Tussen alle COVID-19 berichtgeving door, is er af en toe ook nog ander nieuws. Hieronder een selectie in deze E-zine.
De leden zijn de afgelopen periode intensief op de hoogte gehouden van de actualiteit rondom Covid-19. We hebben ervoor gekozen om in de E-zine vooral aandacht te besteden aan vooral de niet Covid-19 gerelateerde berichten.
|
|
Planning bijeenkomsten
Vanwege de Corona-crisis zijn de geplande reguliere live-bijeenkomsten van Diagned tot nader order opgeschort of omgezet naar digitale bijeenkomsten. De eerstvolgende ALV zal plaatsvinden op 19 juni a.s., naar alle waarschijnlijkheid helaas niet live. De uitnodiging is reeds verzonden.
Als u meedraait in een van de werkgroepen die zich bezig houden met specifieke onderwerpen (denk aan diabetes, en COVID gerelateerde onderwerpen) wordt u via de e-mail en diverse video conferences op de hoogte gehouden van de specifieke issues.
Er zijn echter ook veel andere onderwerpen die voor de leden belangrijk zijn. Vooralsnog staat de eerstvolgende ledenbijeenkomst gepland op 19 juni.
Ons secretariaat is gedurende deze periode gewoon bereikbaar. Aarzelt u niet ons te bellen als u vragen heeft of behoefte aan nadere informatie.
|
|
Diagned en Corona
Binnen Diagned ligt de prioriteit nu volledig bij het COVID-19 dossier. Het bestuur vergadert in deze hectische periode een paar keer per week telefonisch. De leden van Diagned ontvangen iedere week diverse updates, zowel met algemene informatie als met specifieke informatie over moleculaire testen als serologie. Mocht u iets missen of vragen hebben, kunt u terecht bij het secretariaat.
|
|
Deadline melden TRZ is 15 juni 2020
De termijn voor het aanleveren van gegevens over financiële relaties met zorgprofessionals over het jaar 2019 bij het Transparantieregister Zorg is 15 juni 2020.
Lees verder
|
|
Nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen en IVDs gereed: duidelijkheid taalvereiste
In april 2020 zijn het definitieve Besluit Medische Hulpmiddelen en de Regeling Medische Hulpmiddelen formeel gepubliceerd. De Wet Medische Hulpmiddelen was al eerder gepubliceerd. Voor IVD-bedrijven is met name belangrijk dat er duidelijkheid komt over de taaleis: als een IVD is bedoeld voor professionals, mag de informatie in het Engels worden bijgevoegd
Lees verder
Brief Minister Bruijns inkoop VGZ laboratoriumdiagnostiek
Oud-Minister van MZ Bruijns heeft in maart 2020 een brief aan de kamer gestuurd over het VGZ-contracteerbeleid met betrekking tot de antistollingszorg door trombosediensten.
Lees verder
Minister MZ niet vóór uitstel IVDR wegens COVID-19
De uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft geleid tot de uitstel van de inwerkingtreding van de MDR met een jaar. Daarover hebben wij eerder al bericht. De nieuwe minister van Medische Zaken Van Rijn heeft onlangs op Kamervragen hierover geantwoord dat hij geen noodzaak ziet om ook de inwerkingtreding van de IVDR uit te stellen.
Lees verder
Bevolkingsonderzoeken kanker worden weer opgestart
De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer opgestart. De bevolkingsonderzoeken waren tijdelijk stopgezet als gevolg van de uitbraak van COVID-19. Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen cliënten vanaf begin mei weer uitnodigingen.
Lees verder
Ontdekking Coeliakie kan beter en sneller
De auto-immuunziekte coeliakie (glutenintolerantie) komt voor bij één procent van de bevolking. De ziekte wordt echter nog te vaak laat ontdekt of helemaal gemist. Dat anders, betoogde hoogleraar Kindergeneeskunde Luisa Mearin tijdens haar oratie op vrijdag 21 februari 2020.
Lees verder
Biomarkers in COVID-19 patiënten ondersteunen bradykinine hypothese
Breed onderzoek naar ontstekingsstoffen in het bloed van COVID-19 patiënten ondersteunt de hypothese dat kinines een rol kunnen spelen bij de ernstige ademhalingsproblemen.
Lees verder
Screening beste strategie om chronische Q-koorts op te sporen
Het testen op antilichamen tegen de Q-koortsbacterie is een goede mogelijkheid om in risicogroepen nog steeds niet eerder gediagnosticeerde ziektegevallen van chronische Q-koorts te ontdekken. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek.
Lees verder
Nieuwe bloedtest kan verschillende soorten dementie onderscheiden
Het tau eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is gemiddeld 3,5 keer hoger in bloed bij mensen met de ziekte van Alzheimer dan bij gezonde mensen. Lies Thijssen van Amsterdam UMC onderzocht een nieuwe test die het tau eiwit kan meten in bloed.
Lees verder
|
|
NZa - Reguliere zorg gaat weer terug naar normaal
De NZa heeft op 4 juni laten weten dat het aantal verwijzingen naar ziekenhuis eind mei weer boven 100.000 lagen. Daarmee ligt het aantal verwijzingen voor reguliere ziekenhuiszorg op 80% van voor de corona-uitbraak. De inschattingen is dat huisartsen als gevolg van de coronacrisis inmiddels ruim hebben gedaan dan verwacht op basis van historische data.
Lees verder
Overname Saltro door Unilabs goedgekeurd door ACM
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de voorgenomen samenwerking tussen diagnostisch kenniscentrum Saltro en Unilabs goedgekeurd. Eerder verleende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al goedkeuring.
Lees verder
|
|
|
|
|