Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in augustus

ZONDAG 4 AUGUSTUS

Vandaag veilen we groenten van eigen bodem. Met de kinderen gaan we kaarten maken. Er is een demonstratie van oude ambachten. De Draaiorgelclub Noord-Limburg zorgt voor veel gezellige muziek op het terrein.

ZONDAG 11 AUGUSTUS

Biologische groenten zijn te koop tijdens de veiling. We maken met de kinderen een traditionele 'kroetwis'. De smeden zijn aan het werk. Muziek is er van de Ravenvennerkapel.

ZONDAG 18 AUGUSTUS

Het is OOGSTDAG! Meer informatie in deze nieuwsbrief. De veilingklok draait voor kinderen. Orkest Rooyal zorgt voor de muziek.

ZONDAG 25 AUGUSTUS

In de smidse zijn de smeden aan het werk. Met kinderen bakken we broodjes.
Augustus vakantiemaand

Samen een dagje erop uit? Openluchtmuseum de Locht, een leuk uitje, zeker voor kinderen! Weer of geen weer, een bezoekje aan ons museum is altijd gezellig, leuk en leerzaam. Er is van alles te doen en te beleven voor de jeugdige bezoekers.

Stap binnen in de wereld van een boerenfamilie op het platteland van Noord-Limburg, even terug in de tijd. We hebben keigave speurtochten (vraag ernaar bij de kassa). Ga op ontdekkingsreis door de diverse ruimten van de boerderij. Speel een van de vele Oud-Hollandse spellen in ons jeudhonk.

Wil je kind wat energie kwijt dan kan dat in het speeltuintje of neem een van de fietsjes, stepjes, ga racen met de skelter. De allerkleinsten mogen taartjes bakken in de zandbak. Moe, dan kun je lekker uitrusten in de herberg of op het gezellige terras. Nog tijd over? Breng dan een bezoek aan het overige deel van het museum. Er valt nog meer dan genoeg te genieten.

Op zon- en feestdagen en in de vakantietijd zijn er extra activiteiten voor kinderen. Samen met je kind iets ondernemen? Openluchtmuseum de Locht, ideaal voor (groot)ouders en kinderen!
Zondag 11 augustus: kroetwis maken

In het Openluchtmuseum proberen we het verleden levend te houden. Vandaag  maken we een ‘kroetwis’ (kruidenbundel), een bekend volksgebruik rond Maria Hemelvaart op 15 augustus. Het boeket van kruiden werd mee naar de kerk genomen om het te laten zegenen.

Een ‘kroetwis’ is een bundel van speciale kruiden en planten met onder andere boerenwormkruid, haver, rogge, appel, elzenblad en bietenblad. Volgens de overlevering geeft deze bundel bescherming tegen allerlei onheil zoals hoofdpijn, verkoudheid en blikseminslag.

Kinderen kunnen zondag onder deskundige begeleiding hun eigen ‘kroetwis' maken.

Zondag 18 augustus: oogstdag

Deze dag draait het om het verwerken van de oogst, zoals dat vroeger gebeurde. De bezoekers maken kennis met malen, dorsen, vlegelen, hekelen enzovoorts.

Er zijn verschillende machines in bedrijf: maisdorser, dorskast, trieur (om graankorrels te sorteren), maalmolen en haverpletter. De dorsvlegel wordt gebruikt en er wordt vlas bewerkt. Verschillende machines met stationaire motoren en ouderwetse tractoren geven een authentieke sfeer aan het geheel. Op het buitenterrein keer je terug in de tijd van vroeger door alle geluiden en geuren. En er worden ook nog ouderwetse pannenkoeken gebakken, zoals oma dat deed!

Het is een bijzondere traditie, om op deze manier een stukje verleden leven te houden.
"Glastuinbouw na 1945. Van wederopbouw naar hightech"
Tentoonstelling

Na de tweede wereldoorlog heeft de tuinbouw in de regio Noord Limburg een opzienbarende ontwikkeling doorgemaakt. Het telen “onder glas” ontwikkelde zich snel naast het van oudsher telen in “de volle grond”.

Al snel wordt er gezocht naar mogelijkheden om de groei van gewassen te verbeteren, door meer controle uit te oefenen op water, licht, voeding, temperatuur en bescherming en bestrijding van ongedierte. De aarde werd vervangen door substraat, een kunstmatige bodem van bijvoorbeeld steenwol. Door automatisering probeerde men de productie te verhogen.

Deze ontwikkelingen hadden veel invloed op het gezinsleven. Moeilijke gesprekken aan de keukentafel. Er moesten vaak ingrijpende besluiten worden genomen over gewas en wijze van telen, met grote financiële gevolgen. Hoe maak je een goede keuze? Is er voldoende afzet mogelijk? Hoe zal het gaan op de veiling? Zal de bank meewerken en wie gaat in de toekomst het bedrijf overnemen?

Het verhaal in de tentoonstelling is de geschiedenis van het gezins- en familiebedrijf, van onstuimige groei, schaalvergroting en snel veranderende technologische en economische ontwikkelingen. De tentoonstelling is te vinden in de aspergetunnel.

De tentoonstelling is te bezoeken tot maandag 6 januari 2020.
Openluchtmuseum de Locht en scholieren

Al sinds 2003 organiseert Openluchtmuseum de Locht activiteiten voor scholen. Door kinderen in contact te brengen met het verleden en ze verhalen te vertellen krijgen ze meer inzicht in dat verleden.

Van slechts een rondleiding door het museum is het aanbod voor scholieren uitgebreid tot een zestal verantwoorde projecten voor basisschoolleerlingen. De meeste projecten zijn mede-ontwikkeld door pabostudenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek.

Bijna alle projecten duren één dagdeel. De leerlingen werken in kleine groepjes, die een aantal malen van locatie wisselen om daar met diverse onderdelen van het programma aan de slag te gaan. Na afloop gaan ze voldaan en tevreden naar huis, het zelf beleven en ervaren vinden ze heel erg leuk. Zelfs de begeleidende (groot)ouders verbazen zich over al datgene wat het museum te bieden heeft. Ze geven aan graag nog een keer terug te komen om alles op hun gemak te kunnen bekijken.

Voor schoolprojecten zijn ook lespakketten beschikbaar. Heeft u graag meer informatie, kijk dan op de website van Openluchtmuseum de Locht, schoolbezoek.  

Vanwege de grote belangstelling zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers, die graag met kinderen werken om onze schoolprojecten te ondersteunen. Heeft u interesse, zoek dan bij de vacatures op onze site.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/