Copy
Erasmus MC nieuwsbrief aan huisartsen
Nieuwsbrief huisartsen februari 2019
Beste huisarts,

Hierbij ontvangt u een nieuw nummer van de Erasmus MC nieuwsbrief. Middels deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van informatie en ontwikkelingen die voor u als verwijzer belangrijk of interessant kunnen zijn.

Vriendelijke groeten,
Jennie Janssens, Externe Zorgrelaties Erasmus MC
Meer dan 100 patienten geholpen in Anser prostaatoperatiekliniek
De Anser prostaatoperatiekliniek is inmiddels volop in bedrijf. Sinds de start in september hebben meer dan 100 patiënten vanuit zeven ziekenhuizen in de regio een radicale prostatectomie ondergaan, veelal met de Neurosafe techniek. Daarbij worden tijdens de operatie door de patholoog de snijranden van de prostaat gecontroleerd, waarmee de urologen preciezer opereren en belangrijke zenuwen sparen. Dit leidt tot een kleinere kans op impotentie en incontinentie en een betere kwaliteit van leven voor mannen met prostaatkanker. De prostaatoperatiekliniek, onderdeel van het Anser prostaatnetwerk, is door Zilveren Kruis benoemd als één van de drie beste aanbieders op het gebied van prostaatkankeroperaties. 

In ZorgDomein kunt u patiënten verwijzen naar het Prostaatcentrum zuidwest Nederland. Te vinden via urologie, verhoogd psa. In het prostaatcentrum vindt de diagnostiek plaats door gespecialiseerde pathologen, radiologen en urologen. Mocht overleg nodig zijn om tot de juiste diagnose en behandelopties te komen, dan is dit eenvoudig mogelijk in de multidisciplinaire overleggen. Mocht een operatie de beste optie zijn, dan wordt de patiënt geholpen in de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad ziekenhuis. Na de operatie komt de patiënt terug bij het Prostaatcentrumcentrum zuidwest Nederland. Voor vragen kunt u tussen 8:00 en 16:30 uur bellen naar 010-4616452.
Radiologie sluit om half vijf 's middags
De afdeling radiologie is op werkdagen geopend tussen 8.00 en 16.30 uur. Patiënten met een verwijzing zijn niet altijd op de hoogte van deze openingstijden. Het gebeurt met enige regelmatig dat de door de huisarts verwezen patiënten zich na 16.30 uur of in het weekend bij de afdeling radiologie proberen te melden. Dat is lastig, want dan is de balie bij de röntgen gesloten en patiënten komen dan na een kleine zoektocht meestal terecht bij de HAP of SEH. Als de patiënt bij de HAP terecht komt, leidt dit tot extra werk voor de collega op de HAP. Als de patiënt bij de SEH terecht komt, leidt dit tot een onnodig hoge rekening voor de patiënt. Om deze situatie te voorkomen, willen wij u vragen om uw patiënten bij doorverwijzing naar de radiologie te wijzen op bovengenoemde openingstijden. 
Verhuizing tropenpolikliniek
 Sinds 1 december is de tropenpolikliniek van het voormalig Havenziekenhuis verhuisd naar de polikliniek van het Erasmus MC. Al sinds de sluiting van het beddenhuis van het Havenziekenhuis worden patiënten uit de tropen opgenomen in het Erasmus MC, nu worden ze hier ook poliklinisch gezien. Hiermee wordt de klinische tropenervaring uit het Havenziekenhuis gecombineerd met de innovatie en diagnostische onderzoeksmogelijkheden van het Erasmus MC.  Voor intercollegiaal overleg kan 24/7 contact opgenomen worden met de Tropentelefoon (06-34951256). Het secretariaat van de tropen voor afspraken en logistieke vragen is tijdens werkdagen te bereiken op 06-50031973 of via tropen.secretariaat@erasmusmc.nl.
 
Welke patiënten kunt u verwijzen?
U kunt alle patiënten met klachten na een buitenlandse reis verwijzen. Ook kunnen patiënten op de tropenpoli terecht voor advies en diagnostisch onderzoek indien zij binnenkort naar het buitenland gaan en een medische voorgeschiedenis hebben. Het poliklinisch zorgaanbod is ongewijzigd en te vinden in ZorgDomein via interne geneeskunde, overige zorgvragen. Wachttijden zijn kort, de patiënt wordt binnen een week poliklinisch gezien.
Vaccinaties en deskundig reizigersadvies
De Travel Clinic Erasmus MC gaat verhuizen. Voor vaccinaties en deskundig reizigersadvies is iedereen vanaf 18 februari welkom op de Zimmermanweg 7, pal naast de hoofdingang van het Erasmus MC. De verhuizing is een volgende stap, nadat de Travel Clinic van het voormalige Havenziekenhuis begin 2018 onder de vleugel van het Erasmus MC is gebracht. Op de nieuwe locatie vindt u weer alle expertise bij elkaar. Reizigers kunnen hier zowel voor, tijdens als na de reis terecht. Bel vanaf 18 februari voor een afspraak: 010 – 704 5050 of kijk op www.travelclinic.com
Scholingsaanbod Erasmus MC - Leerpunt KOEL
Het Erasmus MC organiseert jaarlijks meerdere scholingsavonden in samenwerking met Leerpunt KOEL. Voor deze scholingsavonden ontvangt u accreditatiepunten. De eerstkomende scholingsavond is de vaardighedenworkshop Hechttechnieken op 1 april. U kunt zich voor deze scholingen opgeven via Leerpunt KOEL.
Vaardighedenworkshop Hechttechnieken
Waaruit bestaat een handzame set instrumenten waarmee u uit de voeten kunt bij de verrichtingen in uw praktijk? Hoe kan u de verschillende wonden het beste hechten? Hoe werkt de electrocauter ook weer precies? Deze en andere vragen komen aan bod in deze praktische cursus. 
Scholingen 2019
1 april                
3 juni                 

 
Erasmus MC & Leerpunt KOEL
Vaardighedenworkshop hechttechnieken 
Mond en kaak
 
Heeft u een scholing gemist?
Kon u niet aanwezig zijn bij een of meerdere scholingen, maar bent u toch benieuwd wat er besproken is? Klik dan op onderstaande links om de verslagen van de scholingen te lezen. 

Allemaal beestjes - infectieziekten als tropische verrassing
Sportgeneeskunde
ADRZ SEH congres
Graag attenderen wij u op het congres over de grenzen van acute geneeskunde van onze partner het ADRZ MC in Goes.

Heeft u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Externe Zorgrelaties van het Erasmus MC via huisarts@erasmusmc.nl of 010-7040508.
Deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Schrijf je hier uit.