Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief december 2019

DEN duikt de komende tijd in digitale toegankelijkheid: wat is het en hoe geef je het vorm? Daarnaast onderzoekt DEN de aankomende maanden samen met Cultuur+Ondernemen en New Nodes hoe digitale innovatie kan bijdragen aan het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.

Feestdagen
DEN is van maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari niet bereikbaar. Op maandag 6 januari staan we weer voor je klaar. We wensen je alvast fijne feestdagen. Tot in het nieuwe jaar!

Digitale toegankelijkheid: wat is dat?


Bij digitale toegankelijkheid is, net als bij fysieke toegankelijkheid, gelijkwaardige toegang voor iedereen het uitgangspunt. Een website of een digitaal product is dus digitaal toegankelijk wanneer iedereen er gebruik van kan maken. 

DEN richt zich in de komende periode met praktische tips en inspirerende praktijkvoorbeelden op wat je kunt doen om je digitale toegankelijkheid te verbeteren in het verlengde van de Code Diversiteit & Inclusie.

Lees er meer over in ons nieuwste artikel
Het meten van bezoekersbeleving: de tentoonstellingsmaker van de 21ste eeuw

Tentoonstellingen zijn steeds meer gemaakt als beleving; de ruimte, de objecten en digitale media moeten ervoor zorgen dat bezoekers zich helemaal ondergedompeld voelen in het verhaal. Het onderzoeken van die ervaring wordt daarmee steeds complexer. Hoe weet je nu of de concepten die je hebt bedacht ook werken? Welke elementen dragen bij aan de beleving en wat zou je moeten veranderen? De Hogeschool van Amsterdam deed onderzoek en ontwikkelde een nieuwe toolkit voor tentoonstellingsmakers.

Lees het artikel
Nieuws 
Internetconsultatie modernisering Archiefwet 
De huidige Archiefwet is verouderd en minder goed toe te passen op digitale informatie. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel om de Archiefwet te moderniseren. Tot en met 23 januari kan iedereen die hiermee te maken heeft reageren op de openbare internetconsultatie. Lees meer
KB archiveert XS4ALL-homepages
Een van de oudste Nederlandse internetproviders, XS4ALL, dreigt te verdwijnen. Veel internetpioniers brachten hier hun websites onder. De KB gaat een deel van deze websites van het eerste uur archiveren. Zo blijft dit digitale culturele erfgoed bewaard voor toekomstig onderzoek. Lees meer
Oproep
Deelnemers gezocht voor Performance Technology Lab #3
In januari is er een nieuw Performance Technology Lab, een lab waarin podiumkunstenaars de kans krijgen om te experimenteren met nieuwe technologie. Er is nog plek voor alle theatermakers die onderzoek willen doen voor een concept in ontwikkeling. Lees meer
 
Leestips 
Musea en archieven, twee gescheiden werelden
Wat kunnen musea en archieven van elkaar leren? Bart de Nil (adviseur participatie bij FARO) reflecteert aan de hand van zijn ervaringen op de verschillen tussen de twee werelden. Lees meer
Creatief met collecties: De mogelijkheden van digitale WO2-bronnen
Op de Netwerkdag van Netwerk Oorlogsbronnen werd besproken wat er in WO2-erfgoedland gebeurt. Want hoe maak je gedigitaliseerde collecties voor iedereen toegankelijk? Lees meer
Hoe leer jij? Een visie op digitale leermaterialen
De toekomstvisie is door Waag ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van het Future Lab (Open) Onderwijs om een beeld te schetsen van leren in 2035 en de rol die digitale leermaterialen hierin spelen. Lees meer 
Componist Michel van der Aa over investeren in het experiment
In de zomer van 2019 gooide componist Michel van der Aa hoge ogen met zijn werk 'Eight', een virtual reality opera-installatie. Cultuur+Ondernemen interviewde hem in de interviewreeks 'Zakelijk Bekeken'. Lees meer 
Naar het nieuwsoverzicht

Voelen aan Picasso

We schuifelen voorzichtig door de ruimte. De Iphone in mijn hand geeft aan of ik goed loop. Wanneer ik iets te ver naar links ga, trilt het apparaat iets sneller. Wanneer ik bijstuur, herken ik de inmiddels vertrouwde trilling. Het voelt gek om met ogen dicht door een tentoonstelling te lopen. Kwetsbaar, onhandig. Je durft niet zo goed. Een collega heeft de schrik van zijn leven, wanneer hij tegen iemand aan botst. Het voelt ongepast en totaal uit controle.

Anne-Marie Kremer, directeur van CultuurOntwerp, schreef een mooie blog over haar eerste ervaringen met de app TIK-TIK. Deze app van de blinde ontwerper Simon Dogger maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om zelfstandig door een museum te navigeren en kunst te ervaren. 

Lees het blog

Digitaal DNA: Digitale innovatie van verdienmodellen in de cultuursector

DEN is een samenwerking met Cultuur+Ondernemen en New Nodes aangegaan om te onderzoeken hoe digitale innovatie kan bijdragen aan het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen in de cultuursector. In vier sprints verkennen we samen met professionals uit de sector welke mogelijkheden er zijn voor digitale innovatie en ontwikkelen we samen met hen concrete instrumenten waar de hele sector wat aan heeft. Via onze kanalen houden we jullie op de hoogte onder de hashtag #DigitaalDNA, dus houd ons in de gaten!

DEN& ...

In DEN& vertellen we je met welke interessante projecten DEN'ers bezig zijn of bij welke events je ze kunt aantreffen. Zo krijg je een uniek kijkje achter de (computer)schermen van een kennisinstituut. Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! 

... DERA 

Marcus neemt deel aan de Architectuurraad van de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA). Deze architectuur is bedoeld om erfgoedinformatie beter zichtbaar te maken voor de eindgebruiker. Marcus kijkt daarbij hoe deze referentiearchitectuur voor de podiumkunsten zou kunnen werken, zodat je bijvoorbeeld informatie over een voorstelling kunt linken aan uitzendingen over het theater die in het archief van Beeld en Geluid zitten. Volgend jaar schrijven we hier meer over!
Agenda december & januari
12 december
Update Cultuurindex Nederland
Hoe verbinden we langlopende trends in de culturele sector met plannen voor de toekomst? Boekman presenteert de update van de Cultuurindex Nederland.
12 december
Workshop Wiki & Erfgoed
Hoe zet je als museum of historische vereniging Wikipedia in om met je collectie een groter publiek te bereiken? Tijdens de workshop Wiki & Erfgoed leer je alles over de mogelijkheden.
13 december
Netwerkbijeenkomst Trendrapport podiuminstellingen
Tijdens de netwerkbijeenkomst worden de resultaten van het trendonderzoek over dans-, theater- en muziekeducatie gepresenteerd.
9 januari
Masterclass Publiek Domein
In deze masterclass leer je hoe je publiek domein-materiaal kunt uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia, en wat je daarmee bereikt.
14 t/m 17 januari 
Winter School for Audiovisual Archiving
Een interessante mix van lezingen, hands-on workshops en interactieve sessies om het digitale preserveringsbeheer van hun audiovisuele collecties op te zetten of verder te verbeteren. 
16 januari
Get a Grant Amsterdam
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds organiseren gezamenlijk een voorlichtingsbijeenkomst over bijdrage-mogelijkheden voor kunstenaars en ontwerpers.
23 januari 
Themadag Vernietiging in de Digitale Wereld
Het vernietigen van digitale informatie is wenselijk en aan wet- en regelgeving gebonden. Uitdagingen, goede initiatieven en visies worden samengebracht op de themadag.
24 & 25 januari 
Inward Outward Symposium
Internationaal symposium dat de positie onderzoekt van audiovisuele archieven tegenover vragen rondom kolonialiteit, identiteit, ras, afkomst, geschiedenis en samenleving.
Ben je ook bezig met meer innovatie in je meerjarenbeleidsplan? Wees verzekerd van een plaats bij het Managementprogramma Digitale Strategie & Innovatie voor directeuren en senior managers en schrijf je nu in! (start 13 februari 2020)
Naar de agenda
Website
Twitter
Email
LinkedIn