Copy


Yhteinen Maa
Maan yhteisen käytön ja omistamisen muodot

Maanpäällisen Paratiisin perustamisyhdistys  ||  Osuuskunta Ehta Raha  ||  SKEY - Suomen kestävän elämäntavan  yhteisöt  ||  Ikikaiku Elämänperintösäätiö 
24.-26.  tammikuuta 2020  Tammisaari, Raasepori

Vuoden 2020 raotellessa vielä silmiään Mikaelkoulun tilat sulkevat syliinsä joukon maanläheisestä yhteiselosta unelmoijia, maankäytön ja omistamisen muodoista kiinnostuneita sekä kestävän yhteiskuntakehityksen toimijoita.

    Tervetuloa mukaan  runsaaseen työpajoja, verkostoitumista, projektiesittelyjä ja yhteisten hankkeiden kehitystä tarjoavaan tapahtumaan!

Viikonlopun mittaisen kokoontumisen aikana jaetaan ajatuksia ja tietoa, tutustutaan toistemme hankkeisiin ja ideoihin, kehitetään toimintaa sekä avataan katseita uuteen yhteistyöhön.

Yhteisöllinen ja osallistava järjestäminen

Osallistumistyylejä on useita - tule mukaan tarkkailijana, tietopankkina, visionäärinä tai miten ikinä sinua eniten innostaa. Mikäli mielit hypätä mukaan ohjelmistoon omine ideoinesi, niin otamme sinut avosylin vastaan! Voit hyödyntää tähän esimerkiksi Open Space - teematyöpajametodia tai ehdottaa kokonaan omaa lisäystä ohjelmistoon.

Jokaiselle osallistujalle riittää rooleja - haemme erityisesti vielä ohjelman mukaantuojia, fasilitoijia keskusteluihin, temaattisesti kohtaavan taiteellisen sisällön esillepanijoita ja lyhyemmän taiteellisesti luovan ohjelman ohjaajia, tapahtuman dokumentoijia tai jopa pientä mediatiimiä, käytännön asioiden sujuvoittajia, yleisestä viihtyvyydestä huolehtivia sekä apulaisia ruoanlaittoon.

Tapahtuman teeman lähestymiskulmat
 • Filosofinen arvopohdinta ja motiivit kollektiivisen omistamisen ja käytön muotoihin 

 • Yhteinen päätöksenteko, päätösvallan ja hierarkian ilmentymät

 • Kulttuurinäkökulma, historiallinen perspektiivi 

 • Juridiset järjestelyt, organisaatiomallit, lainsäädäntö

 • Sitoutuminen ja omistautuminen - minkälaisin variaatioin voisi olla mahdollista?

 • Käsitteet ja kieli kollektiivisesti hallinnoidun maan ympäriltä

 • Talousasiat - yhteinen vastuu, rahoituksen strategiat

 • Kansainvälisen verkostoitumisen mahdollisuudet

 • Omistamiselle vaihtoehtoiset tavat lähestyä laajempaa yhteistä maan käyttöoikeutta

 • “Omistamisesta käyttöoikeuteen” yhteiskunnallisena suuntana?
   

Käytännön esimerkkejä ja suunnitelmia
 • Kokemukset yhteisestä maankäytöstä ja omistuksesta – esimerkkitapaukset, yleiset omistus- ja käyttösuhteisiin liittyvät ongelmat ja mahdollisuudet, toimivaksi havaitut käytännöt

 • Suunnitelmat yhteisen maankäytön muodoista – ideat, eri vaiheissa olevat projektit, arvot, periaatteet ja tavoitteet hankkeiden pohjana tai lähtökohtana

Suunnitellut lähestymistavat

Open space - workshoptekniikka  // Fasilitoitu keskustelu  // Lyhyet luennot ja hanke-esittelyt  // “Ilmoitustaulu” ja hankenäyttely  // Osallistavat luovat menetelmät  // Syntyvien oivallusten dokumentointi jatkotapahtumia varten // Tulevaisuusverstas 

Mukana toteutuksessa

Maanpäällisen Paratiisin perustamisyhdistys ry 
Monimuotoinen ja elinvoimainen luonto, mahdollisuus luonnonläheiseen elämään, eläinten yhdenvertainen kohtelu, identiteetin ja kulttuurin vapaus, ruokatasa-arvo ja mahdollisuus järjestäytyä yhteistalouksiin ovat Paratiisiyhdistyksen toimintaa ohjaavat eettiset arvot.

Yhdistyksen keskeisimpiä hankkeita on kehitteillä oleva avoin, laajennettava ja kokonaisvaltainen rakenne maan hankintaa ja asuttamista varten näiden eettisten arvojen mukaisesti. Tätä hanketta tullaan esittelemään ja työstämään tapahtuman workshopeissa.


Marika Lohi, Osuuskunta Ehta Raha 
Ehta Rahan toimintaan kuuluu yhteishyvän talouden rahoittaminen ja yhteisöllisten työkalujen kehittäminen rahoituksen onnistumiseen. Yhteinen maanomistajuus käyttöoikeutena on tapahtuman teemoissa osuuskunnan näkökulmasta keskeinen.

 

Ikikaiku-Elämänperintösäätiö
Perusteilla olevan säätiön tarkoitus on mahdollistaa maalle omistautuminen maata omistamatta. Ikikaiku on Yhteinen Maa-tapahtumassa mukana luomassa visioita siihen, kuinka maa kuuluu kaikille jotka sitä haluavat hoitaa ja elää siihen tukeutuen.

 

Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt - SKEY ry
SKEY on mukana järjestämässä Yhteinen maa -tapahtumaa, jotta erilaisten yhteisöjen olisi helpompaa niin hankkia kuin hallinnoida maata projektinsa tiimoilta. Tapahtumassa lähestytään maankäyttöä holistisesti kestävältä kannalta, eli kaikki 5 kestävyyden eri osa-aluetta pyritään huomioimaan (ekologinen, taloudellinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja suunnitelmallinen). Täältä löydät lisätietoa osa-alueista: https://ecovillage.org/projects/dimensions-of-sustainability/ 

 
Mia Saloranta, arkkitehti / SKEY
Mia Salorannan työpajassa käsitellään seuraavia aiheita: Miten minitalojen, luomurakentamisen ja uudiskylien toteuttamisen haasteet voidaan selvittää tämän hetkisessä pykäläviidakossa? Entä voisimmeko yhteistuumin vaikuttaa meneillään olevaan maankäyttö- ja rakennuslain uudistamiseen kokemustemme kautta?


Pauliina Helle, Vanunumäen yhteisö / SKEY
Pauliina kertoo minitaloyhteisönsä rakennuslupaprosessin myötä opituista asioista liittyen byrokratian ja elämäntapavaihtoehtojen yhteentörmäyksiin.  Lisäksi keskustellaan yhteisön kokemusten pohjalta nousseista kysymyksistä liittyen mm. vapauteen ja vastuuseen.


Lisää ohjelmasisältöä julkaistaan talven mittaan facebook-tapahtumassa!

Ohjelman aikataulut
 

Perjantaina saapuminen 17 jälkeen
Ohjelmassa kevyttä tutustumista ja nyyttäri-illallinen klo 18.00

Lauantain ohjelma: 10-18
Illalle vapaata ohjelmaa

Sunnuntain ohjelma: 10-15/valinnainen 
Yhteinen loppupiiri 14.00-15.00 jonka jälkeen halutessa jatkoa pienryhmissä tai yksilölllistä työtä, verkostoitumista yms. Siivous yhdessä ennen tilojen jättämistä. 

Ruokailut: Aamiainen 8.30-9.30, Lounas 12.30-13.30, iltapäiväkahvit 15.30-14, illallinen 18-19
Sijainti ja ilmoittautuminen
Puitteet tapahtumalle tarjoaa Tammisaaren Mikaelkoulun kaunis vanha navettarakennus jossa on koulun tilavat juhla ja ruokasalit.  Koulu sijaitsee Hangontien varrella, n 3 km kaupungin keskustasta. Koulun taakaa lähtevät kumpuisat metsäpolut ja säiden suodessa hyvät hiihtoladut.

Ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse osoitteeseen marika.lohi@ehtaraha.fi otsikolla "Yhteinen Maa".
Viimeinen ilmoittautumispäivä on 15 Tammikuuta.
Maksimi osallistujamäärä: 50 hlö.


Kerro ilmoittautumisen ohella mikä juuri sinua inspiroi, ja ilmaise mielellään toiveitasikin. Tapahtuman lopullisia toteutusmuotoja suunnitellaan vielä ja kuulemme mieluusti jokaisen osallistujan toiveet näitä määrittäessämme.
Jos haluat tuoda tapahtumaan sisältöä tai toimia jossakin tietyssä tapahtuman toteutuksen roolissa, olethan yhteydessä mahdollisimman pian! 

Osallistumisen hinta 40 euroa sisältää vegaanisen ruokailun sekä yhteismajoituksen koululla perjantaista sunnuntaihin. 
Osallistumishinnalla katetaan ruokailu ja tapahtumapaikan vuokra, sillä ei tehdä voittoa.
Mikäli hinta on sinulle kynnyskysymys - laita meille alennuskysely!

Kerrothan ilmoittautumisesi yhteydessä myös ruoka-aineallergioista, erityistarpeistasi, arvioidusta saapumisen ja lähdön ajankohdista, osallistutko molemmille päiville ja yövytkö koululla. 

 

Tervetuloa visioimaan kanssamme!


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Maanpäällisen Paratiisin Perustamisyhdistys ry · Vättlaxvägen 996 · Bromarv 10570 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp