Copy
HET MUSEUM IS WEER OPEN!

Voorlopig zijn we alleen open op woensdag- zaterdag- en zondagmiddag van 12.30 tot 17.00 uur. Bezoekers worden geacht vooraf te reserveren, dat kan telefonisch of via de website. Op die manier kunnen we het aantal bezoekers volgens de voorschriften reguleren. Meer informatie in deze nieuwsbrief en op de website.
In deze nieuwsbrief:  
1. Regels rond het bezoeken  van het museum
2. Een nieuwe speurtocht voor kinderen
3. Asperge in de kunst
4. Nieuw tentoonstelling: "Wie wat bewaart..."
5. Wisseltentoonstelling: "Jager versus Koopjesjager"
Openluchtmuseum de Locht is weer open!

We zijn blij, dat we jullie weer mogen ontvangen, op woensdag-,zaterdag- en zondagmiddag van 12.30 tot 17.00 uur. Het is voor elke gast noodzakelijk, voorafgaand aan het bezoek te reserveren, zo kan iedereen veilig het museum bezoeken, een veilig en plezierig bezoek staan voorop.

Hoe kom je aan een ticket? Online, via onze website, ga naar tickets reserveren. Kies de gewenste datum, dan opent het venster, waarin je de starttijd kunt aangeven. Vul het aantal volwassenen en kinderen waarmee je het museum wenst te bezoeken in en boek de tickets. Daarna kun je de tickets printen of zorgen dat de QR-code zichtbaar is op je telefoon.
Lukt dit allemaal niet, dan kun je ook telefonisch entreebewijzen reserveren.(077-3987320)

We vragen je op het aangegeven tijdstip aanwezig te zijn, vervolgens mag je het museum zo lang als je wilt bezoeken. Er is een route uitgezet, die staat duidelijk aangegeven. Horeca en terras zijn open. Houd je aan de regels en houd anderhalve meter afstand. We wensen je een aangenaam verblijf in ons museum.
Een nieuwe speurtocht

Jullie zijn allemaal weer van harte welkom in Openluchtmuseum de Locht. In verband met de aangepaste openstelling vinden niet alle activiteiten plaats zoals je misschien gewend bent. Desondanks is een bezoek aan het museum zeer de moeite waard, ook voor kinderen. We hebben gratis speurtochten, leuk… en leerzaam. Ga op ontdekkingstocht door het museum. Vraag ernaar bij de kassa!

Nieuw is de virtuele speurtocht, die je kunt maken via je mobieltje. Gezellig om samen met je (groot)ouders op zoek te gaan naar antwoorden. Vraag bij de kassa naar de folder van Sefke en scan de QR-code of ga naar delocht.nl/speuren. Heb je de oplossing van een van onze speurtochten gevonden, meld het bij de kassa en kinderen ontvangen een kleine attentie als beloning.

Leef je uit in de speeltuin, pak een fietsje, step of skelter en ga racen, ruimte genoeg! Ontdek het HONK met de Oudhollandse spellen en zet de miniatuurkermis in beweging. En verder is het museum nog dé uitgelezen plek kennis te maken met de teelt van champignons, asperges en glastuinbouw. Je komt tijd tekort! Een bezoek aan Openluchtmuseum de Locht is inspirerend en verrijkend voor het hele gezin.
Asperge in de kunst

In de aspergetunnel kunt u de expositie “Asperge in de kunst” bewonderen.

Er hangen schilderijen van Truus Klerken-Keunen met onder andere “Van zwart zaad tot romig witte asperge”.
Er is fotokunst van Twan Nellen zoals “Zwevende naakte asperges” met daarboven de rode vruchtjes van de aspergeplant.
Tot slot, schilderkunst van Anette Boots, waaronder “White Queen” een afbeelding, die 7 jaar lang het etiket van de wijnflessen van Domaine Joseph Cattin uit Frankrijk heeft gesierd en Madame de Pompadour, de favoriete minnares van de Franse koning Louis XV, die hem altijd verleidde met….aspergepuntjes.

Deze kunst is eerder te zien geweest tijdens de Floriade 2012 en vindt u nu terug in Openluchtmuseum de Locht.

Wie wat bewaart…

Wanneer je een blik werpt in de kelder van de oude boerderij in Openluchtmuseum de Locht, zie je een hele voorraad staan.

Om in tijden van schaarste toch voldoende op tafel te krijgen en omdat je in tijden van overvloed niet alles kon consumeren, werden groente, fruit en vlees geconserveerd. Het voedsel bederft dan minder snel en mensen worden minder snel ziek. Ongewenste bacteriën, schimmels en gisten worden door conserveren gedood of de groei ervan tot stilstand gebracht.

Het grootste gedeelte werd tot halverwege de vorige eeuw “geweckt”, gesteriliseerd in glas in een weckketel. (Genoemd naar de uitvinder Weck). In de kelder zien we ook twee grote Keulse potten staan. Daarin zaten snijbonen en zuurkool. De snijbonen werden ingelegd in zout, bij de versnipperde witte kool kwam ook nog een scheut karnemelk. Suiker, alcohol en zuur werden ook gebruikt om te conserveren, denk aan jam, kersen op brandewijn en augurkjes in het zuur. Worsten en bonen liet men drogen, ham werd gerookt en gedroogd. De hammen en worsten hingen op zolder en boven het fornuis.

Rond de 60er jaren begon men producten in te vriezen. Bij die methode en door de snelle verwerking blijven meer smaak- en voedingsstoffen behouden. Tegenwoordig maakt men gebruik van hogedrukpasteurisatie wat de smaak nog meer ten goede komt.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van geconserveerd voedsel, thuisgemaakt en fabrieksmatig geproduceerd. Natuurlijk horen daar de gebruikte materialen en recepten bij. Te bezichtigen van 4 juli 2020 tot en met januari 2021.

Tentoonstelling: "Jager versus Koopjesjager"

Vanaf de opening kunt u onze nieuwe tentoonstelling bezoeken "Jager versus Koopjesjager". We jagen op koopjes en welvaart. Voor de toekomst van onze kinderen zouden we meer moeten leven als jager, in harmonie met onze omgeving.

Onze voorgangers, jagers, leefden van wat de natuur hen gaf op hun tochten door het landschap, zoals bijvoorbeeld bessen, honing, noten, insecten en andere kleine dieren. Jagers werden boeren waardoor ze vaste woonplaatsen kregen. Ze omringden zich met gewassen en dieren om van te leven. Zo hebben onze voorgangers vele eeuwen geleefd, in harmonie met de natuur.

Al 200 jaar geleden probeerden boeren de productie te verhogen. Die ontwikkeling kwam in een stroomversnelling door de invoering van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Toenemende groei van consumptie in een steeds welvarender wereld was het nieuwe perspectief.

Pas in de zeventiger jaren van de vorige eeuw beseft men dat er grenzen zijn aan groei, in toename van de wereldbevolking, industrialisatie, voedselproductie, uitputting van grondstoffen en milieuvervuiling. De jagers en boeren van weleer zijn veelal consumenten geworden. We willen meer en meer… Steeds meer raken we er nu van overtuigd, dat ons consumentengedrag moet veranderen. Kunnen we de toekomst van iedereen waarborgen door slechts datgene te kopen, wat nodig is en wordt gemaakt met respect voor mens en milieu? Kunnen we op deze wijze de toekomst van onze kinderen waarborgen?

In deze tentoonstelling proberen we de ontwikkeling van zelfvoorziening tot bewuste consument te verbeelden.

Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/