Copy
Op Nieuwjaarsdag is het Museum gesloten, maar verder zijn wij in de week van Nieuwjaar elke dag geopend in verband met de Kerstvakantie.
 

ZONDAG 6 JANUARI

Demonstratie van oude ambachten. We maken stroop.

ZONDAG 13 JANUARI

Met de kinderen maken we een "vogelverrasing" voor de wintertafel. Popkoor The Inspiration treedt op. De smeden zijn aan het werk. We maken ook deze zondag stroop.

ZONDAG 20 JANUARI

De veilingklok draait vandaag voor de kinderen. We maken stroop. Muziek van Vurdewind.
Vandaag het vierde Kapelconcertje: Dorris van de Meerendonk & Co.
Meer info op de website.

ZONDAG 27 JANUARI

Vocal Group "Enjoy Together" treedt op. De smeden zijn aan het werk. Brood bakken met de kinderen. We maken stroop.

NIEUWJAAR

Openluchtmuseum de Locht is een springlevende en dynamische organisatie, gerund door 254 enthousiaste vrijwilligers!  Sommige vrijwilligers zijn er bijna elke dag, anderen elke week en weer anderen elke maand. Zij houden van dit mooie Museum. En alles wat zij doen  - grote dingen of kleine dingen - doen zij voor u. Uw bezoek is hun beloning.

Hopelijk mogen we u ook in dit nieuwe jaar weer begroeten in Openluchtmuseum de Locht. Wij zullen weer ons best doen om u hier een fijne tijd te bezorgen. Onze Nieuwjaarswens: dat u ons weer met veel plezier zult bezoeken.

Alle vrijwilligers wensen u een goed 2019!
Grote activiteiten in 2019


Naar het voorjaar:
3 maart Grote ambachtendag
31 maart Grote smedendag

Lente:  
7 april Seizoensopening
28 april Aspergedag
19 mei Lentedierendag
 
Zomer:  
9 juni Montmartre
16 juni Modeshow
14 juli Boerenzomermarkt

Nazomer:
18 augustus Oogstdag

Herfst:  
20 oktober Paddenstoelendag
17 november Slachtdag
Stroop maken

In de herfst en winter wordt er elke zondag stroop gemaakt.

Om bietenstroop te maken zijn suikerbieten en appels nodig in de verhouding negen op één. Bieten en appels worden gemalen tot pulp. De pulp wordt 4 uur lang gekookt. De warme massa giet je vervolgens in een houten vorm en pers je uit. Het sap wordt gefilterd in emmers opgevangen, en verder ingedikt door het te koken om zo water uit het sap te laten verdampen. Dit proces duurt ongeveer 9 uur bij een volle ketel.

Dan is de stroop klaar en giet je die in potjes. In 1866 waren er in Limburg veertig stroopstokerijen. Daarnaast maakten veel boeren zelf stroop van de appels die niet verkocht konden worden. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg stroop als broodbeleg concurrentie van veel andere producten zoals jam, pindakaas en hagelslag. Maar stroop is nog steeds in trek als gezond boterhambeleg.
Kapelconcertje zondag 20 januari: Dorris van de Meerendonk & Co
 

Dorris van de Meerendonk studeerde in Maastricht en Salzburg, en slaagde daar cum laude. In Schwerin en Munchen heeft ze opera gezongen, en op veel plaatsen wereldwijd  zong ze oratoria’s. Ze heeft prijzen gewonnen in Den Bosch en Rio de Janeiro, en geeft ook al 32 jaar met veel plezier privélessen.

Een groep van zeven mensen treedt op in diverse samenstellingen van solo en duet, tot een koor van vier. Er wordt gezongen uit werken van o.a. Ulvaeus en Andersson, Monteverdi, Legrenzi, McCartney, Beck, Fauré, en Rutter.

Tickets voor kapelconcertje zijn te bestellen via info@museumdelocht.nl of op de dag van uitvoering aan de kassa. Een kaartje kost, inclusief toegang tot het museum € 13. Vanaf 13.30 uur betaalt u alleen voor het concert € 5.
‘Winter verbeeld’
 

Zondag 9 december om 14.00 uur opent Koning Winter de tentoonstelling ‘Winter verbeeld’. De winter is een inspiratiebron voor veel kunstenaars, zoals  schilders en fotografen.

Wij luiden de winter op schilderachtige wijze in met een mooie tentoonstelling van winterlandschappen en de schoonheid van ijs. U ziet prachtige foto's, aquarellen, schilderijen en tekeningen.
Laat u boeien door de winterse taferelen die tot zondag 17 februari te zien zijn in de tijdelijke tentoonstellingsruimte in het Aspergepaviljoen.
De Locht brandt

De bakkerij op de Locht is onlangs afgebrand en het lijkt aangestoken te zijn. Sindsdien verdenken de bewoners van de Locht elkaar. Iedereen houdt elkaar in de gaten en het onderlinge vertrouwen wat het dorp zo hecht maakte, is verdwenen.

Help jij ons om de rust en vrede in het dorp te laten wederkeren? Zoek binnen ons museum naar de verborgen aanwijzingen en laat ons weten wie die brand heeft aangestoken.


Maak eens kennis met een leuke groepsactiviteit in de vorm van een mysterie. Een mysterie is een spannende speurtocht voor jong en oud. Los een misdrijf op door het zoeken naar aanwijzingen en het oplossen van puzzels.
De groep wordt opgedeeld in teams van 4 tot 6 personen, die tegen elkaar strijden. Wie heeft als eerste het mysterie opgelost en de dader gevonden?.

Nu voor een introductieprijs van €12,50 p.p.! Het arrangement is inclusief toegangsprijs voor het museum. Verder staat er koffie met vlaai voor u klaar bij aankomst. De activiteit dient minstens twee weken vooraf geboekt te worden. Wegens de duur van de activiteit is het laatste startmoment om 14:00 uur. Kinderen kunnen meedoen vanaf elf jaar. Meer informatie op de website!
Vogelvoer verrassing

Zondag 13 januari maken we met de kinderen een verrassing voor de vogels.

In de koude wintermaanden kunnen de vogels wel wat extra voedsel gebruiken. Daarom gaan we samen met de kinderen een leuk voedselpakketje maken dat ze na afloop mee mogen nemen naar huis, om het buiten op te hangen.
De vogels weten het wel te vinden!
Museum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@museumdelocht.nl - www.delocht.nl/