Copy
Erasmus MC nieuwsbrief aan huisartsen
Nieuwsbrief huisartsen augustus 2019
Beste huisarts,

Hierbij ontvangt u een nieuw nummer van de Erasmus MC nieuwsbrief. Middels deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van informatie en ontwikkelingen die voor u als verwijzer belangrijk of interessant kunnen zijn.

Vriendelijke groeten,
Jennie Janssens, Externe Zorgrelaties Erasmus MC
Samen beslissen bij kanker
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) heeft onderzoek gedaan naar de behoeften van kankerpatiënten waar het gaat om meedenken en hulp bieden bij besluitvorming. Bijna 60% van de kankerpatiënten heeft in dit kader behoefte aan huisartscontact en dat ligt direct na diagnose nog hoger. Ook de behoefte aan contact met de verpleegkundige ligt hoog. Luisteren naar zorgen, meningen en belangen van de patiënt en het vragen of informatie duidelijk is, zijn hierbij belangrijk. De resultaten kunt u hier lezen.
Staat uw praktijk open voor internationale patiënten en studenten? Laat het ons weten
Internationale studenten kunnen vaak maar moeilijk een huisarts vinden en komen daardoor onnodig op de SEH of huisartsenpost terecht. Daarnaast zijn er patiënten die voor langdurige zorgtrajecten in Nederland verblijven en in die periode ook huisartsenzorg nodig hebben. Deze week is de openbare website waarop internationale patiënten en studenten een huisarts kunnen vinden gelanceerd. Klik hier om de website te bekijken. 
 
Kunnen internationale patiënten en studenten bij u in de praktijk terecht, dan zetten we uw praktijk graag op de website. U kunt hiervoor en bij vragen mailen naar: huisarts@erasmusmc.nl
Verslag scholingsavond mond- en kaakchirurgie
Op 3 juni vond de scholing mond en kaak chirurgie plaats in het Erasmus MC. De onderwerpen dentogene infecties, speekselklierpathologie, de beweging van de kaak, hoofd-hals oncologische aandoeningen en  traumatologie kwamen aan bod. Hebt u deze scholing gemist, maar bent u toch benieuwd wat er besproken is? Klik dan hier voor een samenvatting. 
Agenda 2019     
19 september
24 september
7 oktober


31 oktober, 1 november
4 november               
 
Activiteit
Captainsdinner Havenpolikliniek
Symposium 10 jarig bestaand KinderHaven
Vaardighedenscholing diagnostische vaardigheden bij acute (draai)duizeligheid en (acuut) gehoorverlies
Ontwikkeling in de geneeskunde
Scholing Allemaal Beestjes: infectieziekten in een notendop
Toelichting activiteiten 
Diagnostische vaardigheden bij acute (draai)duizeligheid en (acuut)gehoorverlies

Je wilt het niet missen, een herseninfarct of –bloeding bij een patiënt met symptomen van acute (draai)duizeligheid. Soms word je geholpen door bijkomende neurologische verschijnselen, of gaat het om een oudere patiënt met cardiovasculaire risicofactoren of diabetes, maar dat is niet altijd het geval.Of is de klacht misschieen het gevolg van BPPD, benigne paroxysmale positie duizeligheid? Of past het gehoorverlies bij sudden deafness? In deze vaardighedentraining op het snijvlak van neurologie en keel, neus en oorheelkunde wordt de theorie afgestoft en is er ruimte en tijd om te oefenen met onderzoeksmethoden.

Allemaal beestjes - infectieziekten in een notendop

Er duiken steeds meer nieuwe infectieziekten op, waarvan een belangrijk deel reiziger gerelateerd is. In deze nascholing gaan we met een aantal actuele infectieziekten aan de slag. We zullen voornamelijk stilstaan bij de betekenis van de ziekte en behandeling voor de huisarts. 

Symposium kinderhaven
Om het 10-jarig bestaan van Kinderhaven te vieren, is er op 24 september een symposium georganiseerd in de Kunsthal te Rotterdam. Aan bod komen de diverse ziektebeelden die op Kinderhaven worden behandeld: voedselallergieën (van preventie tot anafylaxie), allergische rhinoconjunctivitis en orale of subcutane immunotherapie, behandeling van allergisch astma, constitutioneel eczeem en cardiale souffles. U bent van harte welkom!  Voor eten en drinken wordt gezorgd. U kunt zich inschrijven via de site www.sophiakindergeneeskunde.nl. Tot dan!
Ontwikkelingen in de Geneeskunde 
Op 31 oktober en 1 november 2019 vindt de cursus "Ontwikkelingen in de Geneeskunde" plaats. Het programma bestaat uit een twintigtal voordrachten met een breed scala aan onderwerpen. Dit jaar staan onder andere vaccinatie, preconceptiezorg, immunotherapie en vitamine D supplementen op het programma. Klik hier voor meer informatie. 
Heeft u na het lezen van de nieuwsbrief nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Externe Zorgrelaties van het Erasmus MC via huisarts@erasmusmc.nl of 010-7040508.

Klik hier om u aan te melden voor deze nieuwsbrief. 
Deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Schrijf je hier uit.