Copy

TOPnieuws

Tijd voor een boek

@ Irene Goede / uit Wasbeer en Otter redden een rups
 
Beste <<Voornaam>>,

In de zomer is er vaak meer tijd voor een lekker boek of een inspirerende podcast. Daarom verzamelden we, speciaal voor jou als illustratieliefhebber, een aantal lees- en luistertips. Verder in deze TOPnieuws onze zomerplannen, het cursusprogramma van het najaar en natuurlijk de TOPtip.
Find your artistic voice
Lisa Congdon

Dit boek inspireert je om te zoeken naar je eigen creatieve voice. Lisa Congdon daagt je uit om vanuit je hart te werken en zo dicht mogelijk bij jezelf blijven. Je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan. Al is het alleen al vanwege de prachtige vormgeving. Volg deze link voor een gesigneerd exemplaar.
 
Het geheime leven van kleuren
Kassia St Clair

Lekker lezen over de geschiedenis van kleuren en de onvergetelijke verhalen die daarachter schuilgaan.
Te koop bij onze lievelingswinkel Busch en van der Worp.
Minder moeten, meer leven
Annemiek Leclaire

Welvarende intelligente mensen raken overspannen van veelal zelf opgelegde verplichtingen. Over hoe je ontploetert in drukke tijden.
Scrol direct door voor de TOPtip van deze maand over het analyseren van boekomslagen!

Podcasts
Ook wij proberen komende maand wat minder te moeten en wat meer te leven.
Irene geeft haar oververhitte hoofd eindelijk rust. Ze dacht namelijk allerlei handige systemen uit voor TOPcursus coronaproof, werkte aan een ingewikkelde illustratieopdracht en schoolde zichzelf bij in haar ondernemerschap. Naast illustratieve ontwikkeling is het trainen van ondernemersvaardigheden en persoonlijk leiderschap namelijk minstens zo belangrijk voor ons vak. Wil je op de hoogte blijven van haar ontwikkelingen? Schrijf je dan hier in.
Marijke werkte afgelopen tijd aan drie illustratieve projecten tegelijk. Dat maakte haar hoofd soms lichtelijk tot zeer chaotisch. Gelukkig is het nu tijd om te kamperen in eigen land. Ze neemt haar tekenspullen, schetsboeken en een stapel fijne leesboeken mee.

Sinds coronatijd maken steeds meer mensen gebruik van onze online TOPcoaching. Afstand maakt dan helemaal niet meer uit en we begeleiden zelfs mensen overzee...
Onderstaande reactie ontvingen we van Jeltsje over haar TOPcoachingsgesprekken:
De reden dat ik illustratief advies aangevraagd heb, is dat het mij niet lukte om te tekenen wat ik wilde. Ik had een aantal opzetjes gemaakt, maar dat was het niet. Ik wist wat er niet goed was aan mijn tekening, maar ik wist niet hoe ik het op moest lossen. Daarnaast vond ik het fijn om advies (maar ook complimenten 🙂) te krijgen van een deskundige. Daar kreeg ik veel tekenenergie van! TOPcoaching heeft mij motivatie om door te gaan opgeleverd. [...] Wat ik tot nu toe het meest leerzaam vond, zijn de tips die ik kreeg om een karakter tot leven te laten komen.

Nog even in vogelvlucht de aanpassingen m.b.t. corona:
 1. Vanaf september ontvangen we kleine groepen tot maximaal zes personen om de anderhalve meter te kunnen waarborgen in ons ruime atelier.
 2. We werken met ochtend- en middaggroepen. Een deel van de cursussen geven we vanuit een gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Op die manier kunnen de fysieke lessen iets korter zijn. Thuis kan je een aantal lessen, opdrachten of presentaties volgen in je eigen tempo. Ook de individuele begeleidingsgesprekken van TOPklas illustratie doen we online.
 3. Uiteraard houden we ons aan de hygiënevoorschriften van het R.I.V.M.
Zit je met een vraag, twijfel je over vervolgstappen wat betreft je ontwikkeling als illustrator? Mail ons voor een gratis adviesgesprek van 20 minuten.

We wensen je een mooie zomer!
TOPteam Marijke en Irene
Scrol door voor het programma van 2020
TOPcoaching illustratie
Zoek je begeleiding bij een illustratieproject waar je mee bezig bent of ontvang je graag algemene adviezen over je illustratiewerk? Dan kun je bij ons terecht voor TOPcoaching.
In verband met corona voorlopig alleen online.
Meer info en aanmelden voor TOPcoaching
TOPthema Karakterontwerp
Vrijdag 18 september 2020 van 09:30 tot 12:30 uur
Vrijdag 18 september 2020 van 14:00 tot 17:00 uur
Zaterdag 19 september 2020 van 09:30 tot 12:30 uur

Zaterdag 19 september 2020 van 14:00 tot 17:00 uur
Of je nu stileert, realistisch werkt of comics maakt, in alle stijlen is het belangrijk dat je karakter geloofwaardig overkomt.
Tijdens deze workshop onderzoek je in je eigen stijl de mogelijkheden om aansprekende en levendige figuren te illustreren. Je wordt je bewust van de factoren die de uitstraling van je personages bepalen: houding, kleur, materiaalgebruik, gezichtsuitdrukking, etc. 

Je leert geen snelle, eenvoudige trucjes maar krijgt handvatten voor jouw creatieve proces in het ontwikkelen van je eigen aansprekende personages.

De workshop bestaat uit een offline- en een onlinedeel.
TOPthema Perspectieftekenen
Zaterdag 26 september 2020 van 09:30 tot 12:30 uur
Zaterdag 26 september 2020 van 14:00 tot 17:00 uur
Tijdens deze workshop leer je in je illustraties ruimte te suggereren door middel van het tekenen met perspectief. Op de juiste manier toegepast geeft perspectief je illustratiewerk letterlijk meer diepte en kan het je illustraties verrijken. Aan de hand van aansprekende oefeningen en inspirerende voorbeelden leer je de basisprincipes kennen van een aantal bekende projectiemethodes en hoe ze je illustraties kunnen versterken.
De workshop bestaat uit een offline- en een onlinedeel.
Meer info en aanmelden voor TOPthema-workshops
TOPklas illustratie
Start: 3 oktober 2020
Ben jij creatief, ambitieus en wil je inhoudelijk en technisch je stijl ontwikkelen op het gebied van illustreren? Zoek je begeleiding bij het maken van je eigen prentenboek? Ben je werkzaam in een creatief beroep en wil je je graag meer specialiseren in illustratie?
In vijf zaterdagen gaan we daar samen mee aan de slag.
Meer info en aanmelden voor TOPklas illustratie
T O P t i p


LEREN ANALYSEREN

Tijdens onze cursussen besteden we aandacht aan het analyseren van illustraties. Bij deze opdracht zul je zien dat je door intens te kijken en het ‘waarom’ op te sporen, heel anders leert kijken. Om je op weg te helpen zijn hier een aantal stappen waarmee je zelf een boekomslag kunt analyseren.
 1. Zoek drie boekomslagen uit die je prachtig vindt en drie die je niet aanspreken.
 2. Lees globaal over de inhoud van ieder boek (via achterflap of bol.com)
 3. Geef nu voor alle 6 boeken antwoorden op de volgende vragen:
  • Klopt de uitstraling van het boek met de inhoud? Neem de inhoud mee in gedachten bij alle volgende vragen, want een mooi omslag dat niet past bij inhoud kun je in de prullenbak gooien.
  • Wat vind je van de combinatie tekst en beeld? Goed/slecht? Waarom?
  • Wat vind je van het kleurgebruik? Aansprekend? Waarom wel/niet?
  • Wordt gewerkt met licht en donker? Versterkend? Waarom wel/niet?
  • Waar trekt je oog naar toe? Is er rust? Of dans je rond?
Wanneer je dit regelmatig doet, versterk je je beschouwend vermogen.
Heel veel succes ermee!
Website
Email
Facebook
Instagram
LinkedIn
TOPcursus illustratie is een gezamenlijke acitiviteit van Marijke ten Cate en Irene Goede
Koewegje 4  |  8021 AG  ZWOLLE  |  info@topcursusillustratie.nl
Marijke: 06-57129272  |  Irene: 06-12877384

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TOPcursus illustratie · Koewegje 4 · Zwolle, Ov 8021 AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp