Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in november

ZONDAG 3 NOVEMBER

Vandaag wordt de HERRINNERINGSBOOM in gebruik genomen. Lees meer op de website. Het Zangkoor Cheer's en de Vocalgroup Cantarello treden op. We veilen groenten van eigen bodem. Er is een demonstratie van oude ambachten. We maken stroop.

ZONDAG 10 NOVEMBER

Met kinderen maken we fakkels voor Sint-Maarten. De smeden zijn volop aan het werk en we maken stroop in de stroopmakerij. Jos Theunissen speelt saxofoon voor de bezoekers. Nellie Lenssen vertelt mooie verhalen bij de kachel (zie verder).

ZONDAG 17 NOVEMBER

Vandaag is het SLACHTDAG. Een toelichting staat op de website. De veilingklok draait voor kinderen. We maken stroop in de stroopmakerij. Piet Zetsen verhoogt de sfeer met zijn accordeon.
14.00 uur: tweede "kapelconcertje", Lisa Franken

ZONDAG 24 NOVEMBER

In de smidse zijn de smeden actief en de stroopmakers zijn bezig in de stroopmakerij. Met kinderen bakken we speculaas en pepernoten! Het Zangduo Ari-ja zingt vrolijke liedjes. Met kinderen bakken we broodjes.
Lisa Franken

Kapelconcertje zondag 17 november 14.00 uur

Lisa werd in 1984 geboren in Ordzonikidze, Rusland en stamt uit een zeer muzikale familie. Al op vierjarige leeftijd speelde ze piano en cello. Van 1900 tot 1990 ging ze in Moskou naar een speciale muziekschool voor getalenteerde kinderen, waar deze meer aandacht krijgen, aangemoedigd en gestimuleerd worden. Op 16-jarige leeftijd begon haar muzikale studie met beide instrumenten als hoofdvak.

Ze studeerde aan de hogeschool van Keulen, later aan het conservatorium in Maastricht en sloot de opleiding uitvoerend musicus voor zowel piano als cello met onderscheiding af aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Brussel.

Haar rijke CV laat zien dat ze op veel plaatsen en in vele orkesten heeft gespeeld. Daarnaast was zij in 2013 plaatsvervangend solocelliste bij het symfonieorkest van Aken. Haar activiteiten als soliste, in de kamermuziek en het spelen met orkest brachten haar naar tal van West-Europese landen en tevens naar Rusland en Jordanië. Op concoursen en festivals heeft ze talrijke prijzen en onderscheidingen in de wacht weten te slepen.

Sinds 2010 woont Lisa Franken in Nederland. Ze kan nu al terugkijken op een ruime ervaring, werkt met grote orkesten in Nederland en andere Europese landen en geeft les.
Ingebruikstelling Herinneringsboom
Zondag 3 november 14.00 uur

Openluchtmuseum de Locht heeft een herinneringsboom laten maken door de eigen smeden. De herinneringsboom is geplaatst bij de kapel van het museum. Bij deze boom horen blaadjes, die zijn voorzien van de namen van de overleden vrijwilligers, die zich meer dan tien jaar hebben ingezet voor ons museum. Familieleden van de overledenen bevestigen de blaadjes aan deze boom. Daarmee wordt de herinneringsboom officieel in gebruik genomen.

De bijeenkomst op 3 november begint om 14.00 uur in de kapel. Het Gregoriaans zangkoor Karolus Magnus uit Nijmegen zingt voor genodigden en belangstellenden. Daarna spreekt de museumvoorzitter Jan Hulsen en worden door pastoor Peters de blaadjes gezegend. Bij het verlaten van de kapel nemen de nabestaanden “hun” blaadje mee en lopen zij gezamenlijk naar de boom.

Bij de boom wordt een gedicht voorgelezen door Nellie Lenssen. Mia Litjens, weduwe van onze overleden oud-voorzitter, zal het eerste blaadje ophangen. Daarna worden de overige nabestaanden uitgenodigd hetzelfde te doen. Ten slotte wordt, terug in de kapel, door het zangkoor Karolus Magnus het Gregoriaanse Salve Regina gezongen.
Het textielpaviljoen in de Locht

Een juweeltje!

Kleding is van alle tijden, na voedsel is kleding de belangrijkste levensbehoefte. Naar aanleiding van onze tentoonstelling “Alles oet de kliërkast” in 1997, waaraan in de regionale pers en omroep veel aandacht werd besteed, kreeg het museum een grote hoeveelheid kleding aangeboden. Kleding van vroeger, die ergens op zolder lag, zonde om weg te doen, waarvoor nu een bestemming werd gevonden.

Hieruit blijkt dat velen toch de bijzondere status van kleding weten te waarderen. Het kan een erfstuk zijn, versteld, vermaakt, doorgegeven, is soms kostbaar. Elk kledingstuk heeft zijn verhaal en is met liefde gemaakt. Je bewaart het uit eerbied voor degene die het heeft gedragen of vanwege de symbolische betekenis, zoals bijvoorbeeld een doop- of trouwjurk.

Een gedeelte van de kleding die we bezitten is tentoongesteld in het textielpaviljoen. U vindt er gelegenheidskleding, “stadse” kleren en plattelandskleding uit onze streek, kinderkleding, lingerie en accessoires. Beslist de moeite waard om zelf te komen kijken en het bijbehorend verhaal te lezen. Iedereen heeft wel een kledingstuk met een verhaal.

Met ons textielpaviljoen willen we een tegenwicht bieden aan de huidige wegwerpmaatschappij, die blijk geeft van verspilling, milieuvervuiling en uitbuiting, elke zes weken een nieuwe collectie! Wij beheren alle kledingstukken met liefde en zorg en wij vertellen graag de verhalen die bij deze kledingstukken horen.
"Labyrint van warmte en comfort"

De warme kachel was vroeger het centrum van het leven in huis. De kachel was een kostbaar bezit. Ons land kende verschillende kachelfabrieken. Voor oudere mensen zijn DRU, Etna en Jaarsma nog bekende namen. Er was ook een grote variëteit aan kachels.

We kunnen het ons niet meer voorstellen dat niet zo lang geleden in huis alleen de keuken verwarmd was, daar stond het fornuis. De warmte daarvan werd gebruikt om te koken en om de bewoners comfort te bieden. In de beste kamer stond een kachel, maar die werd alleen gebruikt op zondagen en als de familie hoog bezoek verwachtte.

In de eerste helft van de 20e eeuw werden kachels gestookt met kolen. In vroegere tijden, zo tot 1950, werden hout en turf verbrand. Vanaf de vijftiger jaren gebruikte men stookolie en kwam er centrale verwarming, voor wie het kon betalen. Korte tijd later was aardgas in het hele land en voor de meeste mensen beschikbaar. En nu weten we niet beter dan dat het in de winter overal in huis behaaglijk warm is.

In ons museum is een mooi labyrint van kachels opgesteld. Ook zijn er een paar taferelen te bekijken. Het zal de bezoeker verrassen om te zien waar wij vandaan komen, als het gaat om warmte en comfort. 

Zondag 10 november 11.00 en 13.30 uur: Nellie Lenssen vertelt mooie verhalen bij de kachel; muzikale omlijsting: Piet Lenssen. Duur: ongeveer 40 minuten.  
Fakkels voor Sint-Maarten op zondag 10 november

Over de oorsprong van Sint-Maarten zijn de geleerden het niet helemaal eens. Al tweeduizend jaar geleden werden er in de herfst na het binnenhalen van de oogst vreugdevuren ontstoken. Deze Germaanse vreugdevuren werden later door katholieken Sint-Maartensvuren genoemd.

De vreugdevuren zijn de laatste 100 jaar vooral typisch voor Limburg, meestal in combinatie met een optocht. Men verzamelt zich bij de kerk vanwaar de optocht vertrekt, vaak voorafgegaan door Sint Maarten en de schutterij, naar de troshoop. In veel dorpen gaan de kinderen met een lampion van huis naar huis om een lied te zingen en beloond te worden.

Aansluitend bij deze traditie mogen kinderen in Museum De Locht Sint-Maarten lampions (fakkels) maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uitgeholde voederbieten. Die had men altijd wel ter beschikking en waren goedkoop!

De bedoeling is dat kinderen die voederbieten op naar eigen inzicht versieren en voorzien van een kaarsje. Het eindresultaat is een bijzondere Sint- Maartens fakkel, die uiteraard mee naar huis genomen mag worden.

Slachtdag zondag 17 november

Openluchtmuseum De Locht houdt het verleden springlevend.

Om de herinnering aan het thuis slachten levend te houden is er in november, de slachtmaand, een slachtdag. Er worden natuurlijk geen dieren geslacht maar er zijn wel allerlei activiteiten rondom dit traditionele gebeuren.

Slagers geven informatie over het uitbenen en uiteraard laten ze die vaardigheid ook zien. Er wordt balkenbrij gebakken en zult gemaakt. Bezoekers kunnen slachtproducten kopen.

Olielampjes

Aladdin had een toverlamp. Die hebben wij niet, maar in ons museum hebben we wel een mooie verzameling olielampjes voor u tentoongesteld, waar u met een gevoel van nostalgie naar kunt kijken.

Tot de 19e eeuw gebruikte men, naast vuur en kaarsen het olielampje als verlichting. Het was zuinig en sfeervol, gemakkelijk en veilig in gebruik. Eigenlijk bestaat een olielampje slechts uit een reservoir gevuld met olie en een lont erin. Het lont of “de pit” is meestal van katoen en de brandstof bestaat uit dierlijk of plantaardig vet en minerale olie.

Door de eeuwen heen zijn er ondenkbaar veel verschillende soorten lampjes ontwikkeld, van schelpen en stenen, klei en aardewerk met een pit erin tot grote lampen met branders. Ook in de huidige tijd zijn er nog veel soorten olielampjes te koop. Alleen zijn de olielampjes nu vooral mooi, leuk en gezellig.

Een klein deel van de vormenrijkdom is te zien in ons museum. Deze presentatie is te bewonderen tot 6 januari 2020.

Prijswinnaars!

Bezoekers die hun mailadres opgeven bij de kassa, maken kans op een mooi prijsje. De winnaars worden bepaald door loting. De winnaars krijgen twee toegangskaarten en daar hoort koffie met vlaai bij.

Voor de voorbije maanden zijn de volgende prijswinnaars getrokken.
Juli : Monique van Bussel
Augustus. : Cobie Neervoort
September. : B. Wesselink.

Deze prijswinnaars krijgen nog persoonlijk een bericht.

GEFELICITEERD!
Op 1 november begint de wintertijd voor de Locht. Het museum is dan geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/