Copy
ZONDAG 2 DECEMBER

Demonstratie van oude ambachten. Gezellige muziek van Bart & Bert. We maken stroop.

ZONDAG 9 DECEMBER

Voor kinderen: kerstlichtjes maken. Smeden in de smederij. Een optreden van de Mondharmonicaclub Samenklank. We maken stroop.

ZATERDAG EN ZONDAG 15 en 16 DECEMBER

Het is Winterfair. Sfeervol! Er vinden allerhande activiteiten van plaats. Overal klinkt muziek. Zie de toelichting hieronder en info op de website! De veilingklok draait voor de kinderen.
Vandaag het derde kapelconcertje: Claudia y Manito. Ga voor info naar de website.

ZONDAG 23 DECEMBER

De smeden zijn aan het werk. Loes van Dijk speelt harp voor de gasten. We maken stroop.

ZATERDAG 29 DECEMBER

Het "Melders Ommetje", de traditionele oudejaarswandeling. Na afloop een lekker bord erwtensoep. Meer info op de website.

ZONDAG 30 DECEMBER

We gaan platsen bakken met de kinderen. Zangkoor Merlina treedt op. En we maken stroop.
WINTERFAIR

Na het geweldige succes van 2016 organiseert Museum de Locht ook dit jaar weer een  Winterfair. Om de Kerstsfeer te benadrukken is de Winterfair op zaterdag 15 december in de namiddag en avond: van 16.00 tot 20.00 uur, en op zondag 16 december van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang € 5 (kinderen € 2,50)

Er staan mooie grote kerstbomen. Over het terrein verspreid staan veertig kramen en stands, overal proef je de kerstsfeer.  In de “foodstreet”  zijn allerhande hapjes verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er ook wafels en oliebollen en schenken we heerlijke glühwein. Onze vrijwilligers presenteren zelf bereide producten.

Het Gilde Dyonisos huist in het Brouwhuis en maakt likeur. Er is volop muziek van verschillende muziekgezelschappen: Keltische Hobbits, Huiskamerorkest EigenWijs, The Mix Four Music, Zanggroep Melody, De Esch Blaozers, Vurdewind, en Ensemble Harmonie Lottum.

Het is nog lang geen Kerstmis, maar er is al een levende kerststal met schapen en een - nu nog - lege kribbe. Maria en Jozef proberen een plek te vinden bij de Locht. Zij gaan overal met hun ezel langs, maar worden weggestuurd. Tenslotte vinden ze een plekje in de historische boerderij.
Platsen bakken

In het Limburgse Horst kochten vroeger de kinderen die niet meer thuis woonden een Nieuwjaarsplats. Dit is een groot, rond rozijnenbrood dat speciaal bestemd was voor de ouders en werd overhandigd ter gelegenheid van Oud en Nieuw.

Op zondag 30 december bakt de bakker platsen.
Openingstijden in de kersttijd

Op eerste Kerstdag, dinsdag 25 december, is het Museum gesloten.

Omdat het kerstvakantie is, is het Museum geopend op alle andere werkdagen in de kerstweek, dus op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag.
In het weekend van 29 en 30 december is het Museum gewoon geopend.

Maandag 31 december (oudjaar) en dinsdag Nieuwjaarsdag is het Museum gesloten. 
Daarna is het Museum elke dag van de nieuwjaarsweek en in het weekend geopend.
Nieuw logo

Museum de Locht heeft enkele jaren geleden veel uitbreidingen gerealiseerd. Het terrein werd veel groter en er kwamen nieuwe paviljoens. In die tijd namen we afscheid van de aanduiding Streekmuseum. We introduceerden een nieuw logo: het huidige logo. Het werd “Museum de Locht” van Limburgse aard met kleurrijke afbeeldingen.

In de afgelopen jaren is het besef gegroeid dat we meer zijn dan Museum. Bezoekers lieten ons weten  dat het meer een openluchtmuseum is, dan een museum. Door zijn uitgestrektheid vindt men de naam Openluchtmuseum passender.
De aanduiding  Openluchtmuseum hoort bij een parkachtige omgeving, waar het goed toeven is.

In goed overleg hebben we daarom besloten de naam te veranderen in Openluchtmuseum de Locht,  van Limburgse aard.
Daar hoort een aanpassing van het logo bij.
 

In de komende maanden zullen we in alle uitingen en publicaties het huidige logo vervangen worden door dit nieuwe dit logo.
Kapelconcertje zondag 16 december: Claudia y Manito
 

Claudia en Manito hebben op hun repertoire muziek en liederen uit het Latijns-Amerikaanse continent.

Claudia speelt de instrumentale stukken op de Paraguayaanse harp. Daarnaast zingt Claudia een aantal Spaanstalige liederen; hierbij begeleidt zij zichzelf op gitaar.
Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel dat deze muziek in zich draagt. Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties staat gipsygitarist Manito haar muzikaal terzijde.
Manito speelt naar eigen zeggen ‘zoals de wind waait en de sterren staan’. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.

Het concertprogramma heeft de titel ‘Arpamor’; vrij vertaald betekent dit: liefde voor de harp.

Tickets voor kapelconcertje zijn te bestellen via info@museumdelocht.nl of op de dag van uitvoering aan de kassa. Een kaartje kost, inclusief toegang tot het museum € 13. Vanaf 13.30 uur betaalt u alleen voor het concert € 5.
“Snert” wandeling (Melders Ommetje)
 

Op zaterdag 29 december is er weer een oudejaarwandeling. Deze route van 5,6 km gaat van Melderslo naar de Kasteelse bossen en weer terug naar het dorp. De Kasteelse bossen zijn ontzettend mooi.
Vertrek vanaf het Museum om 14.00 uur. Voor € 5 krijgt men een boekje, de begeleiding van een gids en een kop erwtensoep met brood na afloop. Aanmelden bij de receptie vóór vertrek.
Slaapkamergeheimen in Museum De Locht
 
Expositie de hele winter te bezoeken.

“De belangrijkste zaken in een mensenleven zijn eten, slapen en de liefde bedrijven. Aan alle drie de zaken kunnen we het woord lekker toevoegen. Door de associatie van ‘lekker’ en ‘zondig’ kan het bed beschouwd worden als het meest beladen meubel in een woning”.
(vrij geciteerd naar Ileen Montijn, historica en journaliste)

Maar de slaapkamer is ook de plek waar men het lijfgoed (ondergoed) bewaarde zoals nachtponnen, onderhemdjes, enz. Hier werd ook het mooie lijfgoed, vaak afgewerkt met mooie randjes kant of versierd met borduursel, bewaard. Hier wordt ook de uitzet van de bruid bewaard.

Twaalf lakens en twaalf slopen die vaak door de bruid werden gemaakt van “eigen” linnen en versierd met een borduursel. Het is ook de plek waar de vrouw des huizes, gezeten aan de kaptafel, zich mooi maakte voor een bezoek buitenshuis, of voor het ontvangen van gasten.

Laat u verrassen door de speciale dingen die er te zien zijn in de slaapkamer. U bent van harte welkom om deze tentoonstelling in Museum De Locht te bezoeken.
‘Winter verbeeld’
 

Zondag 9 december om 14.00 uur opent Koning Winter de tentoonstelling ‘Winter verbeeld’. De winter is een inspiratiebron voor veel kunstenaars, voor  schilders en fotografen.

Wij luiden de winter op schilderachtige wijze in met een mooie tentoonstelling van winterlandschappen en de schoonheid van ijs. Prachtige foto's, aquarellen, schilderijen en tekeningen. Laat u boeien door de winterse taferelen die tot zondag 17 februari te zien zijn in de tijdelijke tentoonstellingsruimte in het Apergepaviljoen.
Museum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@museumdelocht.nl - www.delocht.nl/