Copy
Overzicht van activiteiten in de weekends in april

ZATERDAG 6 APRIL

In de kapel presenteren de “Keltische Hobbits” hun eerste CD

ZONDAG 7 APRIL

De opening van het "oudste huis" door de burgemeester en de oudste inwoner van Melderslo. Een lezing over de vindplaats van de boerderij. Er wordt geploegd met een koe voor de ploeg. Men kan oude gerechten, zoals “potage”, proeven. Oude beroepen worden levensecht nagespeeld. En de kinderen mogen kaarsen maken.

ZATERDAG 13 APRIL

Muziekvereniging Tienray treedt op in de kiosk vanaf 14.00 uur.

ZONDAG 14 APRIL

Veiling van biologische groenten. Met de kinderen maken we palmhöltjes voor Palmpasen. De smeden zijn aan het werk. En er is gezellige muziek van “Vurdewind”.

ZONDAG 21 en MAANDAG 22 APRIL

Het is Pasen. De kuikentjes komen uit het ei: er zijn veel hele kleine kuikentjes te bewonderen. Een eierspeurtocht voor de kinderen. De veilingklok draait ook voor de kinderen. Op zondag kan men genieten van een optreden van Kapela Pohoda.

ZONDAG 28 APRIL

Aspergerie. Alles staat in het teken van de asperges. Zie voor meer informatie elders in deze nieuwsbrief. Met de kinderen bakken we broodjes. En in de smidse wordt volop gewerkt.
Keltische Hobbits

De Keltische Hobbits komen met hun avontuurlijke instrumenten, oeroude teksten, rinkelende rijmpjes en stampvoeten de kapel bezoeken! Wees welkom op zaterdag 6 april van 20:00 tot .22:15.uur.

Keltische Hobbits? Iris en Luuk zijn niet héél klein, maar wel heel apart. Ze houden van lekker eten, lange zwerftochten maken en lichtvoetige volksmuziek! Zingende harpiste Iris Schram wekt oude volksliederen tot leven in het Gaelic, Bretons, Engels, Limburgs en Nederlands. Creatieve virtuoos Luuk Lenders schildert lyrische landschappen met zijn whistles, dubbelocarina’s, shruti box, badeendjes, voetenpercussie en accordeon.

Van zomervogels tot piratenstormen, van twinkelende sterrennachten tot illegale thee: alles wordt bezongen en muzikaal uitgebeeld door de Keltische Hobbits. Na 2 jaar samen muziek maken is het tijd voor een sprankelend debuutalbum. Deze plaat zal worden gepresenteerd met een waarachtig Hobbitfeestje in de sfeervolle kapel. 

Inloop: 19:30 uur. begin: 20:00 uur. Entree: € 10. Vooraf en in de pauze kun je genieten van een lekker drankje. Reserveer je plekje via keltischehobbitmuziek@gmail.com. Meer info: www.keltischehobbits.nl

Oudste huis

Archeologen hebben tien jaar geleden een schat opgegraven op het terrein van de Locht. Het bleek de plek van de oudst bekende Lochthoeve te zijn. De hoeve is daar gebouwd rond 1320.

In archiefstukken wordt in 1423 voor het eerst het toen bestaande Lochtveld met boerderij genoemd.
Dat was al langer bekend. Maar tijdens het archeologisch onderzoek in 2009 kon aan de hand van vondsten zoals scherven van vaten, kookpotten en Siegburgkannen de ouderdom worden vastgesteld: 1300 -1320. De hoeve is een 14e eeuws hallehuis van 18 bij 10 meter. Rond het huis was een erf met waterput en mestgreppels. Nabij het huis waren enkele veldjes. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat hierop haver, vlas en rogge werd geteeld.

De archeologen vonden de gaten waar de staanders van 50 cm doorsnee van de boerderij in de grond hebben gestaan. Op deze plekken zijn nu nieuwe houten staanders in de grond gezet, voorzien van een nokbalk waarop een strodak is bevestigd. De nokafdekking is vervaardigd van in elkaar gedraaide heideplanten. De wanden bestonden uit in de grond ingegraven palen met daartussen fitselwerk, vlechtwerk afgesmeerd met een mengsel van leem, stro en paardenurine.

Inmiddels is een replica van deze historische boerderij op dezelfde plaats als zijn voorganger herbouwd door vrijwilligers van De Locht met hulp van specialistische kennis van de bouwtechnieken. Op 7 april 2019 wordt de replica van de oudste boerderij van Melderslo en omgeving geopend voor het publiek. Kom kijken naar deze wonderschone schat!

Palmhöltjes maken

Op de zondag vóór Pasen (Palmzondag) mogen kinderen van deeg palmhaantjes maken, en laten bakken in de bakoven van het museum. Tevens mogen ze "palmhöltjes" (palmstokjes) versieren.

Het gaat om een eeuwenoude traditie die herinnert aan de intocht van Jezus in Jerusalem op de zondag vóór Pasen. Het haantje zou verwijzen naar het verraad van Petrus. 

Volgens anderen moet de verklaring van de gewoonte om rond Pasen (het begin van de lente!) broodhaantjes op een stokje te prikken gezocht worden in de Oud-Germaanse mythologie. Daarbij speelt de Yggdrasyl (de “Levensboom") een belangrijke rol. Deze boom (die we bij oudere huizen in gietijzer nog aantreffen boven de voordeur) wordt bevolkt door allerlei wezens. Eén daarvan is een haantje: Gullinkambi of Goudkam. Hij woont boven in de Levensboom en overziet van daaruit alles wat er gebeurt.
Dit haantje vinden we in onze tijd nog terug als haantje op de kerktoren en ook als haantje boven op een palmstokje!

Aspergerie

Onder het motto “laat u verrassen!” valt er veel te beleven op deze dag. Men kan proeven en men kan anderszins genieten van het witte goud. De  speciale Locht-aspergehapjes zijn heerlijk. Daar hoort een glaasje wijn bij. Deze wijn is er speciaal voor uitgezocht. En het kost weinig.

Wilt u zelf een keer asperges steken? Dat kan! Er is voor u deskundige begeleiding op ons eigen aspergeperceel. Aan de originele veilingklok kunt u dagverse asperges kopen. En recepten zijn volop verkrijgbaar.

Ook aan asperge in de schilderkunst wordt aandacht besteed.

Op ons terras kunt u genieten van een drankje en een hapje. De sfeer wordt nog verhoogd door live muziek.
Horst aan de Maas 800

De oudste vermelding van een dorp in Horst aan de Maas dateert uit 1219 en betreft Berkel/Horst. Dat is dus dit jaar 800 jaar geleden en dat gaan we vieren. Openluchtmuseum de Locht is zeer betrokken bij deze herdenking.
Naar aanleiding van dit achthonderdjarig bestaan zullen er verschillende activiteiten plaats vinden in het museum.

TENTOONSTELLING "DE KRACHT VAN 16 KERNEN"

Alle 16 kerkdorpen van de gemeente presenteren zich: van oude kern tot jong ontginningsdorp, van het hart van de regio tot een bruisend forensendorp, van rozendorp tot centrum van de blauwe bessenteelt, van parel aan de Maas tot juweeltje in de Peel.

De expositie bestaat uit 16 panelen (voor elk dorp één), een toegangstoren tot de expositie en een historische tijdlijn vanaf het jaar 8000 voor Christus. De bezoeker stapt vanuit het heden via de kasteeltoren de expositie over het verleden binnen. Je loopt langs de panelen en ziet op foto’s het verleden van de 16 dorpen. Er staat een videoscherm met een film over Horst aan de Maas en 1 of 2 filmpjes pér dorp.

Tevens is er voor het publiek een muziekzuil beschikbaar waarin van elk dorp een liedje wordt afgespeeld en waarin alle verschillende dorpsdialecten zijn verwerkt.  

Kijk voor meer informatie op de website van Horst aan de Maas 800
Meivakantie: kinderactiviteiten

Tijdens de meivakantie zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Elke (werk)dag van de weken van 22 en 29 april zijn er activiteiten.  Tussen 13.00 en 16.00 uur.

Tussen 13.00 uur en 16.00 zijn er vrijwilligers aanwezig om iets te doen dat leuk en leerzaam is. Hier volgen enkele voorbeelden:

* We koken op het oude fornuis. We gebruiken daarbij producten uit de streek. 
* We gaan oma helpen bij het doen van de was, zoals zij dat vroeger deed. Een leuk klusje!
* We maken kennis met een ambacht van vroeger, en we gaan aan het werk bijvoorbeeld als mandenmaker.
* We gaan met de boer aan het werk. Kinderen gaan poten, zaaien en oogsten!
* We gaan leuke dingen doen in de kas. We plukken tomaatjes. En nog meer!
Museum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@museumdelocht.nl - www.delocht.nl/