Copy
Natuurlijk is het museum weer prachtig versierd en is het er gezellig. Kom de kerstsfeer proeven. Als de horeca is gesloten, dan zijn er in het weekend uitgifte-punten voor koffie, thee, Glühwein en iets lekkers.

Zondag 6 december
Actie in de smederij. Het interessante werk van de spinster. Er wordt stroop gemaakt. De bakker bakt in het bakhuisje.

Zondag 13 december
We zijn open van 14.00 tot 19.00 uur (ook op zaterdag). Optreden van ‘Doe Mar Wa’, showband en slagwerkgroep uit Bakel. Demonstratie hout snijden. Actie in de smederij en in het bakhuisje. Het interessante werk van de spinster. Er wordt stroop gemaakt.

Zondag 20 december
We zijn open van 14.00 tot 19.00 uur (ook op zaterdag). Met de kinderen gaan we een boomschijfje beplakken in kerstsfeer. De hanger kan thuis een mooi plaatsje krijgen in de kerstboom. Joekskapel ‘Op Tied Muuj’ uit Castenray zal een sfeervolle muziek verzorgen. Bakker bakt in het bakhuisje. Actie in de smederij. Het interessante werk van de spinster. Er wordt stroop gemaakt.

Donderdag 24 december MUSEUM GESLOTEN
Vrijdag 25 december Eerste Kerstdag MUSEUM GESLOTEN
Zaterdag 26 december Tweede Kerstdag. Actie in de smederij. Het interessante werk van de spinster.

Zondag 27 december
Blaaskapel ‘de Zwarte Fanfare’ uit Aarle-Rixtel is te gast. Actie in de smederij. Het interessante werk van de spinster. Er wordt stroop gemaakt. De bakker bakt in het bakhuisje.

Donderdag 31 december Oudjaar MUSEUM GESLOTEN

Op onze website geven we een uitgebreider en actueel overzicht van activiteiten op andere openingsdagen. 
Kerstwens
 
Ons museum gaat (voor een deel) over het leven van onze ouders en grootouders. In hun leven waren veel dingen niet gemakkelijk. Denk maar aan donkere koude winters zonder centrale verwarming. Maar met dergelijke ongemakken hebben vele generaties leren leven en konden zij gelukkig zijn.

In onze tijd hebben de meesten van ons heel veel comfort. De winter mag donker en koud zijn, wij hebben voldoende middelen om het ongemak ervan te bestrijden. Dit jaar worden we geconfronteerd met een groot ongemak: door de pandemie is een belangrijk deel van ons sociale leven onmogelijk. Het is niet gemakkelijk en voor sommigen van ons heel erg moeilijk.

En toch wordt het weer kerst! Hopelijk geeft Kerstmis troost en verlichting voor ons allemaal en vinden mensen, die zich eenzaam voelen een manier om het leven wat aangenamer te maken. Dat is onze kerstwens voor alle vrijwilligers en lezers van deze nieuwsbrief.

Wij hopen dat kerst een prachtig feest van nieuw leven en van licht voor alle mensen zal zijn.
De spinster

Er was eens… een meisje dat zich prikte aan het spinnenwiel. Toen viel zij in slaap en bleef wel honderd jaar slapen. Totdat de prins haar wakker kuste.

Iedereen kent het sprookje van Doornroosje wel. Spinnen is een eeuwenoud ambacht. Oorspronkelijk gebruikte men hiervoor een spintol, vanaf ongeveer 1700 een spinnewiel. Trappen, het wiel gaat draaien, de wol regelmatig door de vingers laten glijden. Tijdens het spinnen draaien de vezels in elkaar tot een draad, twisten genaamd. Als je twee draden in tegengestelde richting in elkaar draait, het twijnen, ontstaat een dikkere, sterkere draad. Zo ontstaat garen dat je kunt gebruiken om te weven, breien, of te haken. Onze spinsters laten u graag zien hoe je dit eeuwenoude ambacht uitoefent.

Sinds kort kunt u ook de vlasspinster aan het werk zien. Vlas spinnen lijkt gemakkelijk, vanwege de lange vezel. Het is echter moeilijk de verdikking die bij het aanknopen ontstaat te vermijden. De meisjes uit deze regio beheersten beide technieken en sponnen in de wintermaanden het vlas en de wol tot garen. Van dat garen werd doek geweven om er linnengoed, kleding en lakens van te maken.

In ons museum houden wij het verleden levend. Regelmatig zijn er demonstraties van oude ambachten. Onze vaklieden tonen u graag hun vaardigheden en geven antwoord op al uw vragen. Kom maar eens kijken!
Wij maken een kersthanger

We kunnen dit jaar helaas geen kerststukje met de kinderen maken, zoals u in het verleden gewend bent. Het is erg moeilijk om hierbij de gewenste afstand te bewaren. Het vraagt wat meer individuele hulp om een kerststukje in elkaar te zetten. Wij houden rekening met de eisen, die de overheid van ons verlangt en de veiligheid van de vrijwilligers gaat voor alles.

Maar creatief als onze kinderactiviteitenploeg is, hebben ze een mooi alternatief bedacht. Op zondag 20 december kunnen de kinderen een kersthanger maken. Ze krijgen allemaal een boomschijfje, dat ze naar eigen fantasie mogen beplakken met het hiervoor beschikbare materiaal, zoals glitters, kerstfiguurtjes en lintjes. Het wordt vast weer een heel leuk geheel.

Onze vrijwilligers bevestigen er een touwtje aan. De kerstversiering mogen ze meenemen naar huis om in de kerstboom te hangen. Wat zullen ze trots zijn. Zelf gemaakt, wat is dat leuk!
De Locht “goes the 70’s”

Wij gaan in ons mooie museum een afdeling over de jaren zeventig van de vorige eeuw inrichten. Voor deze uitbreiding zoeken we spullen uit die periode. Help ons!

Het verhaal van ons museum over vroeger gaat tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. Er zijn steeds minder mensen die zelf nog levendige herinneringen hebben aan de geschiedenis tot 1950. Veel ouders en grootouders van nu zijn opgegroeid in de jaren zeventig en hebben daaraan nog levendige herinneringen. De Locht wil daarom de collectie uitbreiden met een afdeling over deze jaren.

De periode van de “seventies” is voor veel mensen heel herkenbaar Het is een zeer markante tijd die mensen van 60 en ouder, zich nog levendig kunnen herinneren.

In de jaren zeventig veranderde er veel. De welvaart nam toe en materieel kon men zich steeds meer veroorloven. De jeugdcultuur nam een hoge vlucht. Mode, smaak en stijl werd steeds belangrijker. Er kwam veel kleur in het interieur. Allemaal dingen die een breuk vormden met de tijd van ouders en grootouders in die tijd.

Wij zoeken spullen uit de jaren zeventig
Denk maar aan de kleurrijke Brabantia spullen, macramé hangers, biezen matten, letterbakken, bonte gordijnen, rauhfaser behang, brommers, langspeelplaten, pick-ups enzovoorts! Heb je spullen of kleding uit de jaren 70 en zou je er afstand van willen doen voor het museum? Meld het via tentoonstellingen@delocht.nl Word je enthousiast van dit idee en wil je graag meehelpen om dit te realiseren, dan bent je van harte welkom bij de Locht. Meld je!
Jager versus Koopjesjager

We jagen op koopjes en welvaart. Voor de toekomst van onze kinderen zouden we meer moeten leven als jager, in harmonie met onze omgeving. Onze voorgangers, jagers, leefden van wat de natuur hen gaf op hun tochten door het landschap, zoals bijvoorbeeld bessen, honing, noten, insecten en andere kleine dieren. Jagers werden boeren waardoor ze vaste woonplaatsen kregen. Ze omringden zich met gewassen en dieren om van te leven. Zo hebben onze voorgangers vele eeuwen geleefd, in harmonie met de natuur.

Al 200 jaar geleden probeerden boeren de productie te verhogen. Die ontwikkeling kwam in een stroomversnelling door de invoering van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Toenemende groei van consumptie in een steeds welvarender wereld was het nieuwe perspectief.

Pas in de zeventiger jaren van de vorige eeuw beseft men dat er grenzen zijn aan groei, in toename van de wereldbevolking, industrialisatie, voedselproductie, uitputting van grondstoffen en milieuvervuiling. De jagers en boeren van weleer zijn veelal consumenten geworden. We willen meer en meer…

Steeds meer raken we er nu van overtuigd, dat ons consumentengedrag moet veranderen. Geen koopjes jagen, slechts datgene kopen, wat we echt nodig hebben en wat gemaakt is met respect voor mens en milieu. Alleen zo kunnen we de toekomst van ons allen waarborgen.

In deze tentoonstelling proberen we de ontwikkeling van zelfvoorziening tot bewuste consument te verbeelden.
Pot-kast is een leuke woordspeling als het om de podcast gaat! Wat is een podcast?
Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden via een link op internet. Het wordt ook wel genoemd, de nieuwe manier waarop mensen naar de radio luisteren: men kiest zelf plaats en tijd en wat men wil horen.
Er is een leuke en leerzame podcast naar aanleiding van onze tentoonstelling "Wie wat bewaart..."
 
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/