Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in juli

ZONDAG 7 JULI

We veilen onze eigen groenten. Demonstratie van oude ambachten.  Seniorenorkest “Cranendonck” maakt muziek.

ZONDAG 14 JULI

BOERENZOMERMARKT! 
Tientallen kramen met kooplieden en kunstenaars. Meer informatie in deze nieuwsbrief.
De bakker bakt boerenkrentenbrood. De veilingklok draait: we veilen biologische groenten. De smid is aan het werk. Muziek van blaaskapel “Zwei Dörfer”.

ZONDAG 21 JULI

De veilingklok draait voor kinderen. Er is sfeervolle muziek.

ZONDAG 28 JULI

Met kinderen bakken we broodjes. Volop activiteit in de smederij. Natuurlijk wordt er weer muziek gemaakt.
Bigband “Rolling Notes” uit Asten speelt in de kiosk en het Eindhovens Kamerkoor zingt in de kapel.
Juli vakantiemaand

Samen een dagje erop uit? Openluchtmuseum de Locht, een leuk uitje, zeker voor kinderen! Weer of geen weer, een bezoekje aan ons museum is altijd gezellig, leuk en leerzaam. Er is van alles te doen en te beleven voor de jeugdige bezoekers.

Stap binnen in de wereld van een boerenfamilie op het platteland van Noord-Limburg, even terug in de tijd. We hebben keigave speurtochten (vraag ernaar bij de kassa). Ga op ontdekkingsreis door de diverse ruimten van de boerderij. Speel een van de vele Oud-Hollandse spellen in ons jeudhonk.

Wil je kind wat energie kwijt dan kan dat in het speeltuintje of neem een van de fietsjes, stepjes, ga racen met de skelter. De allerkleinsten mogen taartjes bakken in de zandbak. Moe, dan kun je lekker uitrusten in de herberg of op het gezellige terras. Nog tijd over? Breng dan een bezoek aan het overige deel van het museum. Er valt nog meer dan genoeg te genieten.

Op zon- en feestdagen en in de vakantietijd zijn er extra activiteiten voor kinderen. Samen met je kind iets ondernemen? Openluchtmuseum de Locht, ideaal voor (groot)ouders en kinderen!
Daar komen de schutters!

Vorig jaar won schutterij Sint Sebastianus uit Sevenum het Oud Limburgs Schuttersfeest. De winnaar mag het daarop volgende jaar het OLS organiseren, vandaar dat dit spektakel op 7 juli 2019 in Sevenum plaatsvindt.

Naar aanleiding hiervan kunt u in Openluchtmuseum de Locht de tentoonstelling “Daar komen de schutters” bezoeken, georganiseerd in samenwerking met schutterij Sint Sebastianus.

De tentoonstelling biedt informatie over de schutterijen in het algemeen en over de 428 jaar oude schutterij Sint Sebastianus in het bijzonder. U ziet enkele van de originele kledingsstukken die in de loop der jaren door de schutters zijn gedragen. U krijgt informatie over het koningszilver en het maken van de kogels.
De jeugdige bezoeker kan een poging wagen….

Hier kunt terecht voor meer informatie over de tentoonstelling en de schutterij.
Boerenzomermarkt

Op zondag 14 juli is het weer zover, tijd voor de altijd supergezellige boerenzomermarkt in Openluchtmuseum de Locht. Er is van alles te doen, voor jong en oud.

Op het prachtige buitenterrein staan tientallen kramen waar kooplui en kunstenaars hun producten aanbieden. Voor iedereen is er wel iets leuks te zien of te koop. De bakkers zijn in de weer. In het “bakhuuske” bakken ze boerenkrentenbrood in een houtgestookte oven. De smeden zijn aan het werk in de smederij.

Kom kijken hoe de hoefsmid een paard beslaat. Nieuwsgierig hoe de veilingklok werkt? In het Aspergepaviljoen veilen we biologische groenten. Neem plaats in de bankjes en doe mee.

Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen. Willen ze creatief bezig zijn, dan kunnen ze maaskeien beschilderen. Geen zin, geen probleem, maak dan een spannend rondritje met de sjees. Er zijn in ons museum ook heerlijke speelplekken voor kinderen!

Live muziek in de kiosk. Voor sfeer zorgen de achttien muzikanten van blaaskapel Die Zwei Dörfer. Ze spelen aangename muziek. De Linedancers vertonen hun kunsten. Tot ziens in Openluchtmuseum de Locht!

Tentoonstelling "Van wederopbouw naar hightech"

Na de tweede wereldoorlog heeft de tuinbouw in de regio Noord Limburg een opzienbarende ontwikkeling doorgemaakt. Het telen “onder glas” ontwikkelde zich snel naast het van oudsher telen in “de volle grond”.

Al snel wordt er gezocht naar mogelijkheden om de groei van gewassen te verbeteren, door meer controle uit te oefenen op water, licht, voeding, temperatuur en bescherming en bestrijding van ongedierte. De aarde werd vervangen door substraat, een kunstmatige bodem van bijvoorbeeld steenwol. Door automatisering probeerde men de productie te verhogen.

Deze ontwikkelingen hadden veel invloed op het gezinsleven. Moeilijke gesprekken aan de keukentafel. Er moesten vaak ingrijpende besluiten worden genomen over gewas en wijze van telen, met grote financiële gevolgen. Hoe maak je een goede keuze? Is er voldoende afzet mogelijk? Hoe zal het gaan op de veiling? Zal de bank meewerken en wie gaat in de toekomst het bedrijf overnemen?

Het verhaal in de tentoonstelling is de geschiedenis van het gezins- en familiebedrijf, van onstuimige groei, schaalvergroting en snel veranderende technologische en economische ontwikkelingen. De tentoonstelling is te vinden in de aspergetunnel.

De tentoonstelling wordt op zondag 14 juli geopend en is te bezoeken tot maandag 6 januari 2020.
Museum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@museumdelocht.nl - www.delocht.nl/