Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in oktober

ZONDAG 6 OKTOBER

Vandaag veilen we groenten van eigen bodem. Er is een demonstratie van oude ambachten. We maken stroop. De Reulsberger Muzikanten spelen voor de bezoekers.

ZONDAG 13 OKTOBER

Opening van de nieuwe tentoonstelling “Labyrint van warmte en comfort”. Met kinderen gaan we een herfststukje maken. Je kunt biologische groenten kopen via de veiling. De smeden zijn volop aan het werk en we maken stroop in de stroopmakerij.

ZONDAG 20 OKTOBER

Vandaag is het PADDENSTOELENDAG: meer informatie op de website. De veilingklok draait voor kinderen. We maken stroop in de stroopmakerij. Muziek klinkt van Vurdewind
14.00 uur: Eerste "kapelconcertje" van dit seizoen, Ensemble Rossignol.

ZATERDAG 26 OKTOBER

We maken zuurkool onder leiding van het Dionysos Gilde

ZONDAG 27 OKTOBER

In de smidse zijn de smeden actief en de stroopmakers zijn bezig in de stroopmakerij. Met kinderen bakken we broodjes. Muziek is er van Hay Huys (zang en accordeon).
Ensemble Rossignol

Kapelconcertje zondag 20 oktober 14.00 uur

Een bijzondere combinatie van zangstem, blokfluit en luit (theorbe). Het muzikale samenspel van de twee musici is verfijnd en virtuoos, ingetogen maar tegelijk ook brutaal.

Alice studeerde aanvankelijk blokfluit en muziektherapie aan het Conservatorium in Enschede en vervolgens klassieke zang bij Caroline Stam en Francine van der Heijden. In 2016 haalde ze nog haar Bachelor of Music bij de Vakopleiding Muziek (SNVM) in Amsterdam. Alice heeft veel ervaring met lesgeven aan jeugdigen en volwassenen, ze doceert klassieke zang, blokfluit, muzikale expressie en muziektherapie.

Elly is een multitalent. Ze studeerde eerst klassieke gitaar aan het Brabants Conservatorium, daarna haalde ze haar doctoraal Spaans in Utrecht. Uiteindelijk belandde ze toch weer in de muziek en deed in 1994 staatsexamen luit. Ze maakt deel uit van verschillende ensembles waarmee zij optreedt op nationale en internationale podia. Regelmatig speelt ze met Barokopera Amsterdam (BOA) en fungeert als begeleider van zangers en instrumentalisten die 14e tot en met romantische 19e eeuwse muziek uitvoeren.

Het Ensemble Rossignol treedt sinds 1998 op door heel Nederland, met zeer gevarieerde concertprogramma’s en bracht twee Cd’s uit, één met muziek uit de Barokperiode en één met eigentijdse muziek.
"Labyrint van warmte en comfort"
Opening nieuwe tentoonstelling: zondag 13 oktober 

De warme kachel was vroeger het centrum van het leven in huis. De kachel was een kostbaar bezit. Ons land kende verschillende kachelfabrieken. Voor oudere mensen zijn DRU, Etna en Jaarsma nog bekende namen. Er was ook een grote variëteit aan kachels.

We kunnen het ons niet meer voorstellen dat niet zo lang geleden in huis alleen de keuken verwarmd was, daar stond het fornuis. De warmte daarvan werd gebruikt om te koken en om de bewoners comfort te bieden. In de beste kamer stond een kachel, maar die werd alleen gebruikt op zondagen en als de familie hoog bezoek verwachtte.

In de eerste helft van de 20e eeuw werden kachels gestookt met kolen. In vroegere tijden, zo tot 1950, werden hout en turf verbrand. Vanaf de vijftiger jaren gebruikte men stookolie en kwam er centrale verwarming, voor wie het kon betalen. Korte tijd later was aardgas in het hele land en voor de meeste mensen beschikbaar. En nu weten we niet beter dan dat het in de winter overal in huis behaaglijk warm is.

In ons museum is een mooi labyrint van kachels opgesteld. Ook zijn er een paar taferelen te bekijken. Het zal de bezoeker verrassen om te zien waar wij vandaan komen, als het gaat om warmte en comfort. Vanaf 13 oktober 2019 in openluchtmuseum de Locht.
Paddenstoelendag, zondag 20 oktober

In het Champignonpaviljoen kan de bezoeker het productieproces van champignons en de geschiedenis van de champignonteelt in Nederland zien, horen en beleven.

De verkoop en de handel in paddenstoelen gebeurt live via de originele veilingklok in het museum. Uiteraard worden diverse champignonsoorten, maar ook exoten als oesterzwammen, shiitake en andere bijzondere padenstoelen worden geveild.

Wokspecialist Gerard van de Vossenberg bereidt in het champignonpaviljoen midden tussen het publiek verse gerechten voor eenieder die lekker wil eten. Het museumrestaurant De Spieker heeft op 20 oktober een aangepaste paddenstoelenkaart met  bospaddenstoelensoep, dubbelburger (50% rundvlees en 50% oesterzwammen) en bourgondische champignons op twee sneetjes Lochtbrood.

In de oudste boerderij van Melderslo uit 1320 kan de bezoeker gratis heksensoep proeven: een geweldig gerecht voor jong en oud. Je waant je echt in de late middeleeuwen. De bezoeker is wel gewaarschuwd: echte heksen kunnen dit beter niet doen want dan ………

Niet alleen de champignon, waar Melderslo en de regio Horst jarenlang een voortrekkersrol in heeft vervuld in Nederland en in West-Europa, wordt uitgelicht: ook nieuwe paddenstoelensoorten voor consument en gastronomie krijgt het publiek te zien én te proeven. Ervaringsdeskundige Johan Janssen geeft demonstraties van bijzondere paddenstoelensoorten.

De meisjes van het confectieatelier.

In het textielpaviljoen is de nieuwe tentoonstelling “Meisjes van het confectieatelier” geopend.

In 1954 wilde Hendrik van Og in Horst een confectieatelier starten. Burgemeester Gijsen was enthousiast, met name vanwege de werkgelegenheid die het zou bieden aan de vele meisjes uit de grote katholieke families.
De enige mogelijkheid om te werken was destijds in het huishouden, in de landbouw of dienstbode worden in de “stad”. Daar leerde je het huishouden en kreeg je ook een keurige opvoeding.

De deken was er minder gelukkig mee en preekte:”Vrouwen horen in de keuken, op het land of in het kraambed”. Meneer van Og beloofde de werkdag te starten met een kort gebed en uiteindelijk werd in 1955 het atelier geopend.
Waren de ouders aanvankelijk nog huiverig om hun dochters “in de fabriek” te laten werken en moest het bedrijf meisjes uit de omgeving werven, later werd het werken in het confectieatelier volledig geaccepteerd.

Eind zestiger jaren brak een moeilijke tijd aan voor de confectie-industrie. De lonen stegen explosief en de confectie verplaatste zich langzaam naar lagelonenlanden. Zo ging het hier ook en de ontslagen volgden. De aankondiging van het einde van de confectie-industrie in Horst.
Olielampjes

Aladdin had een toverlamp. Die hebben wij niet, maar in ons museum hebben we wel een mooie verzameling olielampjes voor u tentoongesteld, waar u met een gevoel van nostalgie naar kunt kijken.

Tot de 19e eeuw gebruikte men, naast vuur en kaarsen het olielampje als verlichting. Het was zuinig en sfeervol, gemakkelijk en veilig in gebruik. Eigenlijk bestaat een olielampje slechts uit een reservoir gevuld met olie en een lont erin. Het lont of “de pit” is meestal van katoen en de brandstof bestaat uit dierlijk of plantaardig vet en minerale olie.

Door de eeuwen heen zijn er ondenkbaar veel verschillende soorten lampjes ontwikkeld, van schelpen en stenen, klei en aardewerk met een pit erin tot grote lampen met branders. Ook in de huidige tijd zijn er nog veel soorten olielampjes te koop. Alleen zijn de olielampjes nu vooral mooi, leuk en gezellig.

Een klein deel van de vormenrijkdom is te zien in ons museum. Deze presentatie is te bewonderen tot 6 januari 2020.

Een overzicht van alle lopende tentoonstellingen vindt u op de website.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/