Copy
ALLE VRIJWILLIGERS VAN OPENLUCHTMUSEUM DE LOCHT WENSEN U EEN MOOI 2020!
Overzicht van activiteiten op de zondagen in januari

WOENSDAG 1 JANUARI IS HET MUSEUM GESLOTEN

ZONDAG 5 JANUARI

Er is een demonstratie van oude ambachten. We maken stroop. Groep Simons maakt muziek: meerstemmige zang met instrumentale begeleiding..

ZONDAG 12 JANUARI

Er is volop actie in de smederij en in de stroopmakerij.

ZONDAG 19 JANUARI

Het Munttrio treedt op om 14.00 uur in het vierde 'kapelconcertje'. De veilingklok draait voor kinderen. We maken stroop in de stroopmakerij. Optreden van de Paloma's.

ZONDAG 26 JANUARI

Optreden van de Aostrumse Zangkompeneej. In de smidse zijn de smeden actief en de stroopmakers zijn bezig in de stroopmakerij. Met kinderen bakken we broodjes.
Munttrio

Kapelconcertje zondag 19 januari 14.00 uur

Het Muntrio bestaat uit Mariska Rijk, viool, Katrien Heerkens, fluit en Marcel Kuepers, piano. Sinds 2012 musiceren zij als Trio. Naast samenwerking met koren geven ze ongeveer drie keer per jaar een concert. Het laatste concert vond plaats in een oude boerderij in Sevenum met een repertoire van barokmuziek tot muziek uit de 20ste eeuw.

Mariska Rijk heeft viool en altviool gestudeerd aan de conservatoria van Maastricht en Tilburg. Ze geeft vioollessen aan het Kunstencentrum Venlo en speelt in diverse kamermuziekensembles. Ze is concertmeester van het Venloos Symfonie Orkest , het Tegels Symfonie Orkest en Jenkins Symfonietta. Haar motto is:”Welke muziek brengt deze dag?”

Katrien Heerkens studeerde in 1990 af aan het conservatorium van Maastricht bij Michel Lefebvre. Als klein meisje was ze al dol op de dwarsfluit. Momenteel geeft ze les aan het Kunstkwartier in Helmond en aan de muziekschool in Deurne. Katrien speelt in het Munttrio en werkt daarnaast nauw samen met de Nederlandse componist Paul Chatrou.

Aanvankelijk begon Marcel Kuepers op achtjarige leeftijd op de muziekschool met accordeon spelen en is later overgestapt naar piano en kerkorgel. Hij studeerde in Maastricht kerkorgel, bij J.Wolfs en R.Syrier en piano bij J.Celis en is daar ook afgestudeerd. Naast zijn eigen lespraktijk is hij actief in de regio als koordirigent van kerkelijke- en wereldlijke koren. Hij is onder andere dirigent van de koren Con Brio uit Broekhuizen(vorst) en Belcanto uit Helden.
Het geheim van de smid

Wanneer je door het ambachtenstraatje in ons museum loopt kun je soms het geluid van ijzer op ijzer horen. Dan zijn onze smeden aan het werk in de smidse. Met een baasbalg wakkert de smid het kolengestookte vuur aan tot het ijzer roodgloeiend is ( 800 graden). Telkens kan hij dan met een smidshamer het ijzer op het aambeeld bewerken tot het uiteindelijk de gewenste vorm heeft.

Vroeger had elk dorp een smid, hij had aanzien, was een belangrijk persoon in de gemeenschap. Hij maakte de gereedschappen die de boer nodig had zoals ploegen, schoppen en schoffels. Smeden is een van de oudste ambachten. In de loop van de 20e eeuw verdween het beroep bijna helemaal. De werkzaamheden zijn overgenomen door industriële machines. Alleen de hoefsmid heeft het overleefd dankzij de opkomst van het rijpaard.

In Openluchtmuseum de Locht geven wij het geheim van de smid prijs. Op de 2e en de 4e zondag van de maand kun je bij ons zien, hoe de smid zijn ambacht uitoefent. In het voorjaar is er een “Grote Smedendag”. Uit alle hoeken van het land komen dan smeden naar het museum om hun vakmanschap aan het publiek te tonen.

Interesse in een leuke vrijetijdsbesteding? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die het vak van smid willen leren. Aanmelden kan via info@delocht.nl.
Evenementen in 2020 in ons museum

In het museum beleven we de seizoenen. Wees erbij!

Naar het voorjaar: februari en maart
1 maart Grote ambachtendag
29 maart Grote smedendag

Lente: april en mei
5 april Opening van seizoen
26 april Aspergedag
17 mei Lentedierendag

Zomer: juni en juli
14 juni Montmartre
12 juli Boerenzomermarkt

Nazomer: augustus en september
16 augustus Oogstdag
29 augustus Vrijwilligersdag

Herfst: oktober en november
18 oktober Paddenstoelendag
15 november Slachtdag

Winter: december en januari
12 en 13 december Winterfair
"Labyrint van warmte en comfort"

WISSELTENTOONSTELLING

De warme kachel was vroeger het centrum van het leven in huis. De kachel was een kostbaar bezit. Ons land kende verschillende kachelfabrieken. Voor oudere mensen zijn DRU, Etna en Jaarsma nog bekende namen. Er was ook een grote variëteit aan kachels.

We kunnen het ons niet meer voorstellen dat niet zo lang geleden in huis alleen de keuken verwarmd was, daar stond het fornuis. De warmte daarvan werd gebruikt om te koken en om de bewoners comfort te bieden. In de beste kamer stond een kachel, maar die werd alleen gebruikt op zondagen en als de familie hoog bezoek verwachtte.

In de eerste helft van de 20e eeuw werden kachels gestookt met kolen. In vroegere tijden, zo tot 1950, werden hout en turf verbrand. Vanaf de vijftiger jaren gebruikte men stookolie en kwam er centrale verwarming, voor wie het kon betalen. Korte tijd later was aardgas in het hele land en voor de meeste mensen beschikbaar. En nu weten we niet beter dan dat het in de winter overal in huis behaaglijk warm is.

In ons museum is een mooi labyrint van kachels opgesteld. Ook zijn er een paar taferelen te bekijken. Het zal de bezoeker verrassen om te zien waar wij vandaan komen, als het gaat om warmte en comfort.
Stroop maken

Om bietenstroop te maken heb je suikerbieten en appels nodig in de verhouding 90%/10%. Bieten en appels worden gemalen tot pulp. De pulp kook je vier uur. De warme massa giet je vervolgens in een houten vorm en pers je uit.

Het sap moet je daarna filteren en in emmers opgevangen. Het sap dikt verder in door het te koken en zo het water uit het sap te laten verdampen. Dit duurt vele uren: ongeveer 9 uur bij een volle ketel. Dan is de stroop klaar en kun je deze in potjes doen. In 1866 waren er in Limburg veertig stroopstokerijen. Daarnaast werd door veel boeren zelf stroop gemaakt van de appels die niet verkocht konden worden.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg stroop als broodbeleg concurrentie van veel andere producten zoals jam, pindakaas en hagelslag, maar stroop staat nog steeds bekend als gezond broodbeleg omdat er veel ijzer in zit..
Prijswinnaars!

Bezoekers die hun mailadres opgeven bij de kassa, maken kans op een mooi prijsje. De winnaars worden bepaald door loting. De winnaars krijgen twee toegangskaarten en daar hoort koffie met vlaai bij.

Voor de vorige maand  is de volgende prijswinnaar getrokken.
November. : Anja van Lier

Deze prijswinnaar krijgt nog persoonlijk een bericht.

GEFELICITEERD!
Er zijn verschillende (tijdelijke) tentoonstellingen. Kijk op de website voor een overzicht.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/