Copy
View this email in your browser

Pinksterexpositie afgestudeerden Wackers Academie

Vijf pas afgestudeerde kunstenaars aan de Amsterdamse Wackers Academie exposeren dit Pinksterweekend werk dat zij het afgelopen jaar maakten.

Composition in browns

Ook verenigingslid Philine van der Vegte behoort daarbij. Zij schilderde buren uit haar Noord-Hollandse dorp Katwoude in hun specifieke omgeving: hun stallen en schuren. Ook maakte ze levensgrote schilderijen van paarden, koeien en schapen - tot wel 3 m breed. 

Cheese and Clogs

Hier ziet u Philine aan het werk

Deze afstudeerexpositie is zaterdag 8 en zondag 9 juni van 14.00 – 18.00 uur gratis te bezoeken. Adres: Eerste Helmersstraat 271, 1054 DZ Amsterdam

LEES OOK OP ONZE WEBSITE

Made in China

Na de succesvolle expositie ‘Het Warenhuis Sint Jan’ borduren we in De Boterhal met onze volgende tentoonstelling door op het fenomeen ‘Rariteitenkabinet’.

Dit keer vestigen Niamh mcCullough en Susanne Edam van 22 juni t/m 4 augustus ermee de aandacht op het huidige ‘verzamelen en tonen’ van massaal geproduceerde ‘rariteiten’.

De opening van deze tentoonstelling op 23 juni 16.00 uur verricht Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.

Niamh mcCullough en Susanne Edam vonden elkaar in kunst, rariteiten en de natuur. Door overblijfselen van massaconsumptie met zelfbenoemde talismannen te combineren bouwen zij aan een moderne versie van het zogeheten rariteitenkabinet. Ze vragen zich daarbij af hoe groot het territorium van ‘rariteiten’ is en waar onze werkelijkheid aan deze rariteiten schuurt. 

Susanne Edam (1991 Schellinkhout) studeerde in 2015 af aan de Gerrit Rietveld Academie waar ze overeenkomsten tussen menselijk gedrag en structuren van organische fenomenen onderzocht. Ze vraagt zich af in hoeverre wij bij ons handelen op onderbewust niveau vaardigheden ontlenen aan verschijnselen in de natuur. Deze fascinatie speelt steevast de hoofdrol in haar projecten.

 

Niamh mcCullough (1985 Belfast, Noord-Ierland) behaalde in 2014 haar diploma aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De politieke gewelddadigheden in haar geboorteland spelen een belangrijke rol in haar werk. Ze onderzoekt hoe Community Art - waarbij kunstzinnige projecten worden ingezet rondom sociale vraagstukken - een bijdrage kan leveren om verdeeldheid te overbruggen. Zo nodigt zij verschillende mensen uit om fysiek deel te nemen aan haar tekeningen en prikkelt de toeschouwer om betekenis aan het werk te geven in letterlijke zin. De tekeningen en documentatie vormen zo de basis voor een moderne/nieuwe mythologie.

LEES OOK OP ONZE WEBSITE

25e Zondagmiddagsalon gewijd aan Kunstenaarsboeken – Boekenkunst

Esther Koeman, 'Wild Kamperen Waterdrager 2.0

Om onze 25e Zondagmiddagsalon op 7 juli a.s. een speciaal tintje te geven is gekozen voor een niet vaak besproken, maar zeer interessant onderwerp: het kunstenaarsboek. Margo van der Pool (1967), docent beeldende vorming en sinds eind 2018 lid van de vereniging zal dit verrassende fenomeen over het voetlicht brengen.


Een kunstenaarsboek verschilt in conceptuele zin van andere kunstboeken (catalogi, boeken over kunstenaars, kunststromingen etc.) daar waar het uitdrukkelijk uitgevoerd en bedoeld is als kunstwerk op zich. Het is een handgemaakt object en verschijnt eenmalig of in beperkte oplage.

Margo van der Pool is curator van een expositie en onderwijsproject over kunstenaarsboeken in Den Helder, waarin o.a. Kunsthal 45, Galerie Windkracht 13, en de Kunstuitleen participeren en waar etalages van Werk aan de Winkel bij de te lopen route horen. Deze tentoonstelling loopt van 1 juni tot 18 augustus.

In de salon van 7 juli gaat Margo in op wat boekenkunst behelst en toont ze fascinerende interpretaties door diverse kunstenaars.

De Zondagmiddagsalon vindt als altijd plaats op de zolder van De Boterhal. Van 15.00 – 17.00 uur. Koffie, thee - met voor de feestelijke gelegenheid taart - zijn gratis.
 

LEES OOK OP ONZE WEBSITE

Mario Lagos, 'Libro del derrumbe 1'

De Boterhal tijdens de zomer

Bent u van ons gewend dat wij elke 6 weken voor een nieuwe tentoonstelling zorgen, tijdens de zomerperiode bieden wij een afwijkend programma. Deze periode loopt van 05 augustus t/m 08 september en deze programmering ziet er als volgt uit:

Kermis 2017 vanuit De Boterhal

  • 05 t/m 18 aug  Tijdens de kermis en de eraan vooraf gaande opbouw is De Boterhal gesloten. 
  • 20 t/m 25 aug  De jaarlijkse zogeheten Explosieweek  - ‘Iets totaal afwijkends in De Boterhal’: van dinsdag t/m zondag elke dag een andere workshop, die door één van de kunstenaars of exposanten in De Boterhal gegeven wordt (nadere gegevens volgen in editie 6 van Boternieuws)
  • 26 aug t/m 08 sept Expositie door de docenten van de workshops tijdens de Explosieweek
  • 06 – 08 sept Cultuurweekend Hoorn. Zaterdag en zondag pakt de vereniging uit met een verrassend Evenement op de stoep vóór De Boterhal. 
  • 07 en 08 sept Open Atelier Route
Rectificatie

In de vorige editie kondigden we de Zondagmiddagsalon door Ella Siekman aan. Daarbij was er in de fotobijschriften helaas een foutje geslopen t.a.v. de namen van de fotografen. De juiste namen zijn:

Proud Mary - Kostuum en foto Ella Siekman.

Ella Siekman gefotografeerd door Ingeborg van der Enden

COLOFON

Eindredactie: Magda Frandsen en Ryanne Wiener
Correctie/advies tekst: Hinderik de Groot
Correctie/advies beeld: Gerda Schimmel
Vormgeving: Gonny Martens 

Copyright © 2019 Kunstenaarsvereniging Hoorn eo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp