Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in juni

ZONDAG 2 JUNI

We veilen onze eigen groenten. Demonstratie van oude ambachten. Muziek is er van de Zanggroep “Joyim”.

ZONDAG 9 JUNI

MONTMARTRE! Ons museum heeft vandaag de sfeer van Montmartre. Over het hele terrein zijn beeldend kunstenaars aan het werk. Voor de gasten Franse hapjes en heerlijke Franse wijnen. De bakker bakt stokbrood in de oude stenen oven. Met de veilingklok veilen we biologische groenten.Het salonorkest Contour zorgt voor de muziek. Om 18.00 uur treedt het cabaret “Muzifique” op. Meer info in deze nieuwsbrief.

Donderdag 13 juni is het museum gesloten.

ZONDAG 16 JUNI

Een grote historische modeshow (in het kader van Horst aan de Maas 800) met een ware bruidsstoet. Meer informatie op de website. De veilingklok werkt vandaag voor kinderen. Muziek wordt gemaakt door “Vurdewind”. Vandaag kunt u het museum gratis bezoeken.

ZONDAG 23 JUNI

Volop activiteit in de smederij. Muziek van de “Coconblazers”.

ZONDAG 30 JUNI

Met kinderen bakken we broodjes. Bigband “Rolling Notes” uit Asten speelt in de kiosk en het Eindhovens Kamerkoor zingt in de kapel.
Cabaret Muzifique

Cabaret “Muzifique” is een theatergroep bestaande uit Marjolein Cuijpers, Maartje Smedts en Henk Deters. Drie verschillende mensen, met ieder een eigen sterke inbreng!

Maartje Smedts is in 2014 afgestudeerd als toetsenist aan de Fontys Rockacademie te Tilburg. Tegenwoordig geeft ze pianoles en treedt ze op met Saull en Muzifique. Ook begeleidt ze poptheaterkoor Oker en speelt ze in combo’s van verschillende fanfares, harmonieën en koren.

Henk Deters kan het beste omschreven worden als een all-round theaterdier! Van jongs af aan altijd bezig met toneel, muziek en teksten! Na zijn medewerking aan de allereerste theatervoorstelling van Rowwen Hèze kwam Henk in 2010 met een geheel eigen theatervoorstelling “Riestepap mit proeme!”

Marjolein Cuijpers heeft, na het behalen van haar Pabo-diploma, zang (lichte muziek) gestudeerd en behaalde in april 2014 haar ‘bachelor of music’. Ze heeft haar eigen zangpraktijk in Broekhuizen en geeft ook les in Horst. Verder geeft ze muzieklessen op enkele basisscholen, stemvorming aan koren, en biedt ze de cursus PeuterPop! aan.

De voorstellling op 9 juni begint om 18.00 uur.
Daar komen de schutters!

Vorig jaar won schutterij Sint Sebastianus uit Sevenum het Oud Limburgs Schuttersfeest. De winnaar mag het daarop volgende jaar het OLS organiseren, vandaar dat dit spektakel op 7 juli 2019 in Sevenum plaatsvindt.

Naar aanleiding hiervan kunt u in Openluchtmuseum de Locht de tentoonstelling “Daar komen de schutters” bezoeken, georganiseerd in samenwerking met schutterij Sint Sebastianus.

De tentoonstelling biedt informatie over de schutterijen in het algemeen en over de 428 jaar oude schutterij Sint Sebastianus in het bijzonder. U ziet enkele van de originele kledingsstukken die in de loop der jaren door de schutters zijn gedragen. U krijgt informatie over het koningszilver en het maken van de kogels.
In de schiettent kan de jeugdige bezoeker een poging wagen….

Hier kunt terecht voor meer informatie over de tentoonstelling en de schutterij.
Montmartre

Openluchtmuseum de Locht ademt op zondag 9 juni de sfeer van Montmartre.

Over het hele terrein zijn beeldend kunstenaars aan het werk. De bezoeker wordt uitgenodigd om deze mannen en vrouwen aan het werk te zien en om hun kunstwerken te bekijken.

Wij presenteren voor de inwendige mens bijzondere Franse hapjes. Daar hoort natuurlijk een heerlijk glas Franse wijn bij.
De bakker bakt vandaag stokbrood in de oude stenen oven. 

Sfeervolle muziek wordt gebracht door het Salonorkest "Contour" 

Modeshow en mode-expositie

In het kader van Horst aan de Maas 800 wordt op het terrein van de Locht een historische modeshow gehouden. Datum 16 juni; aanvang 13.30 en 15.00; duur 45 minuten. Die dag kunt u het museum gratis bezoeken.

Mode uit de afgelopen 800 jaar verdeeld in vijf tijdperken : Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Romantiek en de moderne tijd. Ieder tijdvak wordt gepresenteerd met aangepaste muziek en inleidende dansjes, gerealiseerd in samenwerking met de Stichting Balletschool Horst en de toneelvereniging Poespas.

De Locht zelf levert een bijdrage aan de romantische tijd, met een trouwstoet in originele historische kleding. Alle andere kleding wordt door Paljas Kostuum Verhuur Grubbenvorst geleverd. Het laatste tijdperk wordt geheel gedanst en eindigt met een grande finale van alle modellen.

Een bijzonderheid is dat de bezoekers kunnen plaatsnemen in een soort amphitheater dat in een cirkel geplaatst wordt op het grote grasveld van het museum. Dit amphiteater is ontworpen en gebouwd door de leerlingen van de bouwcampus in Horst.
Oudste huis

Archeologen hebben tien jaar geleden een schat opgegraven op het terrein van de Locht. Het bleek de plek van de oudst bekende Lochthoeve te zijn. De hoeve is daar gebouwd rond 1320.

In archiefstukken wordt in 1423 voor het eerst het toen bestaande Lochtveld met boerderij genoemd. Dat was al langer bekend. Maar tijdens het archeologisch onderzoek in 2009 kon aan de hand van vondsten de ouderdom worden vastgesteld: 1300 -1320. De hoeve is een 14e eeuws hallehuis van 18 bij 10 meter. Rond het huis was een erf met waterput en mestgreppels. Nabij het huis waren enkele veldjes, hierop werd haver, vlas en rogge geteeld.

In de gaten waar de staanders van 50 cm doorsnee van de boerderij hebben gestaan zijn nu nieuwe houten staanders in de grond gezet, voorzien van een nokbalk waarop een strodak is bevestigd. De nokafdekking is vervaardigd van in elkaar gedraaide heideplanten. De wanden bestonden uit in de grond ingegraven palen met daartussen fitselwerk, vlechtwerk afgesmeerd met een mengsel van leem, stro en paardenurine.

Inmiddels is een replica van deze historische boerderij op dezelfde plaats als zijn voorganger herbouwd door vrijwilligers van De Locht met hulp van specialistische kennis van de bouwtechnieken.  Kom kijken naar deze wonderschone schat!
Museum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@museumdelocht.nl - www.delocht.nl/