Copy
Daar zit ie dan. Op een net iets te hoog krukje, met een net iets te wijd schort om. Lepel in z'n rechterhand, eindeloos palingfilets van hun vel af te snijden.

Drie jaar geleden had ik een raar idee. Zou ik als werkende backpacker/ schrijvende loonwerker/ seizoensarbeider op reis kunnen door de voedselketen? De afgelopen jaren heb ik via werk veel geleerd over voedselproductie, maar werd ik steeds nieuwsgieriger naar de plekken waar dat voedsel werd geproduceerd, en de mensen die dat doen. Steeds vaker vaker hoorde ik over een kloof tussen boer en burger, over afstand tussen producent en consument. Zou het wat opleveren als ik - geïnteresseerde burger - in plaats van korte interviews of bezoeken wat langer bij een boer of visser zou blijven?

Maar het idee verdween weer, ik had gewoon een toffe baan, met toffe collega's, geen reden om dat alles op het spel te zetten.

Toch, het bleef kriebelen. Steeds vaker dook het idee weer, op in mijn hoofd, steeds iets scherper omlijnd. Steeds vaker stelde ik het voor als vage hypothese aan vrienden en familie. 

Afgelopen maart trok ik de stoute schoenen aan en belde een bevriende vishandelaar. 'Stel: ik wil een jaar lang als tijdelijke arbeidskracht in voedselproductie willen werken. Zou zoiets bij jou kunnen, en zo ja, wanneer en hoe lang zou je me kunnen gebruiken?'. Het kon, en wel in augustus. Veel mensen op vakantie, altijd hulp welkom. En plotseling is met die eerste afspraak de kogel door de kerk. Ik zeg m'n baan op en spring in het diepe.
 
Nu zit ik hier; zes uur opgestaan, zeven uur begonnen. Negen uur koffiepauze en twaalf uur lunch. Daartussen met Sky Radio aan, zo hard en goed mogelijk proberen te werken tussen collega's die dit werk in decennia geperfectioneerd hebben. Ik leer vis selecteren, schoonmaken, pekelen en natuurlijk de perfecte filet snijden. Nog drie dagen mag ik hier, en dan zit m'n avontuur in de paling er al weer op.

Wat kunnen jullie verder van me verwachten? Minstens twee keer per week bericht en foto's via Instagram en eens per twee weken een nieuwsbrief met mijn laatste avonturen. Daarin ga ik ook jullie vragen beantwoorden. Komende editie zijn de volgende vragen aan de beurt:

"Hoe zit het nou met de palingstand?"
"Hoe groot wordt illegale palingvangst ingeschat?"
"Hoe zéker ben je van paling van verantwoorde vangstgebieden als je bij een palingrokerij je paling haalt?"
"Bestaan daar keurmerken voor en hoe betrouwbaar zijn die?"

Ik ben superblij dat dit avontuur is begonnen, bedankt dat jullie me willen volgen!
Reisplan
De eerste twee weken van augustus werk ik in de paling. Maandag 20 augustus rijd ik met twee vrienden naar Kopenhagen om als vrijwilliger een week mee te werken aan het legendarische MAD Symposium.
Het grootste deel van september besteed ik fietsend met een groep enthousiastelingen van het Slow Food Youth Network. In veertien dagen fietsen we van Nederland naar Italië, om uiteindelijk het tweejaarlijkse Slow Food evenement Terra Madre - Salone del Gusto te bezoeken. 
In oktober rooi ik aardappels in Biddinghuizen, Flevoland. Later die maand zeil ik mee met emissievrije fairtransport vrachtschip de Nordlys, van Den Helder naar Bremerhaven.


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Seizoensarbeider · Hoofdweg 229-2 · Amsterdam, Netherlands, Noord Holland 1057CV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp