Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in mei

ZONDAG 5 MEI

De veilingklok draait, we veilen groente uit eigen kas. Met kinderen gaan we bloempotjes versieren en daarna mogen ze er een plantje in zetten. Demonstratie van oude ambachten. Muziek is er van “Die Stallfreunde”.

ZONDAG 12 MEI

Gezellige muziek van "Vurdewind". De veilingklok draait vandaag, we veilen biologische groente uit de regio. In de smidse is volop activiteit.

ZONDAG 19 MEI

Het is lentedierendag. Een prachtige dag voor jong en oud met een hoog knuffelgehalte. Meer daarover in deze nieuwsbrief. De veilingklok draait speciaal voor kinderen. Muziek is vandaag van "Muziekvrienden" uit Handel.

ZONDAG 26 MEI

De smeden zijn aan het werk. We bakken broodjes met de kinderen. Sfeervolle muziek van de mondharmonicaclub Samenklank club uit Sevenum.
Meivakantie: kinderactiviteiten

Tijdens de meivakantie, in de week van 22 en 29 april, zijn er elke dag, tussen 13.00 en 16.00 uur speciale activiteiten voor kinderen. Dan zijn er vrijwilligers aanwezig om met de kinderen iets te doen dat leuk en leerzaam is.

Hier volgen enkele voorbeelden:

* We koken op het oude fornuis. We gebruiken daarbij producten uit de streek. 
* We gaan oma helpen bij het doen van de was, zoals zij dat vroeger deed. Een leuk klusje!
* We maken kennis met een ambacht van vroeger, en we gaan aan het werk bijvoorbeeld als mandenmaker.
* We gaan met de boer aan het werk. Kinderen gaan poten, zaaien en oogsten!
* We gaan leuke dingen doen in de kas. We plukken tomaatjes. En nog veel meer!
Veiling van biologische groenten

In Museum de Locht bevindt zich in het Aspergepaviljoen een prachtige veilingklok, een geschenk van de veiling ZON. Deze klok is in 1908 gebouwd. De klok kwam in de plaats van een zogenaamde akoestische veiling, waarbij de prijs van het artikel werd genoemd van hoog naar laag. Met degene die het eerst “mijn” riep, werd de koop gesloten.

De klok, waarvan de wijzer loopt langs de prijzen van hoog naar laag, werd gezien als een eerlijker methode. In plaats van “mijn” te roepen, kun je op een knop drukken. Wie het eerst drukt betaalt de prijs op de klok.

Speciaal voor kinderen organiseren we op zondagmiddag een veiling. Ze kunnen dan zelf meedoen en leren hoe de veilingklok werkt.
Elke tweede zondag van de maand (van april tot en met november) wordt de veilingklok in bedrijf gesteld voor een serieuze zaak! Groenten uit de regio worden dan aangeboden, de producten hebben het keurmerk “biologisch”. Het gaat om groenten uit de kas en van de “koude grond”. Je hoeft geen grote hoeveelheden te kopen, het zijn kleine porties voor privégebruik.
Elke zondag sfeervolle muziek

Openluchtmuseum de Locht staat er om bekend dat er elke zondag speciale activiteiten zijn voor bezoekers en dat je er dan ook altijd van muziek kunt genieten. De ene week een fanfare, de andere week een combo, dan weer een duo, ook wel eens een harmonieorkest.

Zondag 5 mei treedt "Die Stallfreunde" op.

Blaaskapel "Die Stall-Freunde" werd opgericht in 1989 te Wintelre. De naam "Die Stall-Freunde" is gekozen omdat de blaaskapel bestaat uit muziekvrienden die hun wekelijkse repetities houden in de stal van de boerderij van een van de leden. De muzikanten zijn gekleed in originele Tsjechische kostuums.

De kapel wil gezelligheid combineren met een hoog muzikaal niveau. Dit heeft geleid tot internationale optredens in België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Slowakije.
Zie ook diestallfreunde.nl .
Lentedierendag

Zondag 19 mei is het Lentedierendag, een speciale dag voor het hele gezin.

Vandaar dat we vandaag speciale aandacht schenken aan dieren met een hoog knuffelgehalte, zoals kleine pony's. Kinderen mogen er op rijden.

Natuurlijk ontbreken de geitjes niet dit jaar. Ook zijn veel verschillende reptielen aanwezig. Er zijn kleine dieren van de "Kleindierenvereniging". Je kijkt je ogen uit!

De kinderen mogen zelf hondenkoekjes bakken. En spectaculair is het schapen scheren. Wim Eickmans demonstreert hoe hij schapen scheert met een speciale schaar.
Modeshow en mode-expositie: vooraankondiging!

In het kader van Horst aan de Maas 800 wordt op het terrein van de Locht een historische modeshow gehouden. Datum 16 juni; aanvang 13.30 en 15.00; duur 45 minuten; gratis entree

Mode uit de afgelopen 800 jaar verdeeld in vijf tijdperken : Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Romantiek en de moderne tijd. Ieder tijdvak wordt gepresenteerd met aangepaste muziek en inleidende dansjes, gerealiseerd in samenwerking met de Stichting Balletschool Horst en de toneelvereniging Poespas.

De Locht zelf levert een bijdrage aan de romantische tijd, met een trouwstoet in originele historische kleding. Alle andere kleding wordt door Paljas Kostuum Verhuur Grubbenvorst geleverd. Het laatste tijdperk wordt geheel gedanst en eindigt met een grande finale van alle modellen.

Een bijzonderheid is dat de bezoekers kunnen plaatsnemen in een soort amphitheater dat in een cirkel geplaatst wordt op het grote grasveld van het museum. Dit amphiteater is ontworpen en gebouwd door de leerlingen van de bouwcampus in Horst.
Oudste huis

Archeologen hebben tien jaar geleden een schat opgegraven op het terrein van de Locht. Het bleek de plek van de oudst bekende Lochthoeve te zijn. De hoeve is daar gebouwd rond 1320.

In archiefstukken wordt in 1423 voor het eerst het toen bestaande Lochtveld met boerderij genoemd.
Dat was al langer bekend. Maar tijdens het archeologisch onderzoek in 2009 kon aan de hand van vondsten zoals scherven van vaten, kookpotten en Siegburgkannen de ouderdom worden vastgesteld: 1300 -1320. De hoeve is een 14e eeuws hallehuis van 18 bij 10 meter. Rond het huis was een erf met waterput en mestgreppels. Nabij het huis waren enkele veldjes. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat hierop haver, vlas en rogge werd geteeld.

De archeologen vonden de gaten waar de staanders van 50 cm doorsnee van de boerderij in de grond hebben gestaan. Op deze plekken zijn nu nieuwe houten staanders in de grond gezet, voorzien van een nokbalk waarop een strodak is bevestigd. De nokafdekking is vervaardigd van in elkaar gedraaide heideplanten. De wanden bestonden uit in de grond ingegraven palen met daartussen fitselwerk, vlechtwerk afgesmeerd met een mengsel van leem, stro en paardenurine.

Inmiddels is een replica van deze historische boerderij op dezelfde plaats als zijn voorganger herbouwd door vrijwilligers van De Locht met hulp van specialistische kennis van de bouwtechnieken.  Kom kijken naar deze wonderschone schat!

Horst aan de Maas 800

De oudste vermelding van een dorp in Horst aan de Maas dateert uit 1219 en betreft Berkel/Horst. Dat is dus dit jaar 800 jaar geleden en dat gaan we vieren. Openluchtmuseum de Locht is zeer betrokken bij deze herdenking.
Naar aanleiding van dit achthonderdjarig bestaan zullen er verschillende activiteiten plaats vinden in het museum.

TENTOONSTELLING "DE KRACHT VAN 16 KERNEN"

Alle 16 kerkdorpen van de gemeente presenteren zich: van oude kern tot jong ontginningsdorp, van het hart van de regio tot een bruisend forensendorp, van rozendorp tot centrum van de blauwe bessenteelt, van parel aan de Maas tot juweeltje in de Peel.

De expositie bestaat uit 16 panelen (voor elk dorp één), een toegangstoren tot de expositie en een historische tijdlijn vanaf het jaar 8000 voor Christus. De bezoeker stapt vanuit het heden via de kasteeltoren de expositie over het verleden binnen. Je loopt langs de panelen en ziet op foto’s het verleden van de 16 dorpen. Er staat een videoscherm met een film over Horst aan de Maas en 1 of 2 filmpjes pér dorp.

Tevens is er voor het publiek een muziekzuil beschikbaar waarin van elk dorp een liedje wordt afgespeeld en waarin alle verschillende dorpsdialecten zijn verwerkt.  

Kijk voor meer informatie op de website van Horst aan de Maas 800
Museum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@museumdelocht.nl - www.delocht.nl/