Copy
rovzh.nl | contact

Persbericht

DEN HAAG, 12-09-2019

Is inzet op verkeersveiligheid de moeite waard?

Veel energie als opmaat voor themaweek vol activiteiten
“Verkeersveiligheid, wat is het jou waard?” was de centrale vraag tijdens het drukbezochte symposium maandag 9 september in Den Haag. Bierbrouwerij De Prael bood de verrassende setting voor een ontmoeting tussen professionals en betrokken uit de gehele provincie Zuid-Holland rond de aanpak “Maak een punt van nul”. Vertegenwoordigers van onder andere Renewi, Van der Velde ’t Veentje, Team Intro, de Peuterhoeve, FC Dordrecht, KR Communicatie, De Prael en Vitamine en Zo maakten met wethouder mobiliteit Robert van Asten van de gemeente Den Haag een statement: “wij willen de aandacht voor verkeersveiligheid in onze organisaties borgen en maken zo met elkaar een punt van nul van het streven naar nul verkeerslachtoffers.”  
Verkeersonveiligheid is een groeiend probleem en raakt iedereen. In Zuid-Holland komen dagelijks 15 mensen niet veilig aan op hun bestemming door een verkeersongeval. Zij raken erstig gewond of overlijden. Een groot deel van de verkeersongevallen komt voort uit onveilig gedrag. De partners in de aanpak “Maak een punt van nul” willen verkeersveilig gedrag tot norm maken Ieder slachtoffer is er immers een teveel.

Symposium

Tijdens het symposium zijn kennis en ideeën uitgewisseld om verkeersveiligheid een extra impuls te geven door meer partijen actief te betrekken. Zo presenteerden Rotterdam en Den Haag op welke manier zij verkeersveilig gedrag in de stad stimuleren en deelden organisaties die actief zijn met pilotprojecten rond “Doortrappen” voor oudere fietsers welke lessen zij hebben voor andere gemeenten. Werkgevers kregen kennis en inspiratie mee om de eigen medewerkers meer bewust te maken van verkeersveiligheid, door andere MONO te rijden of andere middelen van de Menukaart Verkeersveiligheid in te zetten. Peter van der Knaap (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) presenteerde de wetenschappelijke inzichten rond de economische waarde van verkeersveiligheid en voor betrokkenen bij kinderopvang, onderwijs en sport was er informatie om verkeersveiligheid in hun werk een plek te geven, bijvoorbeeld door ouders nog meer te betrekken. Maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven brachten met recente ervaringen in kaart op welke manier overheid en omgeving zo goed mogelijk kunnen samenwerken.

Themaweek

Het symposium vormde de opmaat voor de themaweek “Maak een punt van nul”, die aanstaande zaterdag 14 september start. Overheden, scholen, ondernemers en anderen zullen in aankomende week allerlei activiteiten ontplooien om samen zoveel mogelijk aandacht voor verkeersveiligheid te vragen en de gezamenlijke inzet zichtbaar te maken.
Zo gaan er in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een aantal trams en bussen met campagne-uitingen rijden. Ook de voertuigen van een groot aantal partners zullen de programmaslogan dragen. Bijna een kwart van de basisscholen in de provincie doet mee aan de SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek. Hierbij worden ouders en leerlingen opgeroepen zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te komen.
Ambassadeurbedrijven geven dodehoek lessen op scholen of organiseren bijeenkomsten voor de eigen medewerkers. Campagneteams van TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland en Responsible Young Drivers bezoeken publieksevenementen en op verschillende plekken zijn er cursussen om veilig onderweg te zijn. Op de regionale zenders zal een nieuwe campagnefilm te zien zijn en dagelijks komen hier nieuwe ambassadeursportretten online.

De aanpak “Maak een punt van nul”, het symposium en de themaweek zijn initiatieven van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Zuid-Holland). ROV Zuid-Holland is een uitvoeringsorganisatie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Provincie Zuid-Holland en voert voor deze opdrachtgevers diverse taken uit op het gebied van verkeersveiligheid en gedrag.

Meer informatie

Het verslag van het symposium is hier te vinden. Het overzicht van activiteiten in de themaweek staat hier.
Kijk op maakeenpuntvannul.nl voor meer informatie en download de Menukaart Verkeersveiligheid (PDF) voor inspiratie om zelf aan de slag te gaan.
Meer informatie over initiatiefnemer ROV Zuid-Holland staat hier.

Noot voor de redactie

Verdere informatie: Ada Aalbrecht (ROV-ZH), 06-52466639 / 070-4416236 of ac.aalbrecht@pzh.nl.
Via deze link kunt u de foto's downloaden, vrij te gebruiken met bron ROV-ZH en naam fotograaf: René Zoetemelk
Email Email
YouTube YouTube
Website Website
Zuid-Hollandplein 1
2596 AW Den Haag
Postbus 90602
2509 LP Den Haag
T (0)70 441 62 00
E ROVinfo@pzh.nl
U ontvangt deze e-mailing omdat u hiervoor heeft aangemeld. Wilt u inzien en/of wijzigen welke e-mails u ontvangt van ROV-ZH? U kunt uw voorkeuren hier bijwerken of inzien. Wilt u geen e-mailings meer ontvangen van het ROV-ZH? Dan kunt u zich hier afmelden.