Copy
In deze nieuwsbrief:  
1. Boerenzomermarkt
2. Het "gemak"
3. Lochtbrood, deel 2
4. Nieuw tentoonstelling: "Wie wat bewaart..."
5. Arrangement Slaque en de Locht
6. We maken een kroetwis
Zondag 2 augustus: boerenzomermarkt

Gelukkig is het weer zo ver! Openluchtmuseum de Locht kan zijn gasten weer eens trakteren op leuke en interessante activiteiten. De Boerenzomermarkt 2020 wordt gehouden van 12.30 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom. Natuurlijk zorgen we ervoor dat het een veilige bijeenkomst is in het kader van de verspreiding van het coronavirus.

Er staan ongeveer 20 kramen en op diverse locaties vinden allerhande activiteiten plaats. Houtbewerkers zijn aan het werk. Het maken van glas in lood is te bewonderen. En er is een grote verscheidenheid aan snuisterijen. De smeden stoken het vuurtje op. Onze drukker werkt met zijn originele oude drukpers. De spinster spint rustig door. In het Bakhuisje wordt gebakken. Iemand is wol aan het bewerken en de mandenvlechter is er ook. In het aspergepaviljoen veilen we verse groenten.

Te veel om op te noemen en… er is muziek, Jac Kuijpers speelt op zijn accordeon.
Het "gemak"

Wanneer je kinderen een rondleiding geeft in de oude boerderij van Openluchtmuseum de Locht krijg je regelmatig de vraag: “En waar was de wc?” Een hoogst interessant onderwerp natuurlijk.

In de tweede helft van de 19e eeuw werden menselijke- en dierlijke uitwerpselen beschouwd als een waardevolle meststof voor de landbouw. Die werden opgevangen en bewaard. Ze deden hun behoeften in de vrije natuur of op een emmer, die ze ledigden in de potstal. Naderhand kwam het gemak, een primitief toilet met een opvangmogelijkheid eronder.

Het woord is afkomstig van “op zijn gemak erbij gaan zitten”. In de oude boerderij treffen we een aantal voorbeelden van zo’n gemak aan. In de woonkeuken staat voor baby’s een kinderstoel met een potje erin. Voor peuters staat er onder de trap een gemakskistje met een pot onder de opening. In diezelfde woonkeuken en bovendien in de slaapkamer staat een “kakstoel”. Men had weinig last van gêne en kwam er gezellig bij zitten.

In de opkamer staat een po en in het nachtkastje staat een emmer. In een hoekje op de deel vind je tenslotte een groene deur met een uitgesneden hartje. Daarachter bevindt zich de wc, een plank met een gat erin en een deksel, met daaronder een beerton voor de opvang. Let eens op het “toiletpapier”!

Je ziet, mogelijkheden genoeg, echt de moeite waard om eens te komen bekijken. Een boeiend onderwerp, eigenlijk voor iedereen!
Lochtbrood, ouderwets lekker brood (2)

In een eerdere Nieuwsbrief vertelden we over het Bakhuisje, waar onze bakkers het Lochtbrood bakken. Wat gaat er aan dat bakken vooraf? Waarom is dat brood zo lekker?

Om (Locht)brood te maken heb je meel, zout zaden water en gist nodig in de juiste verhoudingen. Die ingrediënten kneed je tot een deeg en je weegt de hoeveelheid voor één brood af. Dat deeg laat je voorrijzen, waardoor het volume toeneemt. Tijdens dat proces ontwikkelen zich het aroma en de smaakstoffen. Daarna geef je de deegstukken vorm, bevochtigen, decoratiezaden erop en nogmaals laten rijzen. Intussen stookt de bakker de oven op, een heel karwei. De deegstukken worden ingesneden, de hete oven schoongemaakt en het deeg kan gebakken worden.

Het Lochtbrood is een volkorenbrood, dat wil zeggen, dat de hele tarwekorrel gebruikt is om tot meel te malen. Je kunt dat aan de buitenkant niet zien. (Meergranen is niet altijd volkoren, kijk in de winkel op het etiket, er moet staan volkorenmeel). De buitenste laag van de korrel, bij volkorenbrood meegemalen, is het meest voedzaam, het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Regelmatig bakt onze bakker de overheerlijke volkoren Lochtbroden. U kunt ze ter plekke kopen. Ambachtelijk brood, lekker….en gezond!

Wie wat bewaart…

Wanneer je een blik werpt in de kelder van de oude boerderij in Openluchtmuseum de Locht, zie je een hele voorraad staan.

Om in tijden van schaarste toch voldoende op tafel te krijgen en omdat je in tijden van overvloed niet alles kon consumeren, werden groente, fruit en vlees geconserveerd. Het voedsel bederft dan minder snel en mensen worden minder snel ziek. Ongewenste bacteriën, schimmels en gisten worden door conserveren gedood of de groei ervan tot stilstand gebracht.

Het grootste gedeelte werd tot halverwege de vorige eeuw “geweckt”, gesteriliseerd in glas in een weckketel. (Genoemd naar de uitvinder Weck). In de kelder zien we ook twee grote Keulse potten staan. Daarin zaten snijbonen en zuurkool. De snijbonen werden ingelegd in zout, bij de versnipperde witte kool kwam ook nog een scheut karnemelk. Suiker, alcohol en zuur werden ook gebruikt om te conserveren, denk aan jam, kersen op brandewijn en augurkjes in het zuur. Worsten en bonen liet men drogen, ham werd gerookt en gedroogd. De hammen en worsten hingen op zolder en boven het fornuis.

Rond de 60er jaren begon men producten in te vriezen. Bij die methode en door de snelle verwerking blijven meer smaak- en voedingsstoffen behouden. Tegenwoordig maakt men gebruik van hogedrukpasteurisatie wat de smaak nog meer ten goede komt.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van geconserveerd voedsel, thuisgemaakt en fabrieksmatig geproduceerd. Natuurlijk horen daar de gebruikte materialen en recepten bij. Te bezichtigen van 4 juli 2020 tot en met januari 2021.

Nieuw arrangement: excursie naar Slaque en bezoek aan De Locht
(voor groepen van 10 tot 20 personen)


In de landelijke omgeving van Melderslo, Noord Limburg, kweken Pieter en Ans Gielen op natuurlijke wijze escargots voor consumptie, met een heerlijke en eerlijke smaak. Deze bijzondere kleinschalige kwekerij bevindt zich in een mooie omgeving waar het volop genieten is. Genieten van rust, natuur en onze ‘stille’ en bijzondere slakken.

Graag laten we je deel uitmaken van deze wereld waarin je ondergedompeld wordt in de leefwereld van de slak: een fantastische beleving. In onze kwekerij kun je op ontdekkingstocht. Verdiep je in het leven van de slak en val van de ene verbazing in de andere.

Voor het bezoek aan Slaque en Openluchtmuseum de Locht is een ticket te verkrijgen. Voor meer informatie over de tickets: KLIK HIER.
We maken een kroetwis
11 tot en met 16 augustus


We proberen het verleden levend te houden. Het maken van een ‘kroetwis’ is een bekend volksgebruik rond Maria Hemelvaart op 15 augustus. Een ‘kroetwis’ is een speciale bundel kruiden en planten met onder andere boerenwormkruid, haver, rogge, appel, elzenblad en bietenblad. Volgens de overlevering geeft deze bundel bescherming tegen allerlei onheil als hoofdpijn, verkoudheid en blikseminslag. Van 11 t/m 16 augustus kunnen bezoekers, tijdens openingsuren, onder deskundige begeleiding gratis hun eigen "kroetwis" maken en mee naar huis nemen.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/