Copy
View this email in your browser

Gouden Eeuw in de Boterhal met het Warenhuis Sint Jan

De Boterhal haakt enthousiast aan bij de landelijke aandacht voor Rembrandt en de Gouden Eeuw met een expositie van zogeheten Wunderkammers of Rariteitenkabinetten: bonte verzamelingen van veelal exotische voorwerpen die ontstonden tijdens de 17e eeuw door de toenmalige vele reizen naar nieuwe oorden. Kunstenaars uit Hoorn en wijde omgeving geven hun persoonlijke interpretatie in de vorm van kistje, krat, of kastje - zelfgemaakt, verbouwd of bestaand.

Sieren deze Wunderkammers de muren van De Boterhal, op de vloer geven kostuumdesigners Ella Siekman, Ella Koopman en Sepehr Maghsoudi hun visie op kleding die een 17e eeuwer gedragen zou kunnen hebben, indien men over onze hedendaagse materialen had kunnen beschikken.

Quartet De Zoete Inval, vlnr: Danielle Janssen, Irene van der Laan, Martie Jonker en Cor van Sliedregt

De expositie duurt van 11 mei t/m 16 juni. De opening vindt plaats op 12 mei om 16.00 uur mmv Quartet De Zoete Inval, dat anonieme Hollandse muziek uit de Gouden Eeuw ten gehore zal brengen.

 

KIJK OOK OP BOTERHAL.COM

Kiezen in vrijheid

Momenteel is de indrukwekkende tentoonstelling te zien van Comité 40-45 waaraan De Boterhal jaarlijks rond de herdenking van de periode 1940 - 1945 zijn expositieruimte ter beschikking stelt. Thema dit jaar is ‘Kiezen in vrijheid’.

Aan de wanden zijn foto’s te zien uit de archieven van het Comité alsmede kunstwerken van hedendaagse Hoornse basisschoolkinderen.

Deze keer doen daaraan mee de Mariaschool, de Daltonschool Roald Dahl, de Ichthus Oecomenische Basisschool en De Klipper. De vier scholen adopteerden in het kader van het project “Adopteer een monument” respectievelijk de graven van vliegers aan Het Keern, het Monument bij de Grote Kerk, het beeld ‘Afscheid’ uit de handenserie van Truus Menger en de herdenkingsplaquette aan Het Jeudje.

Bij dit project gaat het om een ideële adoptie. Verzorging van de monumenten doet gemeente Hoorn. Groepen 7 en/of 8 krijgen jaarlijks een gastles van het Comité 40-45 waarin het jaarthema wordt uitgelegd. De scholen maken naar aanleiding daarvan een kunstwerk.

In de vitrine in De Boterhal worden voorwerpen en andere memorabilia tentoongesteld. 

'40-'45 Nuray Ataş

'40-'45 Nelleke Allersma 'Bounded'

De bijdrage van de kunstenaarsvereniging bestaat steevast uit driedimensionale kunst in de ruimte op de vloer, betrekking hebbend op het thema. Dit jaar zijn het Nelleke Allersma, Nuray Ataş  en Alexandra Konstantinovna.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen t/m zondag 5 mei.

ZMS Ella Siekman

Ella Siekman, gefotografeerd door Rika Hilverts

Ella Siekman, theatervormgever en één van de exposerende kostuumontwerpers in de tentoonstelling rond het Warenhuis Sint Jan, verzorgt op 19 mei de Zondagmiddagsalon.


Daar zal zij vertellen over haar wondere wereld van theaterkostuums en over het plezier dat zij beleeft om bijzondere kledingstukken te ontwerpen met als doel het karakter van een rol op het toneel nog beter tot zijn recht te laten komen.

Zij laat zich graag inspireren om met een duidelijke knipoog tot pakkende effecten te komen.

Aangetrokken tot niet-textiele materialen werkt ze graag met b.v. plastics of metaalgaas. Dit maakt dat haar ontwerpen binnen haar Costume Art ook te zien zijn in musea.

De Zondagmiddagsalon begint om 15.00 uur. De toegang is gratis en de koffie en thee met zelfgemaakte boterkoek kost ook niets.

KIJK OOK OP BOTERHAL.COM

Foto gemaakt in het Muiderslot
door Rika Hilverts

Boterhal als Stembureau

Dit jaar vinden in Nederland op 23 mei a.s. voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Inwoners van alle lidstaten kiezen tijdens de Europese verkiezingen rechtstreeks hun vertegenwoordiging in de Europese Unie.


De Boterhal verleent die dag gastvrijheid aan de gemeente Hoorn om voor deze verkiezing een deel van de expositieruimte te gebruiken als stemlokaal. U mag als Hoornse ingezetene in elk gewenst lokaal binnen de gemeente met uw stempas uw stem uitbrengen. Dus waarom dit keer niet in De Boterhal?

Van ’s morgens 07.30 tot ’s avonds 21.00 uur kunt u dan meteen de expositie ‘Warenhuis Sint Jan’ bezichtigen. Grote kans dat u nadien wilt terugkomen om de tentoonstelling nogmaals te bezichtigen, maar dan in alle rust - zonder het stemgedruis.


KIJK OOK OP BOTERHAL.COM

COLOFON

Eindredactie: Magda Frandsen en Ryanne Wiener
Correctie/advies tekst: Hinderik de Groot
Correctie/advies beeld: Gerda Schimmel
Vormgeving: Gonny Martens 

Copyright © 2019 Kunstenaarsvereniging Hoorn eo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp