Copy
View this email in your browser

Chris Vandegehuchte

over figuratieve kunst in de

Zondagmiddagsalon

Vooruitlopend op de tentoonstelling: Figuratief NOW! – waarover verderop meer in deze Boternieuws – belicht één van de deelnemende kunstenaars, Chris Vandegehuchte, de 26e Zondagmiddagsalon de figuratieve kunst. Ze beziet deze stroming in een historische context en plaatst haar in relatie tot abstracte kunst.

LEES MEER...

Deze 26e Zondagmiddagsalon kunt u bijwonen op zondag 1 september a.s. in De Boterhal. Aanvang 15.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur. Gratis koffie, thee en zelfgebakken boterkoek. Napraten met een glas wijn.

Wees welkom en praat mee!

Open Atelier Route Hoorn

7 en 8 september met eraan

voorafgaande tentoonstelling

Onze vereniging organiseert ook dit jaar weer de Open Atelier Route en wel tijdens het Cultuurweekend op zaterdag 7 en zondag
8 september
van 12.00-17.00 uur.

Kunstenaars in Hoorn en omstreken openen hun atelier en tonen hun werk aan het publiek. Men kan een kijkje in de keuken van de kunstenaar nemen waar deze zelf het getoonde werk kan toelichten.

Zoals gebruikelijk zijn er een binnen-route (door de binnenstad van Hoorn) en een buiten-route (langs de ateliers in het buitengebied). Routekaartjes zijn verkrijgbaar bij De Boterhal en bij de deelnemende ateliers.

Voorafgaand aan deze Open Atelier Route tonen de deelnemende kunstenaars van 27 augustus t/m 8 september van 14.00-17.00 uur in De Boterhal tijdens een overzichtsexpositie een voorbeeld van hun werk.

Deelnemende kunstenaars zijn: Nuray Ataş, Katja Effting, Randi Vettewinkel, Annemare Rijnbeek, Roos Leegwater, Ruurd L Dijkstra, Hans Visser, Thom van der Gulik (STHOM), Ank Haisma, Alexandra Verwoolde, Jorg de Vos en Marian Daems.

Vaar mee met moederschip Boot’r Hall

op zondag 8 september

Traditiegetrouw organiseert Kunstenaarsvereniging Hoorn eo tijdens de zondag van het jaarlijkse Hoornse cultuurweekend (6 t/m 8 september) het zogeheten ‘Evenement op de stoep’. Dit keer heeft dat een nautische insteek:

 

Vóór De Boterhal roeit een scheepsloods af en aan, erin en eruit. Deze loods nodigt u uit mee op reis te gaan met het moederschip: De Boot 'r Hall.

De historische expositieruimte van De Boterhal is voor dit weekend omgebouwd tot schip. De zeilen vol in de wind of gestreken.......

Onder inspirerende begeleiding van Kanonnier Jos, Eerste Stuurvrouw Linda en niet te missen Kapitein Annemarie mag u uw fantasie de vrije loop laten. U mag op ontdekkingsreis langs uw persoonlijke reiswensen. Welk - al dan niet bestaand - land zou u willen bezoeken? Hoe ziet dat land eruit, wat voor dieren leven er? En hoe ziet de landkaart er uit van het land dat u in uw fantasie bezocht? En… wat zou uw boodschap zijn voor de flessenpost die onderweg verstuurd moet worden als de nood hoog is?

 

Kortom een kort bezoekje aan De Boterhal laat u vol reislust en inspiratie achter… Nieuwsgierig geworden? Kom dan maar gauw die dag! We zijn vanaf 12.00 uur open.

Figuratief NOW!

Graduates 2019 klassieke academies

verenigd in De Boterhal

Van 14 september t/m 20 oktober treden in de tentoonstelling Figuratief NOW! pas afgestudeerde schilders van de drie Nederlandse academies voor figuratieve kunst voor het eerst gezamenlijk naar buiten.

 

Marein Konijn

Het is een primeur dat zo’n brede tentoonstelling wordt georganiseerd van figuratieve afstudeerders. De academies organiseren weliswaar hun eigen afstudeerexpositie, maar er is meestal weinig kruisbestuiving onder de studenten.

De 21 deelnemende kunstenaars zijn allen deze zomer afgestudeerd aan de Wackers Academie in Amsterdam, de Klassieke Academie in Groningen en de Foudgumse School in Foudgum.

Op deze academies wordt figuratief kunstonderwijs gegeven in een meerjarige dagopleiding, met de nadruk op technische vaardigheden en schilderen naar waarneming.

Opening zondag 15 september, 16.00 uur door Luk van Driessche, directeur Wackers Academie Amsterdam

Philine van der Vegte

Henrieke de Vries

Expositie schilderijen van Paul Stap
in Galerie Dijklander Ziekenhuis

Paul Stap - 2004 acryl canvas  100 x 120cm

Paul Stap toont onderwaterlandschappen - adembenemend van vorm en kleur. Een en al beweging, vol tintelend leven. Voor zijn vroege werk ‘dook’ Stap in zijn onderbewuste. Voor zijn recente schilderijen en beeldhouwwerk duikt hij letterlijk uit deze zee ‘beelden’ op.

De hier getoonde schilderijen zijn gemaakt met een afdektechniek die is afgeleid van de gom-suikerwatertechniek die deze kunstenaar eerder gebruikte bij het etsen: hij maakt een tekening met opgeloste Arabische gom die hij laat drogen. Over deze tekening, waarmee hij de basiscompositie en het beeld vastlegt, schildert hij vrij met acrylverf.Zo blijft er genoeg ruimte over voor toeval. Als de verf gedroogd is wast hij met water de gom weg, waardoor de tekening in het wit van het doek zichtbaar wordt. Door hier vervolgens transparant overheen te schilderen lijken de lijnen licht te geven.

Paul Stap - 2009 acryl canvas 100 x 120cm

De expositie is te zien vanaf
7 september t/m 10 januari 2020, ma t/m vrij tijdens kantooruren, in de galerie van het Dijklander Ziekenhuis (voorheen Westfries Gasthuis).

Verwacht:
Philine van der Vegte: 11 januari - 9 mei 2020
Frea Lenger: 9 mei - 12 september 2020
Vicky Schot: 12 september - 9 januari 2021
COLOFON

Eindredactie: Magda Frandsen en Ryanne Wiener
Correctie/advies tekst: Hinderik de Groot
Correctie/advies beeld: Gerda Schimmel
Vormgeving: Gonny Martens 

Twitter De Boterhal Hoorn
Facebook De Boterhal Hoorn
Instagram De Boterhal Hoorn
Website De Boterhal Hoorn
Copyright © 2019 Kunstenaarsvereniging Hoorn eo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp