Copy
Zoals bekend, is ons museum gesloten. De sluiting zal zeker duren tot woensdag 10 februari 2021.

Voor ons is het heel moeilijk om activiteiten te plannen voor het moment dat we u weer mogen ontvangen. Zodra we weer meer weten zullen we u op de hoogte brengen. Kijk regelmatig op onze mooie website!

Op onze website geven we een uitgebreid en actueel overzicht van activiteiten op openingsdagen. 
Het bakhuisje

Het bakhuisje van Museum de Locht is een plek waar museumbezoekers zich thuis voelen.  Er is dikwijls bedrijvigheid, de stokers doen hun werk, de bakkers zijn druk bezig en het is er lekker warm. Het knetterende open ovenvuur brengt deze warmte en geeft een sfeer van behaaglijkheid.

Het bijzondere van deze oude schansenovens is, dat ze alles in één hebben, er wordt in volgorde eerst gestookt, dan gaat de as in de doofpot en vervolgens wordt er op dezelfde vloer waar het vuur gebrand heeft, gebakken. De hete stenen doen hun werk.
 
Bezoekers vragen tijdens het bakken steeds: “Waar stoken jullie?” en tijdens het stoken vragen ze dikwijls: “Waar bakken jullie?”
Als het brood uit de oven komt, komen de bezoekers al snel op de geur af. Vers gebakken vloerbrood ruikt verrukkelijk. Het verkoopt zichzelf, gegadigden staan in de rij te dringen.
Laatst kwam ik elders in het museum een mevrouw tegen die zojuist een vers brood gekocht had.
“Oh”, zei ze, “ik vind het brood zo lekker ik kan er niet afblijven, ik pluk steeds stukjes van het brood af, als ik straks thuis kom heb ik niets meer over”.
“Dan zal ik U een advies geven mevrouw.”, zei ik tegen haar. “Als u weer eens brood koopt hier, koop er dan twee, een voor thuis en een voor onderweg!”
 
Wanneer de oven brandt worden er wel eens sterke verhalen verteld. Vuur werkt op het instinct van mensen, de fantasie en de herinneringen krijgen de vrije loop.
Als er echter dingen worden verteld die het daglicht niet kunnen verdragen worden deze onmiddellijk in de doofpot gestopt, zulke vertelsels mogen niet ronddolen door de gangen van het museum.

 
Herinnering uit mijn stokerstijd,
Piet Lenssen
Champignonpaviljoen

Het is logisch dat op het terrein van Openluchtmuseum de Locht een Champignonpaviljoen is ingericht. In de gemeente Horst aan de Maas bevonden zich de kenniscentra voor onderzoek en onderwijs en het was een belangrijk productiegebied van champignons.
 
De champignon, een eetbare paddenstoel, werd al aan het begin van de vorige eeuw op mestbedjes geteeld in de grotten van Zuid Limburg, waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerst. Een champignon is voor zijn groei afhankelijk van compost waaraan broed ( met champignonschimmel) is toegevoegd. Gespecialiseerde bedrijven leveren doorgroeide compost aan champignonkwekerijen.
 
Vanaf 1950 werden de eerste champignonbedrijven gebouwd. Zo’n bedrijf bestaat uit verschillende afgesloten ruimten met aan beide zijden stellingen, 4 of 5 boven elkaar gestapelde “bedden”. Uit de doorgroeide compost op de bedden groeien na  ongeveer 3 weken champignons. Er kan 2 tot 3 weken geoogst worden. Champignons bestemd voor blik, glas en diepvries worden met machines geoogst. De champignons voor de versmarkt, in de bekende blauwe bakjes, pluk je met de hand.
 
Bezoekers vinden in het champignonpaviljoen informatie over de teelt en verwerking van champignons en ook van andere eetbare paddenstoelen, vroeger en nu. Het is interessant voor de bezoeker om te zien hoe een product dat je zo vaak in de supermarkt koopt groeit. Informatief en leerzaam! 
 
Het zuivelhuisje

In een hoekje verscholen, dichtbij het textielpaviljoen bevindt zich een melkfabriekje.
Tot het einde van de 19e eeuw werd de melk door boeren zelf tot zuivelproducten verwerkt en rondgebracht. Vanaf  1870 richtten de boeren gezamenlijk boterfabriekjes op. Er werd te veel geknoeid met boter door boterhandelaren. Door het succes van de boterfabriekjes ontstonden ook coöperatieve melk- en kaasfabrieken.

Aanvankelijk werd de melk iedere dag bij de boeren opgehaald met paard en wagen. Na de tweede wereldoorlog met een vrachtwagen en tegenwoordig gebeurt dat om de drie dagen met een tankauto. De melkmachine heeft het handmatig melken vervangen. Veel boeren bezitten zelfs een melkrobot, het melken gaat volledig automatisch.

Om de afzet te vergroten en ook vanwege kostenbesparing en efficiëntie gingen die kleine zuivelfabriekjes steeds meer fuseren. Van de Coöperatie Noord-Limburg via Campina Eindhoven zijn ze uitgegroeid tot enorme bedrijven zoals het huidige FrieslandCampina. Zo’n bedrijf levert naast melk talloze uit melk vervaardigde producten zoals, karnemelk, slagroom, yoghurt, vla, pap, pudding, toetjes, roomijs en kaas.

Een van die kleine melkfabriekjes is bewaard gebleven en te bezichtigen in ons museum. Dat “zuivelhuisje” was ondergebracht in een schuurtje of in het bakhuisje bij de boerderij. Sta eens even stil bij dat kleine zuivelfabriekje, nu je de achtergrond kent.
De Locht in miniatuur

In deze tentoonstelling geven we in miniatuur de ontwikkeling van streekmuseum naar Openluchtmuseum weer. Na lang wikken en wegen zijn diverse ideeën voor uitbreiding reeds uitgevoerd of op de wachtlijst gezet.

Het museum startte in 1990 met de langgevelboerderij. In de jaren die volgden is het museum uitgebreid met een groot aantal gebouwen. Om bouwmaterialen te verzamelen werden diverse vervallen boerderijen uit de omgeving door vrijwilligers vakkundig gesloopt. Zo werd een varkensstal uit ’t Veulen omgetoverd tot het toenmalige asperge- en champignonmuseum.
Verschillende keren moest er grond worden bijgekocht om de plannen waar te maken.

U kunt de hele ontwikkeling in miniatuuruitgave volgen, vormgegeven met attributen, in een landschappelijke omgeving. Ook tonen we u onze wensen voor de toekomst, we staan niet stil. De expositie is, tijdelijk in kerstsfeer, te zien in het Aspergepaviljoen vanaf 12 december tot 14 maart 2021.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/