Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser

Boternieuws maart 2021

Reserveren bezoek tentoonstelling!

Sinds 3 maart staan de corona-maatregelen weer toe dat bij alle niet-essentiële winkels gekocht kan worden. Echter alleen op afspraak en met een maximaal aantal klanten per tien minuten per verdieping. Deze bepalingen gelden ook voor het verkopen van kunst bij een galerie of vanuit een atelier. En daarmee dan ook voor De Boterhal, want verreweg de meeste van onze kunstwerken zijn te koop.

Dat betekent concreet dat wij vanaf dag één van de tentoonstelling van Henk Fakkeldij, op 20 maart, in principe onze deuren weer voor u openen. Echter, even gezellig binnenlopen, zoals u bij ons gewend bent, is vooralsnog niet mogelijk. In verband met de beperkte toegang van vier bezoekers per 10 minuten zal er digitaal gereserveerd moeten worden. Dit doet u eenvoudig zelf door middel van onderstaande link op onze website www.boterhal.com.

Reserveren

Henkje Koning

Henkje Koning voorzitter PR-commissie

Wij zijn er trots op u onze sprankelende nieuwe voorzitter van de PR-commissie te kunnen voorstellen: Henkje Koning.

 

Tijdens haar betaald werkzame leven was zij psychotherapeute en manager in de geestelijke gezondheidszorg. Verhuisde na haar pensionering naar Schermerhorn waar ze zich als bestuurslid/vrijwilliger bij de Grote Kerk onder andere bezig hield met de culturele programmering en communicatie.
Vanuit die positie is zij ook actief geweest bij het organiseren van zes Noord-Holland Biënnales, waaraan ook onze vereniging deelnam. Momenteel schrijft zij maandelijks interviews voor het regionale huis aan huisblad ‘De Uitkomst’ onder de titel Bijzonder En Toch Gewoon.

 

Ze was nog maar net bij ons toen ze het idee lanceerde om de kunstwerken uit de ledententoonstelling ‘Vlootschouw’ te gaan uitlenen.
Van haar is het interview met Ellie Devilee en Henk Hoeben verder in deze Boternieuws. We verwachten meer verrassingen uit haar koker.

 

Henk-Fakkeldij | Triptiek - the world the lockdown the revelation

Henk Fakkeldij – ‘Hoe klinkt angst’

Hoe actueel is de titel van deze expositie waarmee Transmedia Artist Henk Fakkeldij in De Boterhal staat van 20 maart – 25 april. Het is de aan oorlog refererende titel van een van de grote tekeningen (210x150 cm) die in deze expositie te zien zijn.

 

De tentoonstelling omvat een combinatie van beeld en geluid, van figuratieve en abstracte grafische partituren en twee- en driedimensionale kunstwerken. Van enkele componisten zijn zelfs muziekstukken te beluisteren die gebaseerd zijn op zijn werk.

 

Lees verder

 
Henk Fakkeldij verteld in dit filmpje over zijn schilderij De Kus

Ballotage | Foto: Magda Frandsen

Ballotageronde 19 maart

We staan open voor nieuwe leden! Daarom organiseren we jaarlijks twee keer een ballotageronde: in het voor- en in het najaar. De eerstvolgende is vrijdag 19 maart a.s. Aanmelden kan tot 18 maart.

Onze vereniging is 40 jaar geleden opgericht en vestigde zich een paar jaar later in het voormalige St. Jans Gasthuis. Het prachtige monumentale pand in de binnenstad van Hoorn dat dateert uit de Vroegrenaissance en dat in de volksmond De Boterhal wordt genoemd. Behalve als ziekenhuis deed het ook dienst als munitiedepot in oorlogstijd en als opslagplaats voor boter. Vandaar.

Leden kunnen jaarlijks meedoen aan de ledententoonstelling en aan thema exposities of uitwisselingen met andere kunstenaarsverenigingen, zowel in binnen- als in buitenland. Ook kunnen zij een Zondagmiddagsalon gebruiken om zichzelf uitgebreid te presenteren aan bezoekers van De Boterhal.
Uiteraard zijn beeldend kunstenaars lid, maar ook schrijvers, dichters, architecten, theatermakers en zelfs dansers kunnen in aanmerking komen voor lidmaatschap.

Interesse? Vul het inschrijfformulier in dat te vinden is op onze website: www.boterhal.com.

Kunst in de Kamer | Ellie Devilee en Henk Hoeben| Foto: Henkje Koning

Kunst in de Kamer – haal kunst in huis!

Onze ledententoonstelling ‘Vlootschouw’ werd een week na opening ernstig getroffen door de lock down. De Boterhal moest dicht.

Voor ons een prikkel om letterlijk ‘out of the box’ te denken - als de bezoeker niet naar de kunst kan, dan moet de kunst maar naar de bezoeker! We startten de uitleenactie: ‘Kunst in de kamer’.
Het is een pilot, maar als die succesvol blijkt willen we door.
Het werkt zo: je leent een kunstwerk (of meerdere) voor de duur van telkens twee maanden en legt dat vast in een contract. Kosten: € 50 die bij eventuele verkoop worden verrekend. En de kunstenaar komt het werk zelf brengen. Hoe leuk is dat.

Inmiddels hebben zich al zeven mensen aangemeld waaronder Ellie Devilee en Henk Hoeben. Henkje Koning vroeg naar hun ervaringen:

“Het had wel iets feestelijks, die dag dat Ineke Werkman haar werk kwam brengen. Zo konden we kennis maken met de maker, even een klein gesprekje over het werk en over de gedachten erachter. Dan zegt het schilderij je ook veel meer.”

Ellie vertelt dat ze het in het zondagsblad hadden gelezen. En ze vonden het meteen een goed idee. Juist nu, nu ze niet meer bij de kunst kunnen komen, niet in musea, niet naar concerten...

“Er zou veel meer gedaan moeten worden om kunst onder de aandacht te brengen”, bevestigt Henk. Eén keer heeft Ellie zelfs in haar eigen huis voor een paar dagen een kleine expositie georganiseerd De kunstenaar nodigde zijn eigen publiek uit, en zij haar eigen kennissenkring, en zo werden het een paar heel bijzondere dagen. “Kunst brengt zoveel kleur in je leven. We vinden dit echt een heel goed initiatief.”

Ook zin in een kunstwerk thuis? Zoek er een uit op de website en vul het aanmeldformulier in: www.boterhal.com

Verjongingskuur | Foto's: Henkje Koning en Gerda Schimmel

Schoon en schoon – verjongingskuur voor De Boterhal

Hoe schoon en schoon kan onze expositieruimte zijn! De lock down was voor ons een prikkel om verbetering van de entree en uitstraling in De Boterhal te realiseren.

Zo boenden en schrobden Margo Schoutsen, voorzitster van de Tentoonstellingscommissie, en Mieke de Geus, coördinator van de suppoosten, de vloer tot die er oogverblindend uitzag en alle vlekken waren verdwenen.
Bovendien onderwierpen verenigingsleden Gerda Schimmel en Annelies Horden met enorme inzet de ruimte aan een verjongingskuur.
Ze plaatsten de glazen verkoopvitrines op een visueel verrassende manier in de entree en lieten de balie verdwijnen waarachter onze suppoosten moeilijk zichtbaar waren.
Achterin de ruimte wachten nu drie gastvrije stoelen en een tafel, geschonken door Hans Hubbeling, op suppoosten en bezoekers.
Intussen kijken de historische gebeeldhouwde kopjes in het plafond vergenoegd toe en zien dat het goed is.

Vrouwen in de kunst beperkt te bezoeken

Zes verenigingsleden maken deel uit van de expositie Vrouwen in de kunst in Egmond aan Zee.

Deze is nog tot 28 maart na afspraak toegankelijk in Galerie Conny van Kasteel.

www.connyvankasteel.eu
telefoon 06 - 22546602

COLOFON

Redactie inhoud: Magda Frandsen
Productie: Gonny Martens, GonM

Twitter De Boterhal Hoorn
Facebook De Boterhal Hoorn
Instagram De Boterhal Hoorn
Website De Boterhal Hoorn
Copyright © De Boterhal

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Uitschrijven voor de nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kunstenaarsvereniging Hoorn eo · Kerkplein 39 · Hoorn, Nh 1621 CZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp