Copy

TOPnieuws

Een goed portfolio maken

 
Beste <<Voornaam>>,

In gesprekken met cursisten valt ons op dat (beginnende) illustratoren vaak denken dat het belangrijk is om een kant en klaar (prenten)boek bij een uitgever aan te bieden. Dat lijkt professioneel, maar er zitten wel een paar nadelen aan deze manier van presenteren.

Nadeel 1: ⁠je zet al je energie in op één product. En daar moet maar net een uitgever naar op zoek zijn. ⁠
Nadeel 2: Je moet contact hebben met een goede schrijver of zelf een zeldzaam dubbeltalent zijn. Schrijven is een vak apart. Vaak zien we matige (prentenboek)verhalen voorbij komen. In dat geval is het eigenlijk tijdverspilling om te hopen dat zo'n boek wordt uitgegeven. Dat is zo jammer van jouw talent!⁠
Nadeel 3: het is veel werk om een prentenboek te maken waarvan je niet zeker weet of het wordt uitgegeven. ⁠⁠Is het jouw doel om als illustrator aan de slag te gaan voor verschillende opdrachtgevers? Laat dan vooral in je portfolio zien waar jij goed in bent! Lees de TIP van TOP. Zij helpt je vast op weg.
⁠Misschien ben je nog aan het zoeken naar je eigen stijl. Dan is het verstandig om je eerst eens breder te ontwikkelen. Wanneer je op den duur een mooi portfolio hebt waar je zelf helemaal achter kunt staan voel je je veel zekerder in het benaderen van opdrachtgevers.

Nieuwe editie TOPklas illustratie - Online
Na de zomer starten we weer met de inmiddels door velen gevolgde en beproefde cursus: TOPklas illustratie - Online. Er zijn nog plekken vrij!
Bijna vier maanden lang ga je aan de slag om je illustratieskills te verdiepen. Wij geven de lesdagen samen aan een kleine groep creatieve tekenbeesten. Thuis werk je aan een ‘eigen project’ dat wij persoonlijke begeleiden. Het groepsproces is belangrijk en inspirerend en daarom ontmoeten we elkaar de eerste zaterdag op ons atelier in de Zwolse binnenstad. De andere vier lessen geven we online. Lees verder voor alle info over TOPklas
Twijfel je of jouw werk wel goed genoeg is of heb je andere vragen? Neem dan even contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek, we denken graag met je mee.

Onze Jubileum WIN-actie was een succes! Uit de inzendingen hebben wij twee winnaars geselecteerd: Maj-Anne en Sabrina ontvangen wij eind augustus op ons atelier voor een coachingsgesprek.
Loop je zelf wel eens tegen illustratieve hobbels aan en heb je behoefte om te sparren over je werk? Via onze coaching kunnen we je verder helpen. Neem ook hier contact met ons op voor een kennismakings-/adviesgesprek.

Zomerse groetjes,
Marijke en Irene
 


Scrol door voor de mogelijkheden
 

 
TOPklas illustratie - Online
Start: 8 oktober 2022
Ben jij creatief, ambitieus en wil je inhoudelijk en technisch je stijl ontwikkelen op het gebied van illustreren? Ben je werkzaam in een creatief beroep en wil je je graag  specialiseren in illustratie? Wij gaan daar samen mee aan de slag!
Korte inhoud
√  vijf lesdagen: les 1 in Zwolle en les 2 t/m 5 online
√  van elkaar leren in kleine groep van max. 12 personen
√  individuele coaching
√  mogelijkheid voor tussentijdse feedback
√  inspirerende opdrachten en praktijkvoorbeelden

Dit cijfer gaf een cursist voor TOPklas online:
Een 9. Er kwamen veel verschillende aspecten van het illustratievak aan bod. Ik heb er erg veel van geleerd, ook juist op punten waar ik dat niet had verwacht. Van kleine praktische tips die net dat verschil uitmaken, tot grotere inzichten in mezelf.
Meer info & aanmelden TOPklas illustratie - Online
TOPklas illustratie - Atelier
Start: 1 april 2023
Ben jij creatief, ambitieus en wil je inhoudelijk en technisch je stijl ontwikkelen op het gebied van illustreren? Ben je werkzaam in een creatief beroep en wil je je graag  specialiseren in illustratie? Wij gaan daar samen mee aan de slag!
Korte inhoud
√  vijf lesdagen op ons atelier in Zwolle
√  van elkaar leren in kleine groep van max. 10 personen
√  individuele coaching
√  mogelijkheid voor tussentijdse feedback
√  inspirerende opdrachten en praktijkvoorbeelden
Meer info & aanmelden TOPklas illustratie - Atelier
TOPcoaching illustratie
Zoek je begeleiding bij een illustratieproject waar je mee bezig bent of ontvang je graag algemene adviezen over je illustratiewerk? Dan kun je bij ons terecht voor online individuele TOPcoaching.
Deze mooie review ontvingen we van Jikke Kuiper:
'Je bent een ware & gulle TOPcoach: je speelt goed in op wie je voor je hebt, denkt constructief mee, bent flexibel, positief, bemoedigend, specifiek en vol waardevolle tips.'
Meer info & aanmelden TOPcoaching
Tip van Top


PORTFOLIO VOOR PRENTENBOEKEN EN KINDERBOEKEN

Een vaak gestelde vraag van cursisten:
‘Moet ik heel duidelijk een stijl laten zien?’

Dat is niet perse nodig, maar houd de volgende punten in de gaten:
  1. Weet waar je kracht ligt. Laat vooral illustraties zien waarin dat helder is.
  2. Weet welke kant jij op wilt qua stijl en selecteer vooral die werken.
  3. Laat zien dat je een personage voor een kinderboek kunt volhouden in meerdere prenten. Dat kunnen dieren en/of mensen zijn.
  4. Je hoeft geen heel prentenboek uit te werken. Het is niet erg om drie illustraties uitgewerkt te hebben en de rest van het boek nog in schetsfase.
  5. Werk je in verschillende stijlen en met heel divers materiaal, maak dan keuzes. Enige variatie is welkom, maar laat je niet verleiden tot een chaotisch portfolio waarin totaal niet helder is wat nu eigenlijk jouw kracht is.
  6. Kijk door de ogen van een uitgever, zou je dit boek uitgeven? Wat wekt vertrouwen?
  7. Denk aan je presentatie, het hoeft niet over de top. Helder en duidelijk is wel  belangrijk.
Ben je nog erg zoekende? Bij TOPcoaching adviseren wij ook over portfolio's.
TOPcursus illustratie is een gezamenlijke acitiviteit van Marijke ten Cate en Irene Goede
Koewegje 4  |  8021 AG  ZWOLLE
Marijke: 06-57129272  |  Irene: 06-12877384
Website Website
Email Email
Facebook Facebook
Instagram Instagram
LinkedIn LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TOPcursus illustratie · Koewegje 4 · Zwolle, Ov 8021 AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp