Copy
View this email in your browser

Zondagmiddagsalon

Karin van Bodegom

In 2019 bestaat het Actief Vrouwenkiesrecht 100 jaar.
De Boterhal haakt hierbij aan met de tentoonstelling Vrouwen in de Kunst, waaraan 21 kunstenaressen deelnemen en die nog loopt t/m 14 april a.s.

Marlijn Franken, videostill van ‘Swing’ (installatie/videokunst) uit 2018

Er is in 100 jaar veel veranderd en verbeterd. Toch is ook vandaag de positie van vrouwen, met name in de kunst, niet altijd makkelijk.

Curator van de tentoonstelling, verenigingslid en docent kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing Karin van Bodegom, gaat in de Zondagmiddagsalon van 31 maart in op de positie van vrouwen in de kunst door de jaren heen. Daarin belicht ze de positie van eveneens 21 vrouwen uit de kunstgeschiedenis en concludeert: “We hoeven niet de barricaden op, maar kunnen wel laten zien dat we er zijn. We kunnen de hele (kunst)wereld aan!”

Mee eens? Of juist oneens? Wees welkom en praat mee!

Van de expositie is een kleine catalogus verschenen met teksten en foto’s van de deelnemende kunstenaars en met een voorwoord van Karin van Bodegom en Eugènie Herlaar, de eerste vrouwelijke nieuwslezer bij de NOS.

Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis met koffie en thee en zelfgemaakte boterkoek.

KIJK OOK OP BOTERHAL.COM

 

Marina van der Kooi

Verstilde beweging in een digitale

wereld in Galerie Dijklanderziekenhuis

“In het hart van elke winter zit een trillende lente en achter de sluier van elke nacht zit een glimlachende dageraad.”

Kahlil Gibran 1883-1931

Annelies Horden en Gerda Schimmel, alias kunstenaarsduo Horden & Schimmel, beiden lid van de vereniging, verzamelen (wegwerp)artikelen, overblijfselen uit de natuur en foto’s als basis voor hun installaties, art-boxen en prints. Daarmee maken zij zichtbaar waaraan gemakkelijk voorbij wordt gegaan. Tijdens een van hun wandelingen door de bossen in Schoorl vonden ze een bloot liggende wortel. Dit was in combinatie met bovenstaande tekst van Kahlil Gibran de inspiratiebron voor de serie V.B.D.W.: verstilde beweging in een digitale wereld.

In de mooie galerie van het Dijklander Ziekenhuis tonen zij het resultaat van hun vondsten en hoe zij deze verwerkten tot veelal verrassende kunstwerken.

Als afgeleide van enkele prints hangen kleine ‘tegeltjes’ in de hal van de Boterhal en in de hal van het Dijklander Ziekenhuis.

Deze expositie loopt al vanaf januari en is nog te zien tot 11 mei, maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren.

KIJK OOK OP BOTERHAL.COM

Kiezen in vrijheid

Ook in 2019 stelt De Boterhal rond de herdenking van de periode 1940 - 1945 zijn expositieruimte ter beschikking aan Comité 40-45 in Hoorn. Thema dit jaar is ‘Kiezen in vrijheid’.

 

Aan de muren zijn dan foto’s te zien uit de archieven van het Comité alsmede kunstwerken van hedendaagse Hoornse basisschoolkinderen.

'40-'45 Nelleke Allersma 'Bounded'

'40-'45 Alexandra Konstantinovna, 'Wachten' brons

In de vitrine in de hal worden voorwerpen en andere memorabilia tentoongesteld. De bijdrage van De Boterhal bestaat steevast uit driedimensionale kunst in de ruimte op de vloer, betrekking hebbend op het thema. Dit jaar zijn het Nelleke Allersma, Nuray Ataş en Alexandra Konstantinovna.

'40-'45 Nuray Ataş

De tentoonstelling is te zien van maandag 15 april
t/m zondag 5 mei
.

KIJK OOK OP BOTERHAL.COM

Doe mee met een Wunderkammer

in Het Warenhuis St. Jan!

Onze vereniging haakt enthousiast aan bij de landelijke aandacht voor Rembrandt en de Gouden Eeuw. Dit doet zij met een expositie in De Boterhal waaraan iedere kunstenaar uit Hoorn en wijde omgeving kan meedoen.
Het doel is om een grote verzameling Wunderkammers of Rariteitenkabinetten te exposeren in de periode 11 mei t/m 16 juni. Dat kan in de vorm van een kist, krat, of kastje (al dan niet op een paar kekke pootjes), hoog, laag, krom, organisch, strak of barok - zelfgemaakt, verbouwd of bestaand.

 

De Inhoud moet betrekking hebben op de bonte verzamelingen die ontstonden door het vele reizen naar nieuwe oorden tijdens de 17e eeuw. Dit mag op verschillende manieren uitgedrukt worden. Door er een eigen reis (of reizen) aan te verbinden kan er zowel een persoonlijk als een gemeenschappelijk thema ontstaan.

 

In het midden van de expositieruimte zullen enkele kostuumdesigners hun visie geven op kleding die een 17e eeuwer gedragen zou kunnen hebben, indien men over onze hedendaagse materialen had kunnen beschikken.

 

We hopen met deze tentoonstelling een tjokvol 17e eeuws warenhuis te bewerkstelligen, waarbij de bezoekers hun ogen uitkijken en meerdere keren langs zullen willen komen.

 

Voorwaarden voor deelname: info@boterhal.com.
Opgave: kan tot uiterlijk 1 mei 2019
Voor meer informatie: Annemarie Visser, voorzitter tentoonstellingscommissie en curator van de tentoonstelling annemarie@ietsjerood.nl

KIJK OOK OP BOTERHAL.COM

COLOFON

Eindredactie: Magda Frandsen en Ryanne Wiener
Correctie/advies tekst: Hinderik de Groot
Correctie/advies beeld: Gerda Schimmel
Vormgeving: Gonny Martens 

Copyright © 2019 Kunstenaarsvereniging Hoorn eo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp