Copy
Overzicht van activiteiten op de zondagen in september

ZONDAG 1 SEPTEMBER

Met kinderen gaan we papier scheppen. Vandaag veilen we groenten van eigen bodem. Er is een demonstratie van oude ambachten.
Het oorspronkelijk geplande Foodfestival gaat deze dag helaas niet door.

ZONDAG 8 SEPTEMBER

Je kunt biologische groenten kopen via de bijzondere veiling. De smeden zijn volop aan het werk. Het Harmonie-Orkest Noord-Limburg speelt voor de bezoekers.

ZONDAG 15 SEPTEMBER

Vandaag is het FRUITDAG. Het Pomologisch Genootschap leert de bezoekers alles over fruit. De veilingklok draait voor kinderen. Muziek klinkt van het orkest Ça Va.
Opening van de nieuwe tentoonstelling "De meisjes van het confectieatelier".

ZONDAG 22 SEPTEMBER

In de smidse zijn de smeden aan het werk. Het Gemengd Koor Vocante zingt voor de bezoekers.

ZONDAG 29 SEPTEMBER

Met kinderen bakken we broodjes. Muziek is er van Vurdewind. In de kapel zingt het koor Carmina Servata.
Onze museumwinkel

Nadat je genoten hebt van al het moois dat ons museum te bieden heeft moet je beslist eens gaan rondneuzen in de museumwinkel. Je staat versteld van het assortiment dat daar te koop is.

Die producten vertellen het verhaal van ons museum. Elke dag wordt er geoogst en de opbrengst is, uniek voor een museumwinkel, voor een lief prijsje te koop.

Afhankelijk van de oogstperiode kun je er onder andere, verse bloemen, asperges, champignons, paprika’s, komkommers of vruchten aantreffen. Je eigen gekweekte champignons of oesterzwammen plukken kan wanneer je een thuiskweekpakket koopt.

Diverse streekproducten, van honing tot blauwebessensap, groenten in pot, likeuren en de lekkerste appelstroop vind je ook in Openluchtmuseum de Locht. De stroop in de winkel wordt volgens ons eigen unieke recept bedrijfsmatig bereid.

Of neem een leuk mandje gevuld met streekproducten mee, komt altijd van pas. Klompen, manden, Oudhollands snoep en kunstnijverheid maken het aanbod compleet.

Lang hoef je niet te zoeken naar een mooi aandenken aan het museum of een leuk cadeautje, er is voor elk wat wils, voor iedere prijs. Je gaat vast niet met lege handen naar huis.
Fruitdag met het Pomologisch Genootschap

Zondag 15 september vieren we Fruitdag. We doen dat met ondersteuning van buiten het museum: het Pomologisch Genootschap.

Natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed staan weer volop in de belangstelling, vandaar dat er ook weer aandacht is voor behoud van oude fruitrassen en voor de pomologie, de leer van de veredeling en de teelt van fruitbomen. In 1998 werd het Pomologisch Genootschap Limburg opgericht.

Ze organiseren ent- en snoeicursussen, gaan regelmatig op excursie en geven voorlichting aan het publiek bij tal van culturele evenementen. Waarom wordt er geënt en hoe gaat dat in zijn werk? Op de Fruitdag geven ze een demonstratie van het enten van fruitbomen. Daarnaast zijn er verschillende werkgroepen die zich toeleggen op de verwerking van het fruit. Ambachtelijk gemaakte jam en appelstroop zijn daarvan voorbeelden.

Het was vroeger moeilijk om geoogste appels goed te gebruiken voor langere tijd. Er waren geen koelcellen om ze te bewaren. Daarom zocht men andere oplossingen, men maakte er appelsap of stroop van. Daarnaast werd een deel van de appels gebruikt om te drogen. De appels werden in schijfjes gesneden die aan een draad te drogen werden gehangen. De gedroogde schijfjes kon men langdurig bewaren voor gebruik in de wintermaanden.

Op deze Fruitdag gaan we met de kinderen appeltjes rijgen. Kinderen kunnen deze zondag appels schillen, snijden, aanrijgen en mee naar huis nemen om te drogen.

De meisjes van het confectieatelier.

In het textielpaviljoen wordt op zondag 15 september om 11 uur de nieuwe tentoonstelling “Meisjes van het confectieatelier” geopend.

In 1954 wilde Hendrik van Og in Horst een confectieatelier starten. Burgemeester Gijsen was enthousiast, met name vanwege de werkgelegenheid die het zou bieden aan de vele meisjes uit de grote katholieke families.
De enige mogelijkheid om te werken was destijds in het huishouden, in de landbouw of dienstbode worden in de “stad”. Daar leerde je het huishouden en kreeg je ook een keurige opvoeding.

De deken was er minder gelukkig mee en preekte:”Vrouwen horen in de keuken, op het land of in het kraambed”. Meneer van Og beloofde de werkdag te starten met een kort gebed en uiteindelijk werd in 1955 het atelier geopend.
Waren de ouders aanvankelijk nog huiverig om hun dochters “in de fabriek” te laten werken en moest het bedrijf meisjes uit de omgeving werven, later werd het werken in het confectieatelier volledig geaccepteerd.

Eind zestiger jaren brak een moeilijke tijd aan voor de confectie-industrie. De lonen stegen explosief en de confectie verplaatste zich langzaam naar lagelonenlanden. Zo ging het hier ook en de ontslagen volgden. De aankondiging van het einde van de confectie-industrie in Horst.
"Glastuinbouw na 1945. Van wederopbouw naar hightech"
Tentoonstelling

Na de tweede wereldoorlog heeft de tuinbouw in de regio Noord Limburg een opzienbarende ontwikkeling doorgemaakt. Het telen “onder glas” ontwikkelde zich snel naast het van oudsher telen in “de volle grond”.

Al snel wordt er gezocht naar mogelijkheden om de groei van gewassen te verbeteren, door meer controle uit te oefenen op water, licht, voeding, temperatuur en bescherming en bestrijding van ongedierte. De aarde werd vervangen door substraat, een kunstmatige bodem van bijvoorbeeld steenwol. Door automatisering probeerde men de productie te verhogen.

Deze ontwikkelingen hadden veel invloed op het gezinsleven. Moeilijke gesprekken aan de keukentafel. Er moesten vaak ingrijpende besluiten worden genomen over gewas en wijze van telen, met grote financiële gevolgen. Hoe maak je een goede keuze? Is er voldoende afzet mogelijk? Hoe zal het gaan op de veiling? Zal de bank meewerken en wie gaat in de toekomst het bedrijf overnemen?

Het verhaal in de tentoonstelling is de geschiedenis van het gezins- en familiebedrijf, van onstuimige groei, schaalvergroting en snel veranderende technologische en economische ontwikkelingen. De tentoonstelling is te vinden in de aspergetunnel.

De tentoonstelling is te bezoeken tot maandag 6 januari 2020.
Een overzicht van alle lopende tentoonstellingen vindt u op de website.
Openluchtmuseum de Locht Broekhuizerdijk 16d 5962 NM Melderslo
Open: april t/m oktober 10.00 u. - 17.00 u.;
november t/m maart woensdag , zaterdag, zondag 10.00 u. - 17.00 u.
T 077-3987320 (best bereikbaar van 09.00 tot 12.00 u.)
info@delocht.nl - www.delocht.nl/