Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in december

ZONDAG 1 DECEMBER

Er is een demonstratie van oude ambachten. We maken stroop. Vurdewind maakt muziek in een gezellige sfeer.

ZONDAG 8 DECEMBER

De smeden zijn volop aan het werk en we maken stroop in de stroopmakerij. In de kapel is er prachtige zang van de groep Kleinvocaal.

ZONDAG 15 DECEMBER

Het derde kapelconcertje van dit seizoen, om 14.00 uur treedt het duo Nina & Julia op. De veilingklok draait voor kinderen. We maken stroop in de stroopmakerij. Muziek klinkt van Vurdewind.

ZONDAG 22 DECEMBER

Met kinderen gaan we een kerststok maken. In de smidse zijn de smeden actief en de stroopmakers zijn bezig in de stroopmakerij. Muziek is er in de kapel van Ensemble Flauticordi.

MAANDAG, DINSDAG EN WOENSDAG 23, 24, 25 DECEMBER IS HET MUSEUM GESLOTEN

ZATERDAG 28 DECEMBER

Vandaag wordt het traditionele “Melders ommetje”, ook wel de “snertwandeling”, gelopen. Zie info op de website.

ZONDAG 29 DECEMBER

Met kinderen bakken we platsen. We maken stroop. De Zanggroep Joyim zingt heerlijke liederen.

WOENSDAG 1 JANUARI IS HET MUSEUM GESLOTEN 
Kerstwens


De tijd van bezinning, omkijken en vooruitzien breekt aan. Ook de vrijwilligers van het museum sluiten weer een jaar af en beginnen vol enthousiasme aan een nieuw jaar. We hebben allemaal zo onze eigen kerstgedachte. Even stilstaan bij de waardevolle dingen van het afgelopen jaar.

Wij denken speciaal aan de mensen die zich samen inzetten voor het museum. De spil waar alles om draait. Ze zijn onmisbaar, verzetten bergen werk, tonen samen verantwoordelijkheid en inspireren elkaar. De vrijwilligers vormen de basis van Openluchtmuseum de Locht.

De grootste wens van elke vrijwilliger is een tevreden bezoeker. Daar doen wij het allemaal voor. We zijn trots en dankbaar dat we dat mogen doen. Wij, dat zijn de mensen van de receptie, van de horeca, van de administratie, van de activiteiten, van de tentoonstellingen. Wij zijn de poetsploeg, de onderhoudsploeg, de landbouwers, de klussers, de denkers en de doeners.

Voor u allen in deze koude winterdagen de warmste wensen.
Nina & Julia

Kapelconcertje zondag 15 december 14.00 uur

Nina is een Griekse, klassiek geschoolde sopraan én ze is acteur. Haar optreden wordt dan ook gekenmerkt door veel expressie zowel muzikaal als fysiek. Zij wil graag haar persoonlijke interpretatie van de muziek overbrengen, haar theaterachtergrond kan ze daarbij goed gebruiken. Nina behaalde een bachelor theaterstudies in Athene. Daarna studeerde zij zang aan de conservatoria van Thoukididio (Griekenland) en Maastricht.

Momenteel woont ze in Antwerpen, waar ze nog studeert voor haar master zang, werkt als zangeres en zangles geeft bij muziekschool Muzarthe. Nina heeft meegewerkt aan veel theaterproducties, concerten en koorwerken. Ze heeft haar eigen ensembles en geeft zowel klassieke- als jazzconcerten in veel Europese steden.

Julia is in 1993 geboren in Oefa, Rusland. Al op jeugdige leeftijd speelt ze piano, vanaf haar vijfde krijgt ze pianoles op de muziekschool van Oefa. Haar muzikale opleiding voltooit ze in haar geboorteplaats op de Staat Academie voor Kunsten. Ze combineerde studie en werk, begeleidde bij de Opera Studio van de Academie en speelde als uitvoerend musicus bij het Nationaal Symfonieorkest van Basjkirië.

Als vrijwilliger was ze in dienst van het Russisch-Belgisch culturele centrum “de Nieuwe Generatie” en zij speelde tevens bij het Nederlands Nationaal Jeugd Orkest (NJO). In 2018 haalde ze haar masters aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en sinds september van dat jaar is ze er postgraduaat.
Kerstsfeer

In het museum wordt extra aandacht geschonken aan de donkere dagen rond Kerst en Nieuwjaar. We hebben een paar prachtige kerstbomen. En het museum is aangekleed met sfeervolle kerstdecoraties, vuurkorven, fakkels en windlichtjes. 

Kerststok maken

Op zondag 22 december gaan we met kinderen kerststokken maken. Met diverse materialen maken we er iets moois van. De versierde kerststok mag uiteraard worden meegenomen naar huis.
Het textielpaviljoen in de Locht

Een juweeltje!

Kleding is van alle tijden, na voedsel is kleding de belangrijkste levensbehoefte. Naar aanleiding van onze tentoonstelling “Alles oet de kliërkast” in 1997, waaraan in de regionale pers en omroep veel aandacht werd besteed, kreeg het museum een grote hoeveelheid kleding aangeboden. Kleding van vroeger, die ergens op zolder lag, zonde om weg te doen, waarvoor nu een bestemming werd gevonden.

Hieruit blijkt dat velen toch de bijzondere status van kleding weten te waarderen. Het kan een erfstuk zijn, versteld, vermaakt, doorgegeven, is soms kostbaar. Elk kledingstuk heeft zijn verhaal en is met liefde gemaakt. Je bewaart het uit eerbied voor degene die het heeft gedragen of vanwege de symbolische betekenis, zoals bijvoorbeeld een doop- of trouwjurk.

Een gedeelte van de kleding die we bezitten is tentoongesteld in het textielpaviljoen. U vindt er gelegenheidskleding, “stadse” kleren en plattelandskleding uit onze streek, kinderkleding, lingerie en accessoires. Beslist de moeite waard om zelf te komen kijken en het bijbehorend verhaal te lezen. Iedereen heeft wel een kledingstuk met een verhaal.

Met ons textielpaviljoen willen we een tegenwicht bieden aan de huidige wegwerpmaatschappij, die blijk geeft van verspilling, milieuvervuiling en uitbuiting, elke zes weken een nieuwe collectie! Wij beheren alle kledingstukken met liefde en zorg en wij vertellen graag de verhalen die bij deze kledingstukken horen.
Henk Kemperman neemt afscheid

directeur en oliemannetje

Wat ga je nu doen, Henk? Henk Kemperman gaat geen geraniums kweken. Hij wil dingen voor elkaar krijgen en het liefst in samenwerking met anderen. Hij krijgt meer tijd voor het Toeristisch Platform en de lokale politiek. Hij wil graag een woordje meespreken. En dat kan hij als geen ander, spreken. Henk is een echte verteller, een man van het woord; of een prater, zullen anderen zeggen? Ja ook dat.

Henk streek in Horst neer in 2006, vanwege de liefde. Geboren in Borne (Twente), twintig jaar directeur van een bibliotheek in Zaandam, ZZP-er in Druten, enzovoorts. Zijn geliefde vond dat hij maar eens bij de Locht moest gaan kijken. Henk heeft iets met het leven van het platteland. Als jongen kende hij het boerenleven vanuit zijn familie. Hij was graag op de boerderij. De Locht had veel te bieden voor een man die graag praat en veel weet van het boerenleven. Hij werd suppoost, rondleider en in vanaf 2011 directeur. Vrijwillig en zonder salaris!

Niet alles was gemakkelijk, maar terugkijkend is er veel bereikt. Henk trekt de eer nooit naar zich toe. Hij prijst het collectief, al die mensen die hart hebben voor de Locht. Zijn ideaal: mensen die elkaar vast houden en samen iets tot stand brengen. “Laten we ons met elkaars werk bemoeien.”, zei hij steeds in een wereld waarin overleg geen vanzelfsprekendheid is. En Henk staat middenin deze gemeenschap, als oliemannetje.

Nog even. Tot 1 januari 2020.
Jaarwisseling

Platsen bakken

In het Limburgse Horst kochten vroeger de kinderen die niet meer thuis woonden een Nieuwjaarsplats. Dit was een groot, rond rozijnenbrood dat speciaal bestemd was voor de ouders en werd overhandigd ter gelegenheid van Oud en Nieuw. Op zondag 29 december bakt de bakker platsen.

Snertwandeling of  Melders Ommetje

Op zaterdag 28 december is er weer de oudejaarswandeling, ook wel Melders Ommetje of Snertwandeling genoemd. Deze route van 5,6 km loopt vanuit het centrum van Melderslo richting de Kasteelse bossen en weer terug naar het dorp. De Kasteelse bossen zijn ontzettend mooi, ook in de winter.
De wandeling wordt gemaakt vanuit het museum. Vertrek 14.00 uur. Voor € 5 krijg je een boekje, een gids en een kop erwtensoep met brood na afloop. Aanmelden bij de receptie voor vertrek
Prijswinnaars!

Bezoekers die hun mailadres opgeven bij de kassa, maken kans op een mooi prijsje. De winnaars worden bepaald door loting. De winnaars krijgen twee toegangskaarten en daar hoort koffie met vlaai bij.

Voor de vorige maand  is de volgende prijswinnaar getrokken.
Oktober. : Carin Zijmers.

Deze prijswinnaar krijgt nog persoonlijk een bericht.

GEFELICITEERD!
Er zijn verschillende (tijdelijke) tentoonstellingen. Kijk op de website voor een overzicht.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/