Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser

Boternieuws februari 2020

Morfogenese

Onder deze intrigerende titel exposeren Vicky Schot en Bert Poot, beide lid van onze vereniging, hun werk in De Boterhal te Hoorn van 22 februari t/m 29 maart a.s. De opening op 23 februari wordt om 16.00 uur verricht door Gerda Schimmel, eveneens verenigingslid. U, lezer van Boternieuws, bent van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Vicky Schot - zonder titel - olieverf op doek 140 x 100

Op de bovenste foto staat een kunstwerk van Bert Poot - DNA 2.0 of imago van God

Morfogenese is een term die gebruikt wordt in de biologie, in het bijzonder de embryologie. Vicky Schot en Bert Poot gebruiken de term voor hun werk in de meest letterlijke zin: ‘Het ontstaan van vorm’. Het proces dat aan het eindproduct vooraf gaat is voor hen onderling sterk verschillend. Voor Bert geldt dat de vorm vooraf ontstaat in een ongrijpbaar intellectueel proces en dat de uitwerking een gerichte, ambachtelijke activiteit is. Voor Vicky ontstaat de vorm tijdens de fysieke activiteit. Het ‘gesprek’ met de materie is een voortdurende inspiratiebron bij het schilderen. Dit kan betekenen dat tijdens het schilderproces het doek in wording meerdere malen verandert.

 

Lees meer

Schilderij van Philine van der Vegte

Philine van der Vegte in Galerie Dijklander Ziekenhuis

Van 11 januari t/m 15 mei is in Galerie Dijklander Ziekenhuis een bijzondere expositie te zien van de Waterlandse schilder Philine van der Vegte. Zij toont werk uit haar project ‘Portret van een dorp’ waarin zij in levensgrote, figuratieve schilderijen mensen en vee portretteert uit haar eigen dorp Katwoude.

 

Lees meer

 

Deze expositie loopt van 11 januari t/m 15 mei. Locatie: Galerie Dijklander Ziekenhuis, Maelsonstraat 3, Hoorn. Deze galerie bevindt zich op de eerste etage naast poli 76,  KNO en is te bezoeken maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren. Exposities in de galerie worden exclusief verzorgd door Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken.

 

Gerda Schimmel 'Victoria'

Verenigingslid Gerda Schimmel exposeert in New York

Na Madrid, Parijs en Kyoto richt Gerda Schimmel haar pijlen nu op The Big Apple. Zij werd gevraagd om van 7 maart tot 4 april in New York deel te nemen aan de tentoonstelling ‘Woman, an infinite wor/ld’. De keuze viel op haar perkamenten ‘Victoria’.

Dit werk was in 2012 reeds te zien in De Boterhal tijdens het debuut van kunstenaarsduo Annelies Horden & Gerda Schimmel in de toenmalige tentoonstelling ‘Overmoed’. Het perkamenten werk van Gerda was ook te zien in de Museumvilla Kranenburgh in Bergen tijdens de tentoonstelling ‘Beelden Binnen’ in 2015.

Voor wie juist in die tijd in New York is en de tentoonstelling wil bezoeken: u vindt haar in

IT MONDO in SK Art Gallery NY
122 Westmoreland Ave
White Plains - 10606 - NY

Margo Schoutsen - Ten Katemarkt Amsterdam

Nieuwe voorzitter TC

De Tentoonstellingscommissie verheugt zich sinds 1 januari in een nieuwe voorzitter: Margo Schoutsen, geboren op een steenworp afstand van De Boterhal.

Als kind tekende zij al graag en niet onverdienstelijk, aldus haar onderwijzer aan de St. Jozefschool aan het Achterom. Ook op de middelbare school vielen haar tekeningen op waarmee ze steevast negens en tienen scoorde. Zij werd niet met kunst opgevoed, dus de gedachten om er haar beroep van te maken bestond eenvoudig niet: “Ik moest een vak leren waarmee een mens zijn brood kon verdienen; en zo rolde ik de financiële wereld in, waar ik tot 2015 zou blijven. Tijdens de crisis raakte ik echter mijn werk kwijt, waardoor ik opeens en voor het eerst vrije tijd kreeg. Ik verveelde mij. Wilde graag iets met mijn handen gaan doen. Door een vriendin kreeg ik een toelatingsgesprek op de Amsterdamse Wackers Academie en werd er aangenomen! Zo ging ik op mijn 52ste weer naar school, drie dagen in de week, vijf jaar lang… Toen ik in 2017 afstudeerde was ik officieel ‘kunstenaar’. Ik heb mij toen meteen laten balloteren bij de vereniging, waarna ik al snel in de TC plaats nam. En ik vind het geweldig! Het inspireert mij om met kunst bezig te zijn, in de breedste zin van het woord. Aan mij nu dus nu de eer om het stokje van Annemarie Visser over te nemen. Zij heeft het goed gedaan, en ik heb er zin in om er met ons team tegenaan te gaan.”

De Tentoonstellingscommissie staat open voor ideeën en aanvragen waarbij zij het niveau van De Boterhal sterk voor ogen houdt. 
Ook voor vragen over tentoonstellingen kunt u Margo bereiken.
Tel: 06-21920648 e-mail margoschoutsen@gmail.com

Tentoonstellingscommissie zoekt versterking

Eén van de speerpunten van onze vereniging wordt gevormd door de tentoonstellingen. Zowel in De Boterhal, in Galerie Dijklander Ziekenhuis als in de vitrine in het gemeentehuis. En buiten Hoorn tijdens de nationale en internationale uitwisselingen.

Welke stormen de vereniging in de loop van haar 40 jaar ook moest trotseren: tentoonstellingen waren er altijd. En hoe!
Dankzij enthousiaste verenigingsleden die de Tentoonstellingscommissie gestalte gaven en geven.

Op dit moment draait de commissie echter op beperkte kracht. Door ziekte en verlet. Daarom doet zij een dringend beroep op verenigingsleden die ad hoc of geregeld willen bijspringen.

U heeft vast ideeën voor pakkende tentoonstellingen die u gerealiseerd zou willen zien. Breng ze in en neem het voortouw om ze te organiseren!

Er is bovendien sterke behoefte aan mannelijke TC-leden; hoe zeer we het vrouwelijk element ook waarderen, mannen zien en doen de dingen toch vaak op een andere manier.
Jammer als die energie ongebruikt blijft.

Dus, dames en heren, mocht u ideeën willen omzetten in een mooie tentoonstelling of binnenkort wat meer ruimte krijgen, bij voorbeeld omdat de kinderen wat groter worden of omdat u met pensioen gaat, kom dan eens een TC-bespreking bijwonen om te zien wat de mogelijkheden zijn. Wij kunnen uw hulp goed gebruiken.

Ik zie met belangstelling uit naar uw reactie!
Margo Schoutsen
Voorzitter Tentoonstellingscommissie

Gerda Schimmel - Salon des Beaux Arts Parijs 2019

Nieuwe vormgever

Na jarenlang het gezicht van de vereniging te hebben bepaald maakt verenigingslid Gerda Schimmel plaats voor een nieuwe vormgeefster.

Dankjewel Gerda! Je ontwerpen van posters, flyers, en indirect van de website en Boternieuws waren altijd stijl- en smaakvol, bij tijds spraakmakend. Je zorgde voor een duidelijk herkenbare identiteit van de vereniging en van De Boterhal waar we met recht trots op zijn! Jouw nationale en internationale tentoonstellingen zijn echter steeds meer tijd en inspanningen van je gaan vragen, dus je stond voor een dwingende keuze.

Vrijwilliger Tamar Sleven neemt Gerda’s taak als grafisch vormgever over. Zij beheerde sinds kort de website, maar nu de kans ontstaan is om verantwoording te dragen voor de algehele vormgeving neemt ze die graag aan. Fijn Tamar. We zijn nieuwsgierig naar jouw inbreng!

Wie een indruk wil verkrijgen van het werk van Gerda en Tamar bezoeke hun websites en/of instagramaccount:

www.gerdaschimmel.nl 
https://studionooitgedacht.nl/     
www.instagram.com/tamar.sleven

Oproep: Wij zoeken een websitebeheerder

Wij zijn op zoek naar een ict-er met redactionele kwaliteiten. De enthousiaste vrijwilliger aan wie wij denken is bekwaam en heeft er zin in om het beheer van deze nieuwsbrief en onze website op zich te nemen, zowel technisch als inhoudelijk, en de informatiestroom op de site van Cultuur Hoorn actueel te houden.

We zoeken nu dus een nieuwe ‘beelddenker’ (v/m). Iemand voor wie Wordpress gesneden koek is en die affiniteit heeft met kunst en cultuur. Iemand die het leuk vindt om in een creatieve omgeving zelfstandig te werken en het niet schuwt om in te spelen op onverwachte gebeurtenissen. Als alles geheel volgens plan verloopt zal dit zo’n 4 – 6 uur per maand in beslag nemen.

Wat wij kunnen bieden is een enthousiast team dat zich ten doel stelt het mooiste van onze vereniging en onze tentoonstellingsruimte – De Boterhal in Hoorn – over het voetlicht te brengen.

De honorering bestaat uit een wettelijk toegestane en belastingvrije vrijwilligersvergoeding van € 5/uur. Voor meer informatie: Tamar Sleven, studionooitgedacht@gmail.com of Gonny Martens, info@gonm.nl

U kunt uw sollicitatie richten aan magda@boterhal.com t.a.v. Magda Frandsen.

 

COLOFON

Redactie inhoud: Magda Frandsen en Ryanne Wiener
Correctie / advies tekst: Hinderik de Groot
Correctie / advies beeld: Gerda Schimmel
Productie: Gonny Martens, GonM

Twitter De Boterhal Hoorn
Facebook De Boterhal Hoorn
Instagram De Boterhal Hoorn
Website De Boterhal Hoorn
Copyright © De Boterhal

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Uitschrijven voor de nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kunstenaarsvereniging Hoorn eo · Kerkplein 39 · Hoorn, Nh 1621 CZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp