Copy
Geen afbeeldingen? Check je email instellingen.
Of bekijk de nieuwsbrief online

Beste <<Voornaam>>

Leuk dat je onze derde Update
opent! We krijgen gelukkig regelmatig positieve reacties op onze Updates. Toch willen we graag nog iets meer weten. We hebben daarom een mini-enquête gemaakt en iedereen die hem volledig invult, maakt kans op een Magis accessoire. Ook kinderen bieden we kans op een Magis! Lees meer over de actie hieronder.
 
Ken je Magis, het Italiaanse design merk? We voeren het al langer, maar dat is nog niet bij iedereen bekend. Magis brengt mooi gemaakte, functionele producten voor in en om het huis, ontworpen door internationaal bekende ontwerpers. Designs van Magis zijn opgenomen in de permanente collecties van de grote musea waaronder het MoMa, Victoria and Albert en Centre Pompidou.
 
Wij willen straks in onze nieuwe showroom een ruime collectie Magis gaan voeren. Recent kregen we de nieuwe catalogus binnen: mooie designs, strak en robuust dankzij materiaalcombinaties met gietijzer en handgemaakt Italiaans smeedijzer. Wij werden er blij van! Kom gerust eens langs als je er meer over wil weten.
Vul de 13Speciaal mini-enquête volledig in voor 31 juli. We zijn oprecht benieuwd naar jullie reacties.

Onder de inzenders verloten we deze set Magis kandelaars van handgemaakt Italiaans smeedijzer uit de Officina collectie (Ronan & Erwan Bouroullec, 2016).
 
Kinderen van ouders die de mini-enquête hebben ingestuurd, kunnen zelf ook een Magis winnen: een klok met klein vogeltje (Naoto Fukasawa, 2011).

Wat we vragen? Een tekening van het huis waar ze óóit zouden willen wonen.

Vermeld naam en adres op de tekening en geef af bij, of stuur op naar 13Speciaal, Slotstraat 13 b, 3062 PM Rotterdam. Uiterste datum 31 juli. Een onafhankelijke jury kiest de winnaar. En als je wil, publiceren we hem in onze Update!

In Update 2 beloofden we dat we meer over de technische constructie van het nieuwe pand zouden vertellen.  Daar gaan we. Overigens ook geschikt voor niet-techneuten.
 
Het begon bij de ontwerpwensen voor het pand: een open gevel en een constructie die zo min mogelijk zichtbaar is. Wiljan Houweling (sr. adviseur structural design & engineering bij Arcadis) vond het een mooie uitdaging. Hoe kun je de vloeren zó sterk maken dat slechts een paar slanke kolommen ter ondersteuning zouden volstaan?
 
Wiljan ontwierp het constructieve concept: slechts drie kolommen per etage en een ‘uitkragende’ vloer in twee richtingen. Uitkragend: de vloer steekt ver voorbij de kolommen en is daar dus niet ondersteund. Het was een mooie rekenpuzzel aldus Wiljan, om uit te zoeken hoe ver de kolommen uit de gevel gesitueerd konden worden, zonder de vloer te overbelasten. Want beton kan dan wel grote drukkracht weerstaan, het is niet bestand tegen trekkrachten. Trekkrachten ontstaan waar de vloer wil doorbuigen.

De kolommen zijn nu zo gesitueerd dat de trekkrachten boven en onder in de vloer gelijk zijn, waardoor de vloer optimaal benut wordt. De kolommen staan nu 3 meter naar binnen, waardoor een mooi ruimtelijk beeld ontstaat en het lijkt of de vloer zweeft.
 
De kunst is om de krachtenwerking in de vloer vanuit alle richtingen op een gelijkmatige manier af te voeren naar de kolommen en via de heipalen de grond in te leiden. Daarvoor dient de wapening, een samenstel van met elkaar verbonden stalen staven in de vloer.
 

De stalen wapeningsstaven worden er niet ‘een beetje op gevoel’ ingelegd. Daar worden gedetailleerde berekeningen en werktekeningen van gemaakt. Constructeur Tom van Ooi (Adviesbureau Van Ooi) heeft alle rekenwerk uitgevoerd en ook de controle in het werk gedaan. Een niet alledaags ontwerp, vindt Tom, dat is altijd leuk om aan te rekenen. De grote vraag: hoeveel wapening moet de vloer in om dit mogelijk te maken? Tom deelde de vloer op in stukken en berekende voor elk deel apart de wapening.
 
Extra uitdaging: de aansluiting op de kolomkoppen. Als de wapening daar te zwak is, scheurt het beton en prikt de kolom als het ware door de vloer heen. Ponsen heet dat. Bij een normale vloer zijn de kolomkoppen meestal rechthoekig en heeft de kop overal dezelfde dikte. Dat geeft weinig kans op pons. De kolommen bij TBH 11 echter hebben een kroon die in een schuine hoek omhoog loopt: waar de kop aansluit op de vloer is het dus dun. Een potentieel zwak punt dus dit vroeg extra aandacht!
 
Tom ziet het als zijn verantwoordelijkheid om de gemaakte constructie in het werk te controleren. De hoeveelheid staal moet precies kloppen en alle staven moeten goed verankerd zijn zodat ze bij het storten niet gaan schuiven. Op de vraag of die verantwoordelijkheid niet heel zwaar drukt (stel je pand stort in, denk parkeergarage Eindhoven), is zijn antwoord dat het de eerste keer best spannend was, maar dat je daar uiteindelijk wel aan went. Lof voor beide constructeurs!
 

Het begon allemaal met de noodzaak de fundering te vervangen. Als veel andere woningen in Kralingen had ook dit huis te maken met koprot aan de heipalen door fluctuerende grondwaterstand en ouderdom. Al snel werd besloten het funderingsherstel te combineren met de aanleg van een volledige kelder. Eentje waar je ruim in kon staan. Die wens gaf nieuwe mogelijkheden.
 
We analyseerden het huis. Was het de investering waard? We zagen dat het ontwerp niet meer aansloot bij moderne woonwensen. Er was een souterrain – nooit gemaakt om lekker te wonen. De oude woonetage lag boven tuinniveau. Er zat een ruimtevretend trappenhuis in. De twee slaapetages waren outdated. Ook bleek dat balken en staalconstructies van de vloeren indertijd te licht waren uitgevoerd. Tijd voor een nieuw masterplan. Het werd een heroïsche verbouwing.
 
Het huis had 4 en heeft nu, met de kelder erbij, 5 woonlagen. De entree ligt lager dan tuiniveau. Op de kelderbak maakten we daarom een nieuwe vloer met een split level van twee treden. Nu sluit de keuken aan op tuinniveau. In de vloer van de woonetage erboven maakten we dezelfde split level. Plus een vide aan de achterkant voor ruim licht in de keuken. In de achtergevel plaatsten we over de volle breedte een nieuwe pui van 5 meter hoog! Het oude trappenhuis, ooit midden in het huis, verplaatsten we naar de zijwand. We deelden de slaapetages opnieuw in en bouwden drie grote lichtstraten in het dak voor meer licht in het hart van het huis.
 
Kortom: niets bleef zoals het was. Op een bepaald moment tijdens de bouw kon je van beneden dwars door het huis naar boven kijken!
 
De kelderbak in aanbouw. Let op de horizontale stempels. Als die er niet zouden zitten, zouden de damwanden in de kelder en de zijwanden van de woning volledig in elkaar klappen…
 
De vloer op de begane grond in aanbouw. Luc kijkt hier keurend de kelder in. Een split level loste het hoogteverschil tussen entree en tuinniveau op.
 
De masterbedroom-etage in twee fasen tijdens de bouw. De oude trappen fungeerden als bouwtrappen tot het nieuwe trappenhuis klaar was. Rechts zie je de badkamer in aanbouw. Het oorspronkelijke getoogde raam mocht blijven.
 
Zicht op een van de lichtstraten in het dak. Ze brengen licht in het hart van het huis. Op maat gemaakt, lekker strak, met zo min mogelijk details. Je ziet nu goed dat het trappenhuis is verplaatst.
 
De 2e verdieping vloer. Wapening wordt met vlechtdraad vastgezet. Restanten van die draadjes zouden bij het storten naar de bodem zakken – dat geeft roestvlekken in de kolomkoppen. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben! Daarom vissen vader en zoon Van Beers de draadeindjes eruit. Met een magneet aan een stokje. Je bent van de details of niet!
 
Daar is-t-ie weer: de vlinderman! In de laatste avondzon legt hij de laatste hand aan de vloer van de 2e verdieping waar de showroom komt. Deze vloer wordt zwart. 
 
Het laatste stuk van de gevel wordt gestort. Niet dat we dan klaar zijn, want daartegen komen nog isloatieplaten, waterdichte folie, het vertikale regelwerk en tot slot de zwart gebeitste houten afwerking. De zoektocht daarnaar begon met wilde plannen: gebrand hout naar Japans procedé. Helaas moesten we vanwege veiligheidseisen terug naar heel gewoon ruw bezaagd en zwart gebeitst Douglas. Een aderlating. Maar safety first!
 
Aan de betonnen vloer worden zgn. demu ankers bevestigd (in het beton mee gestorte schroefbussen). Daar schroef je dan later de stalen T-ijzers op vast
waaraan de houtskelet wandelementen worden bevestigd. Natuurlijk door ons zelf geprefabt in onze Spaanse Polder werkplaats. In totaal 93 stuks.
 
De steiger is klaar. En hij is best hoog! We hebben het niet gemeten maar hij is vast 13 meter. En nauwelijks nat geweest. Wat een zomer.
 
Hoe bouw je een dak? Op de vloer bouwen Harry en Henk eerst aluminium tafels met stelbare steunbalken. Daar overheen komt een balklaag. Dan de betonplex bekisting. Die sluit aan op de mallen van de kolomkoppen. En dan storten maar. En flink trillen. Om de lucht uit het beton te krijgen.
Fijne vakantie en tot in augustus! Denk nog even aan het invullen van de mini-enquête tot uiterlijk 31 juli. Je kunt er een Magis mee winnen!
Met de groeten van Steve, Luc en alle andere ontwerpers en bouwers van 13Speciaal.
Daarin vertellen we graag meer over ons grootste interieurproject tot nu toe: Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag.
Copyright © 13Speciaal 2018 All rights reserved.

Dit is een maandelijkse uitgave van
13Speciaal, Slotstraat 13b, 3062 PM Rotterdam
Meer weten over ons? Kijk op www.13speciaal.nl
Of neem contact op via info@13speciaal.nl of 010 – 4220333

Wil je iets wijzigen aan hoe je deze mail ontvangt?
Je kunt je voorkeuren hier wijzigen of je hier afmelden.

Het abonneebestand van onze nieuwsbrief wordt niet aan derden verstrekt. Uw email-adresgegevens verwerken wij via Mailchimp. Mailchimp is gevestigd in de Verenigde Staten en is gecertificeerd voor het EU-US Privacy Shield op grond waarvan gegevens veilig via haar verwerkt kunnen worden.