση των νέων σταθμαρχών του ΟΣΕ στη Σιδηροδρομική Ακαδημία. Πρόκειται για τους πρώτους σταθμάρχες που προσλαμβάνονται τα τελευταία 20 χρόνια. 

Προσεχώς σήμα στο Μετρό

 

Σήμα κινητής τηλεφωνίας στους σταθμούς και συρμούς του Μετρό της Αθήνας θέλουν οι εταιρίες του χώρου. Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Θοδωρής Παπαδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος  συμφώνησαν να οργανώσουν μέσα στο επόμενο διάστημα ένα κοινό πλάνο ενεργειών ώστε να γίνουν δυνατές οι επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας.

Εγκαταστάσεις είχαν τοποθετηθεί στους παλιούς σταθμούς του δικτύου αλλά θεωρούνται απαρχαιωμένες με τα σημερινά δεδομένα. Πλέον απαιτείται μία συμφωνία της Αττικό Μετρό με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ώστε να ακολουθήσει η εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού με στόχο την αδιάλειπτη επικοινωνία και τις υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων σε σταθμούς και συρμούς του Μετρό.

Κάποτε ίσως θεωρούταν περιττή πολυτέλεια αλλά πλέον το Μετρό είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος της Αθήνας χωρίς σήμα και είναι επομένως αυτονόητο ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιθυμούν να τον καλύψουν. 

Αν κρίνουμε και από την αύξηση στην χρήση δεδομένων που ανακοινώνουν κάθε χρόνο οι εταιρείες, και οι επιβάτες του Μετρό θα είναι από την πλευρά τους ικανοποιημένοι. 

Δείτε: Σήμα στο Μετρό της Αθήνας θέλουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

 

Με αυξημένες ζημιές ο ΟΑΣΑ το 2017, ελπίδες για το 2018
 

Η έναρξη της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσα στο 2017 δεν έφερε την πολυπόθητη αντιστροφή της εικόνας στα οικονομικά του ΟΑΣΑ. Οι ελπίδες τώρα συγκεντρώνονται στο τι θα δείξει το ταμείο το 2018 αφού μήνα με το μήνα ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει αύξηση των εσόδων.
 • Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2017 (pdf1pdf2) ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ΟΑΣΑ Α.Ε. διαμορφώθηκε στη χρήση 2017 στα 4.128.391 ευρώ, έναντι 4.460.898 ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2016, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,45%.

 • Μετά φόρων, τα κέρδη της ΟΑΣΑ Α.Ε. ανέρχονται σε 2.486.633 ευρώ, από 631.725 το 2016.
   
 • Η ΟΑΣΑ Α.Ε. είναι όμως μόνο η μητρική εταιρεία. Αυτό που έχει σημασία είναι τα οικονομικά αποτελέσματα ολόκληρου του ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΑΣΑ Α.Ε., ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., Ο.ΣΥ. Α.Ε.)
   
 • Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στη χρήση 2017 στα 173.051.962 ευρώ, έναντι 182.451.632 ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2016, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,15%
   
 • Μετά φόρων, οι ζημιές φτάνουν τα 8.846.515 ευρώ, από κέρδη 22.495.787 ευρώ το 2016. 
   
 • Το έτος 2017 οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου χρηματοδοτήθηκαν με το συνολικό ποσό των €66,9 εκατ. για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων.
   
 • Επίσης ο Όμιλος χρηματοδοτήθηκε με το συνολικό ποσό των € 39,3 εκατ. εκ των οποίων ποσό € 17,9 αφορά την κατασκευή του έργου ΑΣΣΚ, ποσό € 20,6 αφορά αμοιβές για τη λειτουργία των έργων ΣΔΙΤ και ποσό € 0,8 εκατ. αφορά τον εκσυγχρονισμό αμαξοστασίου Αττικής
   
 • Όπως αναφέρει το capital.gr, οι διεκδικήσεις χρημάτων, μέσω δικαστικών αγωγών, από τον Όμιλο Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ το 2017. Πρόκειται για απαιτήσεις που εκκρεμούν δικαστικά από το 1991 (!) και την τότε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λεωφορείων

Δείτε: Αύξηση των ζημιών και μειωμένος κύκλος εργασιών στον ΟΑΣΑ παρά το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Εν τω μεταξύ, άνοδο κατά 10,72% των εσόδων του οργανισμού τον Αύγουστο του 2018 ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ. 
 • Για τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινωθεί επίσης άνοδος των εσόδων κατά 12,12%
   
 • Ανακοινώθηκε επίσης πως έχουν εκδοθεί 850.000 προσωποποιημένες κάρτες ATH.ENA Card και 400.000 ανώνυμες κάρτες. «Κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότεροι από 1,25 εκατ. επιβάτες μετακινούνται με κάρτα» συμπληρώνει το δελτίο τύπου του ΟΑΣΑ χωρίς όμως να το επαληθεύει με δεδομένα μετακίνησης
   
 • Τέλος, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως όλα τα αυτόματα μηχανήματα δέχονται (επιτέλους!) συναλλαγές με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες

 • Η λογική λέει πως τα έσοδα θα αυξάνονται (σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο) τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2019. 
   
 • Αν η αύξηση όμως διακοπεί νωρίτερα (ή δούμε και μείωση των εσόδων) κάτι θα έχει πάει πολύ λάθος για τον ΟΑΣΑ. 

Δείτε: ΟΑΣΑ: Άνοδος 10,72% των εσόδων τον Αύγουστο – Δυνατή η αγορά κομίστρου με πιστωτική κάρτα σε όλα τα μηχανήματα
Ταξί: Εγκριτικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση 143 χώρων στάσης – στάθμευσης ΤΑΞΙ σε 35 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με συνολική χωρητικότητα 745 θέσεων έχει δώσει ο ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί 41 χώροι στάσης – στάθμευσης ΤΑΞΙ σε 30 σταθμούς Μέσων Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Προαστιακός) με συνολική χωρητικότητα 231 θέσεων ΤΑΞΙ, 20 χώροι στάσης – στάθμευσης σε 20 νοσοκομεία με συνολική χωρητικότητα 116 θέσεων, 79 χώροι στάσης -στάθμευσης σε κεντρικά σημεία εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού με συνολική χωρητικότητα 388 θέσεων ΤΑΞΙ και 3 χώροι στάσης – στάθμευσης πλησίον 3 μεγάλων ξενοδοχείων με συνολική χωρητικότητα 10 θέσεων.

Φυσικά αυτοσχέδιες πιάτσες υπάρχουν και σε άλλα σημεία, πολλές φορές παράνομα αφού βρίσκονται μπροστά από στάσεις λεωφορείων. 
Στατιστικά: Το α' εξάμηνο του 2018 σημειώθηκαν 2.611 κλοπές σε συγκοινωνιακά μέσα πανελλαδικά έναντι 2.233 το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Αν και δεν ανακοινώθηκε πόσες από αυτές τις κλοπές συνέβησαν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν 988 κλοπές σε συγκοινωνιακά μέσα έναντι 816 πέρυσι.

Προφανώς και τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία αφού ως γνωστόν δεν καταγγέλλεται το σύνολο των μικροκλοπών. 

 
Τηλεματική: Για τους χάρτες στην εφαρμογή της τηλεματικής και το λόγο που άλλαξαν γράψαμε στο προηγούμενο newsletter. Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύσαμε το κείμενο στο athenstransport.com με δύο διορθώσεις
Νέα Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα: Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, συναντήθηκε την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στα γραφεία του Οργανισμού με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλο

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην επίσπευση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας, σύμφωνα με τις μελέτες που έχει καταθέσει ο δήμος στον Οργανισμό με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της περιοχής. Από την πλευρά του Οργανισμού δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη του δήμου, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκριθεί και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου

Ελαττωματικά λεωφορεία: Μέχρι το 2021 θα πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), τα λεωφορεία που, βάσει σύμβασης του 2004 με την Irisbus France (νυν Iveco), προβλεπόταν να παραληφθούν από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005. Η προμήθεια περιλάμβανε 283 λεωφορεία Diesel και 121 λεωφορεία φυσικού αερίου όπου διαπιστώθηκαν κατασκευαστικές αστοχίες. Ύστερα από περίπου 10 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τα έτη 2014 και 2015, οι αρμόδιες επιτροπές της ΟΣΥ  προσδιόρισαν τη ζημιά από τα ελαττωματικά οχήματα σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα: capital.gr

   Λεωφορειακά νέα   

 

 • Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου επανήλθε η προσωρινά κατηργημένη λόγω εργασιών στάση ΠΗΓΑΔΑΚΙ που βρίσκεται επί της Λ. Αθηνών, μεταξύ των οδών Τηλεμάχου και Αγ. Γερασίμου και από την οποία διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές 731, 750, 845, Α15, Β15 και Γ16.
   
 • Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε μερική τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 155 ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ λόγω της απομάκρυνσης του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Σύμφωνα με την τηλεματική, οι αλλαγές έχουν ήδη εφαρμοστεί. 
   
 • Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε τη μετονομασία της στάσης ΤΕΡΜΑ της λεωφορειακής γραμμής 122 στην Αγία Μαρίνα σε ΠΑΛΑΙΟ ΤΕΡΜΑ. Σύμφωνα με την τηλεματική η μετονομασία δεν έχει γίνει ακόμα. 
   
 • Οδηγός λεωφορείου εντόπισε ηλικιωμένη με άνοια και βοήθησε να επιστρέψει στους δικούς της που την αναζητούσαν. 
   
 • Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στα Βριλήσσια όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ σε διασταύρωση. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. 
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε την τροποποίηση της διαδρομής και του εκτελούμενου έργου της υφιστάμενης γραμμής της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ύστερα από εισήγηση του δήμου. 
   
 • Η ΟΣΥ ανακοίνωσε το ωράριο των εκδοτηρίων εισιτηρίων για το μήνα Οκτώβριο. Τέσσερις βάρδιες το μήνα στα Κάτω Πατήσια, δύο στον Ευαγγελισμό. Ίσα ίσα για να μην κλείσουν τα εκδοτήρια φαντάζομαι. 

   Συνδικαλιστικά   

 

 • Η πρώτη στάση εργασίας της νέας σεζόν έγινε στα Τρόλεϊ την Τρίτη 2 Οκτωβρίου (12:00 - 17:00) και εξαγγέλθηκε από την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση με μοναδικά θέματα τον οικονομικό - διοικητικό απολογισμό και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Είναι πάγια τακτική της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ να απεργεί σε εργάσιμες μέρες και ώρες προκειμένου να πραγματοποιεί γενικές συνελεύσεις, τακτική για την οποία έχει εκφράσει την αποδοκιμασία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 
   
 • «Άκρως προκλητική» απέναντι στους εργαζόμενους χαρακτηρίζουν οι σιδηροδρομικοί της στάση της Ferrovie Dello Stato, ιδιοκτήτριας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ, κάνοντας λόγο για «πονηρές διατυπώσεις» και προσπάθεια για περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.  
   
 • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού στο ΟΣΕ ώστε να αφαιρεθεί η πρόβλεψη για πραγματοποίηση απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους αφού η νέα Σ.Σ.Ε. θα περιλαμβάνει σχετική απαγόρευση.
   
 • «Την Τετάρτη 19.9.2018 πραγματοποιήθηκε κουνοποκτονία στα εκδοτήρια της γραμμής 1 με παρουσία εκπροσώπου ΕΥΑΕ [Επιτροπή Υγείας και Ασφαλείας Εργαζομένων Μετρό]. Σύντομα θα ξεκινήσει η καταγραφή καταστάσεων - προβλημάτων σε όλο το δίκτυο με προγραμματισμένες επισκέψεις της Επιτροπής»

   Εταιρικά   

 

 • Ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε εταιρεία την παραγωγή 500.000 καρτών, 5.000.000 μεμονωμένων πολλαπλών εισιτηρίων και 46.700.000 πολλαπλών εισιτηρίων σε μορφή ρολού έναντι συνολικού ποσού 4.598.550 ευρώ (κόστος 0,77 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά κάρτα, 138,55 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά ρολό των 1700 πολλαπλών εισιτηρίων και 0,0815 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μεμονωμένο πολλαπλό εισιτήριο. 
   
 • Η Γενική Συνέλευση του ΟΑΣΑ ενέκρινε απολογιστικά καταβληθείσες αμοιβές συνολικού ύψους 84.000 ευρώ για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ για τη χρήση 2017.
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε τη διάθεση ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών με τη μεγαλύτερη δυνατή κατά το νόμο έκπτωση στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε το αποτέλεσμα διαγωνισμού για ανάθεση του έργου «Μελέτη λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών για την ανάπτυξη ενός ομιλικού ERP στις εταιρείες του Ομίλου Ο.Α.Σ.Α.» σε εταιρεία έναντι 59.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε το αποτέλεσμα διαγωνισμού για ανάθεση του έργου «Παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ο.Α.Σ.Α.» έναντι 48.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 
   
 • Ο ΟΑΣΑ προκήρυξε συνοπτικό διαγωνισμό για την προσωποποίηση 50.000 καρτών με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
   
 • Ο ΟΑΣΑ υπέγραψε σύμβαση με την «HOMO evolution,για την gay & lesbian κοινοτητα για θέματα τουρισμού, πολιτισμού και ενημέρωσης» για υπηρεσίες «Προβολής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ATH.ENACard/ATH.ENATicket με banner στην ιστοσελίδα www.avmag.grκαθώς και του λογοτύπου του Ομίλου των συγκοινωνιών Αθηνών σε αφίσες πάνελ, ηλεκτρονικά και banner» έναντι 3.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
   
 • Ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε εταιρία (ημερομηνία 18/09/2018) το σχεδιασμό εντύπου στο πλαίσιο συμμετοχής του ΟΑΣΑ στην 83η διοργάνωση της ΔΕΘ έναντι 3.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ
   
 • Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης 1.860 ευρώ με ΦΠΑ για «σχεδιασμό εταιρικού εντύπου ΟΑΣΑ»
   
 • Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε 2 δεσμεύσεις πίστωσης συνολικού ποσού 1100 ευρώ για «έξοδα προβολής και διαφήμισης». 
   
 • Το ποσό των 37.438,12 ευρώ πλέον ΦΠΑ διέθεσε η ΣΤΑΣΥ για την αγορά υποδημάτων ασφαλείας για το προσωπικό λειτουργίας 
   
 • Η ΣΤΑΣΥ ενέκρινε δέσμευση δαπάνης ύψους 969.68 ευρώ με ΦΠΑ για «εκτύπωση και επικόλληση χαρτών δικτύου»
   
 • Το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ ενέκρινε τη μεταφορά μίας υπαλλήλου από την ΣΤΑΣΥ στον ΟΑΣΑ.
   
 • Ένας οδηγός της ΟΣΥ μετετάχθη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ ένας οδηγός και μία μηχανικός μετατάχθηκαν στον ΟΑΣΑ. 
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό ενέκρινε την αγορά 10 εισιτηρίων αξίας 1.000 ευρώ για την εκδήλωση που διοργανώνει στο Ηρώδειο στις 8 Οκτωβρίου 2018 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό ενέκρινε τη μετάβαση στο Βερολίνο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Inno Trans 2018
   
 • Η έγκριση της διαδικασίας πρόσληψης δύο δημοσιογράφων με σύμβαση αορίστου χρόνου διαρκείας περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ. 

   Για γέλια ή για κλάματα;   

 

Ένα ακόμη επεισόδιο του «ο κ. Σπίρτζης λέει ψέματα ή απλά μπερδεύτηκε;»

Σε συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη στο κανάλι της Βουλής την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός ρωτήθηκε για το «Ασημένιο Βέλος» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το πότε το τρένο θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του. 

Ο κ. Σπίρτζης απάντησε «Αυτό το τρένο, από τέλος του χρόνου και μετά, δηλαδή από το 2019 θα μπορούμε να έχουμε τόσο γρήγορες σιδηροδρομικές μεταφορές, όχι μόνο μεταξύ Αθήνας Θεσσαλονίκης αλλά και από το Αίγιο την Αχαΐα μέχρι την Αθήνα και συνέχεια από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα πολύ σύντομα.»

Ποιο είναι το πρόβλημα;  Ότι από το Κιάτο ως το Αίγιο (Ροδοδάφνη) μπορεί τα έργα κατασκευής της γραμμής να είναι σε φάση ολοκλήρωσης (αναμένεται στο τέλος 2018) αλλά οι εργασίες της ηλεκτροκίνησης δεν έχουν καν ξεκινήσει. Άρα ξεχάστε το Ασημένιο Βέλος ή κάποιο άλλο ηλεκτροκίνητο τρένο ως το 2021 το νωρίτερο. 

Όσο για την Πάτρα που επίσης ανέφερε ο υπουργός, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν τελικά θα υπογειοποιηθούν οι γραμμές στο κέντρο της πόλης. Αν αυτό γίνει, το τρένο μπορεί να μη φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας πριν τα τέλη της επόμενης δεκαετίας. Μπερδεύτηκε άραγε ο υπουργός ή μήπως ψεύδεται; 

Η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση πάντως στην συγκεκριμένη συνέντευξη αφορούσε το ότι το «Ασημένιο Βέλος» γύρισε πίσω στην Ιταλία μετά τα δοκιμαστικά του δρομολόγια. 

«Κακώς κατά τη γνώμη μου» απάντησε ο υπουργός, «γιατί δυσφήμισαν οι ίδιοι, αυτό που θα μπορούσα να κάνουν».

Εδώ θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον κ. Σπίρτζη. 

 

   Μαθαίνουμε...   

 

Σήμερα πληροφορίες για τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΑΣΑ, το γνωστό 11185 αλλά και ένα «κρυφό» για το ηλεκτρονικό εισιτήριο:
 • Τον περασμένο Ιούνιο ο ΟΑΣΑ υπέγραψε σύμβαση παροχής υπηρεσιών λειτουργίας του κέντρου παροχής τηλεφωνικών πληροφοριών του ΟΑΣΑ για ένα χρόνο, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2019 με εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. 
   
 • Η πληρωμή του αναδόχου θα γίνει ανά ανθρωποώρα (ανά εργαζόμενο ανά ώρα) και συγκεκριμένα με 5,77 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά ανθρωποώρα. Το ποσό θα φτάσει τα 150.000 ευρώ το χρόνο πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Φυσικά αυτά τα 5,77 ευρώ την ώρα δεν θα φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων οι οποίοι, αν κάνετε τους υπολογισμούς μάλλον θα αμειφθούν με μισθούς πείνας. 
   
 • Πέρα από το 11185 ο ανάδοχος αναλαμβάνει και την τηλεφωνική γραμμή των ΑΜΕΑ καθώς και την γραμμή παραπόνων του ΟΑΣΑ. 
   
 • Συγκεκριμένα, η σύμβαση ορίζει πως θα παρέχονται οι εξής υπηρεσίες: Συγκοινωνιακή πληροφόρηση στο επιβατικό κοινό, ενημέρωση και βασική πληροφόρηση για θέματα ηλεκτρονικού εισιτήριου και λοιπών θεμάτων ενημερωτικού χαρακτήρα σχετικά με τον ΟΑΣΑ,συγκέντρωση των παραπόνων του επιβατικού κοινού στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

 • Τις καθημερινές, ορίζεται πως θα εργάζεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ανά χρονική περίοδο: 6:30 - 08:30 2 άτομα, 08:30 - 14:30 1 άτομο, 08:30 - 16:30 6 άτομα, 16:30 - 18:30 5 άτομα, 18:30 - 22:30 3 άτομα. Σύνολο καθημερινών βαρδιών : 80 ανθρωποώρες. 
   
 • Τα Σάββατα θα απασχολούνται 3 εργαζόμενοι ανά βάρδια (7:30 - 14:00 και 14:00 - 22:30) και τις Κυριακές 2 εργαζόμενοι τις ίδιες ώρες.
   
 • Ο ΟΑΣΑ μπορεί να ζητά τη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου με 3 άτομα επιπλέον ανά βάρδια μέσω έγκαιρου γραπτού αιτήματος. 
Από το περασμένο καλοκαίρι όμως λειτουργεί και ένα ακόμα «κρυφό» τηλεφωνικό κέντρο, έργο του οποίου είναι η εξυπηρέτηση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Φανταζόμαστε ότι εκεί παραπέμπουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ ή το τηλεφωνικό κέντρο 11185 όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα:
 • Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στα μέσα Ιουλίου μεταξύ του ΟΑΣΑ και μίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικών κέντρων. Η εταιρεία αυτή αμείβεται καλύτερα σε σχέση με αυτή του 11185 με 8,50 ευρώ ανά ανθρωποώρα πλέον ΦΠΑ, μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ το μήνα.
   
 • Έργο του αναδόχου είναι: η τηλεφωνική ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού σχετικά με την επανέκδοση καρτών Athena Card, η επίλυση προβλημάτων σε online κρατήσεις ή σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ή την ανάκτηση κωδικού στο site της Athena Card και η επικοινωνία με το τεχνικό τμήμα της Athena Card για επίλυση προβλημάτων
   
 • Καθημερινά, από Δευτέρα έως και Σάββατο απασχολούνται 8 εργαζόμενοι μεταξύ των ωρών 7:00 π.μ. - 22:00, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για εργασία την Κυριακή αν το ζητήσει ο ΟΑΣΑ. 

   Εκτός Αθηνών   


🇬🇷
 • Τιθορέα 1: Θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε σε φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση κοντά στην Τιθορέα επί της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα - Λιανοκλάδι. Στη γραμμή αυτή κυκλοφορεί μόλις ένα τρένο την ημέρα ανά κατεύθυνση με πιθανό αποτέλεσμα πολλοί από τους διερχόμενους οδηγούς να αγνοούν πως παραμένει ενεργή - newsit.gr
   
 • Τιθορέα 2: Λόγω πρόσκρουσης σε βράχια που είχαν πέσει στη σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή του Ξυνιά εκτροχιάστηκε ένας άξονας της μηχανής της αμαξοστοιχίας 61 Θεσσαλονίκη - Αθήνα την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Το τρένο συνέχισε το δρομολόγιο με καθυστέρηση - protothema.gr

 • Πάτρα: Μέχρι το Πάσχα θα ολοκληρωθούν τα έργα του Προαστιακού Πάτρα - Κάτω Αχαΐα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας - pelop.gr
   
 • Πύργος - Αρχαία Ολυμπία: O περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση, για υποβολή πρότασης προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επαναλειτουργία της θεματικής τουριστικής γραμμής - skai.gr
   
 • Θεσσαλονίκη:  Ένα χρόνο μετά την κρατικοποίηση του Οργανισμού το υπουργείο αναθέτει σε ιδιώτη τις συγκοινωνίες σε χωριά της Θεσσαλονίκης - voria.gr  //  Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης απάντησαν πως η ανάληψη από τα ΚΤΕΛ των γραμμών του ΟΑΣΘ που βγαίνουν έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αν τελικά γίνει, θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωσης της εξυπηρέτησης του επιβάτη, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον - dikaiologitika.gr
   
 • Έδεσσα: Τον Φεβρουάριο του 2019 αναμένεται να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών ο φάκελος του ΟΣΕ για το έργο «Προαστιακός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία» - pella24.gr
   
 • Τρίκαλα: Δράση που συνδύασε το τρένο με το ποδήλατο οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων ενόψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας - trikalanews.gr
   
 • Ναύπλιο: Στο σταθμό των ΚΤΕΛ Ναυπλίου έβαλαν μπάρα στις τουαλέτες και η επίσκεψη εκεί στοιχίζει 50 λεπτά. Ο αέρας στο σταθμό προς το παρόν είναι δωρεάν - mknews.eu 
   
 • Καβάλα: Ολόκληρη η ιστορία του σιδηρόδρομου στην Καβάλα από το 1910 έως σήμερα - kavala-portal.gr 

🌍

   Μεταβολές δρομολογίων   


Μία σύνοψη των μεταβολών δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που βρίσκονται σε ισχύ:
 

   Η γνώμη σας   

 
 • Είδατε κάποια είδηση που μας ξέφυγε ή κάτι άλλο που θα θέλατε να συμπεριλάβουμε στο επόμενο newsletter; 
 • Στείλτε email στο alex@athenstransport.com και επικοινωνήστε μαζί μου!
 • Δεχόμαστε: Ειδήσεις, links, καταγγελίες, προβλήματα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, ιδέες, προτάσεις, φωτογραφίες, βίντεο, καλημέρες. 
 • Με τη βοήθειά σας το newsletter μπορεί να γίνει καλύτερο.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

 
Twitter
Facebook
Website

Σχετικά με το Athens Transport

Από το 2009 στο twitter, το 2010 στο Facebook και το 2011 στο athenstransport.com, ενημερώνουμε για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το επόμενο newsletter -καιρού επιτρέποντος- θα σταλεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου
Copyright © *2018* *athenstransport.com*, All rights reserved.
*Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα*

Our mailing address is:
*Leof. Kifisias 396, Athens, 15451, Greece*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp