Copy
In deze nieuwsbrief:  
1. Verkiezing leukste uitje
2. De poetsploeg
3. Tentoonstelling: "Asperge in de kunst"
4. "Kapel"-concertje in de Kerk van Melderslo

5. Workshop schilderen
6. Pompoenendag
Steun ons in de race voor "Leukste uitje"!

Openluchtmuseum de Locht is in de race voor de titel ’Leukste uitje van Limburg 2021’. 

Voor de landelijke verkiezing van het ’Leukste uitje van Nederland’ nomineert de ANWB in totaal 39 uitjes. Dit zijn uitjes met een bezoekersaantal boven de 450.000.

Een vakjury heeft een top 12 voor Limburg vastgesteld. Nu is het aan bezoekers. Zij kunnen hun stem en steun uitbrengen aan hun favoriete uitje in de provincie via de website van de ANWB. Criteria waar de jury en de leden de uitjes op beoordelen zijn: prijs/kwaliteit, sfeer, aanbod, toegankelijkheid voor hele gezin, klantvriendelijkheid en de faciliteiten. Wie de winnaars zijn wordt begin volgend jaar bekend gemaakt.

KLIK HIER OM DE LOCHT TE STEUNEN BIJ DE VERKIEZING
De Poetsploeg

Openluchtmuseum de Locht zou zonder vrijwilligers niet kunnen bestaan, het is volledig afhankelijk van de toewijding van onbetaalde krachten. Neem bijvoorbeeld onze poetsdames, Nelly, Door, Joke, Annie, Corrie en Miep. Al meer dan 20 jaar steken ze, elke maandagmorgen, de handen uit de mouwen. Al die jaren zijn ze er al verantwoordelijk voor, dat hún ruimte er piekfijn bij ligt. Gezien hun leeftijd - vier van hen zijn al boven de 80 jaar ; Door is zelfs 85 en vrijwilliger vanaf het eerste uur -, is dat een enorme prestatie. Het is flink aanpoten en… van stoppen willen ze niet weten!

Ze wonen allemaal in Melderslo, ze zijn door de jaren heen een hechte groep gaan vormen. De laatste jaren krijgen ze hulp van Xiaoping (niet op de foto), zij voelt zich volledig door de dames opgenomen in de groep. Hoe houd je dat nu vol om zo lang vrijwilliger te zijn? Het antwoord op die vraag hebben ze snel klaar. Je krijgt er veel gezelligheid en saamhorigheid voor terug. Deze sociale contacten zijn voor hen héél belangrijk.

Na het werk is het koffietijd. Dan vertellen ze elkaar de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden, hun belevenissen, de leuke, maar ook de minder mooie dingen. Ze zijn inmiddels echte vriendinnen. Elk jaar maken ze samen een uitstapje, vroeger per fiets, tegenwoordig gaan ze met de auto. En dan is er nog het jaarlijkse vrijwilligersfeest met als afsluiting de barbecue, waar ze altijd een tafel reserveren voor hun eigen clubje. Ze doen het graag, het vrijwilligerswerk en hopen het nog lang vol te houden.

Het mes snijdt aan twee kanten, een mooi museum en vrijwilligers die er met plezier hun werk doen. Museum de Locht, gedragen door vrijwilligers!
Asperge in de kunst

In de aspergetunnel kunt u tot 1 november 2020 de expositie “Asperge in de kunst” bewonderen.

Er hangen schilderijen en ook fotokunst maakt deel uit van de expositie.

Deze kunst is eerder te zien geweest tijdens de Floriade 2012 en vindt u nu terug in Openluchtmuseum de Locht.
‘Liefste Marietje’

2Dames1Piano zondag 18 oktober 2020 14.00 uur

Dit concert van Oksana Baljva – piano en Miriam Wijnen – zang was gepland als kapelconcertje in de mooie kapel van ons museum. Het ging niet door vanwege de pandemie. Het concert zal alsnog plaats vinden op een andere plek: de RK Kerk van Melderslo.

Vanuit klassiek repertoire, aangevuld met diverse stijlen, kleinkunst en soms Limburgs dialect, spelen Miriam en Oksana een gevarieerd programma. Ze kiezen voor dit concert een bijzondere basis: brieven ‘uit de Melderse’ van 1935, 1937, 1940 en 1951, geschreven aan en door Marietje, grootmoeder Wijnen die haar leven doorbracht in Melderslo.

Miriam Wijnen en Oksana Bos-Baljva kwamen elkaar tegen in Noord-Limburg. Miriam heeft een theaterachtergrond,schrijft, speelt, regisseert en zingt. Oksana kwam uit Naltsjik (Zuid-Rusland) naar Nederland en is pianiste, pianodocent en dirigent van een groot aantal koren.

Zondag 18 oktober 14.00 uur, RK Kerk van Melderslo, 6,00 € inclusief kofie/thee en cake. Kaartverkoop vanaf 13.15 uur in de kerk of vooraf bij de kassa van de Locht. Het programma kent een pauze; in de kelder is een toilet.

De kapelconcertjes kunnen voorlopig niet meer gehouden worden in de kapel, maar de concertjes worden de komende maanden voortgezet in de RK Kerk van Melderslo.
Workshop schilderen

De workshop staat onder leiding van kunstenaar Ineke van Schijndel. Deelnemers gaan zich uitleven op een schildersdoekje van 20×20 cm. Aan het einde van de bijeenkomst zullen de werkstukken besproken worden.

09.30u. Ontvangst met koffie/thee en Limburgse vlaai.
10.00u. Aanvang workshop.
12.30u. Lunch.

Voor 10 tot 20 deelnemers. Aanmelden via info@delocht.nl vóór 1 oktober. Kosten €39,50 inclusief materiaal en museumbezoek. Na de lunch heeft u de gelegenheid het museum te bezoeken.
Pompoenendag, zondag 18 oktober

Op zondag 18 oktober mogen de kinderen pompoenen pimpen. Dit jaar doen we het eens helemaal anders. We gaan niet zoals gebruikelijk de pompoen uithollen en er ogen, mond en neus in snijden. Dit keer gaan we de pompoen versieren, pimpen.

Dat mag helemaal naar eigen fantasie. We hebben daarvoor veel materiaal klaarliggen, waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er kastanjes, walnoten, bladeren, takjes, ander groen en bloemen. Maar je mag ook kraaltjes, kunstbloemen en lintjes gebruiken. Een leuke, creatieve bezigheid voor kinderen. Het resultaat mag natuurlijk mee naar huis!

Voor kinderen zijn er altijd leuke speurtochten. Er is zelfs een virtuele speurtocht, die je met je mobieltje kunnen maken. Vraag ernaar bij de kassa. Op zondagen en in de vakantie zijn er voor kinderen speciale activiteiten. Meer informatie op de website: activiteitenkalender.

 
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/