Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in februari

ZONDAG 2 FEBRUARI

Er is een demonstratie van oude ambachten. We maken stroop. Jac Cuijpers speelt accordeon in een gezellige sfeer.

ZONDAG 9 FEBRUARI

De smeden zijn volop aan het werk en we maken stroop in de stroopmakerij.

ZONDAG 16 FEBRUARI

Marilia Oliveira treedt op in het vijfde 'kapelconcertje' van dit seizoen, om 14.00 uur. Met kinderen gaan we carnavalsmaskers maken. Ook de veilingklok draait voor kinderen. We maken stroop in de stroopmakerij.

ZONDAG 23 FEBRUARI

Het is Carnaval maar in ons museum zijn er geen speciale activiteiten in verband met Carnaval. In de smidse zijn de smeden actief en de stroopmakers zijn bezig in de stroopmakerij.
Vandaag worden er geen broodjes gebakken, maar wel op zondag 1 maart tijdens de GROTE AMBACHTENDAG
Marilia Oliveira

Kapelconcertje zondag 16 februari 14.00 uur

Marilia Oliveira Marilia Oliveira is geboren in Chapecó-SC, Brazilië. Een bachelor in music haalde ze aan de Santa Catarina State University (UDESC) en een bachelor of voice aan het Brazilian Conservatory of Music (BCM). Ze was master of opera student aan het Conservatorium in Maastricht.

Marilia is een coloratuursopraan, dat wil zeggen dat zij een operarepertoire beheerst, waarbij aria’s worden gezongen met veel muzikale hoogstandjes, zoals snelle loopjes, opeenvolgingen van zeer korte nootjes en trillingen, om emotie uit te drukken. Haar brede repertoire omvat naast opera ook oratoria, kamermuziek en liederen van diverse componisten. 

Haar grootste passie gaat naar liederen en aria’s uit de Barok en de Klassieken. Ze heeft een bijzondere interesse en liefde voor muziek uit verschillende delen van de wereld, vooral haar geboorteland.

Ze heeft gezongen bij het Braziliaanse koor Polyphonia en bij het Coral Jovem do Estado de São Paulo. Tot de uitvoeringen in haar loopbaan horen rollen als Norina in ‘Don Pasquale’ van Donizetti, Marzelline in de opera ‘Fidelio’ van Beethoven en de Koningin van de Nacht in ‘die Zauberflöte’ van Mozart. Haar doel is door muziek het beste in mensen naar boven te halen.

Marilia wordt begeleid door Martien Maas op piano. Martien Maas is een Nederlandse pianist, dirigent en muziekpedagoog. Maas studeerde ‘Klassiek Piano’ aan het ‘Brabants Conservatorium’ te Tilburg. Martien Maas is actief als solo-pianist, als begeleider en als dirigent. 
Lochtbrood, ouderwets lekker brood

Gescheiden van het woonhuis, met het oog op brandgevaar, lag het bakhuisje. Hier werd, een keer in de week, voor de bewoners van de boerderij en vaak ook voor de buurtgenoten, het brood gebakken.

Wanneer je langs het bakhuisje loopt, (vierde zondag van elke maand), komt je de lekkere geur van versgebakken brood tegemoet. Dan bakt de bakker er ouderwets lekkere broden. In februari is,  bij hoge uitzondering, de bakker niet actief op vierde zondag. Deze keer is de bakker er op zondag 1 maart, tijdens de Grote Ambachtendag.

Hij stookt zijn oven traditioneel, met takkenbossen. Het is een hele klus om de oven op de juiste temperatuur te krijgen, de warmte gelijkmatig te verdelen en te behouden! De dikke stenen waarmee de oven gebouwd is moeten door en door warm zijn en de hemel witheet. Dan verwijdert hij de asresten en maakt de bodem schoon, hij kan brood gaan bakken.

De bakker begint alvast op zaterdag met stoken en zondagochtend ook tijdig, dan blijft de oven de hele middag warm genoeg om er de overheerlijke volkoren Lochtbroden in te bakken. Er kunnen 20 tot 24 broden tegelijk in de oven, hij vult die dag drie maal de oven. De broden worden ter plekke verkocht.

Wil je ook de basis van het broodbakken leren? Kom dan onze bakkers helpen. Meld je dan aan als vrijwilliger, info@delocht.nl.
Nieuwe directie

Sinds het begin van dit jaar hebben twee nieuwe directieleden het stokje overgenomen van Henk Kemperman. Roel Baas en Mark van Rensch gaan ons mooie museum leiden in de komende tijd. Zoals alle medewerkers van de Locht werken zij op vrijwillige basis aan onze gezamenlijke toekomst. Wij wensen hen veel succes en ook veel plezier in hun werk.
DE MEISJES VAN HET CONFECTIEATELIER

WISSELTENTOONSTELLING

In het textielpaviljoen is tot 26 juli 2020 de tentoonstelling “Meisjes van het confectieatelier” te zien.

In 1954 wilde Hendrik van Og in Horst een confectieatelier starten. Burgemeester Gijsen was enthousiast, met name vanwege de werkgelegenheid die het zou bieden aan de vele meisjes uit de grote katholieke families.

De enige mogelijkheid om te werken was destijds in het huishouden, in de landbouw of dienstbode worden in de “stad”. Daar leerde je het huishouden en kreeg je ook een keurige opvoeding. De deken was er minder gelukkig mee en preekte:”Vrouwen horen in de keuken, op het land of in het kraambed”. Meneer van Og beloofde de werkdag te starten met een kort gebed en uiteindelijk werd in 1955 het atelier geopend. Waren de ouders aanvankelijk nog huiverig om hun dochters “in de fabriek” te laten werken en moest het bedrijf meisjes uit de omgeving werven, later werd het werken in het confectieatelier volledig geaccepteerd.

Eind zestiger jaren brak een moeilijke tijd aan voor de confectie-industrie. De lonen stegen explosief en de confectie verplaatste zich langzaam naar lagelonenlanden. Zo ging het hier ook en de ontslagen volgden. De aankondiging van het einde van de confectie-industrie in Horst.
Grote Ambachtendag
Zondag 1 maart 

Op deze zondag zullen meer dan 25 ambachtslieden hun vaardigheden en hun producten laten zien. Met veel trots en toewijding wordt er op allerhande plekken in het museum gewerkt.

De mandenmaker vlecht korven en manden, de klompenmaker is aan het werk, de smeden zijn actief in de smidse. Verder zijn er vele andere ambachten vertegenwoordigd:  koperslager, wever, wichelroedeloper, houtbewerkers, molenaar, touwslager en klokkenmaker. Ook de boekbinder, de letterzetter en de papierschepper vertonen hun vaardigheden.

In het brouwhuis is de bierbrouwer aan het werk. Natuurlijk zullen de spinsters niet ontbreken, evenals tiffany-makers, zilversmid, glazenier met glas in lood en de leerbewerker. De imker is aanwezig en we karnen boter.

Vanaf 11.00 uur zijn de ambachtslieden actief.
 
Er zijn verschillende (tijdelijke) tentoonstellingen. Kijk op de website voor een overzicht.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/