Copy
Zoals bekend, is ons museum nog steeds gesloten. We gaan open zodra het mogelijk is! 

Voor ons is het heel moeilijk om activiteiten te plannen voor het moment dat we u weer mogen ontvangen. Zodra we weer meer weten zullen we u op de hoogte brengen. Kijk regelmatig op onze mooie website!

Op onze website geven we een uitgebreid en actueel overzicht van activiteiten op openingsdagen.
 
Pasen

We zouden het bijna vergeten, alle dagen gaan op elkaar lijken. Het eerste weekend van april is het Pasen.

In museum de Locht maakten we op Palmzondag, de zondag vóór Pasen elk jaar “palmhöltjes” met de kinderen. Een oude traditie die we in leven willen houden. Een palmöltje is een houten stok of kruis, versierd met buxus, snoepgoed en fruit. Boven in de top steek je een haantje van brood. Die haantjes bakten ze samen met de bakkers in het bakhuisje op het museumterrein. Dan wist je: volgende week is het Pasen. Met de Paasdagen zorgden we dat er kuikentjes te zien waren die uit het ei kropen. Erg leuk!

Niets van dit alles dit jaar. Waarschijnlijk zal het museum nog gesloten zijn. Ondanks alles willen we u hele fijne en gezellige Paasdagen wensen. Wij zijn blij, wanneer we u straks weer mogen ontvangen.
Prijsuitreiking "coronavanger"

Wij organiseerden voor kinderen een wedstrijd "corona-vanger knutselen". Iedereen kent de dromenvanger. Je hangt hem boven je bed en alle boze dromen verdwijnen. Wij daagden kinderen uit een “coronavanger” te maken, liefst van afvalmateriaal. Lekker knippen, plakken en schilderen.

Uit de ingezonden afbeeldingen is een winnaar gekozen. De gelukkig is de elfjarige Sofie Joosten, hier op de foto. Als prijs heeft zij een champignonspel ontvangen.
Hartelijk gefeliciteerd, Sofie!
Straks als alles weer normaal is….

Een jaar geleden. De eerste maatregelen, de intelligente lockdown! Even op de tanden bijten. Dit is over enkele weken voorbij. Althans dat dachten we allemaal. Het museum moest sluiten.

Juni. Een sprankje hoop. De anderhalvemetersamenleving deed zijn intrede. Afstand bewaren! De poorten konden open. We pasten het museum aan aan de voorgeschreven maatregelen. We mochten weer bezoekers ontvangen. We organiseerden activiteiten binnen de geboden mogelijkheden. Probeerden het museumbezoek zo aantrekkelijk mogelijk te maken ondanks alle beperkingen.

December. Het museum baadde in het licht. Kerstsfeer proeven. Helaas, weer werd het museum gesloten. Weer breekt een onzekere tijd aan. Wij, de vrijwilligers willen ons leven niet laten bepalen door deze pandemie. We gaan niet bij de pakken neerzitten. De vaccins zullen een uitweg bieden. We geven niet op en blijven positief. Wij breiden het museum voor, om u weer te kunnen ontvangen. Het zal er piekfijn uitzien.

Wij hopen u spoedig te mogen begroeten.
Planten en onkruid houden zich niet aan de lockdown

Je hebt nauwelijks een idee wat er allemaal moet gebeuren om het museumterrein in orde te krijgen voor het nieuwe seizoen, zelfs als vrijwilliger niet. “Wat ziet het er netjes uit, wat ligt het er mooi bij” hoor je de bezoekers vaak zeggen. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf! Zeker niet nu het museum al een hele tijd op slot is. Sinds eind februari is onze tuinploeg weer aan het werk. Het is noodzakelijk.

Allereerst moet er onkruid verwijderd worden. De rozen hebben een snoeibeurt nodig. Het land moet geploegd en “zaaiklaar” zijn. Rogge, zwarte en witte haver, zomergerst en zomertarwe moet eigenlijk in maart “de grond in”. Voor de teelt van vlas, boekweit, aardappelen, winterwortelen en voederbieten moeten ook de nodige voorbereidingen worden getroffen. In het museum bereiden we stroop, daar zijn suikerbieten voor nodig. Voor andere gewassen moet nog een keuze worden gemaakt.

Veel onderhoud vergt de aantrekkelijke, bloeiende siertuin. Als proef komen er bij de historische boerderij kleine veldjes met oude gewassen zoals eenkoorn, emmertarwe, risweit, meekrap, pastinaak tabak en enkele groenten en kruiden. Alle gewassen worden zoveel mogelijk biologisch geteeld, liefst zonder het gebruik van kunstmest en een beperkte hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Werk genoeg!

Dat had u vast niet verwacht. Wij zijn trots op de land- en tuinbouwploeg die dit elk jaar weer voor elkaar weet te brengen. 
Het witte goud

Asperges! Bijna is het zover dat we weer kunnen genieten van deze heerlijke groente. Traditioneel klaargemaakt met ham en een gekookt eitje, smullen!

De charme van de asperge is dat het een seizoensproduct is. De groente is slechts een aantal weken verkrijgbaar. De oogst is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De hoeveelheid zon is belangrijk voor de groei. Grondsoort, klimaat en waterhuishouding spelen een belangrijke rol. De Noord-Limburgse zandgrond is uitermate geschikt voor de aspergeteelt.

Het telen van asperges begint hier bij het kweken van zaden. Die groeien vervolgens uit tot een meerjarige plant. In het voorjaar bouwt men de aspergebedden op en legt er folie overheen. Elke nieuwe stengel is een asperge, die in de grond wit blijft. Bij maximale lengte moet de asperges gestoken worden zonder ze te beschadigen. Het is een secuur handmatig werk.

In openluchtmuseum de Locht kunt u het hele proces van groei en verwerking van dit streekproduct bekijken in het Aspergepaviljoen. Jaarlijks organiseren we tijdens het seizoen een Aspergedag, waarop de asperge in het middelpunt staat. De datum ervan is dit jaar afhankelijk van de coronamaatregelen.

Bovendien serveren wij tijdens het aspergeseizoen de aller-lekkerste huisgemaakte aspergesoep. Die moet je geproefd hebben.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/