Copy
Zoals bekend, is ons museum gesloten. De sluiting zal zeker duren tot woensdag 17 maart 2021. 

Voor ons is het heel moeilijk om activiteiten te plannen voor het moment dat we u weer mogen ontvangen. Zodra we weer meer weten zullen we u op de hoogte brengen. Kijk regelmatig op onze mooie website!

Op onze website geven we een uitgebreid en actueel overzicht van activiteiten op openingsdagen. 
Knutselwedstrijd: coronavanger

Helaas is ons museum alweer een tijd op slot. Toch wilden we graag iets betekenen voor kinderen en ze vermaken tijdens de voorjaarsvakantie.

Iedereen kent de dromenvanger. Je hangt hem boven je bed en alle boze dromen verdwijnen. Wij daagden kinderen uit een “coronavanger” te maken, liefst van afvalmateriaal. Van knutselen krijg je nooit genoeg. Lekker knippen, plakken en schilderen.

Weg van de schermpjes! Een uitdaging voor kinderen die zich lange tijd thuis bezig moesten houden. Een foto maken van het resultaat en vóór 22 februari mailen naar het museum. De winnaars ontvangen een leuke prijs. Een leuk project ontstaan uit een uitstekende samenwerking van de commissies schoolprojecten, kinderactiviteiten en PR.

De prijswinnaars ontvangen vóór 1 maart bericht.
Als je haar maar goed zit!

Iedereen komt wel eens bij de kapper. Wanneer je de kapsalon op de zolder van museum de Locht binnenloopt herken je weinig van de hedendaagse kapsalon. Je stapt binnen in een museale kapperswereld, verzameld door Theo Kleeven. Je eerste blik wordt gevangen door droogkappen en enge permanenttoestellen met snoeren en klemmen.

Tot het begin van de vorige eeuw gingen voornamelijk mannen naar de kapper of de barbier zoals de herenkapper werd genoemd. Mannen lieten hun hoofdhaar, baard en snor knippen of bezochten de kapper voor een scheerbeurt. Na de eerste wereldoorlog gingen de eerste vrouwen naar de kapper en ontstonden de gemengde- en dameskapsalons. De dames lieten het haar knippen, krullen of golven, vanaf 1940 had je de permanent-wave, een blijvende krul.

Je kijkt je ogen uit. Er bevindt zich een speciale kapperskast. Je kunt allerlei kappersbenodigdheden bewonderen waaronder scheergerei, tondeuses, krultangen en sierlijke verstuivers. Er is een tabakswinkeltje, want de kapper verkocht ook rookwaren zoals sigaren, pruimtabak en shag. Je maakt er een wandeling door de tijd, interessant voor jongeren en een bron van herkenning voor ouderen, een bezoek waard!

Met de huidige focus op uiterlijk is het kapsel nu een manier om je te onderscheiden, om je identiteit weer te geven!
Kunst uit het Vuistje

Kunst uit het Vuistje brengt cultuur dichterbij. Ontdekken en je verwonderen via een digitale methode. Een eenvoudige uitdagende manier om zelf thuis op de bank kunst te beleven. Cultuureducatie van huis uit, je kunt zo aan de slag! In samenwerking met Kunst uit het Vuistje hebben we voor kinderen van groep 6, 7 en 8 een online les “mandenvlechten” ontwikkeld.

In deze les maak je kennis met het ambacht van de mandenmaker. Hoe gaat die te werk? Wat kun je nog meer maken van vlechtwerk? Tot slot kun je zelf aan de slag met een vlechtwerk van papier. Een leuke bezigheid voor kinderen. We stellen iedereen, die interesse heeft, graag in de gelegenheid om deze digitale les te gebruiken en kinderen te vermaken. Leuk en leerzaam. Ga naar schoolprojecten@delocht.nl en vraag een inlogcode en een stappenplan aan. Veel plezier. Je hoort van ons!

Wil je het mandenvlechten zelf ook wel eens proberen, dan ben je van harte welkom in Openluchtmuseum de Locht. Daar kun je het vlechten leren van een echte mandenmaker.
Verhalen

Elk museum leeft van verhalen.

Zoals wellicht iedereen weet, publiceert het museum sinds het uitbreken van de coronapandemie, met wisselende tussenperioden, verhalen. Verhalen, over talloze onderwerpen, geschreven voor en door vrijwilligers. De bedoeling was om, ondanks de lockdown, het contact tussen het museum en de vrijwilligers levend te houden.

Inmiddels mochten wij het 50e verhaal ontvangen.
Een geweldig resultaat. De redactie wil jullie allemaal hartelijk danken voor zoveel enthousiaste inbreng. En we gaan nog eventjes door. Zolang de voorraad strekt…! Ook geïnteresseerden van “buiten” konden zich via de website aanmelden om de verhalenbrief te ontvangen. Hij wordt inmiddels naar 234 adressen verzonden.

Af en toe ontvangen we reacties of aanvullingen op deze verhalen. Daar zijn we heel erg blij mee. Het leeft…! Zo ontvingen wij een reactie van wethouder Han Geurts op het verhaal “Het varken op zolder” van Nellie Lenssen. Het riep herinneringen bij hem op. Als slagerszoon hielp hij vaak mee in de slagerij, ook bij zijn opa Bille Nöl. Ter illustratie zond hij bovenstaande afbeelding, geschilderd door Hollenders Sjeng.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/