Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief januari 2020

In januari publiceerden we elke week een interview met een archivaris bij een dansgezelschap. Deze archivarissen begonnen vaak vanuit niets en zetten hun eerste stappen met excellijsten en het ordenen van tapes. Vandaag is het laatste interview online gezet, dus je kunt nu de hele serie lezen! 

Daarnaast publiceren we de komende tijd over digitale toegankelijkheid aan de hand van een case study: onze eigen website. Lees in deze nieuwsbrief de eerste stap: hoe houd je rekening met je gebruiker? Zelf met digitale toegankelijkheid aan de slag? Kom dan naar de workshop op 11 maart.

Dansen in het archief

 

Het met beleid beheren, ontsluiten en verrijken van het archief is voor de meeste podiumkunsteninstellingen nog onontgonnen terrein. Maar bij een aantal instellingen lijkt het tij gekeerd. DEN sprak archivarissen van vier dansgezelschappen en zette daarnaast tips op een rij voor instellingen die zelf aan de slag willen gaan met archiveren.
 
Simone Divendal & Elsbeth Dekker - Nederlands Dans Theater:
"Ik denk dat dansgezelschappen veel aan elkaar zouden kunnen hebben bij het delen van praktische kennis. Voor ons eigen archief hebben we niet alleen foto’s gedigitaliseerd, maar ook de rechthebbenden in kaart gebracht. Deze informatie zou ook bij andere gezelschappen van pas kunnen komen en dubbel werk voorkomen."

Hanna Laber & Sarah van Vuuren - Scapino Ballet Rotterdam
"Ik heb het systeem zelf verzonnen, maar het werkt. Het doel is in eerste instantie het tot stand brengen van een intern, bruikbaar archief. We merken nu wat het oplevert, dat is leuk. Ik kan stukken dankzij de doorzoekbare excel snel terugvinden."

Annet Huizing - ICK Amsterdam

"Ik heb geen achtergrond als archivaris, maar ken dit gezelschap wel binnenstebuiten. Mijn aanpak was eerst om te checken of de opnames op de bijna duizend repetitiebandjes overeenkwamen met wat er op de buitenkant beschreven stond. Dat was lang niet altijd zo. Zo ben ik ook een keer op de opnames van een kerstfeest bij iemand thuis gestuit."

Henrik Lillin - Nationale Opera & Ballet
“Het eerste waar ik achter kwam toen ik bij NO&B aan de slag ging, is dat ik voor het aanleggen van een werkbaar archief meer inzicht nodig had in de organisatie. Ik zie een archief als meer dan een verzameling programmaboeken of affiches, het is procesgebonden informatie."
Bekijk de hele serie artikelen
Nieuws 
Artists4All: nieuwe Linked Open Data-applicatie voor kunstenaarsgegevens
Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis lanceert een nieuwe applicatie: Artists4All. Daarin kunnen kunst- en cultuurhistorici de database RKDartists& verrijken met hun kennis over kunstenaars. Lees meer
 
Monumenten in 3D in pilot monumentendatabase
Sinds zeven jaar wordt er gebouwd aan een landelijke digitale monumentenmonitor. Naast fotobeelden en informatie over de monumenten komt daar in de nabije toekomst misschien een extra dimensie bij: een 3D-beleving. Lees meer
Collecties Parijse musea gratis te downloaden onder CC0-licentie
De veertien musea van Paris Musées openen de poorten van hun digitale collecties. Via de site kun je nu meer dan 150.000 kunstwerken gratis downloaden in hoge resolutie. Lees meer
Algoritmes gaan monumenten verduurzamen
De monumentensector moet, in navolging van het Klimaatakkoord, verduurzamen. Met grote hoeveelheden opgehaalde data kan nu met behulp van algoritmes een passend advies per monument worden uitgebracht. Lees meer
Oproepen
Schrijf je in voor de cursus leren preserveren
Het Netwerk Digitaal Erfgoed en Het Nieuwe Instituut organiseren in 2020 een nieuwe jaargang van de cursus Leren Preserveren. De cursus start op 10 maart in Den Haag. Lees meer
Leestips
Top 10 Technology-Inspired Art Projects of the Year
Een mooi overzicht van tien kunstwerken uit 2019 die door technologie geïnspireerd zijn, van Van Gogh in laservideoprojectie tot kunst die door code is gegenereerd. Lees meer
Monitor Creatieve Industrie
De creatieve industriesector groeit snel. De Monitor Creatieve Industrie geeft een overzicht van de ontwikkeling van de creatieve industrie en ICT in Nederland en de regio, en plaatst ontwikkelingen in context. Lees meer
 
Trendrapport theater-, dans- en muziekeducatie 2019
Het trendrapport toont wat, waarom en hoe podiumkunstinstellingen zoals orkesten, dans- en theatergezelschappen en productiehuizen aan educatie doen. Lees meer
 
‘Grip op digitale toegankelijkheid begint bij bewustwording’
De Inspectie van Onderwijs publiceert 1000 pdf's per jaar, maar hoe maak je die documenten toegankelijk? Marloes Neven, projectleider Digitoegankelijkheid, vertelt erover. Lees meer
Naar het nieuwsoverzicht
Dossier digitale toegankelijkheid
De gebruikers
van je website

Een toegankelijke website is een website die iedereen kan gebruiken. Je website toegankelijker maken levert voordelen op voor alle gebruikers. Wie zijn die gebruikers en op welke manier kun jij rekening met ze houden? Een aantal voorbeelden aan de hand van veel voorkomende elementen.

Lees hoe je rekening kunt houden met je gebruikers.
Aan de slag
op 11 maart


Wat maakt een website eigenlijk ontoegankelijk en wat kan je er dan aan doen om dit te verbeteren? Tijdens deze workshop bespreken we wat digitale toegankelijkheid eigenlijk inhoudt en gaan we aan de slag met wat je in de praktijk kunt doen om je website toegankelijker te maken.

Schrijf je nu in om van een plekje verzekerd te zijn!

Still uit de video van HUA over machine learning
Feminist machines, biased datasets & AI

Creative Coding Utrecht en Het Utrechts Archief organiseerden een lezingenavond over subjectieve datasets en artificial intelligence (AI). Else Laura was namens DEN aanwezig en schreef er een verslag over.
DEN& ...

In DEN& vertellen we je met welke interessante projecten DEN'ers bezig zijn of bij welke events je ze kunt aantreffen. Zo krijg je een uniek kijkje achter de (computer)schermen van een kennisinstituut. Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! 

... het Managementprogramma

Margo de Groot-Coenen (MK5060) is voor DEN druk geweest met het opzetten van het Managementprogramma voor directeuren & senior managers in de erfgoedsector. Ze sprak mensen in het hele land om het programma scherp te krijgen en haalde een mooi palet aan internationale sprekers binnen. Met resultaat; de eerste editie is volgeboekt! Margo: "Ik herken in dit programma heel erg het DNA van DEN: het verbinden van kennis, ook op terreinen die we nog beginnen te ontdekken." Margo timmert nu hard verder aan de weg van de DEN Academie, want ook het ééndaagse programma en de incompany-variant voor Raden van Toezicht komen eraan!
Agenda januari & februari
29 januari
Erfgoedarena: Game changers

Gesprek met activisten, wetenschappers, kunstenaars, beleidsmakers en museummedewerkers over klimaat- en traditieverandering. 
30 januari
STUDIO i inspiratie- en workshopdag over meerstemmigheid
Hoe kun je als culturele instelling de verhalen die je verzamelt op een betekenisvolle manier met elkaar verbinden? 
11 februari
Cross Media Café - Data en AI voor media

Advertising, metadata, contentcreatie, merkbeleving, hoe kan Artificial Intelligence (AI) media helpen? Je hoort het tijdens het eerste Cross Media Café van 2020.
22 t/m 24 februari
International Conference on Agents and Artificial Intelligence
De conferentie wil onderzoekers, ingenieurs en beoefenaars samenbrengen die geïnteresseerd zijn in AI.
Naar de agenda
Website
Twitter
Email
LinkedIn