Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in maart

ZONDAG 3 MAART

De maandelijkse demonstratie van oude ambachten. Er is gezellige muziek.

ZONDAG 10 MAART

Met de kinderen gaan we nestkastjes timmeren. Vandaag zijn de smeden aan het werk in de smederij. De groep Vurdewind zorgt voor sfeervolle muziek.

ZONDAG 17 MAART

De tentoonstelling "De kracht van 16 Kernen" (Horst aan de Maas 800)  wordt geopend.
De veilingklok draait vandaag voor de kinderen. Er is muziek van de saxofonist Jos Theunissen.
Vandaag is het zesde en laatste Kapelconcertje van dit seizoen: Ria Janssen en Marcel Kuepers. Zie verder in deze nieuwsbrief.

ZONDAG 24 MAART

Vandaag zijn de smeden aan het werk in de smederij. Muziek van de Paloma's

ZONDAG 31 MAART

De smedengroep organiseert vandaag de jaarlijkse “Grote Smedendag”. Collega’s uit alle streken van het land komen de groep te versterken tot wel meer dan 20 smeden. Zie voor meer informatie de website.
We gaan broodjes bakken met de kinderen. Muziek van de Reulsberger Muzikanten.
Cursus zelf wijn maken

Dit is een activiteit van het Gilde Dionysos. Aan de hand van een cursusboek worden op ontspannende wijze de eerste beginselen bijgebracht aan de cursisten. Na het volgen van deze beginnerscursus is de leerling in staat om op gerichte wijze wijn te maken van allerlei soorten vruchten.

Er is in 2019 slechts één cursus zelf wijn maken en het aantal plaatsen is beperkt (maximaal 16). De opleiding wordt gegeven in Openluchtmuseum de Locht op zes woensdagen in de avonduren, te beginnen op 20 maart. Opleiders van het gilde verzorgen elk jaar een cursus voor de beginnende wijnmaker.

De cursuskosten, waarin de cursus, het cursusboek en het lidmaatschap van Gilde Dionysos tot het eind van 2019 zijn inbegrepen, bedragen €67,50. Zie verder de website van Gilde Dionysos.
Nestkastje bouwen

Veel vogels maken graag gebruik van een nestkastje. Behalve om te nestelen, benutten ze de kasten om in te slapen. Door nestkastjes te plaatsen komen er vogels naar de tuin of het balkon. Dat ziet er heel gezellig uit.

Met de kinderen gaan we op zondag 10 maart nestkastjes bouwen. Het is een leuke activiteit. Onder deskundige begeleiding van leden van de Vogelwerkgroep “t Hökske” Horst-Sevenum bouwen we een nestkastje dat tegen een boomstam of tegen de muur kan worden bevestigd. Zo gaan we de komst van het voorjaar vieren.

Voor de kosten van het materiaal wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Grote Smedendag: zondag 31 maart

Op deze zondag organiseert de smedengroep van De Locht de jaarlijkse “Grote Smedendag”. Collega’s uit alle uithoeken van het land komen de groep te versterken tot wel meer dan 20 smeden.

Het hele binnenterrein van het museum staat vol met smidsvuren en aambeelden. Er wordt hard gewerkt. De smidsvuren worden deels aangewakkerd door grote, handbediende blaasbalgen. Een bijna middeleeuws tafereel! Je kunt zien hoe ze een paard beslaan.  Eerder gemaakt smeedwerk is te bewonderen zoals scharnieren, gereedschappen, hoefijzers en kunstsmeedwerk.

Ook jeugdige bezoekers komen aan hun trekken. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen een junioroorkonde verdienen door bij een van de smeden actief mee te helpen.
Kapelconcertje

Zondag 17 maart 14.30:  Ria Janssen – Marcel Kuepers 


Ria heeft met het Limburgs Symfonie Orkest meegewerkt aan verschillende operaproducties en aan concerten met o.a. harmonie- en fanfarekorpsen. Nu is ze meer werkzaam in kleine zalen als soliste en als vertolkster van liederen. Marcel is werkzaam als muziekdocent in een privépraktijk. Daarnaast is hij ook actief als koordirigent en begeleider van diverse zangers en instrumentalisten.

Ria(zang) en Marcel(piano) brengen werken van Robert Schumann, Gabriel Fauré, Johann Strauss en Frédéric Chopin.

Tickets voor dit kapelconcertje zijn te bestellen via info@museumdelocht.nl of op de dag van uitvoering aan de kassa. Een kaartje kost, inclusief toegang tot het museum € 13. Vanaf 13.30 uur betaalt u alleen voor het concert € 5. Let op: het concert begint een half uur later dan u gewend bent.
Horst aan de Maas 800

De oudste vermelding van een dorp in Horst aan de Maas dateert uit 1219 en betreft Berkel/Horst. Dat is dus dit jaar 800 jaar geleden en dat gaan we vieren. Openluchtmuseum de Locht is zeer betrokken bij deze herdenking.
Naar aanleiding van dit achthonderdjarig bestaan zullen er verschillende activiteiten plaats vinden in het museum.

OPENING VAN DE TENTOONSTELLING "DE KRACHT VAN 16 KERNEN"
17 maart 2019 om 13.30 uur


Alle 16 kerkdorpen van de gemeente presenteren zich: van oude kern tot jong ontginningsdorp, van het hart van de regio tot een bruisend forensendorp, van rozendorp tot centrum van de blauwe bessenteelt, van parel aan de Maas tot juweeltje in de Peel.

De expositie bestaat uit 16 panelen (voor elk dorp één), een toegangstoren tot de expositie en een historische tijdlijn vanaf het jaar 8000 voor Christus. De bezoeker stapt vanuit het heden via de kasteeltoren de expositie over het verleden binnen. Je loopt langs de panelen en ziet op foto’s het verleden van de 16 dorpen. Er staat een videoscherm met een film over Horst aan de Maas en 1 of 2 filmpjes pér dorp.

Tevens is er voor het publiek een muziekzuil beschikbaar waarin van elk dorp een liedje wordt afgespeeld en waarin alle verschillende dorpsdialecten zijn verwerkt.  

Kijk voor meer informatie op de website van Horst aan de Maas 800
De kapel

De kapel is gebouwd als replica van een zaalkerkje uit de 11e eeuw in een stijl die later Romaans werd genoemd. In grote lijnen waren deze kerkjes allemaal hetzelfde voor wat betreft de plattegrond en het bouwplan. Bij de bouw werden in die tijd Lombardische bouwheren en ambachtslieden ingeschakeld.

Vóór die tijd werden al vanaf de 7e eeuw kerkjes gebouwd van hout, leem en stro. Net als de huizen. Vanaf de 8e eeuw verschijnen sporadisch gemetselde kerken als onderdeel van een abdij zoals in Roermond en Maastricht.

In de 11e eeuw was Lotharingen - ingeklemd tusen het Frankische Westrijk en Oostrijk - nagenoeg gereduceerd tot het Maasland, het gebied tussen Nijmegen en Luik. Moerassig en dichtbebost, maar welvarend. De eerste Gouden Eeuw op het latere Nederlandse grondgebied. De bakermat van de Romaanse zaalkerk is dit Maasland.

De kapel op ons terrein heeft als naam gekregen: Sint Isidorus kapel. Er is een Sint Isidorus van Madrid en een Sint Isidorus van Sevilla. De eerste is de patroonheilige van de boeren, de tweede is de beschermheilige van de encyclopedie en sinds 2005 van het internet!

Gérard Achten
Museum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@museumdelocht.nl - www.delocht.nl/