Copy
Programma van evenementen en activiteiten:

Vanwege de coronamaatregelen is het museum tot minstens 15 januari gesloten.
Aangezien we niet precies weten hoe het leven er daarna uit gaat zien, staat voor het resterende deel van de maand de programmering nog niet vast.

Elke woensdag zijn er activiteiten in de middeleeuwse boerderij en in de smederij. Op zaterdag en zondag zijn enkele ambachtslieden aan het werk.

Zo. 23 jan. Kinderactiviteit vogelverrassing maken;

Op onze website geven we een actueel overzicht van de activiteiten op de openingsdagen.
 

De veiligheid van onze bezoekers en vrijwilligers is voor ons erg belangrijk. Wij volgen de Corona-ontwikkelingen op de voet. Dit kan van invloed zijn op ons programma. Wij vragen begrip hiervoor.

Nieuwjaarswens

Weer is een jaar voorbij. Een heel nieuw jaar ligt voor ons, vol nieuwe activiteiten, met nieuwe kansen.

Het voorbije jaar was er een om niet snel te vergeten. We zouden verlost zijn van de pandemie, maar we zaten en zitten er nog steeds in. Plannen werden in de war geschopt, onzekerheid! Maar goed dat we van te voren niet altijd weten wat ons te wachten staat. Onvoorspelbare dingen gebeuren nu eenmaal.

Gelukkig beschikken onze vrijwilligers over veerkracht. Het was een uitdaging om er toch iets van te maken. Het vergde creativiteit en doorzettingsvermogen van iedereen. Ondanks alle beperkingen maakten we het museumbezoek zo aantrekkelijk mogelijk. En… we moeten nog even doorbijten. Het is nog niet voorbij.

Laten we onze blik richten op het nieuwe jaar. Samen werken aan een mooie toekomst voor het museum. We hopen op een beter jaar, een normaal jaar! Een goed jaar, voor ons allemaal. Voor de medewerkers van Openluchtmuseum de Locht, de lezers van onze nieuwsbrief en alle bezoekers.

We wensen jullie een gelukkig, liefdevol en gezond Nieuwjaar!

Mandenvlechter

Waren vroeger gevlochten manden noodzakelijke voorwerpen in huis, de landbouw en de visserij, tegenwoordig worden ze voornamelijk gebruikt als decoratie. Het vlechten van manden is een hobby geworden en behoort nu tot de oude ambachten.

De mandenvlechter gebruikt voor het vlechten de eenjarige scheuten van de wilg. Hij stopt kleine takjes gewoon in de grond en ze gaan vanzelf wortelen. Na een eerste snoei in mei laat hij de scheuten doorgroeien de tot ze aan het einde van het jaar het blad hebben verloren. Wanneer ze nu gesnoeid worden hebben ze de juiste lengte en dikte verkregen. De wissen moeten daarna drogen en worden vervolgens binnen opgeslagen.

Vóór ze geschikt zijn om te vlechten moeten ze, afhankelijk van de buitentemperatuur, een of twee weken in water weken. Dan zijn ze soepel genoeg om te buigen. Het mandenvlechten is zeer arbeidsintensief. Het vergt 3 tot 5 uur om een product te maken. Nadat de bodem gevlochten is steek je daar de takken in die de hoogte gaan bepalen. De kunst is om zonder mal een mooie egale vorm te krijgen en te behouden.

Wij vinden dat deze techniek niet verloren mag gaan. Vandaar dat in ons museum mandenvlechter Ben Spreeuwenberg al sinds 2006 de bezoekers zijn vaardigheden toont. En bij deelname aan het schoolproject “Oude ambachten” laat hij geen kind naar huis gaan zonder een zelfgemaakt werkstukje. Het materiaal voor al die voorwerpen, de wilgentenen, teelt hij op zijn eigen stukje grond in Melderslo.

Zou u graag een demonstratie mandenvlechten bijwonen? Breng dan een bezoek aan Openluchtmuseum de Locht. Regelmatig toont Ben hier zijn vakmanschap.

Kinderactiviteit: Vogelverrassing maken

Zondag 23 januari

Vind jij vogeltjes in de tuin ook zo gezellig? Kijken hoe ze op en neer vliegen op zoek naar voer? Het is winter. Vogeltjes komen moeilijker aan eten wanneer het buiten kouder wordt en kunnen wel wat extra energie gebruiken.

We gaan ze een handje helpen, we gaan ze verwennen. Met vet en vogelvoer maken we iets leuks om buiten op te hangen. Je kunt overal vetbolletjes kopen, maar het is veel leuker om zelf iets te maken. Dan weet je ook wat erin zit. Zo lok je de mooiste vogeltjes.

Zelf een vetbol maken voor de vogeltjes. Het is een beetje een knoeiboel, maar heel leuk om te doen! Buiten ophangen en de vogels weten je tuin te vinden.

Potstal

Een belangrijk onderdeel van het woonstalhuisje uit 1850 is de potstal.

In de herfst gingen de koeien op stal. Die koeienstal had een kuil als bodem. In de winter hoopte het mest zich hierin op. De koeien kwamen steeds hoger te staan. De koeienmest werd aangevuld met heideplaggen en stro. In het voorjaar was er dan een dikke mestlaag voorhanden. Die mest werd uitgestoken en uitgereden op het land om te dienen als bemesting voor de gewassen.

De arme zandgronden hadden de bemesting hard nodig om ze vruchtbaar te maken. Mest was belangrijk, zonder mest geen oogst, dus geen eten. De boer kreeg een stuk woeste grond buiten het dorp aangewezen, waar hij heideplaggen mocht steken. Voor het hakken en steken van de plaggen gebruikte hij de heizicht en de vliegende schop. Deze twee gereedschappen zijn ook te zien in Openluchtmuseum de Locht.

De veeteelt stond in dienst van de landbouw. De mest was het belangrijkste, het vlees en de melk waren bijproducten. Dat veranderde toen aan het einde van de 19e eeuw de grupstal in gebruik werd genomen. De vloeibare mest stroomde via een goot in de gierkelder. De gier werd uitgereden op het land. Langzaam ging men ook kunstmest gebruiken. Dat kwam de opbrengst ten goede.

Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/


Copyright © 2021 Openluchtmuseum de Locht
Email Marketing Powered by Mailchimp