Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in maart

ZONDAG 1 MAART

Vandaag is het GROTE AMBACHTENDAG. Meer dan 25 ambachtslieden laten hun vaardigheden en hun producten zien. Voor meer informatie, kijk op de website. Vanaf 11.00 uur zijn ze actief. Er is muziek van het Zangduo Ari-Ja. Met kinderen bakken we broodjes.

ZONDAG 8 MAART

Gilde Dionysos laat zien hoe leden van het gilde bier brouwen. Met kinderen gaan we nestkastjes timmeren in verband met het naderend voorjaar. Er is volop actie in de smederij. Jos Theunissen speelt saxofoon.

ZONDAG 15 MAART

Miriam Wijnen & Oksana Baljva treden op in het zesde en laatste 'kapelconcertje' van dit seizoen, om 14.00 uur. De veilingklok draait voor kinderen. Muziek is er ook van het kwartet 4You.

ZONDAG 22 MAART

In de smidse zijn de smeden actief.

ZONDAG 29 MAART

Het is GROTE SMEDENDAG. De smedengroep van De Locht krijgt gezelschap van collega’s uit alle uithoeken  van het land: meer dan 20 smeden komen hun vakmanschap laten zien. Voor meer informatie, kijk op de website. Met kinderen bakken we broodjes.
Miriam Wijnen & Oksana Baljva

Kapelconcertje zondag 15 maart 14.00 uur

Een Nederlandse met theaterachtergrond en een Russisch pianiste en koordirigente. Ze kwamen elkaar tegen in Noord-Limburg.

Miriam Wijnen is afgestudeerd als Neerlandicus, maar haar loopbaan volgt al lang verschillende sporen. Ze is tekstschrijver en redigeert, speelt theater en regisseert. Via haar zangpedagoog kwam ze in aanraking met klassieke liedkunst en opera, via haar ontmoette ze Oksana Bos-Baljva.

Ze maakt creatieve en zakelijke teksten en geeft theatervoorstellingen. Wat tekst betreft kan ze maatwerk leveren, een gedenkteken voor een geliefde of een persoonlijke herinnering, in het Nederlands en in het Limburgs dialect. Zij schrijft een tekst die recht doet aan wensen of gedachten, die mensen haar laten weten. Een lied kan dan een muzikaal gedenkteken worden. De basis van haar repertoire is klassiek, maar ook kleinkunst en lichte muziek zijn haar niet vreemd.

Oksana Bos-Baljva groeide op in Naltsjik (Zuid-Rusland). Op zesjarige leeftijd begonnen haar eerste serieuze piano-privélessen. Na de muziekschool volgde zij het beroepsmuziekcollege en daarna de  conservatoriumopleiding. Met veel plezier begon ze haar volgende studie, koordirectie. Tijdens deze studie gaf ze les op het muziekcollege, theorie en praktijk.

Over het programma. Midden en eind jaren dertig van de vorige eeuw schrijven Lei Wijnen (1911) en Maria Steeghs (1913) uit Melderslo tientallen brieven aan elkaar. Door dienstplicht en mobilisatie kunnen ze niet samen zijn. Dit optreden is een klein eerbetoon van kleindochter Miriam aan twee mensen uit Melderslo die elkaar liefhadden, Maria Steeghs was haar oma
Grote Ambachtendag

Zondag 1 maart 

Op deze zondag zullen meer dan 25 ambachtslieden hun vaardigheden en hun producten laten zien. Met veel trots en toewijding wordt er op allerhande plekken in het museum gewerkt.

De mandenmaker vlecht korven en manden, de klompenmaker is aan het werk, de smeden zijn actief in de smidse. Verder zijn er vele andere ambachten vertegenwoordigd:  koperslager, wever, wichelroedeloper, houtbewerkers, molenaar, touwslager en klokkenmaker. Ook de boekbinder, de letterzetter en de papierschepper vertonen hun vaardigheden.

In het brouwhuis is de bierbrouwer aan het werk. Natuurlijk zullen de spinsters niet ontbreken, evenals tiffany-makers, zilversmid, glazenier met glas in lood en de leerbewerker. De imker is aanwezig en we karnen boter.

Vanaf 11.00 uur zijn de ambachtslieden actief.
Nestkastje bouwen

Zondag 8 maart

Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Behalve om te nestelen, gebruiken ze de kasten om in te slapen. Door nestkastjes komen er vogels naar tuin of balkon. Dat ziet er heel gezellig uit. Met de kinderen gaan we nestkastjes bouwen. Het is een leuke activiteit.

Onder deskundige begeleiding door leden van de Vogelwerkgroep “t Hökske” Horst-Sevenum bouwen we een nestkastje dat tegen een boomstam of tegen de muur kan worden bevestigd. Zo gaan we de komst van het voorjaar vieren.

Voor de kosten van het materiaal wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Grote Smedendag

Zondag 29 maart

Op deze zondag organiseert de smedengroep van De Locht de jaarlijkse “Grote Smedendag”. Collega’s uit alle uithoeken van het land komen de groep versterken tot wel meer dan 20 smeden.

Het hele binnenterrein van het museum staat vol met smidsvuren en aambeelden waarop hard gewerkt wordt. De smidsvuren worden deels aangewakkerd door grote, handbediende blaasbalgen. Een bijna middeleeuws tafereel!

Je kunt er zien, hoe ze een paard beslaan.. Eerder gemaakt smeedwerk is te bewonderen zoals scharnieren, gereedschappen, hoefijzers en kunstsmeedwerk.

Ook jeugdige bezoekers komen aan hun trekken. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen een junior oorkonde verdienen door bij een van de smeden actief mee te helpen.
Schoolprojecten

Schoolprojecten, leuk en leerzaam. Via onze activiteiten voor leerlingen van basisscholen brengen we kinderen in contact met het verleden en vertellen hen verhalen zodat ze meer inzicht krijgen in dat verleden.

Vrolijk kwebbelend stappen de kinderen ’s ochtends het museum binnen.  Ze hebben er zin in. In kleine groepjes, begeleid door een (groot)ouder gaan ze aan de slag, met oud-Hollandse spelletjes, wassen, weven, wentelteefjes bakken of andere leuke dingen. Bij het geluid van de bel rennen ze meteen naar de volgende locatie, benieuwd wat hen nu weer te wachten staat.

Op één ochtend nemen ze deel aan 5 activiteiten, rond de thema’s: oude ambachten, de voedselketen en het dagelijkse leven van vroeger. Na afloop gaan ze moe en tevreden naar huis. Het beleven en meedoen is inspirerend. Ze willen graag nog een keer terug komen om de rest van het museum te bekijken.

Er is grote belangstelling van scholen voor deze projecten. Helaas kunnen we niet aan alle aanvragen voldoen, omdat we niet genoeg mensen hebben voor het uitvoeren van de projecten.

We zijn daarom op zoek naar vrijwilligers, die graag met kinderen werken en ons komen helpen. Heb je interesse? Mail dan naar vc@delocht.nl.
LABYRINT VAN WARMTE EN COMFORT

WISSELTENTOONSTELLING

De warme kachel was vroeger het centrum van het leven in huis. De kachel was een kostbaar bezit. Ons land kende verschillende kachelfabrieken. Voor oudere mensen zijn DRU, Etna en Jaarsma nog bekende namen. Er was ook een grote variëteit aan kachels.

We kunnen het ons niet meer voorstellen dat niet zo lang geleden in huis alleen de keuken verwarmd was, daar stond het fornuis. De warmte daarvan werd gebruikt om te koken en om de bewoners comfort te bieden. In de beste kamer stond een kachel, maar die werd alleen gebruikt op zondagen en als de familie hoog bezoek verwachtte.

In de eerste helft van de 20e eeuw werden kachels gestookt met kolen. In vroegere tijden, zo tot 1950, werden hout en turf verbrand. Vanaf de vijftiger jaren gebruikte men stookolie en kwam er centrale verwarming, voor wie het kon betalen. Korte tijd later was aardgas in het hele land en voor de meeste mensen beschikbaar.

En nu weten we niet beter dan dat het in de winter overal in huis behaaglijk warm is. In ons museum is een mooi labyrint van kachels opgesteld. Ook zijn er een paar taferelen te bekijken.

Het zal de bezoeker verrassen om te zien waar wij vandaan komen, als het gaat om warmte en comfort.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/