Copy
Ota seurantaan Pro Rautatien Twitter-tili Ota seurantaan Pro Rautatien Twitter-tili
Pro Rautatien nettisivut Pro Rautatien nettisivut
Avaa viesti selaimessa
Ajankohtaista Raiteilta 1-2/2021

Alkuvuoden aikana on jälleen tapahtunut paljon raideliikenteeseen liittyvää. Yhdistyksessämme on tapahtunut muutoksia ja luette allekirjoittaneen ensimmäistä Pro Rautatie ry:n uutiskirjeen avausta. Tervetuloa tutustumaan! Esittelen itseäni tuolla hieman myöhemmin lisää ja paketissamme on jälleen mukana alan tuoreita uutispoimintoja, yhdistyksemme hallituksen puheenjohtajan tervehdys ja pääsenpä kertomaan myös vierailusta VR:n entiselle pääkonttorille Helsingin päärautatieasemalla. Oletko sinä käynyt jo tutustumassa arvorakennuksen muuttuneisiin sisätiloihin tai onko se kenties yhtenä etappina kesän junailuissa?

Kuluva vuosi on eurooppalainen rautateiden teemavuosi, European Year of Rail, #EUYearofRail. Rautatieliikennettä tuodaan vuoden aikana esiin erilaisilla toimilla, joilla kannustetaan sekä kansalaisia että yrityksiä käyttämään rautateitä ja edistetään EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitetta, jonka mukaan EU:sta tulee ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Teemavuoden kunniaksi on koottu myös valmis Spotify-soittolista, jolla pääset junatunnelmaan vaikka mökkeilyn tai etätöiden parissa.

Tervetuloa Pro Rautatie ry:n uutiskirjeen pariin ja mukavaa kesää!
Ota yhdistyksemme seurantaan myös Twitterissä @ProRautatie

Atte Mantila, toiminnanjohtaja, Pro Rautatie ry

Hallituksen pöydältä

Suomen kesä ja kesälomat ovat alkaneet raideliikenteen näkökulmasta paremmissa merkeissä, kun ihmiset ovat alkaneet liikkua talvea enemmän ja VR on palauttanut lakkautettuja junavuoroja toukokuun lopusta alkaen. Kesä tulee näyttämään, kuinka vilkkaasta raidematkailusta voidaan syksyllä puhua.

Alkuvuoden aikana Pro Rautatiessä puhalsivat uudet tuulet, kun Hannu Kemppainen ilmoitti jättävänsä yhdistyksen toiminnanjohtajan tehtävät muiden työkiireidensä vuoksi. Uuden toiminnanjohtajan etsimiseksi yhdistyksen hallitus päätti käyttää ensin omia verkostojaan. Valittu toimintatapa tuotti tulosta ja uudeksi toiminnanjohtajaksi hallitus valitsi, insinööri (AMK), projektipäällikkö, Atte Mantilan, joka aloitti tehtävässä 1.5.2021 alkaen. Hänen taustayhteisönsä on Linea Konsultit Oy.

Hallitus kiittää Hannu Kemppaista useampivuotisesta panoksestaan Pro Rautatien hallinnossa ja hyvästä työstä yhdistyksen tavoitteiden edistämisessä. Toiminnanjohtaja Atte Mantilalle toivotamme menestystä uudessa tehtävässään.

Hallitus seuraa ja ottaa tarvittaessa osaa keskusteluun alueellisten junapilottien vaikutuksista ja niiden mahdollisesta jatkamisesta.  Koronapandemia on varmasti vaikuttanut alueellisiin matkustajamääriin ja asetettuja määrätavoitteita ei ole saavutettu, mutta tulokset voivat silti olla plussa-merkkisiä.  Pilottien lisäksi toteutuvat valtakunnalliset raidehankkeet sekä 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmän valmistuminen toivottavasti vauhdittavat raideliikenteen kehittymistä ja lisäävät käyttäjiä sekä henkilö- että tavaraliikenteeseen.

Pro Rautatie toivottaa jäsenistölleen ja verkostokumppaneilleen hyvää kesää!

Tuula Petäkoski-Hult, hallituksen puheenjohtaja

Kiinnostaako Pro Rautatie ry:n jäsenyys?

Kaikissa Pro Rautatien jäsenyyteen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä toiminnanjohtajaamme Atte Mantilaan:
Lähetä sähköpostia atte.mantila@prorautatie.fi

Yhdistyksen kesä käynnistyy uuden toiminnanjohtajan kanssa

Pro Rautatie ry on saanut uuden toiminnanjohtajan Atte Mantilan aloittaessa tehtävässä 1.5.2021. Tervetuloa Atte! Mitä sanottavaa uudella toiminnanjohtajalla on raideliikenteestä ja miten hän näkee sen osana muuta liikkumista ja liikennettä? Käy tustumassa Atteen nettisivujemme kautta.

Tutustu ja lue lisää

Entisen toiminnanjohtajan terveiset

Haluan kiittää kaikkia Pro Rautatie ry:n jäseniä ja raideliikenteen parissa toimijoita kuluneesta lähes kahdesta vuodesta. Oli antoisaa päästä järjestämään ajankohtaisia seminaareja ja webinaareja ja kuulla rautaisia ammattilaisia eri tilaisuuksissa. Pro Rautatie ry:n toiminnanjohtajan tehtävät ovat siirtyneet osaaviin käsiin; Atte junailee yhdistyksen uusille raiteille ja varmasti pitkälle. 
 
Kestävää raideliikennettä kaikille ja törmäillään suistumatta raiteilta
Hannu Kemppainen

Pro Rautatien vuosikokouksen satoa

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin helmikuussa, jolloin linjattiin muun muassa Pro Rautatien keskeiset tavoitteet kuluvalle vuodelle. Lue vuosikokouksesta ja hallituksen järjestäytymiskokouksesta tarkemmin tiedotteestamme, jonka voit ladata (pdf) tästä linkistä.

Seuraava webinaarimme on tulossa syksyllä 2021!
Mistä raideliikenteeseen liittyvästä asiasta haluaisit kuulla asiantuntijoilta webinaarin välityksellä? Ota yhteyttä ja kerro meille!
Pro Rautatien yhteystiedot

Suomalaista rautatiehistoriaa uutena hotellina

Helsingin ytimeen, yhteen Suomen rautatie- ja arkkitehtuurihistorian keskeisimpään rakennukseen on tänä keväänä avattu uusi hotelli. Eliel Saarisen suunnittelemalla päärautatieasemalla sijaitseva Scandic Grand Hotel Helsinki on rakennettu v. 1909 valmistuneeseen Rautatiehallituksen ja sittemmin VR:n pääkonttorina toimineeseen arvorakennukseen, jonka historia on hienosti säilytetty myös tuleville sukupolville.

Hotelliin on rakennettu pohjoispäätyyn siivet yhdistävä uudisrakennus, mutta alkuperäisessä osassa huokuu rakennuksen historia mm. entisillä toimistokäytävillä sekä näyttävissä portaikoissa. Hotellissa on vain neljä kerrosta, joten hissi kannattaakin unohtaa, mikäli kulku portaissa vain onnistuu. Toisen kerroksen porrasaulassa on nähtävillä alkuperäinen huoneopaste, josta voi lukea muiden muassa liikennetirehtöörin apulaisen huoneen. Siinä vasta titteli!


Yöpymiskokemus

Uusi on aina uusi, kun kyse on hotelleista: pinnat hohtavat uutuuttaan ja sängynpatja on vielä napakka. Junalaitureiden puoleisissa huoneissa voi aamulla raottaa silmiään lähtökuulutusten kaikuessa käsin kunnostettujen ikkunanpokien välistä.

Hotellissa on yli 490 huonetta, mutta aamiaisherkkuja ei tarvitse nautiskella monista isoista hotelleista tutuissa suurissa saleissa, vaan ruokailu onnistuu ravintolan ja baarin pienemmissä huoneissa. Tämä on mukavaa varsinkin näin korona-aikana. Aamiaisella on tarjolla myös ruokia, joita ei perinteisesti ketjuhotelleissa näy, kuten rusinakeittoa ja spelttipuuroa.

Hotelli on rakennuksen rautatiehistorian sekä keskeisen sijaintinsa kanssa ehdottomasti suositeltava Helsingin vierailukohde tänä kesänä.

Uutispoimintoja kesäkuulta 2021

VR lisää kaukojunavuorojaan kesälomakauden ajaksi ma 28.6. lähtien
(Lue tiedote 14.6.2021 VR:n omilta sivuilta.)

Kouvola lähtee mukaan Itäradan hankeyhtiöön
(Lue uutinen 15.6.2021 Yle Uutiset -sivulta.)

Isot liikennehankkeet eivät ole Tampereella loppumassa – ratapihaan toivotaan valtion rahoituspäätöstä
(Lue uutinen 9.6.2021 Yle Uutiset -sivulta.)

VR Groupin tytäryhtiö Finnlog laajentaa toimintaansa – yhtiölle 35 uutta hakevaunua
(Lue uutinen 8.6.2021 Rautatieuutiset -sivulta.)

Nurminen Logistics on historian ensimmäinen logistiikkaoperaattori, joka kuljettaa blokkijunan Euroopasta Intiaan pohjoisesta etelään kulkevaa rautatietä pitkin
(Lue lehdistötiedote 3.6.2021 Nurminen Logisticsin omilta sivuilta.)

Jaa uutiskirje Facebookissa Jaa uutiskirje Facebookissa
Twiittaa uutiskirjeestä Twiittaa uutiskirjeestä
Jaa uutiskirje sähköpostilla Jaa uutiskirje sähköpostilla
Jaa uutiskirje LinkedInissä Jaa uutiskirje LinkedInissä
Copyright © 2021 Pro Rautatie ry, All rights reserved.


Voit päivittää tilauksesi tai lopettaa uutiskirjeemme tilauksen.

Email Marketing Powered by Mailchimp