Copy

TOPnieuws

Spelen en werken

@ Marijke ten Cate / vrij werk

'Enthousiasme is geënt op spel, niet op werk.'
Cameron Dias 

Wanneer je als illustrator in opdracht gaat werken ben je helemaal trots op jezelf. Alweer een opdracht, het gaat lekker! Maar behalve een creatief proces krijg je ineens met veel meer zaken te maken, zoals het aanpassen aan wensen van klanten, het werken onder tijdsdruk en met financiën.

Regelmatig spreken wij illustratoren die hun plezier kwijt zijn geraakt onderweg; ze werken niet meer vanuit hun vroegere enthousiasme. Voor elke illustrator ligt dit gevaar op de loer. Meer discipline helpt op een gegeven moment niet meer. Want achter deze ingesleten patronen zit vaak angst. Angst voor nieuwe dingen, angst om klanten kwijt te raken of angst voor financiële problemen.
Wij herkennen dit soort periodes. Beiden werken we ruim 20 jaar als illustrator en hebben geleerd dat het van het grootste belang is om regelmatig te blijven spelen om vanuit  enthousiasme te kunnen blijven werken. Het is niet zo gek dat illustratoren onder elkaar regelmatig grappen: ‘Het moet geen WERK worden.’ Want zo is dat!
Neem onzeTOPtip over spelen daarom zeker 'serieus'.
Luister ook eens naar de Creatiedrift-podcast met Lot van Os. Over spelen gesproken…

We zijn blij te melden dat we komend najaar alle cursussen corona-proof kunnen aanbieden! Cursisten vertellen ons vaak dat het werken in ons atelier, de creatieve sfeer en de ontmoetingen met andere illustratoren hen veel meerwaarde biedt. Wij ervaren dat ook zo en hebben daarom gezocht naar een manier om je op ons atelier te kunnen blijven ontvangen. 
Het vergde wat denkkracht en creativiteit maar we vonden een manier waarop we persoonlijk contact kunnen houden en dezelfde (of zelfs meer)waarde bieden.

In vogelvlucht de veranderingen: 
  1. Vanaf september ontvangen we kleine groepen tot maximaal zes personen om de anderhalve meter te kunnen waarborgen in ons ruime atelier.
  2. We werken met ochtend- en middaggroepen. Een deel van de cursus geven we vanuit een gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Op die manier kunnen de fysieke lessen iets korter zijn. Thuis kan je een aantal lessen, opdrachten of presentaties volgen in je eigen tempo. Ook de individuele begeleidingsgesprekken van TOPklas illustratie doen we online.
  3. Uiteraard houden we ons aan de hygiënevoorschriften van het R.I.V.M.
Wil je in de tussentijd graag eens sparren over je illustratiewerk, meld je dan aan voor een gratis online videogesprek van 20 minuten. Zit je met een vraag, twijfel je over vervolgstappen wat betreft je ontwikkeling als illustrator? Mail ons voor een afspraak!

Hartelijke groeten,
TOPteam Marijke en Irene
Scrol door voor het programma van 2020
TOPcoaching illustratie
Zoek je begeleiding bij een illustratieproject waar je mee bezig bent of ontvang je graag algemene adviezen over je illustratiewerk? Dan kun je bij ons terecht voor TOPcoaching.
In verband met corona voorlopig alleen online.
Meer info en aanmelden voor TOPcoaching
TOPthema Perspectieftekenen
Zaterdag 26 september 2020 van 09:30 tot 12:30 uur
Zaterdag 26 september 2020 van 14:00 tot 17:00 uur
Tijdens deze workshop leer je in je illustraties ruimte te suggereren door middel van het tekenen met perspectief. Op de juiste manier toegepast geeft perspectief je illustratiewerk letterlijk meer diepte en kan het je illustraties verrijken. Aan de hand van aansprekende oefeningen en inspirerende voorbeelden leer je de basisprincipes kennen van een aantal bekende projectiemethodes en hoe ze je illustraties kunnen versterken.
De workshop bestaat uit een offline- en een onlinedeel.
TOPthema Karakterontwerp
Vrijdag 18 september 2020 van 09:30 tot 12:30 uur
Zaterdag 19 september 2020 van 14:00 tot 17:00 uur

Of je nu stileert, realistisch werkt of comics maakt, in alle stijlen is het belangrijk dat je karakter geloofwaardig overkomt.
Tijdens deze workshop onderzoek je in je eigen stijl de mogelijkheden om aansprekende en levendige figuren te illustreren. Je wordt je bewust van de factoren die de uitstraling van je personages bepalen: houding, kleur, materiaalgebruik, gezichtsuitdrukking, etc. 

Je leert geen snelle, eenvoudige trucjes maar krijgt handvatten voor jouw creatieve proces in het ontwikkelen van je eigen aansprekende personages.

De workshop bestaat uit een offline- en een onlinedeel.
Meer info en aanmelden voor TOPthema-workshops
TOPklas illustratie
Start: 3 oktober 2020
Ben jij creatief, ambitieus en wil je inhoudelijk en technisch je stijl ontwikkelen op het gebied van illustreren? Zoek je begeleiding bij het maken van je eigen prentenboek? Ben je werkzaam in een creatief beroep en wil je je graag meer specialiseren in illustratie?
In vijf zaterdagmiddagen gaan we daar samen mee aan de slag.
Meer info en aanmelden voor TOPklas illustratie
T O P t i p


SPELEN met materialen

Vaak vind je weer enthousiasme terug wanneer je dingen doet die je als kind al leuk vond. Maak daarom een lijst van tien dingen die je vroeger als kind graag deed op creatief gebied.
Pak een kop thee of koffie en lees ze rustig door. Kijk eens of er iets tussen zit dat je nu, misschien in aangepaste vorm, nog steeds leuk zou vinden.
Maak het niet te groot. Houd het klein.
Maakte je ontzettend graag kijkdozen? Kijk eens of je er nog steeds plezier in hebt. Tekende je altijd? Misschien kun je weer in een schetsboek tekenen met dezelfde onbevangenheid van toen.
Website
Email
Facebook
Instagram
LinkedIn
TOPcursus illustratie is een gezamenlijke acitiviteit van Marijke ten Cate en Irene Goede
Koewegje 4  |  8021 AG  ZWOLLE  |  info@topcursusillustratie.nl
Marijke: 06-57129272  |  Irene: 06-12877384

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TOPcursus illustratie · Koewegje 4 · Zwolle, Ov 8021 AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp